9.1.17

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ : ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΧΩΡΙΣ ΣΤΡΑΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ0
"Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε η μοναδική περίπτωση που χρειάζεται τρίτες χώρες να το εγγυηθούν", δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος κατά την μετάβαση στη Γενεύη, εκεί όπου την Δευτέρα θα ξεκινήσει νέος κύκλος διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό
news247
Ιανουαρίου 08 2017 23:45
 
«Με δεδομένη τη βούληση και επιθυμία για λύση του Κυπριακού, με βάση αρχές και αξίες που θα επιτρέψουν να κτίσουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, ένα κράτος που να σέβεται τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων να σέβεται γενικότερα τους πολίτες του», προσέρχεται ο Νίκος Αναστασιάδης, όπως δήλωσε, στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, που θα αρχίσουν την Δευτέρα στην Γενεύη και την Τετάρτη θα συγκληθεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών διεθνής διάσκεψη, για να συζητήσει το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
Ειδικά για το θέμα αυτό σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, κατά την πτήση από Λάρνακα –Γενεύη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος «βεβαίως δεν χρειάζεται ούτε εγγυητές ούτε στρατεύματα για να προστατεύουν τάχα αυτά που είναι κοινά αναγνωρισμένα ή κοινά αποδεκτά από όλα τα σύγχρονα κράτη και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε η μοναδική περίπτωση που χρειάζεται τρίτες χώρες να το εγγυηθούν».
Ερωτηθείς αν ο ΓΓ του ΟΗΕ απάντησε στην επιστολή  του ο κ. Αναστασιάδης, απάντησε ότι «δεν χρειάζεται να απαντήσει κανείς. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος αναγνωρισμένο, κράτος μέλος των ΗΕ, κράτος αναγνωρισμένο μέλος της ΕΕ, οι τριμερείς συμμαχίες, συνεργασίες δεν γίνονται με την ελληνική κοινότητα, αλλά το κράτος, η συμμετοχή μας σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς δεν γίνεται υπό την ιδιότητα μας ως κοινότητα, αλλά ως κράτος. Συνεπώς, δεν χρειάζεται να αποδείξουμε σε κανένα ποιοι είμαστε».
Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα, αυτό που έλειπε στο παρελθόν, ίσως να επικρατήσει τώρα, «δηλαδή η καλή βούληση από τουρκικής πλευράς, και είναι η πρώτη φορά από την εισβολή και έπειτα που συνομιλητής της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι η Τουρκία, ιδιαίτερα όσον αφορά τα ουσιώδη θέματα της ασφάλειας και στρατευμάτων».
Το απόγευμα της Κυριακής αναμενόταν να φτάσει στην Γενεύη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Το βράδυ της ίδιας μέρας είχε προγραμματιστεί συνάντηση των δύο ηγετών για να οριστικοποιήσουν την ημερήσια διάταξη των διαπραγματεύσεων.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτό: sooc.gr)
MEWS247.GR

No comments: