1.2.17

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ...ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ ...


Καλησπέρα  αδέρφια  Λιδορικιώτες όλου του  κόσμου , γιατί στο  χωριό μας  μείναμε ...' ελαχιστοι ' , καλημέρα  και  στους φίλους  μας που  κρατάνε ...αγάντα ...


Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017 
Ανατολή Ήλιου: 07:27 – Δύση Ήλιου: 17:49 
           Κ   Α   Λ  Ο ..... Μ   Η   Ν   Α 


    MIA  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ  ΜΙΑ  ΙΣΤΟΡΙΑ 
     

ni«Ο αρχηγός της Αστυνομίας εκτελεί ένα Βιετκόνγκ». Ίσως η πιο διάσημη φωτογραφία του Πολέμου στο Βιετνάμ, που φούντωσε το αντιπολεμικό κίνημα στις ΗΠΑ. Τραβήχτηκε την 1η Φεβρουαρίου 1968 στη Σαϊγκόν από τον φωτογράφο του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press (AP), Έντι Άνταμς. Το περιστατικό αποτυπώθηκε και από την κάμερα του τηλεοπτικού δικτύου NBC.
Στη φωτογραφία εικονίζεται ο αρχηγός της Αστυνομίας του Νοτίου Βιετνάμ, στρατηγός Νγκουγιέν Νγκοκ Λόαν, τη στιγμή που εκτελεί εν ψυχρώ τον Βιετκόνγκ (νοτιοβιετναμέζο κομμουνιστή) Νκουγιέν Βαν Λεμ. Ο Λόαν ισχυρίστηκε ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου ότι προέβη στην ενέργειά του αυτή από δικαιολογημένη αγανάκτηση, επειδή νωρίτερα ο Λεμ με τους συντρόφους του σε μια καταδρομική επιχείρηση είχαν σκοτώσει αδιακρίτως πολλούς αστυνομικούς και μέλη των οικογενειών τους, ανάμεσά τους και κάποιους συγγενείς του στρατηγού. Πολλοί από τους παριστάμενους δημοσιογράφους επιβεβαίωσαν τα λεγόμενα του Λόαν, αλλά δεν δικαιολόγησαν την πράξη του.
Η φωτογραφία έκανε τον γύρο του κόσμου και γρήγορα έγινε το σύμβολο της βαρβαρότητας του Πολέμου στο Βιετνάμ. Προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά στην εικόνα των Αμερικανών, που είχαν αναλάβει το κύριο βάρος διεξαγωγής του πολέμου στο πλευρό των συμμάχων τους Νοτιοβιετναμέζων εναντίον των κομμουνιστών της Βορείου Κορέας και των ομοϊδεατών τους Βιετκόνγκ στο Νότιο Βιετνάμ. Πολλοί χαρακτήρισαν έγκλημα πολέμου την πράξη του Λόαν, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης περί αιχμαλώτων. Κάποιοι άλλοι αντέταξαν ότι ο Λεμ δεν μπορούσε να θεωρηθεί αιχμάλωτος επειδή δεν ήταν και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να εφαρμοσθεί η Σύμβαση της Γενεύης στην περίπτωσή του.
Ο φωτογράφος Έντι Άνταμς δοξάστηκε και το 1969 τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ για το καλύτερο φωτορεπορτάζ. Αργότερα, όμως, δήλωσε ότι λυπήθηκε για τον αντίκτυπο που είχε η φωτογραφία του και υπερασπίστηκε τον εκτελεστή στρατηγό. Σε μια επιστολή του στο περιοδικό TIME έγραφε: «Ο στρατηγός σκότωσε ένα Βιετκόνγκ κι εγώ τον σκότωσα με τη φωτογραφική μου μηχανή. Οι φωτογραφίες είναι το πιο ισχυρό όπλο στον κόσμο. Οι άνθρωποι τις πιστεύουν, αλλά οι φωτογράφοι συχνά ψεύδονται, έστω και χωρίς δόλο. Οι φωτογραφίες λένε συχνά τη μισή αλήθεια, όπως και στην περίπτωση του Λόαν».
Ο στρατηγός Λόαν πέθανε εξόριστος στις ΗΠΑ το 1998 και ο Άνταμς τον χαρακτήρισε «ήρωα ενός δίκαιου σκοπού».
 

Γεώργιος Κονδύλης

1879 – 1936


Στρατιωτικός και πολιτικός, που διαδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου. Γεννήθηκε 14 Αυγούστου 1879 στον Προυσσό Ευρυτανίας και στα 18 του χρόνια κατατάχθηκε ως εθελοντής στο στρατό.
Συμμετείχε στην Κρητική Επανάσταση (1896), στον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο (1897) και τον Μακεδονικό Αγώνα (1904-1908) ως οπλαρχηγός. Το 1910 ονομάζεται ανθυπολοχαγός και συμμετέχει με το βαθμό του υπολοχαγού στους Βαλκανικούς Πολέμους, προαχθείς κατ' εκλογήν μετά το τέλος τους στο βαθμό του Λοχαγού. Το 1915 τοποθετείται ως αξιωματικός επιτελείου της 6ης Μεραρχίας, λόγω των εξαιρετικών ικανοτήτων που επέδειξε στα πεδία των μαχών. Σπάνια περίπτωση για έναν αξιωματικό που δεν είχε αποφοιτήσει από την Ευελπίδων.
Ο Κονδύλης ήταν θερμός οπαδός του Ελευθέριου Βενιζέλου και κατά τη διάρκεια του κινήματος της Εθνικής Άμυνας στάθηκε πιστά στο πλευρό του, προαχθείς σε ταγματάρχη. Ως διοικητής τάγματος διακρίθηκε σε πολλές μάχες του Βαλκανικού Μετώπου κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και έλαβε κατ' εκλογήν τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Το 1918 συμμετείχε στο ελληνικό εκστρατευτικό σώμα, που εστάλη στην Ουκρανία για την καταπολέμηση των Mπολσεβίκων και προήχθη και πάλι κατ' εκλογή στο βαθμό του συνταγματάρχη.
Ο Κονδύλης συμμετείχε στη Μικρασιατική Eκστρατεία, αλλά μετά τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 1920, που έφερε στην εξουσία τις αντιβενιζελικές δυνάμεις, κατέφυγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου ηγήθηκε κινήσεως για την ανατροπή της υφισταμένης καταστάσεως στην Ελλάδα. Μετά την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης (Ιούνιος 1923) αποστρατεύτηκε, αλλά επανήλθε στο στράτευμα τον Οκτώβριο του 1923, μετά την έκρηξη του κινήματος των στρατηγών Λεοναρδόπουλου και Γαργαλίδη, που εστρέφετο κατά του επαναστατικού κινήματος του Πλαστήρα. Τον Νοέμβριο του 1923, με την αποφασιστική του συμβολή στην κατάπνιξη του κινήματος, έλαβε το βαθμό του υποστρατήγου και το προσωνύμιο «Κεραυνός» για την ταχεία καταστολή του.
Αμέσως μετά υπέβαλε την παραίτησή του και ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα, με πρώτο σταθμό την εκλογή του ως βουλευτή Ροδόπης με τη «Δημοκρατική Ένωση» του Αλέξανδρου Παπαναστασίου στις εκλογές της 16ης Δεκεμβρίου 1923. Στις 12 Μαρτίου 1924 ανέλαβε το Υπουργείο Στρατιωτικών κι ένα χρόνο αργότερα το Υπουργείο Εσωτερικών στην κυβέρνηση Μιχαλακόπουλου.
Στις 21 Αυγούστου 1926 συνετέλεσε καθοριστικά στην ανατροπή της οπερετικής δικτατορίας του στρατηγού Θεόδωρου Πάγκαλου. Ο δικτάτορας, που παραθέριζε στις Σπέτσες, προσπάθησε να αντιδράσει με το Ναυτικό, αλλά ο Κονδύλης είχε προσεταιρισθεί στρατιωτικούς φίλα προσκείμενους στον Πάγκαλο, που βρίσκονταν σε θέσεις - κλειδιά στον στρατό ξηράς. Τον Φεβρουάριο του 1926 ο Κονδύλης είχε επιχειρήσει να ανατρέψει τον Πάγκαλο, αλλά προδόθηκε και εκτοπίστηκε στη Σαντορίνη. Απελευθερώθηκε δύο μήνες αργότερα, όταν υποστήριξε την υποψηφιότητα Πάγκαλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Στις 26 Αυγούστου 1926 ο Κονδύλης σχημάτισε κυβέρνηση και στις 9 Σεπτεμβρίου κατέστειλε με αιματηρό τρόπο κίνημα των «παγκαλικών» αξιωματικών Ναπολέοντα Ζέρβα και Βασιλείου Ντερτιλή, οι οποίοι τον είχαν βοηθήσει στην ανατροπή του δικτάτορα. Στις 7 Νοεμβρίου οδήγησε τη χώρα σε ανόθευτες εκλογές με απλή αναλογική. Ο Κονδύλης και η παράταξή του δεν πήραν μέρος στις εκλογές, κάτι που συνέβη στις εκλογές της 19ης Αυγούστου 1928, όταν το «Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα» έλαβε 9 έδρες και ο ίδιος εκλέχθηκε βουλευτής Καβάλας.
Στις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου 1932 ο Κονδύλης μετονόμασε το κόμμα του σε Εθνικοριζοσπαστικό κι έλαβε 6 έδρες, συνεργαζόμενος με το Κόμμα των Φιλελευθέρων, εκλεγείς ο ίδιος βουλευτής Τρικάλων. Καθώς κανένα κόμμα δεν συγκέντρωσε αυτοδύναμη πλειοψηφία, ο Κονδύλης έκανε τη μεγάλη στροφή και συνεργάστηκε με το αντιβενιζελικό Λαϊκό Κόμμα, λαβών το Υπουργείο Στρατιωτικών από τον πρωθυπουργό Παναγή Τσαλδάρη. Στις εκλογές της 5ης Μαρτίου 1933 συνεργάστηκε και πάλι με τους Λαϊκούς, αυξάνοντας τις έδρες του κόμματός του σε 11. Στην κυβέρνηση Τσαλδάρη που σχηματίστηκε ανέλαβε και πάλι το Υπουργείο Στρατιωτικών.

Παραμονές του κινήματος 1935. O πρωθυπουργός Π. Τσαλδάρης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Στρατιωτικών Γ. Κονδύλη και τον διοικητή του Α’ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγο Δ. Πετρίτη.
Ο Κονδύλης υπήρξε ο κύριος συντελεστής της καταστολής του κινήματος της 1ης Μαρτίου 1935, που έγινε από βενιζελικούς αξιωματικούς, υπό τις ευλογίες του ευρισκομένου στη Γαλλία, Ελευθερίου Βενιζέλου. Κατά τη διάρκεια του κινήματος, ανακλήθηκε στο στράτευμα με τον βαθμό του αντιστρατήγου. Στις εκλογές της 9ης Ιουνίου 1935, το κόμμα κέρδισε 35 έδρες και λίγες μέρες αργότερα τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς της βασιλείας, απογοητευμένος από την εντεκάχρονη προβληματική πορεία της Αβασίλευτης Δημοκρατίας στη χώρα.
Στις 10 Οκτωβρίου ο Κονδύλης σχημάτισε κυβέρνηση μετά την εξαναγκαστική παραίτηση Τσαλδάρη. Κατέλυσε το δημοκρατικό πολίτευμα και έθεσε τη χώρα σε κατάσταση πολιορκίας, κυβερνώντας δικτατορικά. Αυτοανακηρύχθηκε αντιβασιλιάς και στις 3 Νοεμβρίου διενήργησε δημοψήφισμα, στο οποίο το 97,8% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της βασιλείας. Η βενιζελική παράταξη απείχε και τα ψηφοδέλτια του «ναι» βρέθηκαν περισσότερα από τους ψηφίσαντες. Παραιτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου, διαφωνώντας με τον Γεώργιο Β' στο θέμα της αμνήστευσης των κινηματιών του 1935.
Στις εκλογές της 26ης Ιανουαρίου 1936 ο Κονδύλης συνέπραξε με την αντιβενιζελική «Λαϊκή Ριζοσπαστική Ένωση» (Ι. Θεοτόκης, Ι. Ράλλης κ.ά) και εξέλεξε 15 βουλευτές. Λίγες μέρες αργότερα, την 1η Φεβρουαρίου, πέθανε από καρδιακή προσβολή.
Ο Γεώργιος Κονδύλης υπήρξε λαμπρός στρατιωτικός και ισχυρή πολιτική προσωπικότητα, που σημάδεψε με τρεις πράξεις της τα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας. Κατήργησε τη Δικτατορία Πάγκαλου, διενήργησε τις αδιάβλητες εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 1926 και αναστήλωσε τον ελληνικό θρόνο, έπειτα από 11 χρόνια Αβασίλευτης Δημοκρατίας. Ήταν θαυμαστής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, για τον οποίον επιθυμούσε κάποτε να γράψει ένα βιβλίο, αλλά τον πρόλαβε ο θάνατος. Το μαρτυρούν τα χειρόγραφα που βρέθηκαν στο γραφείο του.

Ρικ Τζέιμς


1948 – 2004


Κορυφαίος μουσικός του funk. Γεννήθηκε την 1η Φεβρουαρίου του 1948 στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης και το πραγματικό όνομά του ήταν James Ambrose Johnson jr. Σε μικρή 15 ετών αποφάσισε να καταταγεί στο ναυτικό. Πήγε στον Καναδά κι εκεί, στο Τορόντο, έγινε μέλος για πρώτη φορά ενός μουσικού γκρουπ, τους Mynah Birds, που απάρτιζαν ο Neil Young, ο Bruce Palmer (και οι δυο αργότερα μέλη των Buffalo Springfield) και ο Goldie Mc John, μετέπειτα μέλος των Steppenwolf.
Αλλάζει το όνομά του σε Ρικ Τζέιμς (Rick James) και στα μέσα της δεκαετίας του '60 υπογράφουν συμβόλαιο με τη θρυλική Motown. Όμως, εξαιτίας πολλών προβλημάτων, ενώ ηχογραφούν κάποια τραγούδια, δεν κυκλοφορούν ποτέ δίσκο. Έτσι, ο Τζέιμς μετακομίζει στο Ντιτρόιτ και τα υπόλοιπα μέλη στο Λος Άντζελες.
Γίνεται όλο και καλύτερος στο μπάσο, ταξιδεύει μεταξύ Λονδίνου και Αμερικής και σχηματίζει μία νέα μπάντα, με τον τίτλο The Main Line. Το 1977 επιστρέφει οριστικά στις ΗΠΑ και δημιουργεί ένα ακόμη σχήμα, τους Stone City Band, με τους οποίους πειραματίζεται στον ήχο που εξέλιξε, κάτι μεταξύ rock και funk.
Το 1978 κι ενώ γράφει τραγούδια για λογαριασμό άλλων καλλιτεχνών της Motown, ζητά από τον ιδιοκτήτη της, Berry Gordy, να ηχογραφήσει ένα προσωπικό άλμπουμ. Έτσι, κυκλοφορεί το «Come get it» (1978), από το οποίο γνωρίζουν επιτυχία τα τραγούδια «You and I» και «Mary Jane», που ανεβαίνει μέχρι το Νο3 του μαύρου καταλόγου επιτυχιών. Επόμενο άλμπουμ το «Bustin out of L seven» (1979). Είναι η χρονιά που γίνεται γνωστός στο ευρύ κοινό και αρχίζει περιοδεία με ένα γυναικείο συγκρότημα που δημιούργησε ο ίδιος, τις Mary Jane Girls, και τον νεαρό τότε Prince.
Ακολουθεί το μέτριο άλμπουμ «Following Garden of Love» και αμέσως μετά το πολυπλατινένιο και υποψήφιο στα Grammy για δίσκο της χρονιάς «Street Songs» (1981). Τα τραγούδια που ξεχώρισαν είναι το No1 «Give it to me baby» και το γνωστό σε όλους μας «Super freak».
Το 1982 βοηθά στην παραγωγή τους Temptations, τις δικές του Mary Jane Girls και την Teena Marie. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί το άλμπουμ «Throwin down» που γίνεται χρυσό και τον Αύγουστο του 1983 ανεβαίνει για τρίτη φορά στο No1 των σινγκλς με το τραγούδι «Gold Blooded», από το ομώνυμο άλμπουμ, στο οποίο συμμετέχει και ο Smokey Robinson. Το 1985 βγαίνει στην αγορά το «Glow» και ξεχωρίζουν δυο τραγούδια, το ομώνυμο και το «Can't stop», που ακούγεται στην ταινία «Ο μπάτσος του Μπέβερλυ Χιλς».
Εν τω μεταξύ, τα προβλήματα με τα ναρκωτικά και τον περίεργο χαρακτήρα του δεν έλεγαν να σταματήσουν όλα αυτά τα χρόνια. Μπαινοβγαίνει στις κλινικές αποτοξίνωσης και το 1986 δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα με τη Motown, με την οποία αρχίζει δικαστικός αγώνας. Σπάει το συμβόλαιό του και υπογράφει με τη Reprise. Ο μάγος του Punk - Funk, όπως τον ονομάζουν τα μέσα της εποχής, ηχογραφεί το 1988 τον δίσκο «Wonderful», που περιέχει το Νο1 σινγκλ «Loosey's Rap», σε συνεργασία με τη ράπερ Roxanne Shante. Το 1990 ο ράπερ Mc Hammer γνωρίζει τρομερή επιτυχία με το «U Can't Touch This», τραγούδι που βασίζεται πάνω στον ρυθμό του «Super Freak».
Όλο αυτό το διάστημα συνεχίζονται τα προβλήματα με τα ναρκωτικά και την αστυνομία. Μπαινοβγαίνει στη φυλακή, το 1991 κατηγορείται για εμπόριο κοκαΐνης, ενώ το 1997 προσπαθεί να απομακρυνθεί από αυτά και να επιστρέψει στη μουσική. Ηχογραφεί το άλμπουμ «Urban Rapsody», το οποίο δεν γνωρίζει επιτυχία, αλλά αποσπά καλές κριτικές. Συμμετέχουν οι Bobby Womack, Charly Wilson, Snoop Doggy Dog και πολλοί άλλοι.
Την ίδια χρονιά παντρεύεται τη χορεύτρια και επί 11 χρόνια φίλη του, Tanya Hijazi, με την οποία αποκτούν ένα γιο.
Στις 6 Αυγούστου του 2004, στις 10 το πρωί, τον βρίσκουν νεκρό στο σπίτι του κι όπως είπαν οι γιατροί πέθανε από φυσικά αίτια ή από καρδιακή προσβολή, κάτι που δύσκολα θα πιστέψουν όσοι ήξεραν τον θυελλώδη χαρακτήρα του και την αγάπη του για τα σκληρά ναρκωτικά.

Η ιστορία του ΧόλιγουντΌταν οι ισπανοί εξερευνητές έφτασαν για πρώτη φορά στην ευρύτερη περιοχή του σημερινού Χόλιγουντ (Hollywood), οι ιθαγενείς αμερικανοί κατοικούσαν στην κοιλάδα της Σάντα Μόνικα. Λίγο αργότερα, οι Ινδιάνοι μετακινήθηκαν νότια και η ισπανική διοίκηση χώρισε την έκταση στα δύο. Γύρω στα 1870, μία αγροτική κοινότητα εγκαταστάθηκε στο δυτικό τμήμα και γνώρισε μεγάλη ευημερία, καλλιεργώντας μπανάνες και ανανάδες.
Το 1886 έφτασε στην περιοχή ο Χάρβεϊ Χέντερσον Γουίλκοξ, ένας κτηματομεσίτης από το Κάνσας. Αγόρασε μία έκταση πεντακοσίων στρεμμάτων και πολύ σύντομα ανέπτυξε ένα πλάνο για τη νέα κοινότητα που οραματίστηκε. Το όνομα Χόλιγουντ ήταν έμπνευση της συζύγου του Νταΐντα. Της φάνηκε αρκετά καλό για το ράντζο του άνδρα της, όταν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με τρένο άκουσε μια συνταξιδιώτισσα να μιλά με αυτό το όνομα για την πατρίδα της στο Οχάιο.
Τα επόμενα χρόνια, το Χόλιγουντ άρχισε ν' αλλάζει όψη. Φτιάχτηκαν δρόμοι και πεζοδρόμια, εκκλησίες, σχολεία και μία βιβλιοθήκη. Η κεντρική λεωφόρος Prospect -η σημερινή Hollywood Avenue- μετατράπηκε σ' έναν δρόμο με κύρος, όπου κάθε πλούσιος από τη Δύση επιθυμούσε μία κατοικία. Το 1903 η κοινότητα απέκτησε νομική οντότητα, αλλά λόγω της έλλειψης πόσιμου νερού αναγκάστηκε να υπαχθεί το 1910 στην πόλη του Λος Άντζελες.
Το 1911 η εταιρία Nestor εγκαινίασε το πρώτο κινηματογραφικό στούντιο του Χόλιγουντ σε μια παλιά ταβέρνα. Η περιοχή προτιμήθηκε λόγω του ανοιχτού χώρου και του καλού κλίματος που διέθετε. Οι ανάγκες αυτής της νέας βιομηχανίας έφεραν ραγδαίες αλλαγές στην κοινότητα, προκαλώντας συγκρούσεις ανάμεσα στους παλιούς και τους νέους κατοίκους. Οι αγροτικές εκτάσεις στα βόρεια της κεντρικής λεωφόρου κόπηκαν σε οικόπεδα, όπου χτίστηκαν σπίτια για τη φιλοξενία των εργαζομένων. Εμπορικά κέντρα, εστιατόρια, κινηματογράφοι, κλαμπς και τράπεζες άρχισαν να ξεφυτρώνουν παντού, κατά τις δεκαετίες του 1920 και του '30.
Το Χόλιγουντ, όμως, κάθε άλλο παρά στατικό ήταν. Μόλις λίγες δεκαετίες αργότερα, η πρωτεύουσα του πλούτου και της χλιδής «μεταλλάχθηκε» και πάλι. Αν και πολλά στούντιο παρέμειναν, οι περισσότεροι αστέρες της μεγάλης οθόνης μετακόμισαν στο Μπέβερλι Χιλς και τα κομψά εστιατόρια και μαγαζιά τους ακολούθησαν. Το 1985 η λεωφόρος Χόλιγουντ μπήκε επίσημα στη λίστα των διατηρητέων περιοχών, για την προστασία των κτιρίων και της ιστορίας τους.
ΣΑΝ  ΣΗΜΕΡΑ 
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
μ.Χ.
1862
Αντιοθωνική εξέγερση ξεσπά στο Ναύπλιο, με αίτημα την αλλαγή του συστήματος διακυβέρνησης, ώστε να εγγυάται τις ελευθερίες του λαού και τη συγκρότηση νόμιμης εθνοσυνέλευσης. Μολονότι αντιμετωπίζεται με επιτυχία από τον Αθανάσιο Μιαούλη, θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους για τη βασιλεία του Όθωνα. (Ναυπλιακή Επανάσταση)
1865
Ο αμερικανός πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν υπογράφει την 13η τροπολογία του Συντάγματος που καταργεί τη δουλεία.
1914
Επιδίδεται στην ελληνική κυβέρνηση η διακοίνωση των Μεγάλων Δυνάμεων για τα νησιά του Αιγαίου και την Ήπειρο, βάσει της οποίας παραχωρούνται στην Ελλάδα τα κατεχόμενα από την Τουρκία νησιά του Αιγαίου, εκτός Ίμβρου, Τενέδου και Καστελόριζου.
1968
Μία από τις πιο πολυσυζητημένες φωτογραφίες: Ο αρχηγός της αστυνομίας της Σαϊγκόν Nguyen Ngoc Loan εκτελεί εν ψυχρώ με το πιστόλι του έναν Βιετκόνγκ.
1977
Εφαρμόζεται η εγκύκλιος, σύμφωνα με την οποία όλα τα δημόσια έγγραφα στην Ελλάδα θα συντάσσονται πλέον στη Δημοτική.
1999
Οι ελληνικές αρχές διαψεύδουν κατηγορηματικά τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί άφιξης του κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Αθήνα. Ο έλληνας πρεσβευτής στην Άγκυρα, Δημήτρης Νεζερίτης, ξεκαθαρίζει στην τουρκική πλευρά ότι δεν θα επιτραπεί στον Οτσαλάν να μεταβεί στη χώρα μας, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, καθιστά σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θεωρεί σκόπιμη και χρήσιμη την έλευση του Οτσαλάν στην Αθήνα.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
μ.Χ.
1894
Τζον Φορντ, αμερικανός σκηνοθέτης. («Ταχυδρομική Άμαξα») (Θαν. 31/8/1973)
1969
Γκάμπριελ Μπατιστούτα, παλαίμαχος αργεντίνος στράικερ.
1983
Ελεωνόρα Ζουγανέλη, ελληνίδα τραγουδίστρια.
ΘΑΝΑΤΟΙ
μ.Χ.
1851
Μαίρη Σέλεϊ, αγγλίδα συγγραφέας, που διακρίθηκε στη συγγραφή γοτθικών μυθιστορημάτων. («Φράνκενσταϊν») (Γεν. 30/8/1797)
1936
Γεώργιος Κονδύλης, έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός. (Γεν. 14/8/1879)
1940
Ζαχαρίας Παπαντωνίου, έλληνας ποιητής και πεζογράφος. (Γεν. 3/2/1877)

Ειδήσεις


Ελλάδα

 • Με 30 τρακτέρ θα μπουν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης την Πέμπτη στις 2 το μεσημέρι αγρότες και κτηνοτρόφοι από το μπλόκο Δερβενίου στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι κινητοποιήσεις αγροτών σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, με αποκλεισμούς εθνικών οδών και συγκεντρώσεις αγροτικών μηχανημάτων δίπλα από οδικές αρτηρίες.
 • Τη μείωση του αριθμού των εισακτέων ζήτησαν από το υπουργείο Παιδείας οι πρυτάνεις κεντρικών πανεπιστημίων της χώρας. Στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Πατρών και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, προτείνεται για μείωση της τάξης του 50%, σε σχέση με τον αριθμό του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους.
 • Κατά 15% θα αυξηθεί η δυναμικότητα του Νοσοκομείου «Ελπίς» με τη νέα πτέρυγα που εγκαινιάστηκε την Τρίτη 31 Ιανουαρίου. Η ανακαινισμένη πτέρυγα θα λειτουργεί πλέον ως Οφθαλμολογική και Ωτορινολαρυγγολογική κλινική με συνολικά 24 κλίνες, 10 στην Οφθαλμολογική και 14 στην ΩΡΛ.
 • Μετά από τέσσερις θανάτους προσφύγων σε Λέσβο και Σάμο, σε μια μόλις εβδομάδα, τα ζητήματα του υπερπληθυσμού στους καταυλισμούς, της έλλειψης βασικών παροχών, αλλά και της μεταφοράς των ευάλωτων ομάδων προς την ενδοχώρα, αποτελούν βασικό αντικείμενο συζητήσεων. «Ο χιονιάς δυσκόλεψε τις συνθήκες διαβίωσης με αποτέλεσμα άνθρωποι να προσπαθούν να βρουν αυτοσχέδια μέσα θέρμανσης. Αυτό οδήγησε από ό,τι φαίνεται στους θανάτους», δηλώνει στο sansimera.gr ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης.
 • Μαραθώνια αναμένεται η συζήτηση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, που ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής, παρουσία πολιτικών αρχηγών. Παρακολουθήστε live τη συζήτηση στη Βουλή.

Κόσμος

 • Πάνω από 200 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στην Ιαπωνία, μεταξύ των οποίων πολλοί αυτοκτονούν, θύματα του «καρόσι», του άγχους δηλαδή που προέρχεται από την εξαντλητική δουλειά, όπως έχει κωδικοποιηθεί η έκφραση στην Ιαπωνία.
 • Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν, πρώην υπουργός Οικονομίας του Φρανσουά Ολάντ, είναι ο πιθανότερος νικητής των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Elabe, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Les Echos, στις 30 και 31 Ιανουαρίου, ενόσω ο υποψήφιος της Κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν βρίσκεται στη δίνη του σκανδάλου που αφορά την οικογένειά του και τα χρήματα που εισέπρατταν ως αργόμισθοι.
 • Την απόλυση του διευθυντή εφημερίδας, η οποία υποστήριζε σθεναρά το Brexit πριν από το δημοψήφισμα, επιχείρησε να εξασφαλίσει, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας. O Ντέιβιντ Κάμερον είχε συνάντηση με τον ιδιοκτήτη της Daily Mail - της δεύτερης μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας στη χώρα - για να τον πιέσει είτε να συγκρατήσει είτε να απολύσει τον διευθυντή του εντύπου Πολ Ντέικρ, σύμφωνα με την εκπομπή του BBC «Newsnight».
 • Τη βαθιά του ανησυχία για την κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία εξέφρασε το Κρεμλίνο την Τετάρτη, ενόσω η πόλη Αβντιίβκα, παραμένει στο επίκεντρο της αναζωπύρωσης των εχθροπραξιών μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών και των ουκρανών στρατιωτών. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκτίμησε ότι η πρόσφατη αναζωπύρωση των εχθροπραξιών δείχνει ότι είναι απαραίτητο να ξεκινήσει άμεσα και πάλι ο διάλογος μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Την ανησυχία του εξέφρασε και ο ΟΗΕ.
 • Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχης Αμπντάλα μπιν Ζαίντ, υπερασπίστηκε το μπλόκο Τραμπ ως απόφαση «που έχει δικαίωμα να πάρει ένα κυρίαρχο κράτος», λέγοντας επίσης πως δεν το μέτρο «δεν στοχεύει κάποια συγκεκριμένη θρησκεία».

Οικονομία

 • Ανοδική αντίδραση κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, μετά την ισχυρή πτώση των τριών προηγούμενων συνεδριάσεων, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε υποχωρήσει κατά 7,39%. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 619,05 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,19%.
 • Την επιτακτική ανάγκη εφαρμογής και υλοποίησης των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη διασφάλιση πρωτίστως του δικαιώματος των Ελλήνων πολιτών να έχουν απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση στις θεραπείες τους όταν τις χρειάζονται, πρόταξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του συνδέσμου.
 • Πρόστιμα ύψους 1.156.000 ευρώ για καταστρατήγηση της νομοθεσίας σχετικά με την προστασία του καταναλωτή επέβαλε το 2016 η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας.  Όσον αφορά στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, κατά το έτος 2016 επιβλήθηκαν σε τράπεζες 84 πρόστιμα ύψους 512.500 ευρώ κυρίως για παραβίαση του νόμου 3869/2010 (νόμου Κατσέλη).
 • Σε περίπτωση που τηρηθούν τα όσα έχουν συμφωνηθεί δεν θα υπάρξει ανάγκη για ένα τέταρτο πρόγραμμα μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, δήλωσε στο Ευρωκοινοβούλιο ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Επισήμανε ότι στην παρούσα φάση δεν έχουν εφαρμοστεί όλες οι συμφωνίες με τις ελληνικές αρχές από τον Αύγουστο του 2015, και γι' αυτό υπάρχει καθυστέρηση των εκταμιεύσεων.
 • Τα κόκκινα δάνεια βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποίησε την Τετάρτη το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στη συνάντηση επισημάνθηκε ότι παρά το δύσκολο περιβάλλον, ο τραπεζικός τομέας έχει σταθεροποιηθεί και εμφανίζει σαφή στοιχεία βελτίωσης σε πολλούς τομείς. Ωστόσο, βρίσκεται επίσης ενώπιον σημαντικών προκλήσεων.

Αθλητισμός

 • Ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, αφού, στον αγώνα ρεβάνς για τη φάση των «16» της διοργάνωσης, νίκησε 4-0 στα Περιβόλια Χανίων τον Κισσαμικό. Ο πρώτος αγώνας στη Λεωφόρο είχε λήξει 3-0 υπέρ των «πράσινων», οι οποίοι προκρίθηκαν με συνολικό σκορ 7-0 και θα αντιμετωπίσουν στους «8» τον Αστέρα Τρίπολης. Σκόρερ οι Κλωναρίδης στο 42΄, Χατζηγιοβάνης στο 57΄, Πίσπας στο 78΄ και Μπουμάλ στο 79΄.
 • Όπως ακριβώς είχε συμβεί με τον Σισοκό, έτσι και τώρα με τον Παρέδες, ο Πάουλο Μπέντο τον συμπεριέλαβε στην αποστολή του Ολυμπιακού, μία ημέρα μετά την απόκτησή του. Κάτι, που όμως δεν είχε συμβεί με τον τρίτο νεοαποκτηθέντα Καρίμ Ανσαριφάρντ, ο οποίος συμμετείχε μόνο μια φορά στην αποστολή, για τον πρώτο αγώνα Κυπέλλου με τον Άρη στη Θεσσαλονίκη.
 • Τέσσερις ρεβάνς διεξάγονται σήμερα, Τετάρτη, στο πλαίσιο του Κυπέλλου Ελλάδας, για την πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Ο Παναθηναϊκός είναι ο μόνος που έχει το απόλυτο προβάδισμα, ενώ τα υπόλοιπα τρία μας είναι άνοιχτα έχοντας όμως φαβορί.
 • Με δύο κρίσιμες αναμετρήσεις, που είχαν αναβληθεί λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, ολοκληρώνεται σήμερα, Τετάρτη, η 11η αγωνιστική της Super League. Ο Ηρακλής υποδέχεται το Καυτανζόγλειο την Κέρκυρα και χρειάζεται πάση θυσία τους τρεις βαθμούς καθώς παραμένει ουραγός, ενώ η ΑΕΛ θα φιλοξενήσει τον ΠΑΟΚ, με τους γηπεδούχους να θέλουν βαθμούς προκειμένου να απομακρυνθούν από τις θέσεις του υποβιβασμού και τον «δικέφαλο του βορρά» να επιδιώκει την διατήρηση του εντυπωσιακού νικηφόρου σερί.
ΕΙΠΕ...
Το μυαλό της γυναίκας μοιάζει με τον ανεμόμυλο, που βρίσκεται στην κορυφή ενός βουνού και που τον γυρίζει τακτικά ο αέρας.
Μιχαήλ Λέρμοντοφ
Μιχαήλ Λέρμοντοφ
ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...


Ουρουγουάη σημαίνει Ποτάμι των Ζωγραφιστών Πουλιών.

Ρώσος συγγραφέα
 

s://www.sansimera.gr/news

Ο  ΑΥΡΙΑΝΟΣ  ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΟ  ΛΙΔΟΡΙΚΙ


Πέμπτη
2/2
02:00
6°C
99%
1 Μπφ Δ
3 Km/h
ΒΡΟΧΗ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης!
08:00
6°C
99%
2 Μπφ Δ
9 Km/h
ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
14:00
11°C
63%
4 Μπφ Δ
24 Km/h
ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ
20:00
7°C
89%
2 Μπφ ΒΔ
9 Km/h
ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης!

       ΚΑΛΟ  ΣΑΣ  ΒΡΑΔΥ ΚΑΙ  ΚΑΛΌ  ΜΗΝΑ

       ΑΠ' ΤΟ  ΛΙΔΟΡΙΚΙ ΜΕ  ΑΓΑΠΗ
         WWW.LIDORIKI.COM 

No comments: