7.2.17

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ...ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ..    OI  ΠΑΛΙΕΣ  ΜΑΣ  ΦΩΤΙΓΡΑΦΙΕΣ Οι  ποδοσφαιριστές της  περίφημης ποοσφαιρικής  μας  ομάδας  της  δεκαετίας '50  και..'60 που  είχε  γίνει  ο  φόβος  και ο τρόμος των περιφερειακών  ομαδων ' Όρθιοι , Γ,Ζόγκζας , ο  τερματοφύλακάς μας , ,.Παπαθανασίου , από Παιοξάρι , ο  Κώστας  Κάππος -Φούκας , που  έπεζε το  ρόλο του...Ούγγρου ..προπονητού ,,Θαν Πέτρου , άγνωστος , Γ.Δημητρακόπουλος , Κ.Ζόγκζας , καθιστοί  , Τάκης  Ανδρίτσος , Χρ.Ευσταθίου ,Γιάννης  Πίτσιος , άγνωστος  και  Δημ Γεωργίου  από  Ερατεινπη 

Μια  περίεργη  συναξη των  Λιδορικιωτών , στη  Βαθειά ,στη δεκαετια του 1890 , μάλλον ..προεκλογικού  χαρακτήρα ,αξιοσημείωτη  δε  είνι η..ενδυματολογική,..ποικιλία  που περιαμβάνει όλες  τις  ανδυμαατολογικές  τάσεις , από  Φράγκικα  μέχρι  φουστανέλες , πουκαμίσες  και  εργατικες  ενδυμασίες  ...


ΟΙ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  ΕΙΝΑΙ  ΑΠ' ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ  ΛΙΔΟΡΙΚΙΏΤΙΚΗΣ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΑΣ  photoidoriki.blogspot.com 

Καλησπέρα  αγαπημένοι  μου  χωριανοί  και  φίλοι ..
Καλησπέρα φίλοι  του χωριού  μας  ..
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017
Ανατολή Ήλιου: 07:21 – Δύση Ήλιου: 17:56
Αγαπημένοι  μου  φίλοι , το  "Λιδορίκι "σήμερα , πενθεί για  το  χαμό του κάου  μπόυ της  Εληνικής  μουσικής , του  ανθρώπου  που στις  δύσκολες  εποχές , της  Ελληνικής  μουσικης , κράτησε  πάντα  ψηλά  τη  σημαία  TOY  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 

      ΤΟΥ  ΛΟΥΚΙΑΝΟΥ  ΚΗΛΑΗΔΟΝΗ 

Image result for κορδελα πενθους

ΣΑΝ  ΣΗΜΕΡΑ 
ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Κάρολος Ντίκενς


1812 – 1870


Άγγλος δημοσιογράφος και συγγραφέας, ο κορυφαίος μυθιστοριογράφος, που ανέδειξε η βικτωριανή Αγγλία κι ένας από τους σπουδαιότερους σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπήρξε από τους σφοδρότερους επικριτές τόσο των ταξικών διαιρέσεων της αγγλικής κοινωνίας του 19ου αιώνα, όσο και της τεράστιας φτώχειας, την οποία σήμανε για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού η Βιομηχανική Επανάσταση. Ο Ντίκενς είναι ο συγγραφέας των φτωχών, των ανήμπορων και των ξεγυμνωμένων.
Ο Τσαρλς Τζον Χάφαμ Ντίκενς (Charles John Huffam Dickens) γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1812 στο νησί Πόρτσι, που περιβάλλεται από την πόλη Πόρτσμουθ της Νότιας Αγγλίας. Ήταν το δεύτερο από τα οκτώ παιδιά του Τζον και της Ελίζαμπεθ Ντίκενς. Ο πατέρας του ήταν υπάλληλος στην Υπηρεσία Μισθοδοσίας του Ναυτικού. Αμειβόταν ικανοποιητικά, αλλά οι σπατάλες και η άσωτη ζωή του οδήγησαν πολλές φορές την οικογένεια σε οικονομικό αδιέξοδο ή και στην καταστροφή, με αποκορύφωμα το 1824, όταν ο Τζον Ντίκενς φυλακίστηκε για χρέη.
Το 1817 η οικογένειά του μετακόμισε στο Τσάταμ του Κεντ, όπου ο νεαρός Κάρολος πέρασε πέντε ευτυχισμένα χρόνια. Πήγαινε σε ιδιωτικό σχολείο, έπαιζε πολύ και διάβαζε μανιωδώς τις νουβέλες των Χένρι Φίλντινγκ και Τομπάιας Σμόλετ. Το 1822 η οικογένειά του αναγκάσθηκε να μετακομίσει στο Λονδίνο, λόγω των χρεών του πατέρα του.
Μετά τη φυλάκιση του πατέρα του για χρέη το 1824 έζησε στο σπίτι της γηραιάς κυρίας Ελίζαμπεθ Ρόιλανς, που ήταν φίλη της οικογένειας. Για να πληρώνει τη διαμονή και διατροφή του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο και να δουλεύει καθημερινά επί δεκάωρο σ’ ένα εργοστάσιο βερνικιών. Οι συνθήκες εργασίας ήταν απάνθρωπες, αλλά διαμόρφωσαν τον κατοπινό συγγραφικό του χαρακτήρα. Τη δική του οικτρή οικονομική κατάσταση και τις συνθήκες ζωής της εργατικής τάξης αποτέλεσαν το θέμα του πιο αγαπημένου του έργου, του αυτοβιογραφικού Δαβίδ Κόπερφιλντ (1849-1850).
Μία απρόσμενη κληρονομιά βοήθησε τον πατέρα του να βγει από τη φυλακή και να διευθετήσει τα χρέη με τους πιστωτές του. Όμως, η σχέση με τον γιο του Κάρολο είχε διαρραγεί οριστικά. Τη διετία 1827-1828 ο νεαρός Ντίκενς δούλεψε ως βοηθός σε δικηγορικό γραφείο και στη συνέχεια ως στενογράφος στα δικαστήρια του Λονδίνου. Οι δύο αυτές ενασχολήσεις τού άφησαν μία βαθειά απέχθεια γιο το αγγλικό δικαστικό σύστημα, που πίστευε ότι ήταν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των πλουσίων.
Το 1830 ο Ντίκενς συνάντησε τον πρώτο έρωτα της ζωής του, στο πρόσωπο της Μαρίας Μπίντνελ, που αποτέλεσε το μοντέλο για τον χαρακτήρα της Ντόρα Σπένλοου στον Δαβίδ Κόπερφιλντ. Οι γονείς της νεαρής κοπέλας εναντιώθηκαν στη σχέση και την έστειλαν να σπουδάσει στο Παρίσι.
Από το 1833 και μετά η επαγγελματική του ζωή εναλλασσόταν μεταξύ δημοσιογραφίας και λογοτεχνίας. Διετέλεσε πολιτικός και κοινοβουλευτικός συντάκτης σε διάφορα έντυπα φιλελευθέρων αποχρώσεων. Γνωρίζοντας την πολιτική ζωή από τα μέσα, έχασε σιγά -σιγά την εμπιστοσύνη του στο πολιτικό σύστημα, που εξέθρεφε «τη φτώχεια, την πείνα και την αμάθεια», όπως έλεγε, ενώ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για την αντιπροσωπευτική δημοκρατία, που «αποδεικνύεται τέλεια αποτυχία». Δεν είχε όμως και κάποια άξια λόγου εναλλακτική λύση να προτείνει.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1830 άρχισε να δημοσιεύει τα πρώτα του λογοτεχνικά έργα με τη μορφή επιφυλλιδογραφικών μυθιστορημάτων, δηλαδή σε συνέχειες σε περιοδικά και εφημερίδες. Ήταν σαν να λέγαμε τα τηλεοπτικά σήριαλ της εποχής, εξ ου και η ικανότητα του Ντίκενς να διατηρεί αμείωτη την προσοχή του αναγνώστη από ενότητα σε ενότητα και από κεφάλαιο σε κεφάλαιο, εξασφαλίζοντας ένα γεμάτο εντάσεις μύθο, που συνδυάζεται με τη συναρπαστική δράση.

Ο Κάρολος Ντίκενς σε νεαρή ηλικία
Το πρώτο μυθιστόρημα αυτής της κατηγορίας είναι Τα Χαρτιά του Πίκγουικ, που εξέδωσε το 1836 και αμέσως έκανε γνωστό το όνομά του. Στο έργο αυτό παρουσιάζονται σε εμβρυακή κατάσταση, πολλά από τα χαρακτηριστικά, που υπάρχουν στο μεταγενέστερο μυθοπλαστικό του σύμπαν: σατιρικές ή καταγγελτικές επιθέσεις εναντίον των κοινωνικών κακών και των ανεπαρκών θεσμών, παρεμβάσεις σε κοινωνικά ζητήματα της εποχής, γνώση του Λονδίνου (του χώρου που κυριαρχεί πάντα στα έργα του), ένα διάχυτο πνεύμα συμπόνιας και μια στάση εγκαρδιότητας απέναντι στους ανθρώπους, καθώς και μια ανεξάντλητη δυνατότητα στο πλάσιμο των χαρακτήρων.
Στις 2 Απριλίου 1836 ο Κάρολος Ντίκενς παντρεύεται την Κάθριν Χόγκαρθ, κόρη του ευυπόληπτου σκωτσέζου δημοσιογράφου Τζορτζ Χόγκαρθ, με την οποία θα αποκτήσει δέκα παιδιά. Θα χωρίσουν 22 χρόνια αργότερα, λόγω των εξωσυζυγικών περιπετειών του.
Η φήμη του εκτοξεύεται με τα δύο επόμενα μυθιστορήματα του, Όλιβερ Τουίστ (1837-1838) και Νίκολας Νίκλεμπι (1838-1838), τα οποία αποκαλύπτουν με τα μελανότερα χρώματα τη μαύρη καθημερινότητα του Λονδίνου και του Γιορκσάιρ, με ένα σύμπαν βυθισμένο στην εκμετάλλευση, στο έγκλημα και την πορνεία.
Το 1842 πραγματοποιεί το πρώτο του ταξίδι στις ΗΠΑ, όπου θα παραμείνει επί πεντάμηνο. Παντού γίνεται δεκτός με άκρατο ενθουσιασμό και απολαμβάνει βασιλικών τιμών. Δεν διστάζει, όμως, να θίξει το φιλότιμο των αμερικανών, υποστηρίζοντας την κατάργηση της δουλείας και διαμαρτυρόμενος για την έλλειψη προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων των συγγραφέων της χώρας. Αυτός που ασκούσε δριμύτατη κριτική κατά των βρετανικών θεσμών, περίμενε  περισσότερα «από τη δημοκρατία των ονείρων του», όπως έλεγε.
Το 1844 γράφει το πιο δημοφιλές έργο του, τη Χριστουγεννιάτικη Ιστορία, που είναι ο μοναδικός χριστουγεννιάτικος μύθος της σύγχρονης λογοτεχνίας και μέσα από τον οποίο ξεπροβάλλει η φιλοσοφία του για τη ζωή, που δεν είναι άλλη από το πνεύμα των Χριστουγέννων, που θα έπρεπε να κυριαρχεί στις σχέσεις των ανθρώπων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το 1849 αρχίζει να δημοσιεύει σε συνέχειες το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα Δαβίδ Κόπερφιλντ, που αποκαλύπτει το στυγνό πρόσωπο της εργοδοσίας. Δύο άλλα σπουδαία μυθιστορήματά του, ο Ζοφερός Οίκος (1852-1853) και Μικρή Ντόριτ (1855-1857), θα αποτελέσουν ανάθεμα για τους βικτωριανούς θεσμούς και τη βικτωριανή οικονομία (άδικο δικαστικό σύστημα, με σωρεία φυλακίσεων για χρέη, αποχαλινωμένη εργασιακή αγορά, απουσία της οποιασδήποτε προστασίας για τον πολύωρο και προκλητικά απλήρωτο μόχθο).
Το 1855 η πρώτη του αγάπη, η Μαρία Μπίντνελ, επανακάμπτει για λίγο στη ζωή του και αμέσως μετά ερωτεύεται την 27χρονη ηθοποιό Έλεν Τέρναν. Ο γάμος του κλονίζεται και το 1858 ο Ντίκενς χωρίζει από τη σύζυγό του Ελίζαμπεθ. Το σκάνδαλο που θα ξεσπάσει στη συντηρητική βικτωριανή Αγγλία δεν θα επηρεάσει την απήχησή του στο ευρύ κοινό, αλλά θα του στερήσει κάποιες σπουδαίες φιλίες.
Τα επόμενα χρόνια δημοσιεύει δύο από τα πιο γνωστά μυθιστορήματά του, την επική Ιστορία των δύο Πόλεων (1859), που εκτυλίσσεται στο Λονδίνο και το Παρίσι κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης (θεωρείται ένα από τα λογοτεχνικά μπεστ σέλερ, με πωλήσεις άνω των 200 εκατομμυρίων αντιτύπων) και τις Μεγάλες Προσδοκίες (1860-1861), με ήρωα ένα ορφανό, τον Πιπ. Ένα έργο που παρουσιάζει ομοιότητες με τον Δαβίδ Κόπερφιλντ, ως αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο και από την άποψη ότι δίνουν το περίγραμμα κάποιων πλευρών της προσωπικότητας και των προσωπικών εμπειριών του Ντίκενς.
Το φιλάνθρωπο πνεύμα, που είναι διάχυτο στο έργο του Ντίκενς, βρίσκει συχνά πρακτική έκφραση σε δημόσιες ομιλίες, οργάνωση εράνων και ιδιωτικές φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες. Μία από αυτές είναι η διοργάνωση δημοσίων συγκεντρώσεων με εισιτήριο, στις οποίες διαβάζει αποσπάσματα από τα έργα του. Η δραστηριότητά του εντάθηκε κι έγινε επικερδής για τον Ντίκενς μετά τον χωρισμό του από τη σύζυγό του. Αποκαλυπτική είναι η παρατήρηση της καθηγήτριας Κάθλιν Τίλοτσον (1906-2001), ειδικής στο έργο του συγγραφέα, ότι «ο ισόβιος ερωτά του Ντίκενς με το αναγνωστικό του κοινό, ήταν σε τελευταία ανάλυση ο σημαντικότερος έρωτας της ζωής του».

Ο Κάρολος Ντίκενς επί σκηνής
Συνολικά πραγματοποίησε από σκηνής 471 παρουσιάσεις των λογοτεχνικών έργων του. Ήταν ένας λαμπρός ηθοποιός και κατά τη διάρκεια των παραστάσεων αποκαλύφθηκαν σπουδαία στοιχεία της τέχνης του (απαγγελία, δραματική μίμηση). Κανένας άλλος σπουδαίος συγγραφέας από την εποχή του Ομήρου δεν είχε αφιερώσει τόσο χρόνο και τόσες δυνάμεις σε μια τέτοια δραστηριότητα.
Στις 9 Ιουνίου 1865, επιστρέφοντας από το Παρίσι με την ερωμένη του Έλεν Τέρναν και τη μητέρα της, ενεπλάκη σε σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Στέιπλχαρστ του Κεντ. Τα βαγόνια της πρώτης θέσης του συρμού εκτροχιάστηκαν πάνω σε μία προσφάτως ανακαινισμένη γέφυρα και έπεσαν στα νερά του ποταμού Μπελτ. Μόνο το βαγόνι στο οποίο επέβαινε η συντροφιά του Ντίκενς παρέμεινε στις ράγες. Ο διάσημος συγγραφέας δεν έπαθε το παραμικρό και βοήθησε τους τραυματίες μέχρις ότου φθάσουν τα σωστικά συνεργεία. Τον επόμενο χρόνο περιέγραψε την εμπειρία του στο διήγημα The Signal-Man. Στο σιδηροδρομικό αυτό δυστύχημα, που έμεινε στην ιστορία για τον διάσημο επιβάτη του, έχασαν τη ζωή τους δέκα άνθρωποι, ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους σαράντα. 
Τον Νοέμβριο του 1967 ο Ντίκενς πραγματοποίησε τη δεύτερη αμερικάνικη περιοδεία του με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία, παραμένοντας στον Νέο Κόσμο επί τετράμηνο. Η φήμη του παρέμενε αμείωτη, παρά το γεγονός ότι η στάση της κριτικής ήταν διαρκώς περισσότερο εχθρική απέναντί του. Ο συγγραφέας Χένρι Λονγκφέλοου, επισημαίνοντας τον απίστευτο ενθουσιασμό που προκαλούσε ο Ντίκενς, παρατηρεί: «Δύσκολα μπορεί να συλλάβει στην ολότητά της αυτή την αλήθεια και να συνειδητοποιήσει την παγκοσμιότητα της φήμης του». Ο φιλόσοφος Ραλφ Γουόλντο Έμερσον, παρακολουθώντας μία δημόσια ανάγνωση του Ντίκενς στη Βοστώνη, θα γράψει: «Φοβούμαι ότι έχει πάρα πολύ ταλέντο για τη μεγαλοφυΐα του. Πρόκειται για μια φοβερή ατμομηχανή, στην οποία είναι δεμένος και δεν μπορεί ούτε να ελευθερωθεί από αυτήν, ούτε να ηρεμήσει… Με τρομάζει! Δεν μπορώ να το εξηγήσω, δεν έχω το κλειδί».
Την επόμενη διετία ο Ντίκενς πραγματοποίησε περιοδείες με αναγνώσεις έργων του εντός της Μεγάλης Βρετανίας. Στις 22 Απριλίου 1869 έπαθε το πρώτο του εγκεφαλικό. Γρήγορα το ξεπέρασε και επιδόθηκε στις συνήθεις δραστηριότητες τους με τους γνωστούς φρενήρεις ρυθμούς του. Στις 8 Ιουνίου 1870 έπαθε ένα ακόμη εγκεφαλικό στην αγροικία του στο Γκαντ’ς Χιλ του Τσάταμ, που απέβη μοιραίο. Την επόμενη μέρα άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 58 ετών, ακριβώς πέντε χρόνια μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα του Στέιπλχαρστ, αφήνοντας ημιτελές το μυθιστόρημά του Το μυστήριο του Έντουιν Ντρουντ, το οποίο πολλοί επιχείρησαν να ολοκληρώσουν από τότε.
Ο Κάρολος Ντίκενς υπήρξε ένας μεγάλος δημιουργός στον χώρο τόσο της ψυχαγωγίας όσο και της τέχνης. Το έργο του συγκέντρωνε τέτοιες αρετές, ώστε να βρίσκει απήχηση τόσο στον απλό άνθρωπο, όσο και στον καλλιεργημένο. Επαινέθηκε από ομοτέχνους του, όπως ο Λέων Τολστόι και κατακρίθηκε από συγγραφείς όπως ο Χένρι Τζέιμς και η Βιρτζίνια Γουλφ, που τον κατηγόρησαν για συναισθηματισμό, μελοδραματισμό κι έλλειψη αληθοφάνειας. Τα έργα του έχουν γίνει γνωστά στα πέρατα της οικουμένης και με τη βοήθεια των σύγχρονων μέσων, του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του κόμικς.
Στην Ελλάδα το πρώτο λογοτεχνικό έργο του Ντίκενς -το μυθιστόρημα Τα δύσκολα χρόνια- εκδόθηκε το 1887 από το περιοδικό Εβδομάς, χωρίς να αναφέρεται το όνομα του μεταφραστή. Προηγουμένως είχε δημοσιευτεί στο εν λόγω περιοδικό σε συνέχειες. Εικάζεται ότι είναι ο κεφαλλονίτης λόγιος Παναγιώτης Πανάς (ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα του ελληνικού ριζοσπαστισμού κατά τον 19ο αιώνα), ο οποίος ένα χρόνο αργότερα μετέφρασε το διήγημα Άσμα των Χριστουγέννων (A Christmas Carol, Χριστουγεννιάτικη Ιστορία, όπως είναι γνωστό σήμερα). Έκτοτε, τα σημαντικότερα έργα του Ντίκενς έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά, όχι μία, αλλά πολλές φορές. Οι μεταπολεμικές γενιές γνώρισαν τον Ντίκενς και μέσα από τα Κλασσικά Εικονογραφημένα.

Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος


1913 – 2016


Διακεκριμένος έλληνας φιλόσοφος, καθηγητής της φιλοσοφίας του δικαίου και πολιτικός. Στο έργο του συνδυάζει τη γόνιμη αρχαιογνωσία με την κριτική αφομοίωση της νεώτερης φιλοσοφικής σκέψης και πραγματεύεται με συστηματικό τρόπο προβλήματα του δικαίου και της πολιτικής..
Ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος γεννήθηκε στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας στις 8 Φεβρουαρίου 1913. Mε τη Μικρασιατική Καταστροφή, αυτός και η οικογένειά του εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα. Αποφοίτησε με άριστα από το Α' Γυμνάσιο Αθηνών και εργαζόμενος σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου αναγορεύτηκε διδάκτορας το 1939 με τη διατριβή «Το δικαίωμα ως διανόημα του νομοθέτου» και υφηγητής της φιλοσοφίας του δικαίου το 1943 με τη διατριβή «Η κυρωτική λειτουργία του δικαίου».
Δίδαξε φιλοσοφία του δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1945 έως το 1947, οπότε εκτοπίστηκε στη Μακρόνησο, λόγω της Εαμικής του δράσης στην Κατοχή και της ανάληψης της προεδρίας του «Ελληνοσοβιετικού Συνδέσμου Νέων» το 1945. Δίδαξε, επίσης, φιλοσοφία στη σχολή ελευθέρων σπουδών «Αθήναιον» (1955-1966), στο Πανεπιστήμιο του Νανσί στη Γαλλία (1970-1975) και την Πάντειο (1975-1980). Το 1984 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και το 1993 διατέλεσε πρόεδρός της. Υπήρξε εταίρος της Ρουμανικής Ακαδημίας και της Ακαδημίας της Μασσαλίας.
Συνέγραψε 32 βιβλία με θέματα φιλοσοφίας, φιλολογίας, ιστορίας και πολιτικής. Κορυφαίο από τα έργα του θεωρείται το δίτομο «Φιλοσοφία του Δικαίου» (1953-1954), όπου καταδεικνύει την ανάγκη να υπερνικηθεί ο κλειστός ορίζοντας της νομικής επιστήμης με την προσφυγή στη «φιλοσοφία της πράξεως» (πραξιολογία), ώστε το δίκαιο να θεμελιωθεί στην ηθική που συνέχει τη «γνήσια πολιτική κοινωνία». Εξαίρετα είναι και τα έργα του για τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, καθώς και όσα πραγματεύονται σύγχρονα μείζονα προβλήματα, σχετικά με τους κινδύνους για την επιβίωση του ελληνικού έθνους ή και της ανθρωπότητας, όπως τα «Ελληνικά» (1998), «Επίμαχοι θεσμοί και άλλα θέματα (1987).
Διετέλεσε δύο φορές υπουργός Παιδείας: την πρώτη στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Ιωάννη Γρίβα (12 Οκτωβρίου - 23 Νοεμβρίου 1989) και τη δεύτερη στην οικουμενική κυβέρνηση του Ξενοφώντος Ζολώτα (23 Νοεμβρίου 1989 - 11 Απριλίου 1990). Μετά τις εκλογές της 8ης Απριλίου 1990 προτάθηκε από τον ενιαίο Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου (όπου μετείχε και το ΚΚΕ) για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κατά την πρώτη ψηφοφορία της δεύτερης φάσης στη Βουλή (30 Απριλίου) και την επακολουθήσασα δεύτερη ψηφοφορία (5 Μαΐου) έλαβε από 21 ψήφους, ερχόμενος πίσω από τους Κωνσταντίνο Καραμανλή (πρόταση της Νέας Δημοκρατίας), που τελικά εξελέγη και τον Ιωάννη Αλευρά (πρόταση του ΠΑΣΟΚ). Στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 τάχθηκε υπέρ του «Ναι», υπογράφοντας τη «διακήρυξη των 85».
Ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος πέθανε στην Αθήνα στις 7 Φεβρουαρίου 2016, μία ημέρα, πριν από τη συμπλήρωση των 103ων γενεθλίων του. Κατά τη διάρκεια της ζωής του τιμήθηκε με τις ανώτερες διακρίσεις της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Λόρα Ίνγκαλς – Ουάιλντερ


1867 – 1957


Αμερικανίδα συγγραφέας, δασκάλα και δημοσιογράφος. Είναι γνωστή για την αυτοβιογραφική σειρά παιδικών βιβλίων με πιο γνωστό «Το μικρό σπίτι στο λιβάδι», που μεταφέρθηκε με επιτυχία στην μικρή οθόνη το 1974.
Η Λόρα Ίνγκαλς - Ουάιλντερ (Laura Ingalls Wilder) γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1867 στο Πέπιν της πολιτείας Ουισκόνσιν, σ’ ένα ξύλινο αγροτόσπιτο, που το περιγράφει η ίδια στο «Μικρό Σπίτι στο Μεγάλο Δάσος», το πρώτο βιβλίο της σειράς. Σε ηλικία δεκατριών ετών με την οικογένειά της εγκατέλειψε τα πυκνά δάση του Ουισκόνσιν για τα λιβάδια του Κάνσας κι από εκεί στην εύφορη κοιλάδα της Μινεζότα, μέχρι μια ολοκαίνουρια πόλη, στο τέλος της σιδηροδρομικής γραμμής, στην περιοχή της Ντακότα.
Στη μακρόχρονη αναζήτησή τους για μια νέα ζωή σε δική τους γη, η Λόρα και οι δικοί της, γνήσιοι πιονιέροι, αντιμετώπισαν τα πάντα· από μεγάλες ξηρασίες και βαρυχειμωνιές, μέχρι κατεστραμμένες σοδειές και επιδρομές ακρίδων. Η Λόρα έδειξε από μικρή εξυπνάδα και κουράγιο και η ζωή της στα σύνορα ήταν μια διαρκής περιπέτεια. Δούλευε σκληρά για να βοηθάει τους γονείς της στο σπίτι και στην οικογενειακή φάρμα, αλλά υπήρχε πάντα και χρόνος για διασκέδαση, που σήμαινε σκαρφάλωμα στα δέντρα, βόλτες με το άλογο και με το έλκηθρο, παιχνίδι με τις τρεις αδελφές της και τραγούδι όταν ο πατέρας της γρατζούνιζε το βιολί του.
Η Λόρα αγαπούσε πολύ το σχολείο και στα δεκαπέντε της έγινε δασκάλα, όπως και η μητέρα της. Τρία χρόνια αργότερα παντρεύτηκε τον Αλμάνζο Ουάιλντερ (1857-1949), ένα ήσυχο αγροτόπαιδο από τη βόρεια Νέα Υόρκη. Μαζί του, και με την κόρη τους Ρόουζ (1886-1968), η Λόρα επιχείρησε το δικό της ταξίδι με σκεπαστή άμαξα, μέχρι το Μάνσφιλντ του Μιζούρι. Εκεί, πιστεύοντας πως για να εκτιμήσεις πού έφτασες πρέπει να ξέρεις από πού ξεκίνησες, η Λόρα έγραψε για τα παιδικά της χρόνια στα αμερικανικά σύνορα μια σειρά βιβλίων, που έγινε ένα από τα αγαπημένα αναγνώσματα των αμερικανόπαιδων.
Το πιο γνωστό βιβλίο της σειράς, που γράφτηκε από το 1932 έως το 1943, είναι το «Το μικρό σπίτι στο λιβάδι» (Little House on the Prairie), που μεταφέρθηκε στην τηλεόραση το 1974 με πρωταγωνιστές τους Μάικλ Λάντον και την Μελίσα Γκίλμπερτ στο ρόλο της Λόρας. Η σειρά κράτησε έως το 1983 και γνώρισε τεράστια επιτυχία σ’ όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα, όπου προβλήθηκε μεταγλωττισμένη από το τηλεοπτικό κανάλι των Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΕΝΕΔ).
Η Λόρα Ίνγκαλς - Ουάιλντερ πέθανε στο Μάνσφηλντ του Μιζούρι στις 10 Φεβρουαρίου 1957, σε ηλικία 90 ετών.

Σοφοκλής Βενιζέλος


1894 – 1964


Δευτερότοκος γιος του Ελευθερίου Βενιζέλου, γεννήθηκε στα Χανιά στις 3 Νοεμβρίου 1894. Μετά την περάτωση των γυμνασιακών του σπουδών, το 1911, εισήχθη στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και εξήλθε με το βαθμό του ανθυπολοχαγού του Πυροβολικού. Παραιτηθείς του στρατεύματος, εξελέγη βουλευτής Χανίων στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 1920.
Όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποχώρησε από την Ελλάδα, τον ακολούθησε στη Νίκαια της Γαλλίας. Μετά την επάνοδό του το 1922 επανήλθε στο στράτευμα και διορίσθηκε στρατιωτικός ακόλουθος στο Παρίσι, όπου παρέμεινε επί οκταετία, αποστρατευθείς με τον βαθμό του Συνταγματάρχη. Το 1936, μετά το θάνατο του Εθνάρχη, εξελέγη στη διοικούσα επιτροπή του Κόμματος των Φιλελευθέρων.
Στον πόλεμο του 1940 ζήτησε να καταταγεί, όμως, η αίτησή του δεν έγινε δεκτή. Στις 7 Μαΐου 1943 ανέλαβε το Υπουργείο Ναυτικού στην εξόριστη ελληνική κυβέρνηση του Εμμανουήλ Τσουδερού στην Αίγυπτο. Μετά την παραίτηση Τσουδερού ανέλαβε την πρωθυπουργία στις 10 Απριλίου 1944 κι αφού κατέστειλε εντός τριημέρου το κίνημα του Ναυτικού, παραιτήθηκε στις 26 Απριλίου του ιδίου χρόνου για να σχηματισθεί η κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου, στην οποία παρέμεινε ως αντιπρόεδρος ως τον Αύγουστο του 1944.
Μετά την απελευθέρωση επανήλθε στην Ελλάδα και στις 30 Αυγούστου του 1945 ανακηρύχθηκε υπαρχηγός των Φιλελευθέρων, με αρχηγό τον Θεμιστοκλή Σοφούλη. Τον Φεβρουάριο του 1946 το Κόμμα των Φιλελευθέρων διασπάται και ο Σοφοκλής Βενιζέλος ηγείται του Κόμματος των Βενιζελικών Φιλελευθέρων, ενώ στις πρώτες μετακατοχικές εκλογές, ένα μήνα αργότερα, κατέβηκε ως υποψήφιος με τον κόμμα ΕΠΕ (Εθνική Πολιτική Ένωσις), μαζί με τους Γεώργιο Παπανδρέου και Παναγιώτη Κανελλόπουλο.
Οι Φιλελεύθεροι επανενώνονται ένα χρόνο αργότερα και ο Σοφοκλής Βενιζέλος γίνεται υπαρχηγός και από το Νοέμβριο του 1948 αρχηγός. Από τον Αύγουστο του 1950 ως τον Οκτώβριο του 1951 σχημάτισε τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις, σε συνεργασία με τον Γεώργιο Παπανδρέου, ως πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών.
Στην κυβέρνηση Πλαστήρα (1951 - 1952) μετείχε ως αντιπρόεδρος και αναπλήρωσε τον Πλαστήρα μετά την ασθένειά του (11 Μαρτίου 1952). Διαπραγματεύτηκε την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και αποδέχθηκε τη συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο της Κορέας. Το 1954, μετά την εκλογική επικράτηση του στρατάρχη Παπάγου, αποσύρθηκε από την πολιτική, αλλά επανήλθε όταν ίδρυσε την Φιλελεύθερη Δημοκρατική Ένωση, διαφωνώντας με τον Γεώργιο Παπανδρέου.
Στις εκλογές του 1956 το κόμματα του συγκέντρωσε 46 έδρες και ο ίδιος εκλέχτηκε βουλευτής Δωδεκανήσων. Το 1958 υπήρξε συνιδρυτής της Ενώσεως Κέντρου, αφού εξομάλυνε στις σχέσεις του με τον Γεώργιο Παπανδρέου. Μετά το 1961 διαφώνησε με τον Γεώργιο Παπανδρέου, φλέρταρε με την ΕΡΕ, αλλά γρήγορα εξομάλυνε τις σχέσεις του με τον «Γέρο της Δημοκρατίας».
Μετά την εκλογική νίκη της Ενώσεως Κέντρου γίνεται αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών. Δέκα μέρες πριν από τις εκλογές της 16ης Φεβρουαρίου 1964, κατά την οποία η Ένωση Κέντρου κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία, ο Σοφοκλής Βενιζέλος πέθανε από καρδιακή προσβολή πάνω στο επιβατικό πλοίο Ελλάς. Τάφηκε στο Ακρωτήρι, δίπλα στον πατέρα του.

Ιωάννης Δομπόλης


1769 – 1850


Ελληνορώσος εθνικός ευεργέτης, που διέθεσε μεγάλο μέρος της περιουσίας του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ο Ιωάννης Δομπόλης γεννήθηκε στη Νίζνα της Ρωσίας (νυν Ουκρανίας) το 1769. Ήταν γιος του δερματέμπορου Τριαντάφυλλου Δομπόλη, με καταγωγή από την Κρεστούνιτσα (νυν Δεσποτικό) Ιωαννίνων. Τις εγκύκλιες σπουδές του τις ολοκλήρωσε στη γενέτειρά του, μαθαίνοντας, παράλληλα, γαλλικά και ρωσικά. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με το εμπόριο και με τραπεζικές επιχειρήσεις στην Αγία Πετρούπολη, επεκτείνοντας την ήδη μεγάλη περιουσία που είχε αποκτήσει ο πατέρας του.
Το 1809 γνώρισε τον Ιωάννη Καποδίστρια, ανώτερο διπλωματικό υπάλληλο της τσαρικής Ρωσίας, και συνδέθηκε μαζί του με στενή φιλία. Οι δυο άνδρες από κοινού έθεσαν ως στόχο την εκπαίδευση του υπόδουλου Γένους, απαραίτητη προϋπόθεση  για την πνευματική αφύπνιση και την απόκτηση της εθνικής του ανεξαρτησίας.
Από το 1818 ανέλαβε ταμίας της Φιλομούσου Εταιρείας, που είχε ιδρύσει στη Βιέννη ο Καποδίστριας το 1814, μαζί με τον μητροπολίτη Ιγνάτιο και τον Άνθιμο Γαζή, με σκοπό τη μεταλαμπάδευση του ευρωπαϊκού πολιτισμού στην Ελλάδα. Οι Αυστριακοί δεν είδαν με καλό μάτι τη δράση της, επειδή διέβλεπαν επαναστατικούς σκοπούς κάτω από τους επιφανειακούς της στόχους.
Τον Ιανουάριο του 1828 ακολούθησε τον Καποδίστρια στην Ελλάδα και στις 7 Φεβρουαρίου διορίστηκε από τον Κυβερνήτη, Ταμίας της Ελλάδας (Υπουργός Οικονομικών). Τη θέση του αυτή τη διατήρησε αμισθί έως τις 18 Νοεμβρίου 1829, οπότε παραιτήθηκε για λόγους υγείας και επέστρεψε στην Αγία Πετρούπολη, όπου επανέλαβε τις εμπορικές του δραστηριότητες και τιμήθηκε με τίτλο ευγενείας από τον τσάρο.
Στις 4 Φεβρουαρίου 1849 συνέταξε τη διαθήκη του, με την οποία άφηνε στο ελληνικό δημόσιο το ποσό των 261.428 ρουβλίων, με σκοπό να ιδρυθεί από το 1906 πανεπιστημιακό ίδρυμα στη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους (διακαής του πόθος η Κωνσταντινούπολη) με την ονομασία Καποδιστριακό.
Ο Ιωάννης Δομπόλης πέθανε στις 28 Οκτωβρίου 1850 στην Αγία Πετρούπολη, σε ηλικία 81 ετών.
Το 1911 η ρωσική κυβέρνηση παρέδωσε ένα μέρος του ποσού του κληροδοτήματος Δομπόλη στην ελληνική κυβέρνηση, που ανερχόταν στα 7.700.00 δραχμές και ήταν κατατεθημένο στην Αυτοκρατορική Τράπεζα. Για να εκπληρωθεί ο όρος της διαθήκης του, ιδρύθηκε στην Αθήνα το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο ως ιδιαίτερο νομικό πρόσωπο με δική του περιουσία και στο οποίο εντάχθηκαν οι θεωρητικές σχολές του υπάρχοντος Εθνικού Πανεπιστημίου. Με τον Οργανισμό του 1922 ορίσθηκε ότι τα δύο πανεπιστημιακά Ιδρύματα συναποτελούν το σημερινό «Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών» (ΕΚΠΑ). Τα ποσά του κληροδοτήματος, που δεν παραδόθηκαν από τη ρωσική κυβέρνηση μέχρι το 1918, εξανεμίσθηκαν με τον πληθωρισμό του ρουβλίου, αμέσως μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση.
  ΓΕΓΟΝΟΤΑ
μ.Χ.
1497
Οπαδοί του Τζιρόλαμο Σαβοναρόλα καίνε στη Φλωρεντία έργα τέχνης και βιβλία, επειδή οδηγούν στην αμαρτία. Θα μείνει στην ιστορία ως η «Πυρά της ματαιοδοξίας» («Falò delle vanità»).
1828
Ο έμπορος και εθνικός ευεργέτηςΙωάννης Δομπόλλης ή Δόμπολης διορίζεται από τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, Ταμίας της Ελλάδος. Θα παραμείνει στη θέση αυτή έως τις 18 Νοεμβρίου 1829, χωρίς μισθό, κατ' επιθυμίαν του.
1956
Κατά τη διάρκεια μαχητικής διαδήλωσης των μαθητών του Γυμνασίου Αμμοχώστου, σκοτώνεται από αγγλικά πυρά ο δεκαοκτάχρονος μαθητής της ΣΤ' Τάξης, Πετράκης Γιάλλουρος, σημαιοφόρος της διαδήλωσης και υπεύθυνος των μαθητικών ομάδων του Γυμνασίου. Είναι ο πρώτος μαθητής νεκρός του αγώνα.
1990
Καταρρέει η Σοβιετική Ένωση. Η Κεντρική Επιτροπή του Κομουνιστικού Κόμματος συμφωνεί να παραδώσει το μονοπώλιο της εξουσίας που κατείχε για 73 χρόνια.
1992
Τα 12 μέλη της ΕΟΚ υπογράφουν τη συνθήκη του Μάαστριχτ, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος, του ευρώ. Με τη συνθήκη η ΕΟΚ μετονομάζεται σε Ευρωπαϊκή Ένωση. Από ελληνικής πλευράς, τη συνθήκη του Μάαστριχτ υπογράφει ο Υπουργός Εξωτερικών, Αντώνης Σαμαράς.
2008
O μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμος (Ιωάννης Λιάπης) εκλέγεται νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Εξελέγη στη δεύτερη ψηφοφορία με 45 ψήφους, έναντι 27 του μητροπολίτη Σπάρτης Ευσταθίου.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 

μ.Χ.
1812
Τσαρλς Ντίκενς, άγγλος μυθιστοριογράφος. (Θαν. 9/6/1870)
Αποφθέγματα
1870
Άλφρεντ Άντλερ, αυστριακός ιατρός και ψυχολόγος, ιδρυτής της σχολής της ατομικής ψυχολογίας. Σε συνεργασία με τον Σίγκμουντ Φρόιντ και μία μικρή ομάδα συνεργατών του τελευταίου, ο Άντλερ ήταν μεταξύ των συνιδρυτών του ψυχαναλυτικού κινήματος. (Θαν. 28/5/1937)
Αποφθέγματα
1937
Ανέστης Βλάχος, έλληνας ηθοποιός, από τους «κακούς» του ελληνικού κινηματογράφου.
ΘΑΝΑΤΟΙ

μ.Χ.
1885
Γιατάρο Ιβαζάκι, ιάπωνας επιχειρηματίας, ιδρυτής της Mitsubishi. (Γεν. 9/1/1835)
1894
Αντόλφ Σαξ, βέλγος τεχνίτης πνευστών και εφευρέτης του σαξοφώνου. (Γεν. 6/11/1814)
1942
Ντοράντο Πιέτρι, ιταλός μαραθωνοδρόμος. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1908 τερμάτισε πρώτος σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, υποβασταζόμενος από κάποιους κριτές. Για το λόγο αυτό ακυρώθηκε από την ελλανόδικο επιτροπή. (Γεν. 16/10/1885)

ΕΙΠΕ...
Είναι καλύτερα να είσαι μόνος παρά σε κακιά παρέα.
Τζορτζ Ουάσινγκτον
Τζορτζ Ουάσινγκτον
Πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ και ηγετική μορφή της αμερικανικής επανάστασης.

Ειδήσεις


Ελλάδα

 • Στο αποκορύφωμα έχει φτάσει η έλλειψη φαρμάκων στη Θεσσαλονίκη. Περίπου 80 σκευάσματα, κυρίως αντιβιoτικά, παιδικά εμβόλια, ινσουλίνες, φάρμακα για τον αναπνευστικό, τον διαβήτη, την υπέρταση, τις καρδιοπάθειες και τα ουρολογικά λείπουν σε καθημερινή βάση από τα ράφια των φαρμακείων.
 • Επίκαιρη ερώτηση προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, κατέθεσε ο βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Σταμάτης, αναφορικά με τις καταγγελίες του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ότι ο ΕΟΠΥΥ θέτει ως προϋπόθεση έγκρισης φαρμάκου για σοβαρή πάθηση τον υπολογισμό του προσδόκιμου επιβίωσης.
 • «Εύχομαι -ολόψυχα- η σύζυγος του νυν πρωθυπουργού να μην βρεθεί ποτέ στην θέση μου και να δεχθεί τόνους μοχθηρής συκοφαντίας, όπως εγώ, επειδή τυγχάνει να είμαι σύζυγος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης» αναφέρει σε δήλωσή της η σύζυγος του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη.
 • Σοκ προκάλεσε στην κοινή γνώμη η είδηση της σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικης από την ίδια της την μητέρα και τον σύντροφό της, στην Πάφο.
 • Tεκμηριωμένο κλινικό όφελος και θετική επίδραση στην εξέλιξη της νόσου και την ποιότητα ζωής των ασθενων πρέπει να έχουν τα καινοτόμα φάρμακα επεσήμανε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας σε συνέδριο για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας.

Κόσμος

 • Εκτεθειμένη αφήνει την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι η αιφνιδιαστική απόφαση του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων να μην επιτρέψει την έλευση και συνεπώς την καθιερωμένη ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ ενώπιον των βουλευτών.
 • Τους 20 έχει φθάσει ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε την Τρίτη έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, ανακοίνωσε το υπουργείο Δημόσιας Υγείας.
 • Προτάσεις ετοιμάζεται να καταθέσει η Ουγγαρία στην ΕΕ, με τις οποίες θα ζητά από τις Βρυξέλλες να προχωρά η Ένωση αυτόματα σε κράτηση όλων των αιτούντων ασύλου σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι όλοι οι αιτούντες άσυλο θα κρατούνται στην Ουγγαρία μέχρι να εξεταστεί το αίτημα ασύλου τους.
 • Ο ύποπτος για την επίθεση στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι την Παρασκευή άρχισε να καταθέτει στους ερευνητές που τον ανακρίνουν μετά την αρχική του άρνηση να μιλήσει, σύμφωνα με δικαστική πηγή. «Κατά την τρίτη ακρόαση χθες Δευτέρα, ο ύποπτος δέχτηκε να ξεκινήσει να καταθέτει στους ανακριτές λέγοντας το όνομά του και εκθέτοντας την πρώτη του εκδοχή των γεγονότων», όπως ενημέρωσε η δικαστική πηγή.
 • Το 65% των γάλλων ψηφοφόρων εξακολουθεί να θέλει η γαλλική Κεντροδεξιά να αντικαταστήσει τον Φρανσουά Φιγιόν με άλλον υποψήφιο, αν και διατηρεί την υποστήριξη της πλειοψηφίας μέσα στην πολιτική παράταξή του, έδειξε νέα δημοσκόπηση την Τρίτη.

Οικονομία

 • Η αντιπαράθεση με τις ευρωπαϊκές Αρχές για τους όρους και το μέλλον του ελληνικού προγράμματος οδήγησε σε έναν σπάνιο δημόσιο διχασμό του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εν μέσω αυξανόμενων ερωτημάτων για τη συμμετοχή του, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.
 • Απορρίφθηκε από τον αρμόδιο δικαστή το αίτημα των εργαζομένων του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ), που ζητούσαν να μείνει ανοικτός συγκεκριμένος λογαριασμός για πληρωμή  των εργαζομένων, ώστε να συνεχίσουν τη λειτουργία των εντύπων, των δικτυακών τόπων, του ραδιοφωνικού σταθμού και λοιπών δραστηριοτήτων του συγκροτήματος. Γενική συνέλευση των εργαζομένων στις 5 μ.μ.
 • Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα που αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων με μπλοκάκι προχωρά σε διορθωτικές κινήσεις.
 • Ανοδικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου. Οι επενδυτές αποτιμούν την έκθεση του ΔΝΤ και στρέφουν τις προσδοκίες τους στη συνεδρίαση του Euro Working Group την Πέμπτη. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:05 διαμορφώνεται στις 624,78 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,65%.
 • Ψηλά στο ενδιαφέρον του γερμανικού Τύπου αρχίζει να επιστρέφει το ελληνικό ζήτημα, κυρίως λόγω της διαμάχης για το ΔΝΤ. Η Sueddeutsche βλέπει τον Σόιμπλε να απειλείται με πολιτική ήττα στο επιχείρημά του πως μη συμμετοχή του Ταμείου θα έπρεπε αναγκαστικά να οδηγήσει σε νέα ψηφοφορία στο Μπούντεσταγκ. H Handelsblatt υπογραμμίζει πως «το ευρώ είναι πιο σημαντικό από ποτέ».

Αθλητισμός

 • Στην Αθήνα αναμένεται σήμερα, Τρίτη, ο Γκιγέρμο Μόλινς προκειμένου να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια αν τα αποτελέσματα είναι τα απαιτούμεν να υπογράψει συμβαόλαιο με τον Παναθηναϊκό.
 • Ο 29χρονος Ελληνας τερματοφύλακας, Μάρκος Βελίδης, που έμεινε ελεύθερος από τον ΠΑΟΚ, είναι ανάμεσα στους πέντε τερματοφύλακες χωρίς συμβόλαιο που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τις ιταλικές ομάδες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα tuttomercatoweb. Μαζί του οι Ιταλοί Κούρτσι (31), Μπάσι (31) και Αμέλια (31`) αλλά και ο Γεωργιανός Ρεβισβίλι (29).
 • Ο Πλατανιάς «σκότωσε» τον Λεβαδειακό, του οποίου επιβλήθηκε με 2-1 (3' Μενδρινός, 23' Σίγκνεβιτς - 65' πεν. Τόνι Σίλβα) στο παιχνίδι που ολοκλήρωσε τη 19η αγωνιστική στη Σούπερ Λιγκ. Οι γηπεδούχοι παραμένουν στη «διακεκαυμένη ζώνη», την ώρα που οι Χανιώτες ανέβηκαν στην έβδομη θέση και μπήκαν σε πορεία πλέι οφ.
 • Μετά από την ...ποδοσφαιρική περιπέτεια που έζησε στις ΗΠΑ, ο Γιώργος Σαμαράς αποφάσισε να επιστρέψει στην Ευρώπη. Από το 2016, ο έμπειρος επιθετικός ανήκε στην Ράγιο που εδρεύει στην Οκλαχόμα και μάλιστα σε 24 αγώνες σημείωσε δύο γκολ. Ωστόσο, επέλεξε να ξανακάνει το υπερατλαντικό ταξίδι, με προορισμό -αυτήν την φορά- την Ισπανία και την Σαραγόσα, που συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Β` κατηγορίας.
 • https://www.sansimera.gr/news

Ο  ΑΥΡΙΑΝΟΣ  ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΟ  ΛΙΔΟΡΙΚΙ  


Τετάρτη
8/2
02:00
5°C
97%
ΑΠΝΟΙΑ
ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης!
08:00
4°C
93%
ΑΠΝΟΙΑ
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΟΡΑΤΟΤΗΤΑ
14:00
10°C
70%
1 Μπφ NA
3 Km/h
ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ
20:00
6°C
98%
ΑΠΝΟΙΑ
ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης!

ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ  ΤΗΝ  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 

 " ΜΥΡΙΣΑΝ ...ΕΚΛΟΓΕΣ ...!!!!" 
  Άρχισαν  φίλοι μου  να ..σκάνε..μύτη οι  υποψήφιοι  των  κομμάτων μας  που  θα.." μονομαχήσουν " για  την  μονοεδρική  της  Φωκιδας  , ήδη βγήκαν στην δημοσιότητα  οι  υποψήφιοι ( ..εφτά  περίπου ) της  Ν.Δ , με  πολλούς  παιούς και αρκετούς  νέους  ,που εδώ  και  καιρό κινούνται ιδιαιτερα στη  Δωριδα  ...
   Για  να  δούμε  λοιπόν , τι  ψάρια  θα  πιάσουν οι υποψήφιοί μας , ειδικά  οι  της  Ν.Δ που  έχουν  πού  δυσκολο έργο , όχι  βεβαια  πως  των  αλλων κομάτων  δεν έχουν , ΘΑ  ΓΙΝΕΙ  ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΑΙ  ΣΦΑΓΗ ...
   Ελπίζουμε  μόνο , να  μην έχουμε..παρατράγουδα , που θα μας  θυμίσουν παλιές...αξέχαστες  εποχές......
   Θυμάμαι , παλιότερες  εποχές , που  κατλεφταναν  τα  λεωφορεία  με τους  ψηφοφόρους  κπ...κλπ .
  Μη  νομίσετε  βέβαια , πως  και  οι Δημοτικές  εκλογές ήταν..διαφορετικές ,  δείτε πως μασ  αφηγειται  ο αξέχαστος  Καφτανιαλέκος κάποιες  προπολεμικές δημοτικές  εκογές   , ετσι  για  να πάρετε  μια..γευσούλα ...


ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ..ΓΚΡΑΔΕΣ ΚΑΙ..ΣΤΙΦΑΔΟ !!

ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ

Όπου να ‘ναι , αδέρφια , θα..μπούμε , σίγουρα , σε..προεκλογικές , διαδικασίες , ψεύτες να βγούμε , αλλά φοβούμαστε , και όχι μόνον εμείς , πως πριν τις..Δημοτικές εκλογές  , θα ‘χουμε μάλλον , ή..μάλλον , θα..ματαξανάχουμε και Εθνικές , άσχημον , πολύ ..άσχημον , αλλά και τι να..κάνουμε , μπορούμε να κάμουμε κι’ αλλοιώς ;
Οι σίγουρες , πάντως , είναι οι..Δημοτικές , και λέμε σίγουρες , όσον αφορά στην ..πραγματοποίησή τους , αυτή είναι..ξεκαθαρισμένη , τώρα γιά το..αποτέλεσμα …τι να πούμε , εξαρτάται..από πολλά και..διάφορα …
Ας δούμε όμως πως θυμάται ο αξέχαστος χωριανός και αγαπημένος φίλος , ο Καφτανιαλέκος , Αλέκος Κωστάκης – Μαργέλλος , κατά..κόσμον , κάποιες Δημαρχιακές , Δημοτικές δηλαδή , εκλογές την όμορφη εκείνη προπολεμική εποχή…
Απ' το " ΛΙΔΩΡΙΚΙ " φυλ.8 του Ιουλίου 1982 , σας δίνουμε μιά παραστατικότατη περιγραφή του αξέχαστου Αλέκου Κωστάκη , γιά τις Δημαρχιακές εκλογές στο Λιδορίκι , πριν το 1912 , φυσικά . Απολαύστε τη :
“ 'Η μάνα μου , μικρή κοπέλα τότε , και ανιψιά του γιατρού Λαλαγιάννη , υποψήφιου Δήμαρχου Αιγιτίου, έπαιρνε ενεργό μέρος , μαζί με τ΄αλλα γειτονοκόριτσα , βοηθώντας τη γιατρίνα θειά της στο ζύμωμα και το μαγείρεμα που γινόταν γιά το εκλογικό τραπέζωμα των ψηφοφόρων του θείου της και θυμόταν πολλά από κείνη την εποχή .
Καθώς ξέρουμε όλοι , οι περισσότεροι γιατροί εκείνου του καιρού , ανήκαν σ' ένα κόμμα , στο οποίο ήσαν και δεινοί παράγοντες . Είπαμε πως λεπτά δεν έπαιρναν στο 95% των πελατών τους , αλλά την ψήφο την έπαιρναν . Τι τον έννοιαζε το θεόφτωχο Στρουζιώτη η τον Τριβιδιώτη το κόμμα , αν ήταν το Λαικό η το Φιλελεύθερο , και τι αρχές είχε το καθένα τους η ποιό πρόγραμμα θα εφάρμοζαν αν κέρδιζαν στις εκλογές ; Αυτός κοίταζε πως στ' αμπάρι δεν είχε αλεύρι , κι' ολοχρονίς γύριζε με τα " θλιοτσάρουχα " και πως σαν αρρώσταινε δεν θα 'ρχονταν οι βουλευτές να τον κοιτάξουν , αλλά ο Σφέτσος η ο Λαλαγιάννης . Αυτούς ήξεραν , αυτοί έρχονταν να τον εξετάσουν , αυτών είχε την ανάγκη , αυτούς ψήφιζε .
Ένα δεκαπενθήμερο πριν από τις εκλογές , διοργανώνονταν τα κομματικά κέντρα κι' επιτελεία στα σπίτια των γιατρών . Πρώτη δουλειά ήταν να φέρουν ένα κιβώτιο με σφαίρες του " γκρα ", γιά το σχετικό νταβαντούρι . Ο γκρας , ήταν ένα κοντόκανο πολεμικό όπλο , Γαλλικής κατασκευής , που έπαιρνε ένα μεγάλο φσσίγγιο , με μαύρο μπαρούτι και χοντρή γυμνή μολυβένια σφαίρα και που , όταν εκπυρσοκροτούσε , νόμιζες 'οτι έβαζε βαρύ..τοπομαχικό .
Οι σφαίρες μοιράζονταν σ' ορισμένους ένοπλους οπαδούς και ιδίως στα πρωτοπαλλήκαρα του Κόμματος των γύρω χωριών και πιό κάτω θα δούμε το γιατί . Ύστερα άρχιζαν τα πολιτικά παρασκήνια και τα ταξίματα . Στο μεταξύ , στην αυλή του σπιτιού του υπιψήφιου Δημάρχου γινόταν το ...σώσε . Χασάπηδες έσφαζαν ..παλιόγιδες γιά το στιφάδο , των ψηφοφόρων , κοπέλες της γειτονιάς έρχονταν να βοηθήσουν τη γιατρίνα στο ζύμωμα και στο καθάρισμα των κρεμμυδίών και των πατατών . Τότε φούρνοι δημόσιοι δεν υπήρχαν κι όλοι οι φούρνοι της γειτονίας άναβαν να βγάλουν 100 και περισσότερα ακόμα καρβέλια , που τα ζύμωναν τα κορίτσια . Στο κάτω μέρος της αυλής , κάτω απ' την κληματαριά , στρώνονταν τάβλες να καθήσουν ο κόσμος και πιό πέρα , σε τρία τέσσερα πλυστοκάκκαβα , έβραζαν το στιφάδο κι η μακαρονάδα με την παλιόγιδα . Κρασί υπήρχε άφθονο σε μιά κάδη κι' όλα ήταν έτοιμα γιά την υποδοχή και το " ντερλίκωμα " των ψηφοφόρων , πολλοί απ' τους οποίους - μαύρη η αλήθεια και ..θλιβερή - κρέας έτρωγαν μιά η δυό φορές το..χρόνο .
Οι νεώτεροι , ακούγοντας όλα αυτά , θα νομίζουν ότι υπερβάλλω . Δυστυχώς είναι λίγα μπροστά στην πραγματικότητα αυτά που γράφω. Θυμάμαι στα 1939 δυό παπάδες απ' τα γύρω χωριά , απ' αυτούς που έρχονταν να βοηθήσουν τον παπα- Τσονάκα στα ψυχοσάββατα και που κόντεψαν για μια λειτουργιά , η οποία περίσσευε , νάρθουν στα χέρια στο ιερό . Κι ' άλλη μια φορά στο γάμο του Θανάση Αλεξ. Πουρνιά , που ο Νίκος ο Τσεργάς απ' την Κωστάρτσα κόντεψε να πνιγεί απ' το φαί . ( Έτσι πήγε σκαστός κι ο πατέρας του , φορτοεκφορτωτής αυτοκινήτων ) . Ο μπάρμπα Αλέξης , σαν γερός τσοπάνης , είχε σφάξει κι εγώ δεν ξέρω πόσα αρνιά , είχε και το γαμπρό του το μακαρίτη πρόεδρό μας Κώστα Πανάγο , νεοφερμένο τότε απ' την Αμερική , με 4 εκατομμύρια εκείνου του καιρού , που ξόδευε αλόγιστα γιά τον κουνιάδο του κι οι μεζέδες πήγαιναν κι' έρχονταν , εμείς , όλα τα πιτσιρίκια , και δεν είμασταν και λίγα , καθόμασταν , ακούγοντας τα κλαρίνα , μαζεμένα προς τη μάντρα του Σεπετζή και θυμάμαι μας έφεραν ένα μεγάλο πανέρι με κομμάτια " πρεβέντα " κάτασπρη , πασπαλισμένη με ζάχαρη , κι' ένα άλλο με κομμάτια ψημένο κρέας . Μόλις τα 'δαμε εμείς τα παιδιά , πέσαμε - σαν παιδιά - στο φαί . Έπεσε κι' ο Νικολάκης , αλλά κάποια στιγμή τον βλέπω να γουρλώνει τα μάτια . Ο φουκαράς , από τη λίμα και τη βιασύνη του , κόντεψε να πνιγεί !!! " Βρε Νικολάκη, θα πνιγείς ! Κρέας έχει γιά ένα μήνα εδώ , του λέω , αλλ' αυτός , αφού συνήλθε , γυάλισε το μάτι του και έπεσε ξανά στο φαί , σαν τον Καραγκιόζη , λέγοντας με την Κωσταρτσιώτικη προφορά του , ξεψυχισμένα : " Κριάς Αλέκου μ' , κριάς π' αναθιμά του , που θα του ματαϊδού ; " . Αλλά ας γυρίσουμε πάλι στις εκλογές ... Την Κυριακή , πρωί-πρωί , κανόνιζαν όλοι οι ψηφοφόροι των γύρω χωριών του τέως Δήμου Αιγιτίου και κατέβαιναν όλοι μαζί στο Λιδορίκι , όπου και οι κάλπες . Μόλις ξαγνάντιαζαν στον Τραγδάκη η στη ράχη του Κούστη , με τα μπαϊράκια και τα νταούλια , έριχναν με τους γκράδες να δώσουν χαμπέρι για τον ερχομό τους . Από το μπαλκόνι τότε του ομοϊδεάτη τους δήμαρχου , απαντούσαν οι μπράβοι και τα πρωτοπαλλήκαρά του και σε λίγο ντουμάνιαζε ο τόπος απ' τη μπαρούτη .
Η φωτογραφία αυτή αδέρφια , είναι πράγματι από..προεκλογική ..σύναξη , μετά..επίδειξης ανδρικής..μόδας , δείτε , πόσα είδη και..στυλ ρούχων φοράνε οι..χωριανοί μας …πραγματικό..δειγματολόγιο !!!

Τραγουδώντας , λοιπόν , και πυροβολώντας , έφταναν στο σπίτι του υποψήφιου . Εκεί στρώνονταν στο φαί και το πιοτό μέχρι σκασμού . Το κρασί έδιωχνε κάθε ίχνος εκλογικής αντίρρησης και ..ιδεολογικού ενδοιασμού και το σταρένιο δημαρχιακό ψωμί - καλύτερο οπωσδήποτε απ' το χαμοκούκι - επισφράγιζε την απόφαση της εκλογής . Αφού , λοιπόν έπαιρναν την πρώτη δόση γιά..ζέσταμα , πήγαιναν στο Δημοτικό στην κάλπη , όπου έριχναν με πείσμα κι..ιδεολογικό φανατισμό , χάριν της προκοπής του..τόπου , το δαγκωτό σφαιρίδιό τους . Κι' όταν το δείλι άνοιγαν οι κάλπες , τότε οι μεν ηττημένοι " εξαφανίζονταν " κυριολεκτικά και " γίνονταν διάργυρος " , ενώ οι κερδισμένοι...
Οι κερδισμένοι γιόρταζαν δυό και τρεις μέρες τη νίκη τους , τρώγοντας και πίνοντας απ' τα κελάρια του δημάρχου . Παλιόγιδες , δόξα τω θεώ , υπήρχαν άφθονες , χοντρά μαύρα " μακαρούνια " το ίδιο , κρεμμύδια βιτρινιτσιώτικα , κοφίνια ολόκληρα , τα πλυστοκάκκαβα σκόρπαγαν τον αχνό τους , κρασί από τ' αμπέλια του δήμαρχου η κάδη γεμάτη . Ε, όσο γιά όρεξη...Αυτή πιά κι' α΄υπήρχε !! Το τραγούδι και το ξεφάντωμα έδιναν κι' έπαιρναν , ώσπου βαριόταν , κάποτε , ο νικητής της εκλογής κι' έλεγε τους ζυγούς λύσατε και τότε καθένας ξαναγύρισε στον πάγκο του ..." κι ο μυλωνάς στ' αυλάκι του ".
Αυτά ..σ' εκείνα τα παλιά τα όμορφα ..χρόνια ! Χρήσιμο πολύ , όμως θα ήταν , να κάνουμε και μιά..τομογραφία , των σημερινών συνθηκών , συγκρίνοντας το τότε με το τώρα . Πολλά στοιχεία , πιστεύουμε πως δεν έχουν αλλάξει , αφού το..” σύστημα “ εξακολουθεί να παραμένει το ίδιο σχεδόν , δηλαδή “ κομματο..πελατο..συμφεροντο..συγγενολογικό “, με όλες τις..συνέπειές του .
Αυτό όμως το θέμα , θα το συζητήσουμε “ εκτενώς “ κάποιο άλλο βράδυ..
Καλό σας βράδυ , να περνάτε καλά..

Απ’ το “ Λιδωρίκι “ με αγάπη…..Κ.-

      Καλό  σας  βράδυ , να  περνάτε  καλά 
     Κωνσταντινος  Ευθ. Καψάλης 
         www.lidoriki.com 


No comments: