12.12.16

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ...ΕΡΔΩ ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ ..ΟΙ  ΠΑΛΙΕΣ  ΜΑΣ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Δεκαετία  του  '50 , ο  αείμνησος  Λούης , Ηλίας  Κούστας , σερβίρει στον  πλάτανο , με  φόντο  το  καμένο σπίτι ...διασχίζοντας  το  δρόμο , αφού  το  μαγαζί  του  ήταν απέναντι , όπως  και σήμερα  ...
Αρχείο Νικ.Κούστα 

                                                               *********Λούης , σεκαεία  του  '50 , μια  παρέα  νεαρών Λιδορικιωτόπουλων , που..απολαμβάνουν τον.." ζύθο " τους  σε  μια  γωνιά  του  μαγαζιού , ΄΄ριζωνένοι  στην.μάντρα  για  το..κακό..μάτι .από αριστ.Αντώνης  Πουρνιάς , Γιάννης  Δελενίκας , Θαν.Δελενίκας , Βασ.Καραγκούνης  , Τάκης Ανδρίτσος  και Νίκος  Κούστας 
Αχείο  Νικ. Κούστα 


  Ίδια  περίπου  εποχή , πάλι  στη..μάντρα , μια  παρέα  Λιδορικιωτόπουλα , μεγαλύτερης  λίγο  ηλικίας  τα..πινουν  στη δροσιά..Γ.Ντζιούρας μ Νικ. Ταμβάκης , Γ.Ζόγκζας , Βασ.Παπαγεωργίου , Λάκης  Πάζας , Κ.Ζογκζας , Νικ. Κουστας, Λούης , Γιάννης  Πίτσιος  και  Κ.Κάππος - Φούκας  
Αρχείο Ν.Κούστα 
     

                                                 ********
Καλημέρα  αδέρφια  Λιδορικιώτες  ..
Καλημέρα  στους  φίλους  του  χωριού  μας 
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016
Ανατολή Ήλιου: 07:30 – Δύση Ήλιου: 17:07
ΣΑΝ   ΣΗΜΕΡΑ 
ΓΕΓΟΝΟΤΑ 
.Χ.
1868
Ιδρύεται η Ανακτορική Φρουρά, η σημερινή Προεδρική Φρουρά.
1916
«Ανάθεμα» του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Πεδίον Άρεως των Αθηνών. Με τον Διχασμό βενιζελικών και αντιβενιζελικών στο αποκορύφωμά του, ογκώδης αντιβενιζελική πορεία με επικεφαλής την Ιερά Σύνοδο κατευθύνεται στο Πεδίο του Άρεως για να αναθεματίσει τον «σατανά» της πολιτικής ζωής του τόπου. Εκεί, ο κάθε διαδηλωτής ρίχνει μία πέτρα και επαναλαμβάνει την κατάρα του αρχιεπισκόπου Αθηνών Θεόκλητου: «Κατά Ελευθερίου Βενιζέλου φυλακίσαντος αρχιερείς και επιβουλευθέντος την βασιλείαν και την πατρίδαν, ανάθεμα έστω».
1969
Βόμβα στην Πιάτσα Φοντάνα του Μιλάνου σκοτώνει 16 και τραυματίζει 90 ανθρώπους. Αρχή της «Στρατηγικής της Έντασης» στην Ιταλία.
1973
Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου«Μέρες του ’36».
1994
Ο υπουργός Προεδρίας Αναστάσιος Πεπονής παραιτείται, διαμαρτυρόμενος για την υπονόμευση του νόμου περί προσλήψεων στο Δημόσιο και την παραπληροφόρηση από ΜΜΕ.
2004
Ο Κώστας Καραμανλής σε τηλεοπτικό διάγγελμα ανακοινώνει ότι η Νέα Δημοκρατία προτείνει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Κάρολο Παπούλια, για διάδοχο του Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι στο θέμα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας δεν χωρούν κομματικές σκοπιμότητες, ενώ χαρακτηρίζει τον κ. Παπούλια ως μετριοπαθή, συνετό και συναινετικό πολιτικό και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η επιλογή αυτή θα έχει την ευρύτατη αποδοχή της κοινωνίας.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 
1863
Έντβαρντ Μουνκ, νορβηγός συμβολιστής ζωγράφος. («Η Κραυγή») (Θαν. 23/1/1944)
1891
Πρόδρομος Μποδοσάκης - Αθανασιάδης, έλληνας μεγαλοβιομήχανος. (Θαν. 18/1/1979)
1955
Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, ελληνίδα πολιτικός και επιχειρηματίας, πρόεδρος του «Αθήνα 2004».

ΘΑΝΑΤΟΙ

μ.Χ.
1909
Καρλ Κρουμπάχερ, γερμανός φιλόλογος, που συνεισέφερε τα μέγιστα στη μελέτη του βυζαντινού πολιτισμού. (Γεν. 23/9/1856)
1987
Νίκος Σταυρίδης, έλληνας ηθοποιός. (Γεν. 1910)
2008
Τάσσος Παπαδόπουλος, ελληνοκύπριος πολιτικός, πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (2003-2008). Η πολιτική διαδρομή του συνδέθηκε με τη σύγχρονη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτίστηκε με ορισμένες από τις πλέον κρίσιμες πτυχές του Κυπριακού. (Γεν. 7/1/1934)
 

ΕΙΠΕ...
Ποτέ δεν πρέπει να διαπραγματευτούμε από φόβο, αλλα και ποτέ δεν πρέπει να φοβηθούμε να διαπραγματευτούμε.
Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι
Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι
35ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Κωλέττης και οι βουλευτές


Ο Γιάννης Βλαχογιάννης στην «Ιστορική Ανθολογία» του αναφέρει τα εξής: «Συνέβηκε, κατά το 1844 - 1847, όχι μια φορά μονάχα, να κυβερνήσει ο Κωλέττης, χωρίς πλειοψηφία βουλευτική. Η αντιπολίτευση μάνιζε και φαροκοπούσε ενάντιά του:
– «Δε σε θέλουμε! Δε σε θέλουμε!», φωνάζανε μια μέρα οι βουλευτές.
– «Ηγαπητοί, είπε γλυκοπόνηρα o Κωλέττης, σεις δε με θέλετε, εγώ όμως σας θέλω!».

Το κατά Βενιζέλου «Ανάθεμα»Στα τέλη του 1916 ο Εθνικός Διχασμός ανάμεσα σε βενιζελικούς και αντιβενιζελικούς βρίσκεται στο αποκορύφωμά του. Ο Ελευθέριος Βενιζέλοςφρονούσε ότι η Ελλάδα ως χώρα θαλασσινή επιβάλλεται να εξέλθει στον πόλεμο (Α' Παγκόσμιος) με τις δυνάμεις της Αντάντ, ενώ ο βασιλιάς Κωνσταντίνος θεωρητικά υπερασπιζόταν την ουδετερότητα της χώρας.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος παραμένει στη Θεσσαλονίκη, επικεφαλής της κυβέρνησης της «Εθνικής Άμυνας», ενώ στην πρωτεύουσα κυριαρχούν οι βασιλικοί με τον βασιλιά Κωνσταντίνο να ηγείται του «Κράτους των Αθηνών» . Και οι δύο προχωρούν σε διώξεις των αντιπάλων τους. H Ελλάδα έχει κοπεί στα δύο.
H επέμβαση των γαλλικών δυνάμεων το Νοέμβριο του 1916 και ο βομβαρδισμός περιοχών της Αθήνας γύρω από το Στάδιο και κοντά στα Ανάκτορα, εξαγρίωσε τους αντιβενιζελικούς, που κατηγόρησαν τους αντιπάλους τους ως προδότες. «Ο φονεύων βενιζελικόν δεν φονεύει άνθρωπον», διακήρυτταν. Κύμα τρομοκρατίας κατά των βενιζελικών ξεσπά στην Αθήνα. Η επιτροπή που ανέλαβε αργότερα να ερευνήσει τις καταγγελίες των θυμάτων της βίας, επιβεβαίωσε 35 φόνους, 922 παράνομες φυλακίσεις, 503 περιπτώσεις λεηλασίας και 31 αναστολές κυκλοφορίας εφημερίδων.


Από τον Εθνικό Διχασμό δεν ξέφυγε και η Εκκλησία της Ελλάδος. Οι μητροπολίτες της λεγόμενης Παλαιάς Ελλάδας υπό τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Θεόκλητο (οι περιοχές που είχαν ελευθερωθεί πριν από το 1912), συντάσσονται με τον Κωνσταντίνο, ενώ οι μητροπολίτες των «Νέων Χωρών» με τον Βενιζέλο.
Μέσα στο κλίμα αυτό, διοργανώνεται ογκώδης αντιβενιζελική πορεία στις 12 Δεκεμβρίου 1916. Με επικεφαλής την Ιερά Σύνοδο, οι διαδηλωτές κατευθύνονται στο Πεδίο του Άρεως για να αναθεματίσουν τον «σατανά» της πολιτικής ζωής του τόπου Ελευθέριο Βενιζέλο. Οι πέτρες του Αναθέματος έφθασαν στην Αθήνα και ρίχτηκαν στο Πεδίον του Άρεως.
Εκεί, όπου σήμερα βρίσκεται το άγαλμα της Αθηνάς, ο κάθε διαδηλωτής ρίχνει μία πέτρα και επαναλαμβάνει την κατάρα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, Θεόκλητου: «Κατά Ελευθερίου Βενιζέλου φυλακίσαντος αρχιερείς και επιβουλευθέντος την βασιλείαν και την πατρίδαν, ανάθεμα έστω». Μια καθαρά συμβολική πράξη, δηλωτική όμως της έντασης των παθών που επικρατούσε εκείνη την εποχή στη χώρα μας.
Επί ένα χρόνο η Ελλάδα ζει σε καθεστώς εμφύλιας σύρραξης, που δεν αφήνει αδιάφορους τους συμμάχους, οι οποίοι αναγκάζουν σε παραίτηση τον Κωνσταντίνο. Ο Βενιζέλος επιστρέφει νικητής στην Αθήνα και σχηματίζει κυβέρνηση στις 13 Ιουνίου 1917.
Αμέσως προχωρεί στην πολεμική κινητοποίηση ολόκληρης της χώρας στο πλευρό της Αντάντ, ενώ προβαίνει σε εκκαθαρίσεις στην εκκλησία, τη διοίκηση και τον στρατό, για να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με τους βασιλικούς και το «Κράτος των Αθηνών».
Με νόμο ήρε την ισοβιότητα των δικαστών και την μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να κηρυχθούν έκπτωτοι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Θεόκλητος και οι μητροπολίτες που είχαν πρωτοστατήσει στο «Ανάθεμα», να απολυθούν 570 δικαστικοί όλων των βαθμίδων και 6.500 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ αποστρατεύθηκε το 40% του συνόλου των μόνιμων αξιωματικών του στρατού.

ΕΙΠΕ...
Ποτέ δεν πρέπει να διαπραγματευτούμε από φόβο, αλλα και ποτέ δεν πρέπει να φοβηθούμε να διαπραγματευτούμε.
Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι
Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι
35ος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Περισσότερα...

Νίκος Σταυρίδης


1910 – 1987

Στιγμιότυπο από την ταινία «Τα Κίτρινα Γάντια»
Στιγμιότυπο από την ταινία «Τα Κίτρινα Γάντια»
Σπουδαίος κωμικός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Γεννήθηκε το 1910 στο Βαθύ της Σάμου. Από μικρός έδειξε τις καλλιτεχνικές ανησυχίες του και ασχολήθηκε νωρίς με την υποκριτική. Για πρώτη φορά ανέβηκε στο σανίδι το 1929 στην παράσταση Λοβιτούρα.
Ο δρόμος προς την επιτυχία δεν ήταν από την αρχή στρωμένος με ροδοπέταλα. Ο άγνωστος ακόμη ηθοποιός έψαχνε δουλειά στο θέατρο κι έλεγε τραγούδια. Τον έβαλαν να κάνει νούμερο με την Κούλα Γκιουζέπε στο θέατρο Έντεν του Θησείου, αλλά είχε αποτυχία. Απογοητευμένος παίρνει ένα μπουκάλι ούζο και ανεβαίνει στην Ακρόπολη για να αυτοκτονήσει. Όμως, το ποτό έχει και τις ευεργετικές του ιδιότητες. Μεθά και ξεχνά το «απονενοημένο διάβημα».
Το 1939 ασχολήθηκε με την οπερέτα και στη συνέχεια με την επιθεώρηση. Αγαπούσε τα ταξίδια και έκανε τακτικά περιοδείες στο εξωτερικό. Για πάνω από μια δεκαπενταετία, στα χρόνια 1942 - 1958 σχημάτισε θιάσους σε συνεργασία με γνωστούς ηθοποιούς, όπως οι αδερφές Καλουτά, η Μαρίκα Νέζερ, ο Τάκης Μηλιάδης, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος και η Ρένα Βλαχοπούλου. Συμμετείχε σε πάνω από 100 θεατρικές παραστάσεις με πιο επιτυχημένες επιτυχημένες τις Η Αυτού Εξοχότης... Εγώ, Εκατό Χιλιάδες Δολάρια, Δέκα Μέρες στο Παρίσι και Ο Ηλίας του 16ου.
Περισσότερο θεατρικός ηθοποιός, καταπιάστηκε με τον κινηματογράφο σε σχετικά μεγάλη ηλικία. Ντεμπούτο στη μεγάλη οθόνη έκανε με την κωμωδία του Νίκου Τσιφόρου Έλα στο Θείο (1950), σε παραγωγή Φίνος Φιλμ. Έως το 1972 συμμετείχε σε περισσότερες από 120 ταινίες, από τις οποίες ξεχωρίζουν: Η Ωραία των Αθηνών (1954), Οι παπατζήδες (1954), Γραφείο συνοικεσίων (1956), Μπαρμπαγιάννης ο Κανατάς (1957), Η Φτώχεια Θέλει Καλοπέραση (1958), Τα κίτρινα γάντια (1960), Η Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλίκαρα (1960), Σταμάτης και Γρηγόρης (1962), Η Αθήνα την νύχτα (1962), Κορόιδο Γαμπρέ (1962), Ζητείται τίμιος (1963), Ο αδελφός μου ο τροχονόμος (1963), Ψυχραιμία Ναπολέων (1968), Ξύπνα καημένε Περικλή (1969), Ο άνθρωπος ρολόι (1972).
Ο Νίκος Σταυρίδης ήταν απλός, προσιτός και φανατικός Ολυμπιακός. Προτιμούσε να βλέπει τις ταινίες του σε θερινά σινεμά ανάμεσα στο κοινό, παρά να παρευρίσκεται στις επίσημες πρεμιέρες. Πέθανε σε ηλικία 77 ετών, στη γενέτειρά του τη Σάμο, στις 12 Δεκεμβρίου του 1987 και κηδεύτηκε δύο μέρες αργότερα στην Κηφισιά.Φρανκ Σινάτρα


1915 – 1998


Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός, με μακρόχρονη και επιτυχημένη καριέρα στον κόσμο του θεάματος και ακροάματος, με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 150 εκατομμύρια δίσκους. Έχει χαρακτηριστεί ως ο σημαντικότερος αμερικανός τραγουδιστής του 20ου αιώνα. Για τους θαυμαστές του εξακολουθεί να παραμένει η «Φωνή». Μεγάλες του επιτυχίες τα τραγούδια: «Strangers in the Night», «My Way», «That's Life», «Fly Me to the Moon» και «Theme From New York New York».
Ο Φράνσις Άλμπερτ «Φρανκ» Σινάτρα (Francis Albert "Frank" Sinatra), γεννήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου του 1915 στο Χόμποκεν του Νιου Τζέρσι. Ίσως το πιο «σημαδιακό» γεγονός στη ζωή του ήταν η ίδια του η γέννηση: καθώς έβγαινε από την κοιλιά της μητέρας του, όχι μόνο κόπηκε ο λοβός του αριστερού του αφτιού, αλλά και ο λαιμός του τραυματίσθηκε επικίνδυνα από τη λαβίδα του γιατρού. Όλοι νόμιζαν ότι το μωρό γεννήθηκε νεκρό - ευτυχώς επενέβη έγκαιρα η γιαγιά του: τον έβαλε κάτω από κρύο νερό και η ζωή επέστρεψε αμέσως.
Ήταν μοναχογιός του σικελού μποξέρ και πυροσβέστη Αντονίνο Μαρτίνο Σινάτρα, και της επίσης ιταλίδας νοσοκόμας Ναταλίνα Γκαραβέντα, που μετανάστευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη του 19ου αιώνα. Όλη η οικογένεια κακομάθαινε τον μικρό Φρανκ με ακριβά δώρα και ρούχα. Εκείνος, όμως, ήταν «αλητάκι» και μάλιστα για ένα διάστημα έδρασε ως αρχηγός μιας συμμορίας μικροκλεφτών.
Τραγουδιστής αποφάσισε να γίνει όταν το 1933 άκουσε για πρώτη φορά ζωντανά τον Μπιγκ Κρόσμπι. Μετά τη διάκρισή του σε μία ραδιοφωνική εκπομπή ταλέντων, ο νεαρός με τα ρουφηγμένα μάγουλα και τα έντονα ζυγωματικά έπιασε δουλειά σ' ένα μικρό κλαμπ του Νου Τζέρσι, όπου προσέλκυσε την προσοχή του τρομπετίστα και μπαντ-λίντερ Χάρι Τζέιμς. Λίγο αργότερα, το 1940, εντάχθηκε στην μπάντα του Τόμι Ντόρσεϊ και σύντομα η καριέρα του άρχισε να απογειώνεται.
Οι προσεγμένοι στίχοι των τραγουδιών του, ερωτικοί, όμως λιγότερο αφελείς από το συνηθισμένο, και ο τρόπος με τον οποίο τόνιζε ή «έπνιγε» τις λέξεις, διέφεραν από οτιδήποτε είχε ακούσει ως τότε η αμερικανική νεολαία. Τα μέρη όπου εμφανιζόταν γέμιζαν από κοπέλες στα πρόθυρα της λιποθυμίας και γύρω από το πρόσωπό του δημιουργήθηκε μια υστερία που μπορεί να συγκριθεί μόνο με τα μετέπειτα φαινόμενα του Έλβις Πρίσλεϊ και των Beatles. Σ' αυτό συνέβαλε και η εμφάνισή του στη μεγάλη οθόνη, ερμηνεύοντας τις μπαλάντες του σε μιούζικαλ. Είχε κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο το 1941 στην ταινία «Las Vegas Nights».
Οι θαυμαστές του τού έδωσαν το παρατσούκλι που θα ζήλευε κάθε αοιδός: Η Φωνή. Όμως, ένα βράδυ του 1952 στο μοδάτο κλαμπ Copacabana της Νέας Υόρκης η διάσημη φωνή σίγησε, καθώς οι φωνητικές χορδές του είχαν ματώσει. Η δισκογραφική εταιρεία του έκανε ότι δεν τον ήξερε και όλοι τον ξέγραψαν.
Το 1953 ικέτεψε την Columbia να του δώσει ένα ρόλο στην ταινία «Από εδώ ως την αιωνιότητα», με προσβλητικά χαμηλή αμοιβή. Εξαργύρωσε την απόφασή του αυτή με το Όσκαρ β' ανδρικού ρόλου κι επανήλθε δριμύτερος. Η φωνή του ήταν πλέον πιο ώριμη, τα τραγούδια του απέπνεαν την εμπειρία του άντρα που πέρασε πολλά και νίκησε τις κακοτοπιές.
Ο «Φράνκι» έγινε ο σούπερ-σταρ της μουσικής βιομηχανίας και του κινηματογράφου, ένας από τους πλουσιότερους τραγουδιστές του αιώνα. Του άρεσε πολύ να δουλεύει με τους φίλους του, να γυρίζουν μαζί ταινίες και μετά να πηγαίνουν στα καλύτερα πάρτι ως το πρωί. Έτσι, δημιουργήθηκε στις αρχές του 1960 το περίφημο «Rat Pack», η ιστορική ανδροπαρέα του Σινάτρα και των Ντιν Μάρτιν, Σάμι-Ντέιβις Τζούνιορ, Πίτερ Λόφορντ και Τζόι Μπίσοπ.
Το 1971 δήλωσε ότι αποσύρεται, δεν κατάφερε όμως να κρατηθεί μακριά από το μικρόφωνο περισσότερο από δύο χρόνια. Τη δεκαετία του 1990 συνέπραξε με διάφορους αστέρες του σύγχρονου μουσικού στερεώματος, όπως ο Μπόνο των U2 και συνέχισε να τραγουδά ως τον Φεβρουάριο του 1995, οπότε άρχισε να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Η «φωνή» σίγησε για πάντα στις 14 Μαΐου του 1998, στο Λος Άντζελες.
Ο Φρανκ Σινάτρα έζησε έντονη ζωή. Είχε όποια γυναίκα επιθυμούσε και παντρεύτηκε τέσσερις φορές: τη Νάνσι Μπαρμπάτο (1939-1951), την Άβα Γκάρντνερ (1951-1957), τη Μία Φάροου (1966-1968) και την Μπάρμπαρα Μαρξ (1976-1998), πρώην σύζυγο του Ζέπο Μαρξ. Με την πρώτη σύζυγο απέκτησε και τα τρία παιδιά του, την γνωστή τραγουδίστρια Νάνσι Σινάτρα (γ. 1940), τον τραγουδοποιό και μαέστρο Φρανκ Σινάτρα τζούνιορ (γ.1944) και τη θεατρική και κινηματογραφική παραγωγό Τίνα Σινάτρα (γ.1948).
Υπήρξε στενός φίλος και υποστηρικτής του Τζον Φ. Κένεντι και του Ρόναλντ Ρίγκαν. Πολλοί τον κατηγόρησαν ότι είχε διασυνδέσεις με την ιταλική Μαφία και αρκετά από τα ονόματα των συνεργατών του περιέχονταν σε «ύποπτους» φακέλους του FBI. Αυτός ήταν και ο λόγος που έχασε την άδεια του καζίνου του στο Λας Βέγκας. Η πόλη, όμως, αναγνώρισε την προσφορά του, δίνοντας το 2001 το όνομά του σε μία κεντρική λεωφόρο της.
Ο «γαλανομάτης» ήταν έξοχος ως τραγουδιστής της ερωτικής μπαλάντας, χάρη στις ιδιότυπες παύσεις του και τους λεπτούς συγκινησιακούς τόνους της βαρύτονης φωνής του. Η ερμηνεία του έφτανε στα ύψη, όταν τραγουδούσε για μοναξιά, ανεκπλήρωτους έρωτες και κατεστραμμένα όνειρα. Χειριζόταν το μικρόφωνο με άνεση και στεκόταν στη σκηνή χαλαρός και όχι σαν να 'χε καταπιεί μπαστούνι, όπως πολλοί τραγουδιστές της εποχές του.

Τάσσος Παπαδόπουλος


1934 – 2008


Πολιτικός και νομικός από την Κύπρο, που έφθασε στο ύπατο αξίωμα της Μεγαλονήσου. Η πολιτική διαδρομή του Τάσσου Παπαδόπουλου συνδέθηκε με τη σύγχρονη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτίστηκε με ορισμένες από τις πλέον κρίσιμες πτυχές του Κυπριακού.
Ο Ευστάθιος (Τάσσος) Παπαδόπουλος γεννήθηκε στον Άγιο Αντώνιο Λευκωσίας στις 7 Ιανουαρίου 1934. Ήταν το μεγαλύτερο από τα τρία παιδιά του δάσκαλου Νικολάου Παπαδόπουλου και της οικοκυράς Αγγελικής. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και σπούδασε νομικά στο King's College και στο Grey's Inn του Λονδίνου. Εκεί, συγκατοίκησε στο ίδιο διαμέρισμα με τον Σπύρο Κυπριανού, τον Λέλλο Δημητριάδη, τον Δημήτρη Λιβέρα και τον Ανδρέα Μαυρομάτη. Οι πέντε συγκάτοικοι ιδρύουν την Εθνική Φοιτητική Ένωση Κυπρίων (ΕΦΕΚ), με πρόεδρο τον Σπύρο Κυπριανού, γραμματέα τον Τάσσο Παπαδόπουλο και ταμία τον Λέλλο Δημητριάδη.
Και οι πέντε βρέθηκαν αργότερα στην πολιτική. Κυπριανού και Παπαδόπουλος έφθασαν μέχρι την Προεδρία της Δημοκρατίας. Λιβέρας και Μαυρομάτης διετέλεσαν υπουργοί, ενώ ο Λέλλος Δημητριάδης, υπηρέτησε ως δήμαρχος Λευκωσίας για 30 χρόνια. Στο Λονδίνο προέκυψε και το Τάσσος με δύο σίγμα, καθώς όταν έγραφε το όνομα με λατινικούς χαρακτήρες και ένα σίγμα, οι Βρετανοί το πρόφεραν ως «Τάζος».
Ο Τάσσος Παπαδόπουλος επέστρεψε στην Κύπρο στις 20 Μαρτίου 1955, δέκα μέρες πριν από την έναρξη την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, στον οποίο πήρε ενεργό μέρος, παράλληλα με την άσκηση της δικηγορίας. Διετέλεσε τομεάρχης Λευκωσίας και αργότερα ως γενικός υπεύθυνος για όλη την Κύπρο της ΠΕΚΑ, της πολιτικής οργάνωσης της ΕΟΚΑ.
Συμμετείχε στην συμβουλευτική ομάδα που συγκλήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, όταν επρόκειτο να υπογραφούν οι συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου (1959), τις οποίες καταψήφισε. Μετά την υπογραφή των συμφωνιών, διορίστηκε Υπουργός Εσωτερικών, σε ηλικία μόλις 25 ετών, στη μεταβατική κυβέρνηση που σχηματίστηκε τον Απρίλιο του 1959. Ταυτόχρονα, διετέλεσε μέλος της επιτροπής που συνέταξε το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκπροσωπώντας τους Ελληνοκυπρίους.
Μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου διετέλεσε Υπουργός Εργασίας και από τη θέση του αυτή εισήγαγε για πρώτη φορά και εφάρμοσε πλήρες σχέδιο κοινωνικών ασφαλίσεων. Μετά την έναρξη των δικοινοτικών ταραχών το 1963, ο Τάσσος Παπαδόπουλος μετείχε στη διάσκεψη του Λονδίνου για το μέλλον της Κύπρου. Τότε του αποδόθηκε ευθύνη για τους διωγμούς των Τουρκοκυπρίων, στο πλαίσιο του σχεδίου «Ακρίτας».
Όταν οι Τουρκοκύπριοι αποχώρησαν από την κυβέρνηση, ο Τάσσος Παπαδόπουλος ανέλαβε προσωρινά ως Υπουργός Γεωργίας. Συνολικά, υπηρέτησε για 12 χρόνια, διαδοχικά ως υπουργός Εσωτερικών, Οικονομικών, Εργασίας, Υγείας, και Γεωργίας.
Το 1969 ίδρυσε μαζί με τον Γλαύκο Κληρίδη το βραχύβιο Εναίο Κόμμα, που υποστήριζε τις πολιτικές Μακαρίου. Το 1970 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής, αλλά λίγο αργότερα διαφώνησε με τον Κληρίδη και αποχώρησε. Στο πραξικόπημα του 1974 συνελήφθη και φυλακίστηκε στην Αμμόχωστο. Απελευθερώθηκε μία μέρα πριν από την τουρκική εισβολή.
Βουλευτής εξελέγη και το 1976, όταν κατήλθε ως ανεξάρτητος. Διετέλεσε, επίσης, σύμβουλος του εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής πλευράς στις δικοινοτικές συνομιλίες, Γλαύκου Κληρίδη, καθώς και αντικαταστάτης στη θέση αυτή, όταν ο Γλαύκος Κληρίδης αποχώρησε το 1976. Υπηρέτησε ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο του 1976.
Το 1980 ίδρυσε την Ένωση Κέντρου και κατήλθε ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου στις εκλογές του 1981. Ωστόσο, το κόμμα δεν κατάφερε να αναδείξει βουλευτή. Το 1991 εξελέγη βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) και επανεξελέγη το 1996 και το 2001. Το 2000 αναδείχθηκε, άνευ ανθυποψηφίου, πρόεδρος του ΔΗΚΟ, μετά την αποχώρηση του ιδρυτή του Σπύρου Κυπριανού. Από την ηγεσία του ΔΗΚΟ παραιτήθηκε τον Αύγουστο του 2006.
Παράλληλα με την πολιτική σταδιοδρομία, ο Τάσσος Παπαδόπουλος δεν εγκατέλειψε τη δικηγορία. Το δικηγορικό γραφείο «Τάσσος Παπαδόπουλος και Σία» είναι το μεγαλύτερο στην Κύπρο και εμφανίστηκε εμπλεκόμενο σε υποθέσεις, για ορισμένες από τις οποίες ο ίδιος δέχθηκε έντονη κριτική. Ενδεικτικότερη όλων ήταν η υπόθεση με υπεράκτιες εταιρείες γιουγκοσλαβικών συμφερόντων, οι οποίες κατηγορήθηκαν για σπάσιμο του εμπάργκο που είχε επιβληθεί στη Γιουγκοσλαβία και για ξέπλυμα χρήματος για λογαριασμό της οικογένειας Μιλόσεβιτς.
Στις 28 Φεβρουαρίου 2003 εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επικρατώντας του Γλαύκου Κληρίδη και στις 16 Απριλίου του ίδιου χρόνου υπέγραψε στην Αθήνα τη Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τους ηγέτες των άλλων εννέα υπό ένταξη κρατών.
Στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, σε ποσοστό 76% οι Ελληνοκύπριοι καταψήφισαν το Σχέδιο Ανάν για τη λύση του Κυπριακού, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις αντιρρήσεις που εξέφρασε στο περίφημο διάγγελμά του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος. Στο συναισθηματικά φορτισμένο μήνυμα της 7ης Απριλίου, ο Τάσσος Παπαδόπουλος είχε υπογραμμίσει εμφαντικά: «παρέλαβα κράτος, δεν θα παραδώσω κοινότητα». Στις προεδρικές εκλογές του 2008 αποκλείσθηκε από τον πρώτο γύρο και στις 28 Φεβρουαρίου 2008 παρέδωσε την εξουσία στον διάδοχό του Δημήτρη Χριστόφια, αρχηγό του κομμουνιστικού ΑΚΕΛ.
Ο Τάσσος Παπαδόπουλος πέθανε στις 12 Δεκεμβρίου 2008 από οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, εξαιτίας καρκίνου στον πνεύμονα. Ήταν παντρεμένος με τη Φωτεινή, χήρα του συναγωνιστή του από την εποχή της ΕΟΚΑ Πολύκαρπου Γεωρκάτζη και είχε τέσσερα παιδιά.

Λα ΒαλςΟρχηστρικό έργο του σπουδαίου Γάλλου συνθέτη Μορίς Ραβέλ (1875-1937). Ο πρωτότυπος τίτλος του στα γαλλικά είναι La valse, un poème choréographique pour orchestra (Βαλς, χορογραφικό ποίημα για ορχήστρα).
Το έργο αυτό ήταν παραγγελία για μπαλέτο από τον διάσημο Ρώσο ιμπρεσάριο Σεργκέι Ντιαγκίλεφ (1872-1929). Ο Ραβέλ ξεκίνησε να το γράφει τον Φεβρουάριο του 1919 πάνω σε μία δική του ιδέα από το 1906 για ένα έργο-φόρο τιμής στο μουσικό είδος του βαλς και τον πιο διακεκριμένο εκπρόσωπό του, τον αυστριακό συνθέτη Γιόχαν Στράους υιό (1825-1899). Νωρίτερα και συγκεκριμένα το 1911 ο Ραβέλ είχε ασχοληθεί ξανά με το βαλς, στην ορχηστρική σουίτα με τίτλο Valses nobles et sentimentales(Ευγενή και Συναισθηματικά Βαλς), ένα μοτίβο, το οποίο χρησιμοποίησε και στο υπό σύνθεση έργο του.
Ο Ραβέλ ολοκλήρωσε το Λα Βαλς στις αρχές του 1920, σε μια εποχή που οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες ήταν εντελώς διαφορετικές από το 1906 ή το 1911. Το βαλς, τώρα, δεν εκπροσωπούσε την ξένοιαστη και τρυφηλή ζωή της «Μπελ Επόκ», αλλά ένα κόσμο που ήταν υπεύθυνος για το μεγάλο μακελειό του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Σύμφωνα με την κριτική, στο έργο αυτό ο Ραβέλ παρουσιάζει τη γέννηση, την αποσύνθεση και την καταστροφή ενός μουσικού είδους, του βαλς.
Το αποτέλεσμα δεν άρεσε στον Ντιαγκίλεφ, ο οποίος το απέρριψε ως μπαλέτο. Μετά την εξέλιξη αυτή, οι σχέσεις των δύο ανδρών ψυχράθηκαν και δεν ξαναμίλησαν ποτέ. Όταν συναντήθηκαν τυχαία σε μια συναυλία το 1925, ο Ραβέλ αρνήθηκε να του σφίξει το χέρι και ο Ντιαγκίλεφ προσβεβλημένος τον κάλεσε σε μονομαχία, η οποία όμως δεν έγινε με τη μεσολάβηση κοινών φίλων τους.
Η πρεμιέρα του Λα Βαλς δόθηκε στο Παρίσι στις 12 Δεκεμβρίου 1920 και από τότε αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του ορχηστρικού ρεπερτορίου. Ο Ραβέλ αφιέρωσε το έργο στη ρωσοπολωνέζα πιανίστρια Μίσια Σερτ (1872-1950), ηγερία σημαντικών ανθρώπων της τέχνης στο Παρίσι των αρχών του 20ου αιώνα.
Το έργο, που διαρκεί γύρω στα 13 λεπτά, είναι ενορχηστρωμένο για πίκολο φλάουτο, 2 φλάουτα, 2 όμποε, αγγλικό κόρνο, 2 κλαρινέτα, μπάσο κλαρινέτο, 2 φαγκότα, κόντρα φαγκότο, 4 κόρνα, 3 τρομπέτες, 3 τρομπόνια, τούμπα, τύμπανα, μεγάλο ταμπούρο (γκρανκάσα), μικρό ταμπούρο κύμβαλα, τρίγωνο, ντέφι, γκονγκ, γκίρο, γκλόκενσπιλ, 2 άρπες και ορχήστρα εγχόρδων. Ο Ραβέλ παρουσίασε αργότερα και μια πιανιστική εκδοχή του Λα Βαλς.
Η πρεμιέρα του έργου ως μπαλέτου δόθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1926 στην Αμβέρσα του Βελγίου από τον χορευτικό θίασο της Φλαμανδικής Βασιλικής Όπερας. Το 1928 παρουσιάσθηκε από τα μπαλέτα της Ίντα Ρουμπινστάιν (1885-1960), ενώ ακολούθησαν οι χορογραφίες της Μπρονισλάβα Νιζίνσκα (1892-1972) το 1931 και του Ζορζ Μπαλανσίν (1904-1983) το 1951.

ΖΖΖΖ

Άγιος Σπυρίδων


270 – 348


Σημαντική προσωπικότητα της Χριστιανοσύνης, κυπριακής καταγωγής, ιδιαίτερα συνδεδεμένος με την πόλη και το νησί της Κέρκυρας, της οποίας είναι προστάτης Άγιος. Είναι, επίσης, πολιούχος Άγιος του Πειραιά. Η μνήμη του εορτάζεται στις 12 Δεκεμβρίου από την Ορθόδοξη Εκκλησία και στις 14 Δεκεμβρίου από την Καθολική.
Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, ο Άγιος Σπυρίδων γεννήθηκε περί το 270 στην Άσκια, τη σημερινή Άσσια Αμμοχώστου, που βρίσκεται στα Κατεχόμενα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καταγόταν από ταπεινή οικογένεια και ήταν μάλλον εύπορος για τα μέτρα της εποχής, αφού είχε στην κατοχή του αγροτική γη και κοπάδια προβάτων. Με την προτροπή των γονέων του παντρεύτηκε μια ενάρετη συγχωριανή του, με την οποία απέκτησε μία κόρη, ονόματι Ειρήνη. Οι γραμματικές του γνώσεις ήταν περιορισμένες, αλλά χάρη στην αρετή του και τον άρτιο χριστιανικό του βίο εξελέγη επίσκοπος Τριμυθούντος (σημερινή Τρεμετουσιά Λάρνακας).
Ο Σπυρίδων ως επίσκοπος Τριμυθούντος μετείχε στην Α' Οικουμενική Σύνοδο της Νικαίας (325), η οποία διαμόρφωσε το χριστιανικό δόγμα, και διακρίθηκε ως δεινός επικριτής του Αρείου. Μάλιστα θαυματούργησε, προσπαθώντας να αντικρούσει τον αιρεσιάρχη Άρειο, ο οποίος διέδιδε ότι ο Χριστός δεν είναι Υιός του Θεού, αλλά δημιούργημα του Θεού, αμφισβητώντας το θεμελιώδες για τον Χριστιανισμό δόγμα της Αγίας Τριάδας. Για να αποδείξει το αβάσιμο των δοξασιών του Αρείου, έβαλε το αριστερό χέρι στην τσέπη του κι έβγαλε ένα κεραμίδι. Δείχνοντάς το στους παρισταμένους στη Σύνοδο, με το δεξί του χέρι έκανε το σημείο του σταυρού και είπε:
- «Εις το όνομα του Πατρός». Οι πατέρες που παρακολουθούν τη σκηνή, συγκλονίζονται κυριολεκτικά. Γιατί με τις λέξεις του Σπυρίδωνα, η φωτιά με την οποία ψήθηκε το κεραμίδι ανέβηκε προς τα πάνω.
- «Και του Υιού», πρόσθεσε. Τότε το νερό με το οποίο ζυμώθηκε το κεραμίδι, έτρεξε προς τα κάτω.
- «Και του Αγίου Πνεύματος» συμπλήρωσε και το χώμα έμεινε στο χέρι του.
Και αμέσως μετά απευθυνόμενος στους παρισταμένους συνοδικούς είπε:
- Αδελφοί και πατέρες μου, όπως το κεραμίδι αποτελεί ένα πράγμα μιας ουσίας και μιας φύσεως, αλλά είναι τρισύνθετο - φωτιά, νερό, χώμα - έτσι κι ο Άγιος Θεός. Αν και δεν πρέπει να παρομοιάσουμε την Άκτιστο και Υπερούσια αυτή Φύση με κτιστό και φθαρτό δημιούργημα, εν τούτοις για να κάνουμε τα ακατάληπτα καταληπτά, - ας μας συγχωρήσει το άπειρο έλεός Του - λέμε και τονίζουμε: Ο Θεός είναι ένας κατά την ουσία και τη φύση. Αλλά κατά τα πρόσωπα ή τις υποστάσεις είναι Τριαδικός: Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα. Είναι το λεγόμενο «Θαύμα της Κεράμου», το οποίο αποδίδεται στον Άγιο Σπυρίδωνα.
Ο Σπυρίδων εκοιμήθη εν ειρήνη το 348 και λόγω του ενάρετου βίου και των θαυμάτων που ετέλεσε κατατάχθηκε μεταξύ των Αγίων. Το λείψανό του κατά τον έβδομο αιώνα μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη για να προφυλαχθεί από τις επιδρομές των αλλοθρήσκων Αράβων στην Κύπρο. Μετά την άλωση της Πόλης το 1453 μεταφέρθηκε για ασφάλεια στην ενετοκρατούμενη Κέρκυρα, η οποία από τότε συνδέεται στενά με τον Άγιο και οι κάτοικοί της επικαλούνται το όνομά του σε κάθε δύσκολη περίσταση.
Σε ανάμνηση των θαυμάτων του Αγίου σε καθοριστικές στιγμές της ιστορίας της Κέρκυρας, έχουν καθιερωθεί τέσσερεις λιτανείες του σκηνώματός του κάθε έτος, οι οποίες διεξάγονται με ιδιαίτερη λαμπρότητα και την πάροδο του χρόνου έχουν αποκτήσει και τουριστικό χαρακτήρα:
 • Την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, για την απαλλαγή του νησιού από πανώλη. Καθιερώθηκε το 1673.
 • Την Κυριακή των Βαΐων, για την απαλλαγή του νησιού από πανώλη. Καθιερώθηκε το 1630.
 • Το Μεγάλο Σάββατο για την απαλλαγή του νησιού από λιμό, λόγω σιτοδείας. Είναι πιο παλαιά λιτανεία και χρονολογείται από το 1553.
 • Την 11η Αυγούστου για τη διάσωση του νησιού από τους Τούρκους το 1716.
Ο Άγιος Σπυρίδων είναι προστάτης των αγγειοπλαστών και της διάσημης ρωσικής οικογένειας των Τολστόι.
Απολυτίκιο Αγίου Σπυρίδωνα
Της συνόδου της πρώτης ανεδείχθεις
υπέρμαχος και θαυματουργός
Θεοφόρε Σπυρίδων, πατήρ ημών,
διό νεκρά συ εν τάφω προσφωνείς
και όφιν εις χρυσούν μετέβαλες,
και εν τω μέλπειν τας αγίας σου ευχάς
αγγέλους έσχες συλλειτουργούντας σοι, Ιερώτατε.
Δόξα τω σε δοξάσαντι, δόξα τω σε στεφανώσαντι,
Δόξα τω ενεργούντι δια σου πάσιν ίασιν.
ΕΙΠΕ...
Ποτέ δεν προσπάθησα να μπλοκάρω τις μνήμες μου από το παρελθόν, ακόμα και αν είναι οδυνηρές. Δεν καταλαβαίνω τους ανθρώπους που κρύβονται από το παρελθόν του. Κάθε τι, που πέρασες, διαμόρφωσε το άτομο που είσαι σήμερα.
Σοφία Λόρεν
Σοφία Λόρεν
Ιταλίδα ηθοποιός.
ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...
Ο Μέγας Ναπολέων φοβόταν τις γάτες.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Ελλάδα

 • Με βολές στον αέρα, χρησιμοποιώντας την κυνηγετική του καραμπίνα, αντέδρασε κάτοικος της Χίου στην περιοχή της Ιχθυόσκαλας, λίγα μέτρα μακριά από την καταυλισμό στη Σούδα, προσπαθώντας να απομακρύνει πρόσφυγες που πιάστηκαν στα χέρια. Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν επτά άτομα. Συνελήφθη ο κάτοικος.
 • Ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αφήνει ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις σε συνέντευξη του την Κυριακή. Συγκεκριμένα, ο κ. Ζουράρις δεν αποκλείει οι πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τους χαμηλοσυνταξιούχους να έχουν άρωμα εκλογών.
 • Το υπουργείο Περιβάλλοντος συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν τη χρήση τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας, καθώς η άπνοια ευνοεί τη συσσώρευση ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα.
 • Την ικανοποίησή της εκφράζει η Νέα Δημοκρατία για την πρωτιά της ΔΗΚΙΟ στις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
 • Τον αποτροπιασμό της εκφράζει η Αθήνα για τη βάρβαρη επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, με τον απολογισμό των νεκρών να φτάνει τουλάχιστον τους 38. Η Προεδρία της Δημοκρατίας διαβίβασε στον τούρκο πρέσβη τα συλλυπητήρια του Π.Παυλόπουλου, ενώ προηγουμένως το υπουργείο Εξωτερικών τόνισε τη συμπαράσταση της Αθήνας. Επικοινωνία Τσίπρα με τον τούρκο πρωθυπουργό. Τον αποτροπιασμό του εξέφρασε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Κόσμος

 • Όλα τα παιδιά του Χαλεπίου υποφέρουν από ψυχολογικά τραύματα εξαιτίας των πολύνεκρων συγκρούσεων που μαίνονται σε αυτήν την πόλη στη βόρεια Συρία, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι αντάρτες έχουν εμπλακεί σε έναν ανελέητο πόλεμο, επιβεβαίωσε αξιωματούχος της Unicef.
 • Την πρώτη συμφωνία με αφρικανική χώρα για την επιστροφή αιτούντων άσυλο υπέγραψε η ΕΕ. Πρόκειται για συμφωνία με το Μάλι, που στοχεύει στην αντιμετώπιση των «βαθύτερων αιτιών της παράτυπης μετανάστευσης» και «στη διευκόλυνση την επιστροφή από την Ευρώπη των μεταναστών από το Μάλι», όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ της Ολλανδίας, που υπέγραψε τη συμφωνία.
 • To Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στη Ρουμανία συγκεντρώνοντας ποσοστό 45,5- 45,8% των ψήφων, σύμφωνα με δύο exit poll που δημοσιοποιήθηκαν μετά το κλείσιμο της κάλπης. Το κεντροδεξιό Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL) ακολουθεί με ποσοστό 20,7- 21%.
 • Οι ΗΠΑ και η Ρωσία υπέβαλαν την Κυριακή πρόταση προς τους αντάρτες στο Χαλέπι βάσει της οποίας προσφέρεται η δυνατότητα ασφαλούς διαφυγής από την πόλη των μαχητών, των οικογενειών τους και άλλων αμάχων, μεταδίδει αποκλειστικά το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους της συριακής αντιπολίτευσης που στηρίζουν τις οργανώσεις των ανταρτών στο Χαλέπι. Ωστόσο, η Ρωσία διαψεύδει ότι έχει υπάρξει σχετική συμφωνία με τις ΗΠΑ αναφέροντας ότι οι διμερείς συνομιλίες συνεχίζονται σε επίπεδο εμπειρογνομώνων.
 • Στην κυκλοφορία δόθηκε η μεγαλύτερη σήραγγα στον κόσμο στην Ελβετία που φιλοδοξεί να δημιουργήσει έναν νέο άξονα σιδηροδρομικών μεταφορών βορρά-νότου στην Ευρώπη. Το κολοσσιαίο έργο χρειάστηκε 17 χρόνια εργασιών προκειμένου να ολοκληρωθεί και κόστισε 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Από τη σήραγγα θα διέρχονται κάθε μέρα 260 εμπορικά τρένα και 65 επιβατικά.

Οικονομία

 • Την ενεργοποίηση Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων για τα νησιά του Νοτίου και Βορείου Αιγαίου με χρηματοδότηση από την αύξηση στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Εθνικών Επενδύσεων εξήγγειλε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
 • Με ψήφους 152 υπέρ και 146 κατά υπερψηφίστηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου από την Ολομέλεια της Βουλής ο προϋπολογισμός του 2017, έπειτα από εφ΄όλης της ύλης «μονομαχία» των πολιτικών αρχηγών.
 • «Αισθανόμαστε προδομένοι από το ΔΝΤ διότι έπρεπε να έχει το θάρρος της γνώμης του» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας ότι το Ταμείο, αντί να υποστηρίξει τη θέση του ότι η Ελλάδα δεν αντέχει μεγάλα πλεονάσματα από το 2018 και μετά, «ζητάει από μας περισσότερα μέτρα».
 • Προβληματισμό προκάλεσε μεταξύ των βουλευτών μια φράση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου, η οποία ερμηνεύθηκε ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων ή ακόμα και ενός άλλου μηχανισμού (στήριξης) για το 2019 και μετά. Σε παρέμβασή του στην Βουλή κατά την συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού του 2017, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου είπε ότι για την μετά το 2018 περίοδο το ΔΝΤ επιμένει στην θέση του για πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% σε αντίθεση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που μιλούν για 3,5%.
 • «Εφικτή» χαρακτηρίζει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εντός Δεκεμβρίου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Οι περισσότεροι παίκτες θέλουν λύση» δηλώνει σε συνέντευξή του, ενώ για τις συζητήσεις στο πρόσφατο Eurogroup, επισημαίνει ότι «πάντα θα έχουμε τζαρτζαρίσματα», αλλά «είναι στη φύση της διαπραγμάτευσης οι παίκτες να καθυστερούν να εμφανίσουν την τελική τους θέση». 

Αθλητισμός

 • «Όρθια» στο Παρίσι έμεινε η Νις απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν και με το 2-2 που απέσπασε εξακολουθεί να απολαμβάνει τη μοναξιά της κορυφής στο «Championnat» μετά από 17 αγωνιστικές. Με γκολ του Χαμουμα στο 25΄ η Σεντ Ετιέν πήρε μεγάλη νίκη επί της Γκινγκάμp με 1-0. Η Λιόν νίκησε 1-0 την Ρεν με τέρμα του Βαλμπουενά στο 28ο λεπτό της αναμέτρησης και ανέβηκε στην 4η θέση με 28 βαθμούς. Η Ρεν είναι στην 5η θέση με ένα βαθμό λιγότερο.
 • Η Γιουβέντους αναδείχθηκε νικήτρια στο ντέρμπι με την Τορίνο για την 16η αγωνιστική του Campionato, χάρη σε δύο τέρματα του Ιγκουαϊν και ένα του Πιάνιτς κι έφθασε τους 39 βαθμούης, έναντι 32 της Ρόμα και της Μίλαν που ακολουθούν και θα αναμετρηθούν μεταξύ τους αύριο στο Ολίμπικο.
 • Με τον Ιμπόρα να σημειώνει χατ-τρικ (51΄, 84΄, 90΄) η Σεβίλη πέρασε νικηφόρα με 3-0 από την έδρα της Θέλτα, για την 15η αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος, και παρέμεινε στην τρίτη θέση της κατάταξης.
 • Τη δεύτερη σερί νίκη του στο πρωτάθλημα (πρώτη εκτός έδρας μετά από αυτή της πρεμιέρας με τον Λεβαδειακό) από τότε που ανέλαβε ο Μαρίνος Ουζουνίδης πέτυχε ο Παναθηναϊκός. Με το γκολ του Μάρκους Μπεργκ στο 45΄ οι «πράσινοι» επικράτησαν 1-0 του Ατρόμητου στο άδειο λόγω τιμωρίας δημοτικό γήπεδο Περιστερίου, για την 14η αγωνιστική της Super League.
 • Σημαντική νίκη πανηγύρισε ο Παναθηναϊκός, ο οποίος απέδρασε με το «διπλό» από το Περιστέρι επικρατώντας του Ατρομήτου (Ατρόμητος - Παναθηναϊκός 0-1) και πανηγύρισε τη δεύτερη νίκη σε ισάριθμους αγώνες με τον Μαρίνο Ουζουνίδη στον πάγκο του. Εύκολο απόγευμα είχε ο ΠΑΟΚ, ο οποίος συνέτριψε τον Πλατανιά στην Τούμπα (ΠΑΟΚ - Πλατανιάς 3-0) και αναρριχήθηκε λίγο στην βαθμολογία. Εντυπωσιακά συνέχισε ο Πανιώνιος, όπου προσπέρασε το εμπόδιο της Κέρκυρας (Πανιώνιος - Κέρκυρα 1-0) και κρατήθηκε στις θέσεις που «βλέπουν» Ευρώπη. Νωρίτερα στον πρώτο αγώνα της ημέρας ο Παναιτωλικός επικράτησε εύκολα του Ηρακλή στο Αγρίνιο (Παναιτωλικός - Ηρακλής 2-0).

https://www.sansimera.gr/

O  AYΡΙΑΝΟΣ  ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΟ  ΛΙΔΟΡΙΚΙ 


Τρίτη
13/12
02:00
7°C
97%
ΑΠΝΟΙΑ
ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης!
08:00
3°C
93%
1 Μπφ ΝΔ
3 Km/h
ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ
14:00
8°C
53%
2 Μπφ NA
9 Km/h
ΚΑΘΑΡΟΣ
20:00
3°C
Αισθητή Θερμοκρασία-2°C
55%
4 Μπφ BA
24 Km/h
ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ  ΤΗΝ..ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 
ΤΑ  " ΑΝΑΘΕΜΑΤΑ "  ΚΑΤΑ  ΤΟΥ  ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 

ΤΑ " ΑΝΑΘΕΜΑΤΑ " ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ

Τα  διάφορα  " ΑΝΑΘΕΜΑΤΑ "  ήταν  φίλοι   μου  αποτέλεσμα της  κορύφωσης  του Εθνικού  διχασμού , κυρίως  κατά  του  Βενιζέλου , αλλά  ήταν  και  κάτι  που  γινόταν και   σε  διάφορες  άλλες  περιπτώσεις , σας  δίνουμε περιληπτικά περιπτώσεις  αναθεμάτων και βέβαια  και  γιατην περιοχή  μας , όπως το  έχει  καταγράψει " άριστα " ο  αείμνηστος  χωριανός  μας   Σπύρος  Σφέτσος ..


 ...   Το παρακάτω κείμενο , γραμμένο απ' τον μπάρμπα Σπύρο Σφέτσο , δημοσιεύτηκε στα "ΛΙΔΩΡΙΚΙΩΤΙΚΑ " του Γιώργου Καψάλη το 1983 και αναφέρεται στα αναθέματα που υπάρχουν στο Λιδορίκι και την γύρω περιοχή .
   Θα πρέπει εδώ να αναφέρουμε ότι στην αρχαιότητα ο όρος ανάθημα ή ανάθεμα δήλωνε το αφιέρωμα σε ένα Θεό , μπορούσε δε να είναι ένα αντικείμενο , ένα γλυπτό , ένα κόσμημα κι' ακόμα , όπλα κοσμήματα , πολύτιμα υφάσματα , αγάλματα , βραβεία που είχαν αποκομίσει αθλητές σε αγώνες  , ολόκληροι ναοί και θησαυροί , μπορούσε δε το ανάθεμα να είναι ατομικό ή και ομαδικό . Οι πρώτοι όμως Χριστιανοί το θεωρούσαν ασέβεια και πράξη τυπικού μαύρης μαγείας , αυτή δε η αρνητική σημασία του όρου συναντάται και στους ιερούς κανόνες της εκκλησίας , χαρακτηρίζοντας εκείνον που διαχώρισε οριστικά τη θέση του απ' την κοινωνία της εκκλησίας και , επομένως , στερήθηκε τη θεία χάρη και τα ποτελέσματά της .
   Γνωστό στους ΄παλιότερους είναι το " ανάθεμα κατά Βενιζέλου " , ενέργεια αντιβενιζελικών οργανώσεων και της Ιεράς Συνόδου , που αποσκοπούσε στην πολιτική εξόντωση του Ελευθέριου Βενιζέλου , επειδή αυτός προχώρησε στο σχηματισμό της κυβέρνησης Εθνικλης Άμυνας και ενέπλεξε την Ελλάδα στον Α' παγκόσμιο πόλεμο στο πλευρό τών συμμάχων γεγονός που δυσαρέστησε τον γαμπρό του Κάιζερ , βασιλιά Κωνσταντίνο .
   Το ανάθεμα πραγματοποιήθηκε στο Πεδίον του Άρεως , στην Αθήνα , από 12 έως 25 Δεκεμβρίου 1916 , ανάλογες ενέργειες οργανώθηκαν και σε όλες τις πόλεις και τα χωριά που ελέγχονταν από τους βασιλικούς , οι συμμετέχοντες στη διαδικασία , έριχναν μιά πέτρα σε ένα συγκεκριμένο σημείο όπου και δημιουργούνταν ο σωρός του αναθέματος , η πέτρα δε που έριχναν ονομάσθηκε πέτρα του αναθέματος .
Γράφει λοιπόν ο αείμνηστος Σπύρος Σφέτσος :
" Στην περιφέρεια Λιδορικίου υπάρχουν τέσσερα " αναθέματα ".
Το πρώτο είναι " ΤΟΥ ΚΟΛΑΝΤΖΗ ΤΟ ΑΝΑΘΕΜΑ ". Αυτό έγινε γιατί εκεί έριχναν " μαύρη πέτρα " όλοι οι αγωγιάτες που περνούσαν απ' το χάνι του και έπεφταν ..θύματα της εκμεταλλεύσεώς του. Εκτός των πανάκριβων τιμών που τους πούλαγε τα είδη του , ο Κολαντζής τους έβρεχε το αλάτι του μονοπωλείου , που διαχειριζόταν , και όταν αυτοί γύριζαν στα χωριά τους υποχρεώνονταν να πληρώνουν τη διαφορά του βάρους που παρουσιαζόταν , στους εμπόρους , γιά λογαριασμό των οποίων έκαναν τη μεταφορά .
Το δεύτερο , λέγεται " ΑΝΑΘΕΜΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΚΟΥΡΓΟΥΣ " και βρίσκεται στο δρόμο  Λιδορικίου - Καρουτών , μετά τον " Πλατό " , προς το μέρος των Καρουτών . Η φράση , μάλιστα , ήταν χαραγμένη πάνω σε βράχο , που τώρα έχει ανατιναχθεί , αλλά κανένας δεν θυμάται , πλέον ,γιά ποιούς συγκεκριμένους κακούργους δόθηκε το όνομα .
Τα άλλα δ'υο " αναθέματα " έχουν σχέση με τον Βενιζέλο . " ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ", είναι και τα δύο . Έγιναν στη στενότερη περιοχή του Λιδορικίου , το ένα στις " Λάκκες " , και το άλλο προς τα Καλτεζιά . Τα έφκιαξαν οι " Επίστρατοι " που θεωρούσαν προδότη τον Κρητικό πολιτικό  " .
Τα Λιδορικιώτικα ..αναθέματα , τα θυμούνται οι παλιότεροι , όπως ακόμα μερικοί θυμούνται τα...καμώματα του Κολαντζή , που είχε το χάνι στην Ερατεινή , που παλιά τη λέγαν Χάνι . Ο Κολαντζής λοιπόν , είχε στη φωτιά την κατσαρόλα με τη φασολάδα , και κάθε τόσο έριχνε και μιά ματιά προς την προκυμαία , γιά να δει αν έχει κόσμο , αγωγιάτες δηλαδή , κι' όταν έβλεπε..πελατεία , φώναζε στη γυναίκα του , που μαγείρευε : γυναίκα ρίξε κι' άλλο νερό στην κατσαρόλα , έρχεται κόσμος....
Βέβαια κάτι παρόμοιο συνέβαινε σ' όλα τα χάνια , κι' είχαμε αρκετά στην περιοχή μας , αλλά μ' αυτά θα ασχοληθούμε μια άλλη φορά.

   Καλή  σας  μέρα  και  καλή  εβδομάδα ..
   Απ' το  " Λιδωρίκι " με αγάπη 
www.lidoriki.com 
   
No comments: