10.3.17

8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017 ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ Δ.,Σ ΔΩΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΗ ΣΥΒΕΔΡΙΑΣΗ 10 ης ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

8, Μαρτίου 2017.. ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 

ΠΡΟΣ ΤΟ Δ.Σ.ΔΩΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ  ΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 10ης ΜΑΡΤΙΟΥ  2017.

Σημ.Λυπούμαι αλλα αδυνατώ να συμμετάσχω.

  Διάβασα οτι θα διεξαχθεί δημόσια συνεδρίαση του Δ.Σ.<<για ενημέρωση/συζήτηση για την πορεία και τίς εξελίξεις του ζητήματος απόδοσης αντισταθμισμάτων στον Δήμο Δωρίδας,λόγω ζημιών που υφίσταται ηπεριοχή απο τον ταμιευτήρα του Μόρνου>>.
   Και μόνο ο τίτλος της πρόσκλησης ειναι χαρακτηριστικός της σύγχισης που επικρατεί στους αιρετούς μας και συντάκτες της πρόσκλησης.
   Ποιός όμως,πότε και πώς αποφάσισε ότι υπάρχει ζήτημα διεκδίκησης αντισταθμισμάτων απο ,ολόκληρο προφανώς,τον Δήμο Δωρίδας,με ποιά επιχειρήματα και σκεπτικό­? , <<λόγω  τών ζημιών που υφίσταται η περιοχή<<,ποιά όμως περιοχή­­ ,μήπως άραγε ο συντάκτης εννοεί, όλου του Δήμου,οπότε εχει δικαίωμα να γελάσει ο  ,, πάσα πικραμένος,, ενώ ταυτόχρονα εξασθενεί μέχρι γελοιοποίησης η επιχειρηματολογία μας.!!!Ποιά λοιπόν  ακριβώς  περιοχή εννοεί ο ποιητής ; μήπως_όλης της Φωκίδας όπως ο κ. Δήμαρχος Δελφών ,ο νύν και οι πρώην βουλευτές Φωκίδας!!!!! Φανταστείτε την γελοιοποίηση που θα υφιστατο κάποιος αν ζητούσε να περιέλθουν τα αντισταθμίσματα απο ανεμογεννήτριες, που σωστα και με τον νόμο καταβάλλονται σε κάποιες παράλιες κοινότητες,σε ολόκληρο τον Δήμο ή γιατί όχι  σ όλη την Φωκίδα.!!
  Διάβασα κάπου πρόσφατα ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή,για πρώτη περίπου φορά.... έθεσε  και σε σωστο μάλιστα πλαίσιο..το θέμα των αντισταθμιστικών....και άλλα γλαφυρά και παρόμοια....,
  ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ,για την ιστορία  αλλά και για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι,αφού οι περισσότεροι σημερινοί μας αιρετοι,ήταν αγέννητοι ή ανήλικοι με κοντά πανταλονάκια...όταν άρχισαν οι αγώνες για τα προβλήματα που δημιουργόυσε το ακόμα σχεδιαζόμενο και αργότερα εκτελεσθεν έργο τού Μόρνου.
Φυσικά δεν φταίνε οι ίδιοι για την ηλικία τους,ή για το ότι  στην πλειοψηφία τους κατάγονται/κατοικούν απο κοινότητες εκτός της πληγείσης περιοχής,αλλά γιατι δεν αναζητούν μνήμες και γνώσεις απο την ιστορική εξέλιξη του ζητήματος....ίσως χρήσιμες για  τις παραπέρα μεθοδευσεις ΜΑΣ,αντι την συνεχιζόμενη οδό της ,,πεπατημένης,,....
 Οι ανησυχίες ,τα βάσανα και οι συγκρούσεις Λιδωρικιωτών και όλων τών κατοίκων των γύρω χωριών κυρίως τών Καλλιέων  με την Κεντρική Εξουσία, άρχισαν με τα πρώτα βήματα του έργου,παρότι η  τότε Δικτατορία τις περιόριζε σε συναντήσεις/ παραστάσεις με τούς εξουσιαστές κυρίως υψηλόβαθμους αξιωματικούς καταγόμενους απο την ορεινή Δωρίδα.Τα παράπονα καπνός και οι υποσχέσεις άπειρες.                                               
  Απειρα προβλήματα που φυσικα αγνοούν οι νεώτεροι..όπως εναλλακτικοι δρόμοι για την καταστροφή υπαρχόντων  δρόμων,εναλλακτική ύδρευση  για το Λιδωρίκι λόγω καταστροφής του αντλιοστασίου μας που βρισκόταν στον σημερινό πυθμένα της Λίμνης, /1968/καταστροφή αποθηκών,κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων ,αργότερα ο δραματικός εκτοπισμός των κατοίκων του Καλλίου ,ειναι λίγα παραδείγματα.    
  Τόσο επι Δικτατορίας όσο και μετα την μεταπολίτευση έως σήμερα οι παραστάσεις προς την Κεντρική Εξουσία  ήταν προσωπικές και προφορικές,οι ελπίδες στηρίζονταν σε γνωστούς και γνωστούς γνωστών,αρχικά αξιωματικούς,ύστερα πολιτικούς,πολιτευτές και πολιτικάντηδες οι οποίοι επίσης προφορικά πάντα εβλεπαν ευνοικά τα ,,δίκαια αιτήματα μας,, και υπόσχονταν να παρέμβουν στην Κυβέρνηση για να ικανοποιηθούν....
    Ολοι  οι αιρετοί  άρχοντες του Λιδωρικίου και τών  γύρω  κοινοτήτων (ποτέ βεβαίως και ειναι φυσικό τών παράλιων κοινοτήτων, με εξαίρεση αυτών του κάμπου του Μόρνου πο έχασαν το νερο που πότιζαν)έθεταν το ζήτημα,οι εκάστοτε ,,Μαυρογιαλούροι,,της Φωκίδας και όχι μόνο, εδιναν προφορικά πάντα, ανέξοδες υποσχέσεις οι οποίες ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν....
  Ο ίδιος ως κοινοτάρχης Λιδωρικίου το 1992,πιεζόμενος απο τις δυσκολίες με τα σκουπίδια,τον υπό κατασκευή βιολογικό καθαρισμό(Δημοσιεύματα στον αθηναικό Τύπο,παράπονα της ΕΥΔΑΠ κλπ) και την νέα αυστηρή περιβαλλοντολογική νομοθεσία προστασίας  και της λεκανης απορροής Μόρνου  προσπάθησα κατα  δύναμη να θέσω πάλι τα ζητήματα,...νομαρχεύοντος ενός εχθρικού διορισμένου νομάρχη, σε μια εχθρική απέναντι στην κοινοτική μας Αρχή Κυβέρνηση.
  Ηλθα φυσικά σε επαφή με όλους τους κοινοτάρχες τών πληγεισών κοινοτήτων,μερικοί εκ των οποίων στήριξαν την προσπάθεια/τουλάχιστο στα λόγια/,άλλοι όχι,λόγω ,, ιδεολογικών διαφορών,,....έλεος,αν υπάρχει !!!!!Τελικά σε συνεργασία με τον αείμνηστο Περικλή Πέτρου,πρόεδρο τότε τής Δωρικής Αδελφότητας,(ο οποίος έκλεισε και το ραντεβού)και τον αείμνηστο μαχητικό κοινοτάρχη  Καλλίου Τσιτούρα,γίναμε δεκτοί απο τον τότε Υπ.Περιβάλλοντος και Δημοσίων Εργων Αχιλλέα Καραμανλή.
  Του θέσαμε αρχικά το πρόβλημα του παραλίμνιου δρόμου Λιδωρικίου,Καλλίου,Διακοπίου...Δάφνουκλπ Χωματόδρομου σε άθλια κατάσταση ως το Λευκαδίτι,παρά τις υποσχέσεις ότι ως παραλίμνιος και σε αντικατάσταση της καλυμένης απο την Λίμνη εθνικής οδού Λιδωρικίου,Καλλίου,Διακοπίου..κλπ θα είχε περατωθεί πριν τα εγκαίνια του έργου το 1976.Μας είπε ότι θα δει το θέμα στα πλαίσια των δυνατοτήτων χωρίς καμία δέσμευση ή συσχετισμό με προηγούμενες υποσχέσεις.Τελικά ο δρόμος ασφαλτοστρώθηκε με 20 χρόνια καθυστέρηση γύρω στ 1995.
  Του έθεσα τά  άλλα προβλήματα   που μας προκάλεσε το έργο με τελευταίο την απρόβλεπτη μεχρι τότε αυστηρή νομοθεσία, που έκανε απαγορευτική οποιαδήποτε ουσιαστικα μεταποιητική αλλά και αγροτική δραστηριότητα , σημειώνοντας οτι στην προσπάθειά μας να προσελκύσουμε επενδυτές στην περιοχή  και θέσεις εργασίας για τους άνεργους  τήν βρίσκαμε  μπροστά μας και τον ρώτησα πως  τελος πάντων βλέπει  την μελλοντική επιβίωση τών κατοίκων της πληγείσης περιοχής μας.Δέν απάντησε,ουτε έδειξε να κατανοεί τα προβλήματα  ή να έχει  αίσθημα ευθύνης για προηγούμενες υποσχέσεις πολιτικών τής παράταξής του ,που  όπως ειναι φυσικό αγνοούσε αφου ηταν προφορικές δηλαδή ,,έπεα πτερόεντα,,.
   Κατέθεσα λεπτομερές Υπόμνημα για τα ,,αντισταθμιστικά,,στην λογική  της σημερινής πρότασής μου...επισημαίνοντας προηγούμενες   υποσχέσεις της Κεντρικής Εξουσίας  που δέχτηκε αδιάφορα σαν να ζητούσαμε κάποιο ρουσφέτι και στίς πιέσεις του Περικλή Πέτρου και του πράγματι μαχητικού κοινοτάρχη Καλλίου  Τσιτούρα για κάποια δέσμευση  εξαγριώθηκε και μας,, πέταξε,,  σχεδόν έξω απο το Υπουργείο παρα το ότι οι δύο ήταν ομοιδεάτες του....
  Ηλθα σε επαφή με την διοίκηση της Δημόσιας τότε ΕΥΔΑΠ,έθεσα τα ίδια προβλήματα και ζήτησα στήριξη της περιοχής μας ,ανάληψη ευθυνών απο μια  κρατική επιχείρηση ,  ανθούσα οικονομικα κλπ Καμιά ανταπόκριση το αντίθετο μάλιστα,κριτική για τα σκουπίδια και τα απόβλητα τών κοινοτήτων μας  και υπογράμμιση του οτι ως Ανώνυμη Εταιρία,δεν έχουν ευθύνες απέναντι σε κανένα παραπέμποντάς μας με τα παράπονα και προβλήματα μας στην Κυβέρνηση.....απ την οποία  είχαμε πρόσφατα επιστρέψει άπρακτοι..., δαρμένοι κι απαυτωμένοι ...όπως λενε στα χωριά μας.
  Εκτοτε,χωρίς να κρύβω ότι ειχα για ένα διάστημα ελπίδες,μιας πιο θετικής αντιμετώπισης απο κάποια πιο σοβαρή κυβέρνηση.....που δυστυχώς γρήγορα αποδείχτηκαν ψευδαισθήσεις,άρχισα να σκέπτομαι την  δικαστική προσφυγή σαν μοναδική διέξοδο.Συζήτησα το θέμα με σοβαρούς πολιτικούς και νομομαθείς που βρέθηκαν στον δρόμο μου,φυσικά επιφανειακά και στο πόδι,οι οποίοι μου τόνισαν ότι το κράτος μας και τα πολιτικά του στελέχη δεν έχουν συνέχεια και μνήμη...ότι δεν δεσμεύουν οι προφορικές υποσχέσεις,οτι ακόμα και ευνοικές Υπουργικές αποφάσεις και νομοθετήματα ανατρέπονται  ανα πάσα στιγμή  και  ο νοών νοήτω.......Οι δικαστικές όμως αποφάσεις ειναι εκτελεσταίες.
Τίς σκέψεις αυτές μετέφερα  εδώ και χρόνια, προφορικά βέβαια σε γνωστούς μου αιρετούς μια και δεν είχα καμιά θεσμική ιδιότητα ,καποιοι τις ευρισκαν ενδιαφέρουσες αλλά δεν μπορούσαν να τίς προωθήσουν γιατι δεν ήταν στα πράγματα....κλπ....
Στα χρόνια που ακολούθησαν με Καλλικράτη και Καποδίστρια οι αιρετοί μας και κυρίως οι αιρετοί Νομάρχες αλλά και βουλευτές  έθεταν το αίτημα , τουλάχιστο στα ΜΜΕ αλλά ξαφνικά και αναιτιολόγητα(o ευρών το γιατί αμειφθείσεται) για όλο τον Νομό Φωκίδας.Επεδίωκαν απ ότι γνωρίζουμε κατι απο φίλιες και μή κυβερνήσεις και πολιτικούς με τα γνωστά αποτελέσματα αλλά και ψιλογελοιοποίση του προβλήματος (νοοτροπία του δόσε κι εμένα μπάρπα λέγεται στο χωριόμου) οπως φαίνεται και εκ τού αποτελέσματος.
  Η σημερινή Δημοτική Αρχή συνέχισε, απ ότι γνωρίζω,με την ίδια μέθοδο...ενώ ταυτόχρονα και πάλι ο βουλευτής Φωκίδας ζητά αντισταθμιστικά για όλη την Φωκίδα....ο κ.Δήμαρχος Δελφών επίσης, ο καθένας ζητά περίπου ότι του κατέβει  και η εικόνα που εκπέμπεται προς τα έξω,προς τούς συνδημότες μας αλλά κα
ι την κυβέρνηση,αν κάποιος σ αυτή ασχολείται ...θυμίζει την ,,Βαβυλωνία,, του Βυζάντιου.
  Υπενθυμίζω ότι στην πρότασή μου θέτω και άλλα ζητήματα (ενώ όλοι οι άλλοι ζητούν αντισταθμιστικά σε ζεστο χρήμα!!!!)οπως απεριόριστη άντληση νερού,ειδικό καθεστώς υψηλής επιδότησης,  για μη ρυπογόνες δραστηριότητες που θα έφερναν θέσεις εργασίας σε μια περιοχή που πνέει τα λοίσθια.Κάτι που μου διέφυγε στην πρόταση και προσθέτω τώρα ειναι κάλυψη της υπέρογκης δαπάνης βιολογικού καθαρισμού τών αποβλήτων που λόγω Λίμνης πρέπει να κανουν βόλτες στον ανήφορο μέχρι να καταλήξουν εκτός λεκάνης απορροής κ.α.
  Με αυτά τα ολίγα θεωρώ οτι η μόνη δυνατή προπτική ειναι αυτή που αναφέρω και αιτιολογώ στην πρότασή μου προς το ΔΣ απο τίς 10/2/2017,δηλαδη η  Προσφυγή  σε όλα αν χρειαστεί τα επίπεδα Δικαιοσύνης,ακόμα και στο Ευρωπαικό Δικαστήριο. Καταλήγω επισημαίνοντας ότι η προσφυγή,δεν αποκλείει παράλληλες ενέργειες  δια της ,,πεπατημένης,, απ όσους κι οσες αντέχουν την κοροιδία  δεκαετιών εκ μέρους της Κεντρικής Εξουσίας και κυρίως των διαμεσολαβητών μ αυτή πολιτικάντηδες.

VERBA VOLANT SCRIPTA MANEM

Γιώργος Φωτόπουλος

M.Sc.Τέως Κοινοτάρχης ΛιδωρικίουΑΝ


WWW.LIDORIKI.COM 

No comments: