10.1.17

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ...ΕΔΩ...ΛΙΔΟΡΙΚΙ..
Καλησπέρα  Λιδορικιώτες 
Καλησπέρα  φίλοι του  χωριού και  της  εφημερίδας  μας
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017
Ανατολή Ήλιου: 07:39 – Δύση Ήλιου: 17:26
ΣΑΝ  ΣΗΜΕΡΑ 
ΓΕΓΟΝΟΤΑ

π.Χ.
403
Ο δημοκρατικός στρατηγός Θρασύβουλος με 70 άνδρες νικά το στρατό των Τριάκοντα Τυράννων, ανοίγοντας το δρόμο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Αθήνα.
49
Ο Ιούλιος Καίσαρας διαβαίνει τον ποταμό Ρουβίκωνα. Αναφωνεί «ο κύβος ερρίφθη» και κηρύσσει τον πόλεμο στη σύγκλητο και τον Πομπήιο.
μ.Χ.
1929
Ο βέλγος σκιτσογράφος Ζορζ Ρεμί, γνωστότερος ως Ερζέ, δημιουργεί τον χάρτινο ήρωα Τεντέν.
1943
Ρωσική αντεπίθεση στο μέτωπο του Στάλινγκραντ, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
1983
Ανακοινώνεται υποτίμηση της δραχμής κατά 15,5% έναντι των νομισμάτων των δυτικών χωρών και τίθενται φραγμοί στις εισαγωγές για να αποτραπεί η κατάρρευση της οικονομίας, σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.
1989
Τραυματίζεται στα πόδια ο εισαγγελέας Κωνσταντίνος Aνδρουλιδάκης, ο οποίος θα πεθάνει λίγες ημέρες αργότερα στον Ευαγγελισμό. Την ευθύνη για την επίθεση αναλαμβάνει η «17 Νοέμβρη».
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 


μ.Χ.
1829
Επαμεινώνδας Δεληγεώργης, έλληνας πολιτικός, που χρημάτισε 6 φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας. (Θαν. 14/5/1879)
1869
Γκριγκόρι Ρασπούτιν, ρώσος καλόγερος, που είχε ισχυρή επιρροή στην αυλή του τελευταίου τσάρου Νικόλαου Β’. (δολοφονήθηκε) (Θαν. 16/12/1916)
1945
Ροντ Στιούαρτ, σκοτσέζος ρόκερ.
ΘΑΝΑΤΟΙ

μ.Χ.
976
Ιωάννης Τσιμισκής, αυτοκράτορας του Βυζαντίου (969-976), τον οποίο διαδέχτηκε ο Βασίλειος Β’ ο Βουλγαροκτόνος (976-1025). (Γεν. 925)
1825
Ιωάννης Βαρβάκης, έλληνας επιχειρηματίας και εθνικός ευεργέτης. (Γεν. 1745)
2016
Ντέιβιντ Μπόουι, βρετανός ρόκερ. (Γεν. 8/1/1947)
Ιστορικά Ανέκδοτα

Ιωάννης Βαρβάκης


1745 – 1825


Πλοιοκτήτης, έμπορος και εθνικός ευεργέτης. Γεννήθηκε το 1745 στα Ψαρά και ήταν γιος του Ανδρέα Λεοντίδη και της Μαρίας Μάρου. Σε ηλικία 17 ετών ήταν ήδη ένας έμπειρος ναυτικός με δικό του πλοίο («Άγιος Ανδρέας»). Ξόδεψε όλη του την περιουσία για να το μετατρέψει σε πολεμικό και το 1768 το ενέταξε στη δύναμη του ρωσικού ναυτικού, που μαχόταν τους Οθωμανούς (Ρωσοτουρκικός Πόλεμος 1768-1774). Επέδειξε ιδιαίτερες οργανωτικές και πολεμικές ικανότητες κατά τη Ναυμαχία του Τσεσμέ (5 - 7 Ιουλίου 1770), με αποτέλεσμα οι συναγωνιστές του να του κολλήσουν το παρατσούκλι Βαρβάκης (από το αρπακτικό πουλί βαρβάκι). Του άρεσε και το χρησιμοποίησε ως επίθετο για το υπόλοιπο της ζωής του.
Μετά την υπογραφή της ταπεινωτικής για τους Οθωμανούς, Συνθήκης του Κιουτσούκ Καϊναρτζή (21 Ιουλίου 1774), ο Βαρβάκης βρέθηκε άφραγκος, αφού το καράβι του κατασχέθηκε από τις τουρκικές αρχές, όταν επεχείρησε να το πουλήσει στην Κωνσταντινούπολη. Σκέφθηκε να μεταβεί στη Ρωσία και να ζητήσει ακρόαση από την Αικατερίνη τη Μεγάλη, όπου θα της διεκτραγωδούσε την κατάστασή του, αλλά και θα τις τόνιζε τις υπηρεσίες που προσέφερε στη χώρα της. Η συνάντηση κλείστηκε στην Αγία Πετρούπολη με τη μεσολάβηση του στρατάρχη Ποτέμκιν, εραστή της τσαρίνας.
Η Αικατερίνη προς μεγάλη του έκπληξη φάνηκε γενναιόδωρη μαζί του. Για τις υπηρεσίες του προς τη Ρωσία, τον ονόμασε ανθυποπλοίαρχο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, του έδωσε προνομιακή άδεια αλιείας στην Κασπία Θάλασσα και 1.000 χρυσά ρούβλια. Ο Ιβάν Αντρέγεβιτς Βαρβάτσι ήταν τώρα ρώσος πολίτης.
Με τα χρήματα της τσαρίνας και την άδεια αλιείας ανά χείρας και αφού διήνυσε απόσταση 5.000 χιλιομέτρων από την Αγία Πετρούπολη εγκαταστάθηκε στο Αστραχάν. Μέσα σε λίγα χρόνια έγινε πάμπλουτος από την αλιεία οξύρρυγχου και το εμπόριο του χαβιαριού. Το 1788 είχε στη δούλεψή του 3.000 άτομα. Μεγάλο μέρος της περιουσίας του το διέθεσε για κοινωφελή έργα στην περιοχή (γέφυρες, νοσοκομείο, διώρυγα κλπ).
Για τις υπηρεσίες αυτές παρασημοφορήθηκε από τον τσάρο Αλέξανδρο Α' και το 1810 απέκτησε τίτλους ευγενείας αυτός και η οικογένειά του. Το 1812 μετακόμισε πιο δυτικά και συγκεκριμένα στην πόλη Ταγκαρόγκ (Ταϊγάνι), όπου ανθούσε μια μεγάλη ελληνική κοινότητα. Διέθεσε 600.000 ρούβλια για την ανέγερση ενός επιβλητικού μοναστηριού, όπου εψάλη η νεκρώσιμος ακολουθία για τον τσάρο Αλέξανδρο Α'.
Ο Βαρβάκης δεν ξέχασε την πατρίδα του και βοήθησε παντοιοτρόπως τους επαναστατημένους Έλληνες. Μετά την καταστροφή των Ψαρών επανήλθε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στη Ζάκυνθο, όπου πέθανε στις 10 Ιανουαρίου 1825. Δύο μέρες νωρίτερα, με τη διαθήκη του κληροδότησε το μεγαλύτερο μέρος για την ανέγερση Λυκείου («Βαρβάκειο»), κλειστής αγοράς («Βαρβάκειος Αγορά»), για τη συντήρηση άπορων οικογενειών και την εξαγορά αιχμαλώτων. Ανδριάντας του Ιωάννη Βαρβάκη βρίσκεται στο Ζάππειο.
 

Γκριγκόρι Ρασπούτιν


1872 – 1916


Ρώσος χωρικός και μυστικιστής, με μεγάλη επιρροή στο παλάτι του τσάρου Νικολάου Β’ και της τσαρίνας Αλεξάνδρας, σε μια εποχή που το τσαρικό καθεστώς έπνεε τα λοίσθια. Υπήρξε έντονα αμφιλεγόμενη προσωπικότητα· άγιος και προφήτης για τους οπαδούς του, η ενσάρκωση του Αντίχριστου για τους πολυάριθμους εχθρούς του.
Ο Γκριγκόρι Γεφίμοβιτς Ρασπούτιν γεννήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 1869 στο Ποκρόφσκογιε της Δυτικής Σιβηρίας και βαπτίστηκε την επομένη, εορτή του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης, παίρνοντας το όνομα Γρηγόριος (Γκριγκόρι στα ρωσικά). Λίγα είναι γνωστά για τα νεανικά του χρόνια. Έμεινε σχεδόν αγράμματος και η ζωή του φαίνεται να άλλαξε, όταν ένας γείτονάς του τον έπιασε να κλέβει στα χωράφια του και τον έκανε μαύρο στο ξύλο.
Στράφηκε στη θρησκεία και σε ηλικία 18 ετών τα βήματά του τον έφεραν στο μοναστήρι του Βερχοτούριε, όπου μυήθηκε στη διδασκαλία των Χλίστι («Μαστιγουμένων»), οι οποίοι διοργάνωναν ζωντανές αναπαραστάσεις της Σταύρωσης με παραληρηματικές τελετές αχαλίνωτης σεξουαλικής δραστηριότητας που τις αποκαλούσαν «εορτές αγαλλίασης». Υπερβαίνοντας τις διδασκαλίες της αίρεσης αυτής, ο Ρασπούτιν διατύπωσε δικό του δόγμα, σύμφωνα με το οποίο η σεξουαλική εξάντληση ήταν το καλύτερο μέσο για να φθάσει ο πιστός στην κατάσταση της «θείας αταραξίας» και κατά συνέπεια, να βρεθεί πιο κοντά στο Θεό.
Λίγο προτού γίνει μοναχός εγκατέλειψε το μοναστήρι κι επέστρεψε στο χωριό του. Νυμφεύθηκε σε ηλικία 19 ετών την Προσκόβια Ντουμπόβινα (1866-1930), με την οποία απέκτησε επτά παιδιά, τα περισσότερα από τα οποία πέθαναν σε νεαρή ηλικία. Παρότι «νοικορεύτηκε», δεν έμεινε στον τόπο του. Τα επόμενα χρόνια περιπλανήθηκε από το Άγιο Όρος έως τα Ιεροσόλυμα και την ίδια περίοδο αυτοανακηρύχθηκε «στάρετς» (Γέροντας στη ρώσικη θρησκευτική ορολογία), ένας άνθρωπος, δηλαδή, του Θεού, που έχει το χάρισμα να θεραπεύει τους αρρώστους και να προλέγει το μέλλον.
Οι περιπλανήσεις του τον έφεραν τελικά πίσω στη Ρωσία και στην Αγία Πετρούπολη (1903). Βρόμικος και ατημέλητος, με τα σπινθηροβόλα μάτια του και τις υποτιθέμενες υπερφυσικές ικανότητές του, ο Ρασπούτιν έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους αυλικούς κύκλους της πρωτεύουσας, οι οποίοι εντρυφούσαν εκείνη την εποχή στο μυστικισμό και τον αποκρυφισμό.
Το 1905 τον παρουσίασαν στην τσαρική οικογένεια και το 1908 κλήθηκε να προσφέρει τις «ιατρικές» υπηρεσίες του στον αιμοφιλικό διάδοχο του θρόνου Αλέξιο. Ο Ρασπούτιν κατόρθωσε να απαλύνει τον πόνο του αγοριού, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των γονέων του. Με το περιστατικό αυτό άρχισε μία δεκαετία κυριαρχίας του Ρασπούτιν στις υποθέσεις της τσαρικής οικογένειας και του ρωσικού κράτους.
Ταπεινός και άγιος χωρικός μπροστά στην τσαρική οικογένεια, ο Ρασπούτιν δεν άργησε να θυμηθεί τις παλιές του συνήθειες στη ζωή του έξω από την Αυλή. Κηρύσσοντας ότι η σωματική επαφή μαζί του είχε εξαγνιστικά και θεραπευτικά αποτελέσματα, συγκέντρωσε γύρω του διάφορες ερωμένες και προσπάθησε να αποπλανήσει πολύ περισσότερες. Αναφορές σχετικά με τη διαγωγή του άρχισαν να καταφθάνουν στον τσάρο Νικόλαο, ο οποίος όμως αδυνατούσε να τις πιστέψει. Ως το 1911 η συμπεριφορά του Ρασπούτιν είχε πάρει διαστάσεις σκανδάλου.
Ύστερα από σχετική έκθεση του πρωθυπουργού Πιοτρ Στολίπιν, ο Νικόλαος εξόρισε τον ευνοούμενό του, αλλά κάτω από τις πιέσεις της τσαρίνας Αλεξάνδρας αναγκάστηκε να ανακαλέσει την απόφασή του λίγους μήνες αργότερα. Καθώς δεν ήταν διατεθειμένος να δυσαρεστήσει τη σύζυγό του ή να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του γιου του, ο Νικόλαος αποφάσισε να αγνοήσει στο εξής όλες τις εναντίον του κατηγορίες.
Η δύναμη του Ρασπούτιν μέσα στην Αυλή έφτασε στο απόγειό της μετά το 1915, την ώρα που ο ρωσικός στρατός βρισκόταν σε δυσχερή θέση στα μέτωπα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το Σεπτέμβριο ο Νικόλαος Β’ ανέλαβε προσωπικά τη διοίκηση του ρωσικού στρατού και ανάθεσε τη διαχείριση των εσωτερικών υποθέσεων της Ρωσίας στην Αλεξάνδρα. Ως προσωπικός σύμβουλος της τσαρίνας κατά το διάστημα αυτό, ο Ρασπούτιν ασκούσε επιρροή που ξεκινούσε από τον διορισμό των εκκλησιαστικών αξιωματούχων κι έφθανε ως την επιλογή των υπουργών της κυβέρνησης, ενώ δεν παρέλειπε να παρεμβαίνει κατά καιρούς στα στρατιωτικά θέματα.
Το 1916, αφού είχαν προηγηθεί αρκετές αποτυχημένες δολοφονικές απόπειρες εναντίον του Ρασπούτιν, μία ομάδα ευγενών, στην οποία συμμετείχαν ο πρίγκιπας Φέλιξ Γιουσούποφ (σύζυγος της ανιψιός του τσάρου), ο Βλάντιμιρ Πουρίσκεβιτς (μέλος της Δούμας) και ο Μέγας Δούκας Ντμίτρι Πάβλοβιτς (εξάδελφος του τσάρου) οργάνωσαν συνωμοσία, με σκοπό την εξόντωση του Ρασπούτιν και την αποφυγή νέων σκανδάλων που θα έπλητταν τη μοναρχία.
Τη νύχτα της 16ης προς τη 17η Δεκεμβρίου 1916, ο Γιουσούποφ προσκάλεσε τον Ρασπούτιν στο σπίτι του, με δόλωμα την όμορφη σύζυγό του Ιρίνα, η οποία έχοντας διαφωνήσει με το σχέδιο του συζύγου της βρισκόταν στη βίλα τους στην Κριμαία. Ο οικοδεσπότης τού πρόσφερε τσάι και κέικ, που ήταν δηλητηριασμένα. Βλέποντας ότι το δηλητήριο δεν ενεργούσε, τον πυροβόλησε. Ο Ρασπούτιν σωριάστηκε προς στιγμήν, αλλά μπόρεσε να συρθεί ως την αυλή, όπου ο Πουρίσκεβιτς τον πυροβόλησε για δεύτερη φορά. Στη συνέχεια, οι συνωμότες τον έδεσαν και τον έριξαν στον παγωμένο Νέβα, όπου και πέθανε από πνιγμό.
Η δολοφονία Ρασπούτιν δεν εμπόδισε το φυλλορρόημα του τσαρικού καθεστώτος. Λίγες εβδομάδες αργότερα σαρώθηκε από τη Φεβρουαριανή Επανάσταση και οριστικά λίγους μήνες αργότερα από την Οκτωβριανή Επανάσταση.

ΤεντένΧάρτινος ήρωας που «γεννήθηκε» στις 10 Ιανουαρίου 1929 από το πενάκι του βέλγου κομίστα Ζορζ Ρεμί (1907-1983), γνωστότερου ως Ερζέ. Οι πρώτες ιστορίες του δημοσιεύτηκαν στο νεανικό ένθετο της εφημερίδας των Βρυξελλών «20ος Αιώνας».
Ο Τεντέν (Tintin) είναι ο ξανθομάλλης νεαρός με το χαρακτηριστικό τσουλούφι, που δουλεύει ως ρεπόρτερ και μπλέκεται σε απίθανες περιπέτειες μυστηρίου σε κάθε γωνιά του πλανήτη, μαζί με τον πιστό του σκύλο Μιλού, ένα λευκότριχο φοξ τεριέ.
Ο Ερζέ ποτέ δεν υπήρξε σαφής για την προέλευση του ονόματος Τεντέν. Οι μελετητές του έργου του συμπεραίνουν ότι μπορεί να προέρχεται από την παρήχηση του Totor, ενός προγενέστερου του Τεντέν χάρτινου ήρωά του, ή από το υποκοκοριστικό των γαλλικών ονομάτων Martin (Μαρτίνος), Corentin (Κοραντίνος) και Augustine (Αυγουστίνος).
Ο Μιλού είναι ταυτισμένος με τον Τεντέν και για πολλά χρόνια η σειρά είχε τίτλο «Οι περιπέτειες του Τεντέν και του Μιλού». Σε αυτές τις ιστορίες, ο ρόλος του είναι πολύ σημαντικός, αφού είναι και ο μοναδικός σύντροφος του ήρωα. Συνομιλεί κανονικά με τον Τεντέν, λέει τη γνώμη του, διαφωνεί και συμβουλεύει. Το ουσιαστικό τους δέσιμο, όμως, δεν παραβλέπει διαφορές στο χαρακτήρα και τάσεις ανεξαρτησίας. Ο Μιλού πατάει πιο σταθερά στα πόδια του, ενώ ο Τεντέν δεν σκέφτεται τίποτα άλλο από την επιτυχία της αποστολής του.

Ο καπετάνιος Χάντοκ
Ο ρόλος του Μιλού υποβαθμίζεται με την εμφάνιση του καπετάνιου Χάντοκ, παρά την ιδιαίτερη αδυναμία και των δύο στο ουίσκι. Με το που δοκιμάζουν τις πρώτες σταγόνες, ξεχνούν τα πάντα και δυσκολεύουν τη ζωή του Τεντέν. Σταδιακά, οι ιστορίες γίνονται πιο σύνθετες, με τον Τεντέν και τον καπετάνιο να μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Όμως, όλο και κάποια ευκαιρία εμφανίζεται για τον Μιλού, που έχει το δικό του τρόπο να πρωτοστατεί. Άλλωστε, η ιδιαίτερη αγάπη εκατομμυρίων θαυμαστών αποδεικνύει ότι δεν έπαψαν ποτέ να τον θεωρούν το άλλο μισό του Τεντέν.
Η πρώτη περιπέτεια του νεαρού ρεπόρτερ με τον τίτλο «Ο Τεντέν στη χώρα των Σοβιέτ», που είδε το φως της δημοσιότητας το 1929, κατηγορήθηκε για αντικομουνισμό, επειδή ασκούσε κριτική στο σταλινισμό. Έτσι, για πολλά χρόνια, ο Τεντέν θεωρήθηκε προϊόν του Ψυχρού Πολέμου. Στις επόμενες περιπέτειες, ο ατρόμητος δημοσιογράφος αντιμετώπισε λαθρέμπορους ναρκωτικών, ταξίδευσε στο Φεγγάρι και ανακάλυψε μια χαμένη φυλή των Ίνκας, πολεμώντας πάντα τους κακούς και βοηθώντας τους αθώους και τα θύματα.
Ένας από τους δευτερεύοντες ήρωες της σειράς είναι ο ελληνοαμερικανός μεγιστάνας Ροβέρτος Ρασταπόπουλος, που πιστώνεται στους κακούς της σειράς και συχνά δημιουργεί αξεπέραστα εμπόδια στον Τεντέν. Είναι ιδιοκτήτης των κινηματογραφικών στούντιο Cosmos Pictures, τα οποία χρησιμοποιεί ως προκάλυμμα για τις παράνομες δραστηριότητές του. Είναι προφανές ότι ο Ερζέ εμπνεύστηκε τον ήρωά του από τον Αριστοτέλη Ωνάση.

O Ροβέρτος Ρασταπόπουλος
Από εικαστικής πλευράς, ο Ερζέ έχει πολλούς θαυμαστές για την καθαρή, εκφραστική και φωτεινή πινελιά του (ligne claire). Ανάμεσά τους και οι πρωτεργάτες της ποπ-αρτ Άντι Γουόρχολ και Ρόι Λιχτενστάιν.
Ο Ερζέ κυκλοφόρησε 23 άλμπουμ με ήρωα τον Τεντέν, τα οποία μεταφράστηκαν σε 56 γλώσσες και πούλησαν περισσότερα από 200 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Το 1986 κυκλοφόρησε μεταθανάτια το ημιτελές άλμπουμ «Αλφ-Αρτ», με την τελευταία περιπέτεια του Τεν Τεν.
Ο Τεντέν γνώρισε μεγάλη επιτυχία μεταπολεμικά, προκαλώντας τη ζήλια του Γάλλου Προέδρου Σαρλ Ντε Γκολ, που είπε χαρακτηριστικά: «Ο μοναδικός διεθνής ανταγωνιστής μου είναι ο Τεντέν». Από τις αρχές της δεκαετίας του '70 η λάμψη του άρχισε να φθίνει, μετά τις κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν εναντίον του για μισογυνισμό και ρατσισμό. Επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο το 2011 με το τρισδιάστατο καρτούν «Οι Περιπέτειες του Τετέν: Το μυστικό του μονόκερου», που φέρει την υπογραφή του Στίβεν Σπίλμπεργκ.
Σήμερα, το Ίδρυμα Ερζέ, που διαχειρίζεται τα δικαιώματα του Τεντέν, είναι μια επικερδής βιομηχανία εκατομμυρίων ευρώ. Εκτός από τα βιβλία, ο ήρωας έχει πρωταγωνιστήσει στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, αλλά και στο θέατρο.
Στα ελληνικά κυκλοφορούν οι 23 από τις 24 περιπέτειες του Τεντέν, από τις εκδόσεις «Μαμούθ Κόμικς». Μένει να μεταφρασθεί η πρώτη του περιπέτεια «Ο Τεν-Τεν στη χώρα των Σοβιέτ». Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης εξέλιπε πλέον κάθε λόγος.

Οι περιπέτειες του Τεν Τεν

1. Ο Τεν Τεν στη χώρα των Σοβιέτ (1929-1930)
2. Ο Τεν Τεν στο Κογκό (1930-1931)
3. Ο Τεντέν στην Αμερική (1931-1932)
4. Τα πούρα του Φαραώ (1932-1934)
5. Ο μπλε λωτός (1934-1935)
6. Το σπασμένο αυτί (1935-1937)
7. Το μαύρο νησί (1937-1938)
8. Το σκήπτρο του Όττοκαρ (1938-1939)
9. Ο Κάβουρας με τις χρυσές δαγκάνες (194-1941)
10. Το μυστηριώδες άστρο (1941-1942)
11. Το μυστικό του μονόκερου (1942-1943)
12. Ο θησαυρός του Κόκκινου Ρακάμ (1943-1944)
13. Οι 7 κρυστάλλινες μπάλλες (1943-1948)
14. Ο Ναός του Ήλιου (1946-1949)
15. Ο Τεντέν στη χώρα του μαύρου χρυσού (1948-1950)
16. Αποστολή στη Σελήνη (1950- 1953)
17. Βήματα στη Σελήνη (1950-1954)
18. Υπόθεση Τουρνεσόλ (1954-1956)
19. Η λίμνη με τους καρχαρίες (1958)
20. Ο Τεντέν στο Θιβέτ (1960)
21. Τα κοσμήματα της Καστοριάς (1963)
22. Πτήση 714 για Σίδνεϋ (1968)
23. Ο Τεν Τεν και οι Πίκαρος (1976)
24. Αλφ-Αρτ (1986)
Κοκό Σανέλ
1883 – 1971


Γαλλίδα μοδίστρα και επιχειρηματίας, που κυριάρχησε για σχεδόν έξι δεκαετίες στον κόσμο της γυναικείας υψηλής ραπτικής, εισάγοντας επαναστατικές καινοτομίες, με δημιουργίες που θεωρούνται κλασικές. Καθιέρωσε το ύφασμα ζέρσεϊ, το ταγιέρ, το άνετο παντελόνι, τα κοντά σε γραμμή «καρέ» μαλλιά, τα αδιάβροχα, τα πουλόβερ με γυριστό λαιμό, τα φαντεζί ψεύτικα κοσμήματα και το απλό μαύρο φόρεμα.
Η Γκαμπριέλ Μπονέρ Σανέλ (Gabrielle Bonheur Chanel) γεννήθηκε στις 19 Αυγούστου 1883 στο Σομίρ της Δυτικής Γαλλίας. Ο πατέρας της, Αλμπέρ Σανέλ, ήταν περιοδεύων πωλητής ρούχων και εσωρούχων και η μητέρα της, Εζενί Ντεβόλ, πλύστρα σ’ ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα για απόρους. Μετά το θάνατο της μητέρας της μπήκε εσωτερική σ’ ένα εκκλησιαστικό ίδρυμα, όπου έμαθε την τέχνη της μοδιστρικής.
Όταν δεν έπιανε τη βελόνα για να ράψει, τραγουδούσε σ’ ένα κλαμπ στο Μουλέν, όπου σύχναζαν αξιωματικοί του ιππικού. Εκεί ήταν που της κόλλησαν το χαϊδευτικό Κοκό (Coco), με το οποίο έγινε γνωστή τα επόμενα χρόνια. Το Κοκό, σύμφωνα με τους βιογράφους της, μπορεί να προέρχεται από τα δημοφιλή τραγούδια εκείνης της εποχής «Ko Ko Ri Ko» και «Qui qu'a vu Coco» ή ακόμα και από τη λέξη cocotte (κοκότα). Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, που κυκλοφορούσε την εποχή της μεγάλης της δόξας στα παρισινά σαλόνια, η Σανέλ αποκλήθηκε Κοκό, επειδή διοργάνωσε τα καλύτερα πάρτι στο Παρίσι, όπου προσφερόταν άφθονη κοκαΐνη. Ή ίδια ήταν γνωστό ότι ήταν εθισμένη στις ναρκωτικές ουσίες και παρέμεινε ως το τέλος της ζωής της χρήστρια μορφίνης.
Το 1906 σ’ ένα κλαμπ, όπου εμφανιζόταν, γνώρισε τον Ετιέν Μπαλσάν, πρώην αξιωματικό του ιππικού και γόνο πλούσιας οικογένειας υφαντουργών, με τον οποίο πέρασε τρία χρόνια πλούσιας και τρυφηλής ζωής. Το 1909 δημιούργησε σχέση με τον φίλο του Μπαλσάν, τον άγγλο λογαχό Μπόι Κέιπελ, επίλεκτο μέλος της αγγλικής υψηλής κοινωνίας, ο οποίος χρηματοδότησε και τα πρώτα της σχέδια στον κόσμο της μόδας.
Η σταδιοδρομία της Σανέλ στον κόσμο της μόδας ξεκίνησε το 1913, όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει το τραγούδι, στο οποίο, όπως διαπίστωσε κι η ίδια, δεν είχε καμία τύχη. Άνοιξε ένα μικρό κατάστημα στη Ντοβίλ, στο οποίο πουλούσε καπέλα που έφτιαχνε η ίδια. Σύντομα άρχισε να σχεδιάζει πουλόβερ, φούστες και διάφορα αξεσουάρ και να χρησιμοποιεί το ζέρσεϊ. Το 1914 άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στο Παρίσι και το 1916 ίδρυσε τον οίκο υψηλής ραπτικής «Chanel». Μέσα σε πέντε χρόνια είχε επιβληθεί, προκαλώντας επανάσταση στο γυναικείο ντύσιμο, με ένα απλό και άνετο στυλ, που ο συνεταίρος της Πολ Πουαρέ αποκαλούσε «φτωχοπροδρομισμό πολυτελείας» («le misérabilisme de luxe»).
Η απλότητα και η άνεση των ρούχων της τονίζονταν από τα ασυνήθιστα τότε φαντεζί ψεύτικα κοσμήματα. Επέβαλε τα μάλλινα ρούχα, το φόρεμα - σεμιζιέ, το απλό μαύρο φόρεμα, την κοντή πλισέ φούστα, το πανταλόνι για πρωινή και βραδινή εμφάνιση. Το 1926 σχεδίασε το πρώτο της ταγιέρ, ενώ από το 1922 είχε συνδυάσει τις δημιουργίες της με το άρωμα «5».
Το 1935 άρχισε να παράγει υφάσματα ζέρσεϊ σε δικό της εργοστάσιο. Την περίοδο του Μεσοπολέμου, ο Οίκος της ήταν από τους μεγαλύτερους στο Παρίσι, με κύκλο εργασιών 120 εκατομμυρίων γαλλικών φράγκων της εποχής και οι επιχειρήσεις της (οίκος μόδας, εργοστάσιο υφασμάτων, εργαστήρια παραγωγής αρωμάτων και κοσμημάτων) απασχολούσαν 3.500 άτομα.
Το 1938 αποσύρθηκε και κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στη Γαλλία έκλεισε τις επιχειρήσεις και άφησε στο δρόμο χιλιάδες εργαζομένους. Κατηγορήθηκε για σχέσεις με τους Ναζί, αλλά η εις βάρος της δικαστική έρευνα δεν προχώρησε μετά το τέλος του πολέμου. Πάντως, ήταν γνωστή η ερωτική της σχέση με τον στρατηγό των Ες-Ες Βάλτερ Σέλενμπεργκ.
Το 1954 επανήλθε στο προσκήνιο της υψηλής ραπτικής, όταν παρουσίασε ολοκληρωμένο το κλασικό «ταγιέρ Σανέλ», με την κομψή, άνετη φούστα και τη χαρακτηριστική ζακέτα χωρίς πέτα, φινιρισμένη με σειρήτια.
Η Κοκό Σανέλ πέθανε στο Παρίσι στις 10 Ιανουαρίου 1971, σε ηλικία 87 ετών. Ο Οίκος της εξακολούθησε να λειτουργεί και μετά το θάνατό της, παραμένοντας πιστός στην παράδοση του «στυλ Σανέλ». Το 1977 δημιουργήθηκε η πρώτη συλλογή σινιέ έτοιμων ενδυμάτων (πρετ -α- πορτέ), με προορισμό την αγορά των ΗΠΑ. Τον επόμενο χρόνο άνοιξε το πρώτο κατάστημα ετοίμων ενδυμάτων στο Παρίσι και τα επόμενα χρόνια σε πολλές χώρες του κόσμου.

Δημήτρης Μυράτ
1908 – 1991


Κορυφαίος έλληνας ηθοποιός και διανοούμενος, που δίδαξε με τη ζωή και την τέχνη του ήθος και σοβαρότητα. Γόνος μεγάλης οικογενείας θεατρανθρώπων γεννήθηκε το 1908 στην Αθήνα. Σπούδασε φιλολογία στα πανεπιστήμια Βερολίνου και Αθήνας και υποκριτική στη Σχολή Ράινχαρτ.
Στη σκηνή, ο Μυράτ πρωτοεμφανίστηκε το 1931 στο θέατρο Κοτοπούλη. Από τότε και ως το 1956 συνεργάστηκε με το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη, του οποίου υπήρξε διευθυντής από το 1950. Την περίοδο 1932 - 1934 έπαιξε στα έργα Μαρία Στιούαρτ ως Μόρτιμερ και Γλάρος στο ρόλο του Κόστια. Κι από τότε άρχισε μια μεγάλη πορεία ως θιασάρχης.
Ως δάσκαλος, ο κορυφαίος αυτός θεατράνθρωπος δίδαξε πολλά χρόνια στη Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Ως ηθοποιός, διακρίθηκε για το σκηνικό ήθος και κύρος των ρόλων που ενσάρκωνε και τη λιτότητα της ερμηνείας του. Ήταν ο αριστοκράτης του ελληνικού θεάτρου.
Πνευματικός άνθρωπος, με βαθιά γνώση της κλασσικής παιδείας, ο Μυράτ άφησε κι ένα πλούσιο συγγραφικό έργο. Πέθανε στις 10 Ιανουαρίου του 1991.

Μιχαήλ Μίνιν


1922 – 2008


Ρώσος στρατιωτικός. Υπήρξε ο πρώτος σοβιετικός στρατιώτης που ύψωσε την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο στη στέγη της γερμανικής Βουλής (Ράιχσταγκ), κατά τη διάρκεια της Μάχης του Βερολίνου (16 Απριλίου - 2 Μαΐου 1945).
Ο Μιχαήλ Μίνιν (Mikhail Minin) γεννήθηκε το 1922 στην πόλη Βανίνο της ρωσικής Άπω Ανατολής. Τον Ιούνιο του 1941 κατατάχθηκε εθελοντής στον Κόκκινο Στρατό και πολέμησε τους Ναζί στο Λένινγκραντ, όπου τραυματίστηκε. Μετά την αποθεραπεία του, ακολούθησε τη μονάδα του ως το Βερολίνο.
Στις 30 Απριλίου 1945, μέρα της αυτοκτονίας του Χίτλερ, ο λοχίας Μίνιν ήταν μεταξύ των πρώτων που εισέβαλαν στο κτίριο του Ράιχασταγκ και ο πρώτος που ύψωσε τη σοβιετική σημαία με το σφυροδρέπανο στη στέγη του, μαζί με τους λοχίες Ζαγκίτοφ, Μπαμπρόφ και Λισιμένκο. Το ρολόι εκείνη την ώρα έδειχνε 22:40, αλλά δεν βρέθηκε μία κινηματογραφική ή φωτογραφική κάμερα να απαθανατίσει και να πιστοποιήσει τη σκηνή. Η ιστορική φωτογραφία του Χαλντέι τραβήχτηκε δύο μέρες αργότερα.
Την εντολή για την ανύψωση ακόμη κι ενός κόκκινου πανιού στο εμβληματικό κτίριο του Βερολίνου την είχαν δώσει οι ανώτεροί του (ίσως ο στρατάρχης Ζούκοφ), ως σύμβολο της νίκης των Σοβιετικών, παρά τη διαταγή του Στάλιν να μην αναρτηθεί καμία σημαία πριν από την 1η Μαΐου. Ίσως γι' αυτό το λόγο ο Μίνιν και οι τρεις συμπολεμιστές του (Ζαγκίτοφ, Μπαμπρόφ, Λισιμένκο), παρότι είχαν προταθεί δεν τιμήθηκαν με τον κορυφαίο τίτλο του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης και δεν παρέλαβαν ποτέ το αστέρι που τον συνοδεύει.
Στην επίσημη ιστοριογραφία δεν αναφερόταν πουθενά το όνομά του και η συμμετοχή του στη μάχη του Βερολίνου. Η ταυτότητά του έγινε γνωστή μόλις πριν από λίγα χρόνια, έπειτα από σχετική έρευνα του Ινστιτούτου Ιστορίας του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Τις τιμές και τη δόξα έκλεψαν οι στρατιώτες που εισήλθαν την επομένη μέρα στο Ράιχσταγκ και ύψωσαν επισήμως τη σημαία της Σοβιετικής Ένωσης στο ψηλότερο σημείο του κτιρίου. Τη σκηνή απαθανάτισε με τον φακό του ο Γεβγκένι Χαλντέι, σε μία από τις ιστορικότερες φωτογραφίες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (2 Μαΐου 1945). Στη φωτογραφία δεν εικονίζεται, όπως γενικώς πιστεύεται, ο Μίνιν, αλλά ο γεωργιανός λοχίας Μελίτων Καντάρια, συμπατριώτης του σοβιετικού ηγέτη.
Μετά τον πόλεμο, ο Μίνιν συνέχισε τη θητεία του στο στρατό και το 1969 αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του συνταγματάρχη. Από τότε και ως τον θάνατό του στις 10 Ιανουαρίου 2008, έζησε στην πόλη Πσκοφ της Δυτικής Ρωσίας.


Σκοτ Μακένζι


1939 – 2012


Αμερικανός τραγουδιστής, γνωστός από τη μεγάλη και μοναδική επιτυχία του San Francisco (Be Sure to Wear Some Flowers in Your Hair), που αποτέλεσε τον ύμνο της αντικουλτούρας της δεκαετίας του '60.
Ο Φίλιπ Γουόλακ Μπλοντάιμ (Philip Wallach Blondheim), όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 1939 στο Τζάκσονβιλ της Φλώριδας. Μεγάλωσε στη Βόρεια Καρολίνα και τη Βιτζίνια, όπου έγινε φίλος με τον κατά τέσσερα χρόνια μεγαλύτερό του Τζον Φίλιπς (1935-2001), μετέπειτα ηγέτη του ροκ συγκροτήματος The Mamas & the Papas. Στα μέσα της δεκαετίας του '50 συνεργάστηκε με τον Φίλιπς στο συγκρότημα The Abstracts. Όταν μετακόμισαν στη Νέα Υόρκη τού άλλαξαν το όνομα σε The Smoothies και ηχογράφησαν δύο σινγκλ.
Το 1961 ο Μακένζι και ο Φίλιπς γνωρίστηκαν με τον τραγουδιστή και κιθαρίστα Ντικ Γουάισμαν και σχημάτισαν το συγκρότημα The Journeymen. Ηχογράφησαν τρία άλμπουμ και επτά σινγκλ, προτού διαλυθούν το 1964 με την «έκρηξη» των Beatles. O Μακένζι ακολούθησε σόλο καριέρα και δεν συνεργάστηκε με τον φίλο του Τζον Φίλιπς, που μετακόμισε στην Καλιφόρνια και σχημάτισε τους The Mamas & the Papas, ένα από τα κορυφαία συγκροτήματα της ψυχεδελικής ποπ.
Το 1967 ο Μακένζι γνώρισε την επιτυχία με το τραγούδι San Francisco (Be Sure to Wear Some Flowers in Your Hair), που έγραψε ο φίλος του Τζον Φίλιπς και ταυτίστηκε με το κίνημα των χίπις. Το τραγούδι έφθασε στο Νο4 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών και στην κορυφή του αγγλικού πίνακα επιτυχιών. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ The Voice of  Scott McKenzie και ακολούθησε το 1970 το Stained Glass Morning, στο οποίο συνεργάστηκε με τον ανερχόμενο κιθαρίστα Ράι Κούντερ.
Τα επόμενα χρόνια σταμάτησε τη μουσική δραστηριότητα και έζησε στο Τζόσουα Τρι της Καλιφόρνιας και στο Βιρτζίνια Μπιτς της Βιρτζίνια. Το 1986 συμμετείχε στην επανένωση των Τhe Mamas & the Papas και δύο χρόνια αργότερα συνυπέγραψε τη μεγάλη επιτυχία των Beach Boys Kokomo. Το 1998 εγκατέλειψε οριστικά τη μουσική και έκτοτε ζούσε στο Λος Άντζελες.
Ο Σκοτ Μακένζι, κατά κόσμον Φίλιπ Γουάλακ Μπλοντάιμ, πέθανε στις 18 Αυγούστου 2012 στο Λος Άντζελες. Από το 2010 είχε προσβληθεί από το σύνδρομο Γκιγέν-Μπαρέ, ασθένεια που πλήττει το νευρικό σύστημα και μέχρι τον θάνατό του μπαινόβγαινε στα νοσοκομεία.

 

ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...
Ο πιο δυνατός μυς του ανθρώπινου σώματος είναι η γλώσσα.
Περισσότερα...
ΕΙΠΕ...
Ω, τα χρόνια που δαπανούμε και τα δάκρυα που χύνουμε και η δουλειά του μυαλού και των χεριών μας ανήκουν στη γυναίκα κι αυτή δεν το ξέρει... Και δεν το καταλαβαίνει.
Ράντγιαρντ Κίπλινγκ
Ράντγιαρντ Κίπλινγκ
Άγγλος συγγραφέας. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1907.

ΕιδήσειςΕλλάδα

 • Προβλήματα δημιούργησε η σφοδρή κακοκαιρία και στις πτήσεις, αφού αρκετά αεροσκάφη δεν κατάφεραν να προσγειωθούν στα αεροδρόμια προορισμού τους.
 • Διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό.
 • Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αντώνη Σαμαρά είχε την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Τόσκας τους ενημέρωσε σχετικά με τις χειρόγραφες σημειώσεις που βρέθηκαν προ ημερών στο κρησφύγετο της Πόλας Ρούπα στην Ηλιούπολη, στις οποίες είχαν καταγραφεί οι κατοικίες και τα οχήματα που ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και ο πρώην πρωθυπουργός χρησιμοποιούν.
 • Για συναντίληψη όλων των πολιτικών δυνάμεων και υποστήριξη πάγιων θέσεων της ελληνικής πλευράς, σε σχέση με την αποφασιστικότητά της για την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, ενημερώνοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατία για τις επαφές του με τους πολιτικούς αρχηγούς ενόψει της Γενεύης. «Δεν νοείται να υπάρξει σχέδιο λύσης του Κυπριακού που θα δίνει τη δυνατότητα σε τρίτες χώρες να έχουν επεμβατικά δικαιώματα, στρατούς κατοχής» είπε εξερχόμενος του Προεδρικού.
 • Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, έγινε αισθητή στις 2:45 το μεσημέρι στην Πάτρα, στη Ναύπακτο, το Μεσολόγγι και σε άλλες περιοχές της δυτικής Ελλάδας. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στο θαλάσσιο χώρο του Ρίου-Αντιρρίου.

Κόσμος

 • Ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης έξω από το κτήριο κεντρικής διοίκησης της αστυνομίας στην πόλη Γκαζιαντέπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα.
 • Σε μία εβδομάδα πρέπει να έχει επιλεγεί ο διάδοχος του Μάρτιν Σουλτς στην προεδρία της Ευρωβουλής, όμως η σύγκρουση μεταξύ των δύο μεγάλων στρατοπέδων -που αρχικά συνεργάζονταν- κλιμακώνεται: Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) δημοσίευσε την μέχρι πρότινος «διαβαθμισμένη» συμφωνία με τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) για εκ περιτροπής προεδρία. «Όποιος δεν τηρήσει την παράδοση και όποιου η υπογραφή δεν αξίζει τίποτε, φέρει την ευθύνη» λέει το ΕΛΚ θέλοντας να εκθέσει τους Σοσιαλδημοκράτες.
 • Από εκεί που ξεκίνησε την πορεία του στην πολιτική, το Σικάγο, θα κατέβει από την αυλαία ο Μπαράκ Ομπάμα: Οι ΗΠΑ περιμένουν την αποχαιρετιστήρια ομιλία του πρώτου αφροαμερικανού προέδρου στην ιστορία της χώρας, που ανανέωσε την αμερικανική εικόνα ανά την υφήλιο. Ο απερχόμενος πρόεδρος αναμένεται, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το περιβάλλον του, εκτός από απολογισμό να υπογραμμίσει την πάγια προσήλωση των ΗΠΑ στις αξίες της ελευθερίας -αν και όχι να εκφωνήσει έναν λόγο ανοικτά εναντίον του Τραμπ.
 • Το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν και το γερμανικό AfD θα έχουν, μαζί με τον Χερτ Βίλντερς του ολλανδικού PVV, συνάντηση «κορυφής» στο γερμανικό Κόμπλεντς στο τέλος Ιανουαρίου, καθώς οι χώρες τους μπαίνουν σε τροχιά εκλογικής μάχης. Οι τρεις ευρωσκεπτικιστικές και ξενοφοβικές δυνάμεις εμφανίζονται να μπαίνουν με ενισχυμένη δυναμική στις φετινές εκλογές σε (κατά σειρά) Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία.
 • Το τουρκικό Κοινοβούλιο ψήφισε, με 338 «ναι» σε σύνολο 550, να προχωρήσει τη συνταγματική μεταρρύθμιση που ενισχύει τις εξουσίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχωρώντας ένα βήμα πιο κοντά προς τη μετατροπή του τουρκικού πολιτικού συστήματος σε καθαρά προεδρικό. Το σχετικό δημοψήφισμα αναμένεται τον Απρίλιο.

Οικονομία

 • 'Εως τις 13 Απριλίου παρατείνεται η προθεσμία υποβολής Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης του έτους 2016 και των Δηλώσεων Οικονομικών Συμφερόντων.
 • Από μέρα σε μέρα αναμένεται η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία θα προσδιορίζεται ποιες δαπάνες θα μετρούν για το χτίσιμο του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος και ποιες δαπάνες θα εξαιρούνται καθώς και άλλες κρίσιμες παράμετροι στην εφαρμογή του μέτρου.
 • Εικόνα σταθεροποίησης παρουσιάζει η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τρίτης: O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφωνόταν στις 659,66 μονάδες, καταγράφοντας οριακή άνοδο 0,05%. Ανοδικά κινείται και το ευρώ.
 • Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα για τη νέα τουριστική περίοδο, όπως δείχνουν οι προκρατήσεις για φέτος που γίνονται ήδη στις ξένες μεγάλες αγορές, οι οποίες θεωρούνται δεξαμενές για την ελληνική τουριστική βιομηχανία.
 • Διευκολύνσεις και κίνητρα για ρύθμιση οφειλών των καταναλωτών που χρωστούν έως 1000 ευρώ από ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς ρεύματος σε 24 δόσεις χωρίς προκαταβολή, αλλά και δόσεις για μεγαλύτερες οφειλές με προκαταβολή, αποφάσισε η ΔΕΗ. Παράλληλα, δίνεται και η δυνατότητα αναβίωσης της ρύθμισης των 36 δόσεων για όσους την έχασαν. Μέριμνα και για όσους στο τέλος του μήνα θα χρωστούν λιγότερα από 500 ευρώ. Επιπλέον μπόνους σε όσους προπληρώνουν λογαριασμούς.

Αθλητισμός

 • Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για την Τετάρτη αναμέτρηση του Αρη με τον Ολυμπιακό, στο πλαίσιο της φάσης των «16» του κυπέλλου Ελλάδας, καθώς η ΕΠΟ ενημέρωσε τις δύο ΠΑΕ ότι συναινεί στο σχετικό αίτημά τους. Ο αγωνιστικός χώρος στο γήπεδο «Κλεάνθης Βικελίδης» είναι σκεπασμένος με χιόνι και πάγο από χθες, η κατάσταση δεν βελτιώθηκε σήμερα (και αναμένεται να επιδεινωθεί τις βραδινές ώρες) κι έτσι ελήφθη η απόφαση για την αναβολή του ματς, που θα οριστεί σε νέα ημερομηνία.
 • Ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο, πήρε την έγκριση από την εκτελεστική επιτροπή της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας για την αύξηση των ομάδω
 • ΕΙΠΕ...
  Δε συμφωνώ ούτε με μια λέξη από όσα λες, αλλά θα υπερασπίζω και με το τίμημα της ζωής μου ακόμη, το δικαίωμά σου ελεύθερα να λες όσα πρεσβεύεις.
   Βολτέρος
  Βολτέρος
  Φιλολογικό ψευδώνυμο του Φρανσουά Μαρί Αρουέ, γάλλος συγγραφέας και διανοούμενος.
 • ν των Μουντιάλ από 32 σε 48, από το 2026. Οι 16 από αυτές θα αποκλείονται μετά από μόλις ένα νοκ άουτ αγώνα, σε 16 ομίλους με τρεις ομάδες, και η συνέχεια της διοργάνωσης θα εξελιχθεί ως έχει τώρα, δηλαδή με 32 ομάδες σε ομίλους και στη συνέχεια μονοί νοκ άουτ αγώνες.
 • Είναι η σημαία της Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και της Πορτογαλίας. Το σημείο αναφοράς. Ο πρώτος παίκτης που έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεται κάποιος αυτές τις ομάδες. Δεν είναι περίεργο ότι η Ρεάλ ανανέωσε μαζί του γρήγορα και αδειάζοντας τα ταμεία της, την συνεργασία του, τόσο στο αθλητικό όσο και στο εμπορικό κομμάτι. Είναι ένας παίκτης με ένα πολύ ισχυρό brand, εκείνος που επιβεβαιώνει με τον πιο πειστικό τρόπο, ότι «το ποδόσφαιρο είναι το Χόλιγουντ του 21ου αιώνα».
 • Ο Αλί Σισοκό θα φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού! Σύμφωνα με τη γαλλική αθλητική εφημερίδα «L' Equipe», ο ακραίος αμυντικός της Άστον Βίλα έχει συμφωνήσει να παίξει, δανεικός για έξι μήνες, στην ομάδα του Πειραιά.
https://www.sansimera.gr/news


Ο  ΑΥΡΙΑΝΟΣ ΚΑΙ  ΜΕΘΑΥΡΙΑΝΟΣ  ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΟ  ΛΙΔΟΡΙΚΙ


Τετάρτη
11/1
02:00
-1°C
77%
2 Μπφ B
9 Km/h
ΑΣΘΕΝΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης!
08:00
1°C
Αισθητή Θερμοκρασία-4°C
97%
3 Μπφ BA
16 Km/h
ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ
14:00
4°C
93%
1 Μπφ ΝΔ
3 Km/h
ΒΡΟΧΗ
20:00
4°C
Αισθητή Θερμοκρασία0°C
91%
4 Μπφ ΒΔ
24 Km/h
ΒΡΟΧΗ
Πέμπτη
12/1
02:00
2°C
Αισθητή Θερμοκρασία-3°C
92%
4 Μπφ Δ
24 Km/h
ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ
08:00
-2°C
Αισθητή Θερμοκρασία-9°C
82%
4 Μπφ ΒΔ
24 Km/h
ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ
14:00
3°C
Αισθητή Θερμοκρασία-2°C
74%
4 Μπφ Δ
24 Km/h
ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ
20:00
-1°C
Αισθητή Θερμοκρασία-6°C
69%
4 Μπφ ΒΔ
24 Km/h
ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ

;Όπως  βλέπετε  αγαπημένοι  μου  φίοι ,έχουμε ..πολλά ψωμιά  να  φάμε , μέχρι τα  ζεστάνει λίγο  ο  καιρός  ...

ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ  ΤΗΝ  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 
 " ΠΟΤΕ  ΝΑ  ΜΗ  ΡΩΤΑΣ  ΤΙ  ΑΘΑ  ΚΑΝΕΙ  ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ  ΓΙΑ  ΣΕΝΑ , ΑΛΛΆ  ΝΑ  ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΤΙ ΘΑ  ΚΑΝΕΙΣ  ΕΣΥ  ΓΙ' ΑΥΤΌ ..."
(ΡΗΣΗ ΤΟΥ  ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ  ΤΩΝ  Η.Π.Α  J.F.KENNENTY .. )

  Πολύ σωστή φίλοι  μου η  κουβέντα  του αείμνηστου Προέδρου ,  και δυστυχώς  κάθε ώρα , μερα  και  στιγμή ,τη  βρίσκεις  ..μπροστά  σου , γιατί  όλοι μας πειμένουμε ΤΑ  ΠΑΝΤΑ ΑΠ'ΤΟ  ΚΡΑΤΟΣ , ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ , ΤΟ  ΔΗΜΟ ΚΑΙ  ΔΕΝ  ΚΟΥΝΑΜΕ ΟΎΤΕ  ΤΟ ΜΙΚΡΌ  ΜΑΣ  ΔΑΧΤΥΛΟ , ΨΕΜΑΤΑ ; 
   Βέπεις  εξω π' την  πόρτα  σου , ένα αδειο  πτσιγάρων κι' αντί  να  το  πετάξεις , τηλεφωεις  στο Δήμο  να το..μαξέψουν , βέβαια ίσως  λεχεις τους  λόγους σου ,γιατί το  χωριό  είνι όχι  ιδιίτερα.καθαρό ,αλλά  κάποια πράγματα , να μην τα παρατραβάμε ..
   Και  ενώ  απ' την  μια  μεριά ,στραβοκοιτάμε ,  απ' την ΄λλη  πλευρ΄, δυστυχώς , με  τις .." ευλογίες  " της  περίφημης  εντοπιότητας μ γίνονται , ή μάλλον  ΔΕΝ  ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΆ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΕΠΡΕΠΕ ΜΕ ΤΑ  ΓΝΩΣΤΆ ΠΙΑ ..ΑΠΟΤΕΛΣΜΑΤΑ...
  Για  το καλό όμως του  χωριου  μας και ημών  όλων , βεβαίβς..βεβαιως , θα  ηταν πολύ  χρήσιμο να  βάζουμε  κααι  οι  πολίτες  κανένα,,χεράκι , αν  θέλουμε  χωριό  καθαρό , και ομορφο  , αλλιώς ...γαϊδούρια  να  φορτώσουμε ..απ' την  άλλη μεριά θα  πρέπει να ληφυούν κ΄ποια  μέτρα , ώστε  να περιοριστει  ο  ΑΡΙΘΜΟΣ  ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ.." ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ " ΤΟ  ΠΛΕΟΝΈΚΤΗΜΑ  ΤΗΣ  ΕΝΤΟΠΙΌΤΗΤΑς , ΣΤΟ  2/3 Ή  1/4 , ΤΩΝ  ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ , ΑΣ  ΒΡΕΘΕΊ  ΚΑΠΟΙΑ ΛΥΣΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΊ ΣΕ  ΜΙΑ  ΥΠΗΡΑΣΊΑ  ΝΑ  ΥΠΆΡΧΟΥΝ  ΣΕ  70 ΚΙ 80%  ΑΝΘΡΩΠΟΙ  ΜΕ  ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ    ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑΣ , ΓΙΑΤΊ  ΕΤΣΙ  ΠΩΣ  ΘΑ  ΒΓΕΙ Η  ΔΟΥΛΕΙΆ ; 

                   Καλό  σας  βραδυ κι  ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΆ 
                    Απ' το " Λιδωρικι " με  αγάπη ...
                        www.lidoriki.com No comments: