30.1.17

ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΑΡΧΕΙΟ 1000 ΕΤΩΝ ΣΤΗΝ Ι,Μ ΒΑΡΝΆΚΟΒΑΣ

Συγκλονιστικές εικόνες με τις μοναχές να 

Καταστράφηκε αρχείο 1000 ετών στην Ι.Μ. Βαρνάκοβας-Συγκλονιστικές εικόνες με τις μοναχές να σώζουν κειμήλια-ΒΙΝΤΕΟ και ΦΩΤΟ Μεγάλη η καταστροφή στα κελιά
 
Μια πολύ δύσκολη μέρα για το Χριστεπώνυμο πλήθος της περιοχής,από την μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε σχεδόν στο σύνολό της την Ι.Μ.Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Βαρνάκοβα του νομού Φωκίδας.
Η πυρκαγιά σύμφωνα με κάποιες πηγές φέρεται να προήλθε από τον ξυλολέβητα της Μονής και γρήγορα επεκτάθηκε στα υπόλοιπα τμήματα λόγω των εύφλεκτων υλικών.
Από την καταστροφική μανία της φωτιάς γλύτωσαν μόνο το παλαιό και νέο καθολικό της μονής,καθώς και ο χώρος της έκθεσης.Διασώθηκαν επίσης τα Ιερά λείψανα και η θαυματουργική εικόνα της Παναγίας,ενώ το αρχείο της Μονής καταστράφηκε.Να σημειωθεί ότι η εν λόγω Μονή χρονολογείται από τα χρόνια των Κομνηνών του Βυζαντίου και θεωρείται εκ των Πνευματικών πυλώνων της Ορθοδοξίας της ευρύτερης περιοχής.
Στην μεγάλη επιχείρηση της κατάσβεσης πήραν μέρος 11 οχήματα της Π.Υ. από την Ναύπακτο,την Πάτρα,το Αίγιο,το Μεσολόγγι,την Άμφισσα,από την 6η ΕΜΑΚ υπό τον συντονισμό του διοικητή των πυροσβεστικών δυνάμεων της περιφέρειας αρχιπύραρχου κ.Κυριακόπουλου.Να σημειωθεί επίσης ότι στον χώρο έσπευσαν από την πρώτη στιγμή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φωκίδας κ.κ.Θεόκτιστος,καθώς και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγ.Βλασίου κ.κ Ιερόθεος οι οποίοι ενημερώνονταν διαρκώς για την πορεία της κατάσβεσης.
Δείτε εικόνες από το εσωτερικό της Μονής στο βιντεο του nafpaktianews.gr
Δείτε σε αποκλειστικά πλάνα του npress.gr από drone από την σημερινή μεγάλη πυρκαγιά στο μοναστήρι της Βαρνάκοβας στη Ναύπακτο.
Από τα πλάνα μπορείτε να δείτε την έκταση της πυρκαγιάς και το μέγεθος της καταστροφής.
Διασώθηκαν από την πύρινη λαίλαπα σημαντικά στοιχεία από το ιστορικό μοναστήρι της Βαρνάκοβας.Οι άνθρωποι της μονής πρόλαβαν και μετέφεραν τα ιερά λείψανα και τα ιερά κειμήλια της Αγίας Τράπεζας.
Το μοναστήρι της Βαρνάκοβας έχει ιστορία 1000 και πλέον χρόνων!
Μέχρι αργά το βράδυ οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούσαν στο μοναστήρι προκειμένου να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την φωτιά και να μην υπάρξει επέκτασή της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κύριο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται στο σημείο όπου υπάρχουν τα κελιά των μοναχών, οι οποίες απομακρύνθηκαν έγκαιρα και βρίσκονται σε ασφαλές σημείο.
Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, απομακρύνθηκαν έγκαιρα ιερά κειμήλια πριν φθάσουν οι φλόγες στο σημείο, που φυλάσσονταν στην μονή.
Ταυτόχρονα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις που αποτελούνται από εννέα οχήματα με 20 άνδρες κατάφεραν να μην φθάσουν οι φλόγες στο κυρίως κτίριο της μονής, αλλά και στην δεξαμενή υγραερίου που υπάρχει στο μοναστήρι.
Στην ιερά μονή βρίσκεται ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, ενώ όσον αφορά στην έκταση των ζημιών, η καταγραφή θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί η κατάσβεση της φωτιάς.
Σχετικά με τα αίτια που προκάλεσαν την φωτιά, την έρευνα έχει αναλάβει το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής
BESTNEWS
Ε

No comments: