15.2.17

ΥΣΤΑΤΗ ΛΥΣΗ

Συνάντηση Τσίπρα - Μοσκοβισί στο Μαξίμου. Ο Γάλλος επίτροπος έρχεται με πρόταση για συνολική λύση ώστε να ξεμπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις πριν το Μάιο. Η πρόταση σε Βερολίνο και ΔΝΤ σε ότι αφορά το χρέος
Adtech Ad
Πρόταση για συνολική λύση, που περιλαμβάνει και τα νέα μέτρα που θα πρέπει να αποδεχθεί η Ελλάδα αλλά και μια λύση (ευρωπαϊκής έμπνευσης) για το χρέος φέρνει μαζί του ο Γάλλος επίτροπος κ Πιέρ Μοσκοβισί, με στόχο να υπάρξει συμφωνία πριν τις Ολλανδικές εκλογές.

AdTech Ad

Ο επίτροπος, αρμόδιος για τα οικονομικά θέματα τη φορολογία και τα τελωνεία έφτασε στην Αθήνα για να δώσει και να πάρει. Σε αυτά που θέλει να πάρει εκτός από τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα που θα του απονεμηθεί από το οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, θέλει και την δέσμευση από την Ελληνική Κυβέρνηση ότι θα ψηφίσει το ταχύτερο δυνατό τα προληπτικά μέτρα, που ζήτησαν από τον υπουργό οικονομικών οι δανειστές την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
Ψήφιση του αφορολόγητου, οι συντάξεις σε ένα μακροχρόνιο κόφτη, εφαρμογή από το 2019 και μόνο αν ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα έχει αποκλίσεις. Αν συνεχίσουμε να έχουμε υπέρβαση του στόχου, τότε η Ελλάδα μπορεί να διαθέσει το πλεόνασμα του πλεονάσματος για την παράταση της μείωσης του ΦΠΑ στα νησιά για παραπάνω από ένα χρόνο και μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Παράλληλα στο εργασιακό, η Ελλάδα θα πρέπει να αλλάξει το καθεστώς για τις ομαδικές απολύσεις για να πάρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε κλαδικό επίπεδο.
Στα ενεργειακά, θα πρέπει να προχωρήσει στην αποκρατικοποίηση του 17% της ΔΕΗ που έχει σήμερα στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ.
Στο δημοσιονομικό κενό για το 2018, το υπουργείο οικονομικών έχει ήδη παρουσιάσει μια δέσμη μέτρων τα οποία αφορούν τις δαπάνες υγείας , την φορολόγηση της ενοικίασης ιδιωτικών παραθεριστικών κατοικιών, αναστοχοθέτηση των κοινωνικών επιδομάτων και αναθεώρηση των τελευταίων φοροαπαλλαγών.
Τα μέτρα κρίνονται αποδεκτά και μένει μόνο να ποσοτικοποιηθούν και να εφαρμοστούν για να κλείσει το θέμα.

Η πρόταση για το χρέος

Σε ότι αφορά το χρέος, η λύση που θα προταθεί σε Βερολίνο και ΔΝΤ, είναι η χρήση άμεσα ενός μόνο μέτρου από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. Αυτού που αφορά την διάθεση των κερδών από ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, που είχε αγοράσει το 2011 η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες.
Τα κέρδη αυτα, προκύπτουν από τη μη συμμετοχή των ομολόγων αυτών στο PSI και την μη αναχρηματοδότηση τους όταν η τιμές των ομολόγων κατέρρευσαν λόγω της κρίσης (τα λεγόμενα ANFA SNP’s). Στο δεύτερο μνημόνιο είχε συμφωνηθεί ότι το υψηλό ποσό που πληρώνει κάθε χρόνο ως ετήσιο κουπόνι η Ελλάδα στην ΕΚΤ θα επιστρέφεται.
Από το 2013 όμως, λόγω της καθυστέρησης του προγράμματος τα χρήματα αυτά αποδόθηκαν μόνο κατά ένα μέρος . Στην συμφωνία της 25ης Μαΐου ένα από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ήταν να χρησιμοποιηθούν τα ANFA και SNP’s για την αποπληρωμή χρέους της Ελλάδας που έχει υψηλότερο επιτόκιο από αυτό το ΕΜΣ (περίπου 1% σήμερα).
Η πρόταση αυτή είναι με τα χρήματα αυτά (περίπου 11,5 δις ευρώ) να καλυφθεί το χρέος της Ελλάδας στο ΔΝΤ και το Ταμείο να δεχθεί να κάνει την νέα έκθεση βιωσιμότητας του χρέους με την αναλυτικότερη περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος τα οποία είναι σαφές ότι θα εφαρμοστούν το 2018. Η λύση αυτή θεωρείται ότι μπορεί να είναι πολιτικά αποδεκτή από το σημερινή Κυβέρνηση της Γερμανίας και της Ολλανδίας αφού ουσιαστικά θα δίνουν πίσω μόνο να χρήματα που πλήρωνε όλα αυτά τα χρόνια η Ελλάδα.
Παράλληλα και το ΔΝΤ θα έχει το κίνητρο ότι θα μηδενίσει το υπόλοιπο του με την Ελλάδα και άρα θα έχει ένα επιπλέον κίνητρο για να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Τα πλεονάσματα

Με δεδομένο ότι η λύση πακέτο πρέπει να περιλαμβάνει και τα πρωτογενή πλεονάσματα για τα οποία σήμερα εμφανίζεται ανένδοτη η Γερμανία προτείνεται το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομική Στρατηγικής να περιέχει πρόβλεψη με στόχο 3,5% μέχρι και το 2020 και το θέμα να ξανασυζητηθεί στο τέλος του προγράμματος, όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο εκλογικός κύκλος σε Ολλανδία Γαλλία και Γερμανία.
Βεβαίως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι καλύπτει τους πάντες. Τίθεται ενώπιον όλων ώστε να κλείσει το θέμα πριν τις Ολλανδικές εκλογές. Διαφορετικά η λύση για το ελληνικό θέμα θα αναζητηθεί στο τέλος της άνοιξης.
news247.gr

No comments: