14.12.16

ΞΑΝΑ ΜΑΖΙ ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ


ShareTweet2 σχόλια
Γλέζος, Λαφαζάνης, Βαρουφάκης, Κωνσταντοπούλου, Αλαβάνος συναντήθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου "Η ανατροπή της ανατροπής" της Ν. Βαλαβάνη
Βαγγέλης Δεληπέτρος
Δεκεμβρίου 14 2016 14:35
Adtech Ad
Σε συγκέντρωση όλων των τάσεων των πρώην στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μετατράπηκε η παρουσίαση του νέου βιβλίου της Νάντιας Βαλαβάνη, "Η ανατροπή μιας ανατροπής".
AdTech Ad

Το "παρών" ως ομιλητές έδωσαν ο αειθαλής Μανόλης Γλέζος, ο Αλέκος Αλαβάνος, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Κώστας Λαπαβίτσας και η Ελένη Πορτάλιου, ενώ στην πρώτη σειρά του πολυπληθούς ακροατηρίου ήταν και ο Γιάνης Βαρουφάκης. Κοινό σημείο των παρεμβάσεων των περισσότερων αλλά και της συγγραφέως ήταν η ανάγκη διαμόρφωσης ενός μετώπου ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων για έξοδο της χώρας από την κρίση.
Το βιβλίο (εκδόσεις Λιβάνη, σελ. 376) που έχει το χαρακτηριστικό υπότιτλο "Προσωπικά τεκμήρια μιας συλλογικής διάψευσης" περιλαμβάνει κείμενα, συνεντεύξεις και ομιλίες της Νάντιας Βαλαβάνη που έγιναν στη διάρκεια της διετίας, τόσο στο εξάμηνο που ήταν αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, όσο και κυρίως μετά την παραίτησή της, στον ενάμιση χρόνο της δεύτερης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Ιδιαίτερα επικριτικός για την πρωτόγνωρη ιστορικά "προσφορά δημόσιας περιουσίας στην ξενοκρατία", ο επικεφαλής του Σχεδίου Β και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας της ριζοσπαστικής Αριστεράς και κάλεσε την Νάντια Βαλαβάνη να πάρει πρωτοβουλία για τη δημιουργία ομάδας επιστημόνων που "θα συμβάλει στην παρουσίαση εναλλακτικής πολιτικής" η οποία θα ενεργοποιήσει ευρύτερες δυνάμεις.
Ο Μανόλης Γλέζος στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει 5ετές χρεοστάσιο και διαπραγμάτευση για "το πραγματικό χρέος" με κάθε δανειστή χωριστά, ενώ χαρακτήρισε κρίσιμο ζήτημα "ποιο καθεστώς θα έρθει", αποκαλώντας "δήθεν Αριστερά" τη σημερινή κυβέρνηση. Ο κ. Γλέζος είπε επίσης ότι, όποιο σχήμα συνεργασίας συγκροτηθεί, θα πρέπει να λειτουργήσει "ως εγγύηση για να πάρει πραγματικά ο λαός την εξουσία".

Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου μίλησε για την ανάγκη "αποκατάστασης της λαϊκής κυριαρχίας, αποκατάστασης της Αριστεράς και κυρίως της κοινωνίας", χαρακτηρίζοντας πράξη αλήθειας το βιβλίο της Νάντιας Βαλαβάνη, που συμβάλλει όπως και οι δραστηριότητες της Επιτροπής για το Χρέος στην αναγκαία ενημέρωση των πολιτών. Υπογράμμισε επίσης ότι "η πλειοψηφία υπάρχει, δεν εξαϋλώθηκε, είναι ευρύτερη από όλους μας" και κάλεσε σε συλλογική εγρήγορση για τη δημοκρατία.
Ο οικονομολόγος και πρώην βουλευτής Κώστας Λαπαβίτσας ξεκίνησε λέγοντας πως "είναι φανερό ότι χρειαζόμαστε Μέτωπο. Ή θα νικήσουμε όλοι μαζί ή θα πεθάνουμε χωριστά" και επισήμανε ότι εδώ και δεκαετίες η Αριστερά δεν μιλά τη λαϊκή γλώσσα. Ο κ. Λαπαβίτσας στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη τόνωσης της ζήτησης που έχει ως αναγκαία και ικανή συνθήκη να λειτουργήσει το Δημόσιο ως ατμομηχανή της Οικονομίας και τόνισε ότι "η αναγκαία για τη χώρα μεταρρύθμιση πρέπει να είναι ένα σχέδιο αγροτικής και βιομηχανικής πολιτικής", αλλά κάτι τέτοιο "δεν μπορεί να εφαρμοστεί εντός της ΟΝΕ". Ανακοίνωσε μάλιστα ότι τον Ιανουάριο το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ερευνών Κοινωνικής και Οικονομικής πολιτικής (EReNSEP) του οποίου είναι συνιδρυτής θα ανακοινώσει ένα "συγκεκριμένο τεχνοκρατικό ακριβές εναλλακτικό πρόγραμμα".
Ο γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης σημείωσε ότι "όλοι ελπίζουν ότι αυτό είναι κάτι παραπάνω από μια απλή παρουσίαση ενός βιβλίου, ένα πρώτο βήμα κατά του φόβου και της κατήφειας". Αυτοκριτικός, "συμβάλλαμε εν μέρει σε αυτά που ζούμε σήμερα", μίλησε για ανάγκη "επαναθεμελίωσης της Αριστεράς" και ζήτησε να σταματήσει ο "ακήρυχτος ενδοααριστερός εμφύλιος και να αναδείξουμε τα κοινά μας".
Η Ελένη Πορτάλιου μίλησε για τις πρωτοβουλίες πολιτών κατά των ιδιωτικοποιήσεων που τις καθυστερούν και "ισως φρενάρουν ορισμένες" και τη φορολογική πολιτική που εκπονήθηκε επί των ημερών Βαλαβάνη στο υπουργείο Οικονομικών με τις 100 δόσεις και τη σύλληψη της φοροδιαφυγής. Όσο αφορά την "ανατροπή της ανατροπής", ανέφερε ότι η εξήγηση πρέπει να αναζητηθεί στην προ του 2015 "αντιπολιτευτική περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ που διαμόρφωσε τη φυσιογνωμία του και καθόρισε την κυβερνητική πολιτική".
Η ίδια η συγγραφέας τόνισε ότι η επιλογή των προσώπων που παρουσίασαν το βιβλίο της δεν ήταν βέβαια τυχαία και ξαναβάζει στη συζήτηση την ανάγκη συμπόρευσης, όπως έγινε και μετά το δημοψήφισμα, "διασώζοντας την τιμή της Αριστεράς".

Η Νάντια Βαλαβάνη με τον Γιάνη Βαρουφάκη, με τον οποίο συνεργάστηκαν στο υπουργείο Οικονομικών το 2015

Η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου

Ο Αλέκος Αλαβάνος, πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Μανώλης Γλέζος, πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Δημήτρης Στρατούλης, πρώην υπουργός στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τον Κώστα Λαπαβίτσα

Ένθερμος ο εναγκαλισμός της πρώην πρόεδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, με τον Γιάνη Βαρουφάκη
news247.gr

No comments: