20.12.16

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ...ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ..

Image result for χρονια πολλα
Καλησπέρα  Λιδορικιώτες  όλου  του  κόσμου ….
Καλησπέρα  σε  όλους  τους  ανθρώπους 
ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ

ΚΑΙ   ΚΑΛΕΣ  ΓΙΟΡΤΕΣ 
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016
Ανατολή Ήλιου: 07:35 – Δύση Ήλιου: 17:10
ΣΑΝ   ΣΗΜΕΡΑ 
ΓΕΓΟΝΟΤΑ

μ.Χ.
1522
Έπειτα από πεντάμηνη πολιορκία από τις δυνάμεις του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, οι Ενετοί παραδίδουν τη Ρόδο στους Οθωμανούς, υπό όρους.
1812
Κυκλοφορεί ο πρώτος τόμος με 86 παραμύθια των αδελφών Γκριμ, εν μέσω αντιδράσεων, επειδή ορισμένα από αυτά θεωρούνται ακατάλληλα για παιδιά.
1881
Εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα, με νίκη του Χαρίλαου Τρικούπη. Εκλέγονται και έξι βουλευτές που τάσσονται υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας: Γ. Φιλάρετος, Τ. Φιλήμων, Α. Πετσάλης, Γ. Μαυρομαράς, Α. Ρηγόπουλος και Χ. Δουζίνας. Από αυτούς, μόνο ο Γ. Φιλάρετος θα παραμείνει πιστός στις ιδέες του.
1970
Ο δικτάτορας Γεώργος Παπαδόπουλος δηλώνει πως οι εκλογές θα γίνουν όταν αυτός, ως φορέας της εντολής του ελληνικού λαού, εκτιμήσει ότι μπορούν να γίνουν.
1977
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου, ζητά από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή το άνοιγμα του «φακέλου της Κύπρου» και την τιμωρία των υπευθύνων της κυπριακής τραγωδίας. Η κυβέρνηση θα απορρίψει το αίτημα την επόμενη μέρα.
1995
Ο Δημήτρης Τσοβόλας ιδρύει το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ).
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 
μ.Χ.
1802
Δημήτριος Βούλγαρης, γνωστός και με το προσωνύμιο «Τζουμπές», πολιτικός από την Ύδρα, που διατέλεσε και πρωθυπουργός, ο κυριότερος εκπρόσωπος της φαυλότητας στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας. (Θαν. 29/12/1877)
1915
Αζίζ Νεσίν, τούρκος συγγραφέας. («Ο Καφές και η Δημοκρατία», «Έτσι ήρθαν τα πράγματα, μα έτσι δεν θα πάνε») (Θαν. 6/7/1995)
1957
Άννα Βίσση, κύπρια τραγουδίστρι
ΘΑΝΑΤΟΙ

μ.Χ.
1880
Ζώρζης Δρομοκαϊτης, έλληνας έμπορος και εθνικός ευεργέτης. (Γεν. 1805)
1968
Τζον Στάινμπεκ, αμερικανός συγγραφέας. Τιμήθηκε με τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας (1962) και Πούλιτζερ. («Τα Σταφύλια της Οργής», «Άνθρωποι και Ποντίκια», «Ανατολικά της Εδέμ») (Γεν. 27/2/1902)
2009
Γιάννης Μόραλης, έλληνας εικαστικός, ένας από τους μεγαλύτερους έλληνες ζωγράφους της λεγόμενης γενιάς του ’30, με πλήθος διακρίσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. (Γεν. 23/4/1916)
ΕΙΠΕ...
Η αγάπη εμπνέει την αφοσίωση και όσο τρομερός κι αν είναι ο θάνατος, μας εμπνέει το θάρρος να τον αψηφούμε και να πεθαίνουμε για 'κεινο που αγαπούμε.
Ανρί Λακορντέρ
Ανρί Λακορντέρ
Γάλλος ιερωμένος, δημοσιογράφος και πολιτικός ακτιβιστής.
ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...
Η μονομαχία στην Παραγουάη είναι νόμιμη, αρκεί και τα δύο μέρη να είναι δωρητές αίματος.

Ζωρζής (Γεώργιος) Δρομοκαΐτης


1805 – 1880


Χιώτης έμπορος και εθνικός ευεργέτης (Δρομοκαΐτειο).
Ο Ζωρζής (Γεώργιος) Δρομοκαΐτης γεννήθηκε το 1805 στον Κάμπο της Χίου. Καταγόταν από τη βυζαντινή οικογένεια των Δερμοκαΐτη, η οποία είχε μετοικήσει στο νησί από την Κωνσταντινούπολη. Μετά την καταστροφή της Χίου από τους Τούρκους (30 Μαρτίου 1822) συνελήφθη αιχμάλωτος και επιχειρήθηκε να πουληθεί ως δούλος στην Κωνσταντινούπολη. Για καλή του τύχη τον βρήκε και τον αγόρασε ο θείος του Μιχαήλ Αγέλαστος, ο οποίος και τον πήρε υπό την προστασία του.
Αρχικά δούλεψε ως παραγιός σε διάφορα καταστήματα. Με αυστηρές οικονομίες κατάφερε να συγκεντρώσει ένα μικρό κεφάλαιο και να εξελιχθεί σε ένα επιτυχημένο έμπορο, με δραστηριότητες στη Συρία, την Αίγυπτο και τη Γαλλία. Έζησε για πολλά χρόνια στη Βηρυτό κι εκεί γνώρισε και νυμφεύθηκε την Ταρσή Φραγκοπούλου, αδελφή του εξέχοντος εμπόρου Σταματίου Φραγκόπουλου.
Το 1871, μετά δωδεκαετή παραμονή στη Μασσαλία, επέστρεψε στη Χίο, εξαιτίας της σοβαρής ασθένειας της γυναίκας του, η οποία πιθανόν να έπασχε από ψυχασθένεια. Μετά τον θάνατό της δεν ξαναπαντρεύτηκε, και αφού δεν είχε παιδιά αφοσιώθηκε στο εμπόριο και τις αγαθοεργίες. Ενίσχυσε με σημαντικά ποσά κοινωφελή ιδρύματα της Χίου. Συγκεκριμένα διέθεσε:
 • 300.000 δραχμές στο γυμνάσιο του νησιού
 • 25.000 στο Λωβοκομείο (Λεπροκομείο)
 • 25.000 υπέρ της Φιλοπτώχου Αδελφότητος
 • 100.000 στο Αμαλίειο Ορφανοτροφείο
 • 40.000 στον Σύλλογο των Κυριών υπέρ της γυναικείας εκπαιδεύσεως
 • 40.000 στο νοσοκομείο του Ευαγγελισμού
Η μεγαλύτερη ευεργεσία του, με την οποία διασώθηκε ως τις μέρες μας το όνομά του, είναι το ψυχιατρικό θεραπευτήριο στο Δαφνί της Αττικής, το οποίο φέρει την ονομασία «Φρενοκομείον Ζωρζή και Ταρσής Δρομοκαίτου», γνωστότερο ως Δρομοκαίτειο. Με τη διαθήκη του, που ήταν κατατεθειμένη στο Ελληνικό Προξενείο της Χίου (η Χίος βρισκόταν υπό τουρκικό ζυγό έως το 1912), κληροδότησε το ποσό των 800.000 δραχμών, με το οποίο κατέστη δυνατή η ανέγερση του νοσηλευτικού ιδρύματος και η λειτουργία του το 1887, επτά χρόνια μετά τον θάνατό του, που επισυνέβη στις 20 Δεκεμβρίου 1880.

Σχετικά...

Δύο ποιήματα του Γεωργίου Σουρή, που δημοσιεύτηκαν στην έμμετρη σατιρική εφημερίδα Ο Ρωμηός τον Απρίλιο του 1884.
Εις τα θεμέλια του Φρενοκομείου
Ω Εορτή των Εορτών... Ω ευτυχής ημέρα!
Ω! τώρα πρέπει ο καθείς του Άστεως πολίτης
να βάλει στο μπαλκόνι του μια κόκκινη παντιέρα
με μια χρυσήν επιγραφή "Ζωρζής Δρομοκαΐτης".
Ναι! τώρα πρέπει στολισμός με δάφνες και μυρσίνες,
Ναι! τώρα πρέπουν κανονιές, φανάρια και ρετσίνες.
Φρενοκομείο κτίζεται και στη σοφήν Ελλάδα!
Α! ο Θεός εφώτισε τον Χιώτη τον Ζωρζή
και τώρα μέσα στου Δαφνιού τη τόση πρασινάδα
θα βρίσκουμε παρηγοριά κι η μνήμη του θα ζει.
Ω μέγα ευεργέτημα των ευεργετημάτων!
Ω μόνον οικοδόμημα των οικοδομημάτων!
Θέλει λαμπρόν Μαυσώλειον αυτός ο κληροδότης,
παιάνας κι αποθέωσιν εις τρίτους ουρανούς!...
Ευρέθη μες στους Χιώτηδες, με γνώση κι ένας Χιώτης,
κι εσκέφθη ο μεγάλος του και πρακτικός του νους
πως μέσα στην Ελλάδα μας που πλημμυρούν τα φώτα,
Φρενοκομείον έπρεπε να γίνει πρώτα-πρώτα.
Και ολίγα για το σπήτι του Ζωρζή Δρομοκαίτη
Ετέθη ο θεμέλιος του Δρομοκαίτου λίθος
παρόντος του πρωθυπουργού και των αρχών εν γένει
τους υπεδέχθη με χαράν και των τρελλών το πλήθος,
και τέλος όλοι έφυγαν κατενθουσιασμένοι.
Μίαν ευχή εκφράζομεν επί τη ευκαιρία:
Το ευγενές μας κτίριον ποτέ να μην αδειάση
Ήγουν πας Έλλην κύριος και Ελληνίς κυρία
ευχόμεθα να το ίδη και να το δοκιμάση.
Ευχόμεθα μετ’ ου πολύ και δεύτερον να γίνη
και εν ανάγκη μάλιστα να κτίσωμεν και τρίτον,
γιατ’ είναι μονοπώλιον και η παραφροσύνη
εδώ στην χώρα των Μουσών, στην χώραν των χαρίτων
Αλλ’ όμως η της πυρκαγιάς σκληρά επιδημία
ευχόμεθα να μη φανή και στα φρενοκομεία.
είναι τα μόνα κτίρια για των Ρωμηών τη χώρα,
κι’ ευχόμεθα να μην καούν κι’ εκείνα καμμιάν ώρα.Δημήτριος Βούλγαρης

1802 – 1877


Πολιτικός από την Ύδρα, γνωστός και με το προσωνύμιο Τζουμπές, εξαιτίας του ποδήρη μανδύα που φορούσε. Γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου του 1802 και ήταν γιος του κοτσαμπάση του νησιού Γεωργίου Βούλγαρη. Αναμίχθηκε από νεαρά ηλικία στην πολιτική ζωή της Ύδρας κι έλαβε μέρος στις ναυτικές επιχειρήσεις του 1821. Υπήρξε πληρεξούσιος της Ύδρας σε όλες τις επαναστατικές εθνικές συνελεύσεις και μετά την απελευθέρωση αντιπολιτεύτηκε σφοδρά τον Καποδίστρια και τις πολιτικές του.
Μετά την άφιξη του Όθωνα επέστρεψε στην Ύδρα, όπου διετέλεσε δήμαρχος. Μετά την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 διορίστηκε γερουσιαστής και τον Απρίλιο του 1847 ανέλαβε το Υπουργείο Ναυτικών στις κυβερνήσεις Κωλέττη και Τζαβέλα και στη συνέχεια το Υπουργείο Οικονομικών στην κυβέρνηση Κανάρη.
Το 1855 έγινε για πρώτη φορά πρωθυπουργός, διαδεχόμενος τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, σε μια κρίσιμη περίοδο για τη διεθνή θέση της χώρας, λόγω του Κριμαϊκού Πολέμου. Κατόρθωσε να παραμείνει στην εξουσία για δύο χρόνια, αφού κέρδισε μια εκλογική αναμέτρηση που χαρακτηρίστηκε για τη νοθεία του λαϊκού φρονήματος. Παραιτήθηκε, όμως, κατόπιν διαφωνίας με τον Όθωνα και υπήρξε από τους πρωταγωνιστές της έξωσής του τον Οκτώβριο του 1862.
Ανέλαβε την πρωθυπουργία στην κυβέρνηση που σχηματίστηκε αμέσως μετά με παλαιούς και νέους πολιτικούς. Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του ξέσπασε η Κρητική Επανάσταση το 1866 και διατήρησε την ουδετερότητα. Τον Δεκέμβριο του 1866 η κυβέρνηση Βούλγαρη έχασε την πλειοψηφία και παραιτήθηκε για να επανέλθει δύο χρόνια αργότερα, όπου παρέμεινε στο προσκήνιο της πολιτικής ως το 1874.
Ο Δημήτριος Βούλγαρης, παρά την αναμφισβήτητη ευφυΐα του, δεν άφησε θετικά ίχνη στον κοινοβουλευτικό βίο της χώρας, παρά μόνον φαυλότητα και αντισυνταγματικές πρακτικές. Πολλές φορές ψήφιζε νόμους και τον προϋπολογισμό, χωρίς η Βουλή να βρίσκεται σε απαρτία. Η κοινή γνώμη εξεγέρθηκε και ο Χαρίλαος Τρικούπης δημοσίευσε στην εφημερίδα Καιροί το περίφημο άρθρο του Τις πταίει; το 1875.
Οι παραμείναντες βουλευτές κατακρίθηκαν και αποκλήθηκαν «στηλίται», όπως οι στιγματισθέντες, κατά την αρχαιότητα, των οποίων το όνομα αναγραφόταν σε ατιμωτική στήλη. Προ της γενικής κατακραυγής, ο Βασιλιάς Γεώργιος απέλυσε τον Βούλγαρη, η δε Βουλή τον παρέπεμψε στο Ειδικό Δικαστήριο για πλαστογραφία και αντιποίηση αρχής. Δύο εκ των υπουργών του, ο γαμπρός του Νικολόπουλος και ο Βαλασόπουλος, καταδικάστηκαν για δωροληψία. Τα γεγονότα της εποχής αυτής ονομάσθηκαν «Στηλιτικά». Όλα αυτά προκάλεσαν κατάθλιψη στον Δημήτριο Βούλγαρη, που πέθανε στις 29 Δεκεμβρίου του 1877.
Ο Νικόλαος Λεβίδης μας δίδει ένα ζωντανό πορτρέτο του υδραίου πολιτικού στα Απομνημονεύματά του. «Συνετός μεν, αλλά και βίαιος και εκδικητικός άμα τοις μεν φίλοις ενδοτικός, τοις δε αντιπάλοις ανένδοτός τε και επικίνδυνος. Κάτω πάντοτε νεύων τους οφθαλμούς του και ολίγα λέγων, υπό την ποδήρη αιατική περιβολή, τον τζουμπέ (διό και τζουμπές κοινώς εκαλείτο), προεκάλει τον σεβασμόν ειμή και τον φόβον. Διαχειριστής των δημοσίων χρημάτων τα μάλιστα φειδωλός και έντιμος, είπερ τις άλλος,υπήρξεν αναμφισβητήτως πάντοτε ανώτερος χρημάτων, μεγαλοπρεπής και υπερήφανος και λόγω έτι της επιφανούς οικογένειας, εξής κατήγετο και λόγω των υπηρεσιών, ας κατά την επανάσταση του 21,είχε προσφέρει τη πατρίδι, καίπερ νεώτατος την ηλικίαν ων. […] Η δε πολιτική δράσις του ανδρός κατάς μεν τας αρχάς του πολιτικού βίου αυτού και επί μακρά έτη υπήρξε φιλελευθέρα, περί το τέλος της ζωής του εξετράπη των τα μάλιστα φιλελευθέρων και κοινοβουλευτικοτάτων αρχών αυτού ανελεύθερος και σατραπικώτατος γενόμενος, και τούτου ένεκεν αδόξως τελευτήσας. […] Ως πολιτικός ρήτωρ ωμίλει μάλλον ή αγόρευε. Ωμίλει δε ουχί οργίλως, αλλά ταχέως, ελαφρότατα δε βατταρίζων (τσεβδίζων). […] Ανήρ εις άκρον φιλόθρησκος, παρηκολούθει τακτικώτατα την Θεία Λειτουργία εις τον Ναόν της Ζωοδόχου Πηγής.»

Κωνσταντίνος Δόβας

1898 – 1973

Ανώτατος αξιωματικός του Στρατού, που διετέλεσε υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ελλάδας από τις 20 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου του 1961.
Ο Κωνσταντίνος Δόβας γεννήθηκε στην Κόνιτσα στις 20 Δεκεμβρίου του 1898. Φοίτησε στη Σχολή Ευελπίδων, από την οποία εξήλθε ως ανθυπολοχαγός τον Ιούνιο του 1918. Αμέσως μετά τοποθετήθηκε σε μάχιμη θέση στο Μακεδονικό Μέτωπο κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και στη συνέχεια έλαβε μέρος στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Τη δεκαετία του '30 φοίτησε στις Σχολές Πολέμου Αθηνών (1933) και Παρισίων (1935).
Κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο (1940-1941) υπηρέτησε ως επιτελικός αξιωματικός στο τμήμα επιχειρήσεων του ΓΕΣ, ενώ στη διάρκεια της Κατοχής συμμετείχε με άλλους αξιωματικούς σε αντιστασιακές οργανώσεις («Επιτροπή Συνταγματαρχών», «Θέρος»). Στον Εμφύλιο Πόλεμο ήταν επιτελάρχης του Β' Σώματος Στρατού και από τον Αύγουστο του 1947 ανέλαβε τη διοίκηση της 75ης Ταξιαρχίας, στην οποία παρέμεινε έως την 25η Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου, όταν τραυματίστηκε σοβαρά, κατά τη διάρκεια επίθεσης ανταρτών του «Δημοκρατικού Στρατού» κατά της γενέτειράς του Κόνιτσας.
Μετά τον Εμφύλιο εξελίχθηκε μέχρι του βαθμού του αντιστράτηγου και από το 1954 έως το 1959 διετέλεσε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Στις 25 Μαρτίου του 1955 υπέγραψε τη μυστική συμφωνία με τη CIA για τη δημιουργία ειδικού στρατιωτικού σώματος για την πάταξη του κομμουνισμού («Κόκκινη Προβιά»), που αποτελούσε το ελληνικό τμήμα της παραστρατιωτικής οργάνωσης του ΝΑΤΟ Gladio. To1960 ανέλαβε αρχηγός του στρατιωτικού οίκου του βασιλιά Παύλου.
Στις 20 Σεπτεμβρίου του 1961, ο Κωνσταντίνος Δόβας ανέλαβε υπηρεσιακός πρωθυπουργός, με εντολή να διενεργήσει τις εκλογές της 29ης Οκτωβρίου. Ήταν επιλογή του Βασιλιά Παύλου, αφού ο προταθείς από τον Καραμανλή βενιζελογενής στρατηγός Θρασύβουλος Τσακαλώτος δεν αποδέχθηκε τη θέση, εξαιτίας των βασιλικών υποδείξεων για τη συγκρότηση της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Στην πρωθυπουργοποίηση Δόβα δεν αντέδρασε η Ένωση Κέντρου, που ίσως να την είδε και με καλό μάτι, ως μια αντικαραμανλική επιλογή του βασιλιά.
Ο Δόβας διενήργησε τις «εκλογές της βίας και της νοθείας», όπως έμειναν στην ιστορία, εξαιτίας της τρομοκρατίας που εξαπολύθηκε στην επαρχία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου εναντίον των υποψηφίων και των ψηφοφόρων της Αριστεράς και του Κέντρου από τους παρακρατικούς μηχανισμούς της Δεξιάς, ενώ την ημέρα της ψηφοφορίας «ψήφισαν ακόμη και τα δέντρα», σύμφωνα με καταγγελίες της αντιπολίτευσης. Στις 4 Νοεμβρίου, ο Δόβας παρέδωσε την εξουσία στον νικητή των εκλογών Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Αμέσως μετά, ο ηγέτης του Κέντρου, Γεώργιος Παπανδρέου, κήρυξε τον λεγόμενο «Ανένδοτο Αγώνα», μη αναγνωρίζοντας τη νομιμότητα της κυβέρνησης Καραμανλή, αφού τη θεώρησε προϊόν «βίας και νοθείας». Μία από τις πρώτες ενέργειές του ήταν η πρόταση παραπομπής στο ειδικό δικαστήριο του Κωνσταντίνου Δόβα και μελών της υπηρεσιακής κυβέρνησής του. Η πρόταση απορρίφθηκε από τη Βουλή, στην οποία πλειοψηφούσε η ΕΡΕ, με ψήφους 189 έναντι 88 (3 Μαρτίου 1962).
Ο Δόβας παρέμεινε επικεφαλής του στρατιωτικού οίκου και του νέου βασιλιά Κωνσταντίνου έως το 1965 και στις 13 Δεκεμβρίου του 1967 συμμετείχε ενεργά στο βασιλικό κίνημα για την ανατροπή της χούντας. Μετά την αποτυχία του εγχειρήματος τού αφαιρέθηκαν οι βαθμοί και διακόπηκε η σύνταξή του.
Ο Κωνσταντίνος Δόβας πέθανε ως απλός στρατιώτης στις 24 Ιουλίου 1973. Μετά τη Μεταπολίτευση αποκαταστάθηκε μεταθανάτια. Ήταν νυμφευμένος με τη Μαργαρίτα Λευκιάδη και δεν είχε παιδιά. Το μοναδικό του περιουσιακό στοιχείο, ένα ακίνητο στο κέντρο της Αθήνας, το διέθεσε για τη βράβευση των αριστούχων μαθητών της γενέτειράς του.

Donde Esta Santa Claus?Χριστουγεννιάτικο τραγούδι, που επανήλθε στην επικαιρότητα τον χειμώνα του 2013 στη χώρα μας, εξαιτίας της χρησιμοποίησής του σε διαφημιστική καμπάνια των πολυκαταστημάτων Jumbo.
Γράφτηκε το 1958 από τους Τζορτζ Σεκ, Ροντ Πάρκερ και Αλ Γκρέινερ και το ερμήνευσε ο δωδεκάχρονος Όγκι Ρίος, ένας νεοϋρκέζος πιτσιρικάς, με καταγωγή από το Πουέρτο Ρίκο και θητεία σε μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ.
Το τραγούδι κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1958 σε δισκάκι 45 στροφών (σινγκλ) από την MGM Records. Στη δεύτερη πλευρά ήταν το τραγούδι «Ol' Fatso». Γνώρισε επιτυχία, λόγω της ερμηνείας του Ρίος και επειδή ένα μέρος του τραγουδιού ήταν στα Ισπανικά. Στις 20 Δεκεμβρίου του 1958 μπήκε στο Νο74 του καταλόγου με τις επιτυχίες που συνέτασσε το περιοδικό Cashbox και έφθασε ως το Νο 36 στις 3 Ιανουαρίου του 1959.
Οι στίχοι του τραγουδιού «Donde Esta Santa Claus?»
Mamacita, donde esta Santa Claus?
Donde esta Santa Claus?
And the toys that he will leave.
Mamacita, oh, where is Santa Claus?
I look for him because it's Christmas Eve.
I know that I should be the sleeping,
But maybe he's not far away,
So out of the window I'm peeping,
Hoping to see him in his sleigh.
I hope he won't forget to clack his castanets,
And to his reindeer, say,
«Oh Pancho, Oh! Vixen, Oh! Pedro, Oh! Blitzen»
Ole! Ole! Ole! Cha cha cha!
Mamacita, donde esta Santa Claus?
Oh! Where is Santa Claus?
It's Christmas Eve.
I know that I should be sleeping,
But maybe he's not far away,
So out of the window I'm peeping,
Hoping to see him in sleigh.
I hope he won't forget to crack his castanets,
And to his reindeer, say,
"Oh Pancho, Oh! Vixen, Oh! Pedro, Oh! Blitzen,"
Ole! Ole! Ole! Cha cha cha!
Mamacita, donde esta Santa Claus?
Oh! Where is Santa Claus?
It's Christmas Eve.
Oh! Where is Santa Claus?
It's Christmas Eve.
Alright, Mamacita. I'll go to sleep now.
Μανούλα, πού 'ναι ο Αϊ-Βασίλης;
Μανούλα, πού ’ναι ο Αϊ-Βασίλης;
πού ’ναι ο Αϊ-Βασίλης;
Και τα παιχνίδια που θα φέρει.
Ω, μανούλα, πού είναι ο Αϊ-Βασίλης;
Τον ψάχνω γιατί είναι Παραμονή Χριστουγέννων.
Ξέρω ότι κανονικά θα ’πρεπε τώρα να κοιμάμαι,
αλλά μπορεί να μη βρίσκεται μακριά,
γι' αυτό κρυφοκοιτάζω απ’ το παράθυρο,
κι ελπίζω να τον δω πάνω στο έλκηθρό του.
Ελπίζω να μη ξεχάσει να χτυπήσει τις καστανιέτες του,
και να πει στους ταράνδους του,
"Ω! Πάντσο, ω! Βίξεν, ω! Πέντρο, ω! Μπλίντζεν"
Όλε, όλε, όλε! Τσα, τσα, τσα!
Μανούλα, πού είναι ο Αϊ-Βασίλης;
Ω! Πού είναι ο Αϊ-Βασίλης;
Είναι παραμονή Χριστουγέννων.
Ξέρω ότι κανονικά θα ’πρεπε τώρα να κοιμάμαι,
αλλά μπορεί να μη βρίσκεται μακριά,
γι' αυτό κρυφοκοιτάζω απ' το παράθυρο,
κι ελπίζω να τον δω πάνω στο έλκηθρό του.
Ελπίζω να μη ξεχάσει να χτυπήσει τις καστανιέτες του,
και να πει στους ταράνδους του,
«Ω! Πάνκο, ω! Βίξεν, ω! Πέντρο, ω! Μπλίντζεν»
Όλε, όλε, όλε! Τσα, τσα, τσα!
Μανούλα, πού είναι ο Αϊ-Βασίλης;
Ω! Πού είναι ο Αϊ-Βασίλης;
Είναι παραμονή Χριστουγέννων.
Ω! Πού είναι ο Αϊ-Βασίλης;
Είναι Παραμονή Χριστουγέννων.
Εντάξει, μανούλα. Τώρα πάω για ύπνο.

Τζον Στάινμπεκ


1902 – 1968


Ο κορυφαίος αμερικανός συγγραφέας Τζον Ερνστ Στάινμπεκ (John Ernst Steinbeck) γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου του 1902, στο Σαλίνας της Καλιφόρνια. Τα πρώιμα έργα του είναι τοποθετημένα εκεί, στην Κοιλάδα του Σαλίνας, την εύφορη αγροτική περιοχή κοντά στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ κατά διαδοχικά διαστήματα από το 1920 ως το 1926, αλλά δεν πήρε πτυχίο.
Λόγω οικονομικών δυσχερειών της οικογένειάς του υποχρεώθηκε να εξασκήσει διάφορα επαγγέλματα. Έτσι, δούλεψε ως εργάτης, ξυλουργός, ελαιοχρωματιστής, δημοσιογράφος. Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξε ανταποκριτής στην Ευρώπη της εφημερίδας Herald Tribune, ενώ κατά τη διάρκεια της καριέρας του συνεργάστηκε με διάφορα περιοδικά και εφημερίδες.
Οι πρώτες του λογοτεχνικές απόπειρες υπήρξαν τα μυθιστορήματα: «Το χρυσό Κύπελλο», «Οι ουράνιες βοσκές», «Σε έναν άγνωστο Θεό», «Η κοιλάδα της Τορτίλα». Ακολούθησαν τα πραγματικά αριστουργήματά του: «Άνθρωποι και ποντίκια» (1937) και «Τα σταφύλια της οργής» (1938), που γνώρισαν τεράστια επιτυχία και καθιέρωσαν τον συγγραφέα ως ένα από τους σημαντικότερους αμερικανούς λογοτέχνες. Από τα τελευταία μυθιστορήματά του, το πιο γνωστό είναι το «Ανατολικά της Εδέμ» (1952), το οποίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Ελία Καζάν με πρωταγωνιστή τον Τζέιμς Ντιν.
Ο Στάινμπεκ υπήρξε πολυγραφότατος. Έγραψε 17 μυθιστορήματα και πάρα πολλά διηγήματα. Βραβευθεί με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1962, με το βραβείο Πούλιτζερ το 1940 για «Τα σταφύλια της οργής» και ήταν μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας από το 1948.
Πέθανε στις 20 Δεκεμβρίου του 1968, στη Νέα Υόρκη.

Αζίζ Νεσίν


1915 – 1995


Τούρκος σατιρικός συγγραφέας και πολιτικός ακτιβιστής. Ένας από τους πιο γνωστούς λογοτέχνες της Τουρκίας διεθνώς κι ένα από τα πιο φωτεινά μυαλά της γειτονικής χώρας.
Γεννήθηκε ως Μαχμούτ Νουσρέτ Νεσίν στη νήσο Χάλκη της Κωνσταντινούπολης στις 20 Δεκεμβρίου 1915. Αζίζ ήταν το όνομα του πατέρα του, που τον έχασε σε μικρή ηλικία. Μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο και στα 19 του αποφάσισε να ακολουθήσει στρατιωτική καριέρα. Εισήλθε στη Σχολή Ευελπίδων της Τουρκίας και το 1939 ονομάσθηκε ανθυπολοχαγός πεζικού. Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1944, δημοσιεύοντας ποιήματα και διηγήματα στη λογοτεχνική σελίδα της εφημερίδας «Μιλιέτ». Ένα χρόνο αργότερα αποτάχθηκε από το στρατό για τις αριστερές του πεποιθήσεις.
Για να εξασφαλίσει τα προς το ζην άνοιξε μπακάλικο, αλλά γρήγορα αποφάσισε ότι του ταίριαζε καλύτερα η δημοσιογραφία. Δούλεψε ως διορθωτής και συντάκτης ύλης σε εφημερίδες, ενώ τις απόψεις και τις ιδέες του διοχέτευσε στα διάφορα σατιρικά περιοδικά και εφημερίδες, που εξέδωσε μαζί με τον συνάδελφό του Σαμπαχατίν Αλί. Η κοινωνική και πολιτική κριτική που ασκούσε από τα έντυπά του, ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της λογοκρισίας και του εισαγγελέα. Το 1947 φυλακίστηκε επί δεκάμηνο για τις πολιτικές του ιδέες και εξορίστηκε για τέσσερις μήνες. Συνολικά πέρασε πεντέμισι χρόνια στη φυλακή.
Τον Σεπτέμβριο του 1955 συνελήφθη μαζί με άλλους αριστερούς ως υποκινητής του Πογκρόμ κατά των Ελλήνων της Πόλης. Γρήγορα, η κατηγορία κατέπεσε, αφού ήταν φανερό ότι τα «Σεπτεμβριανά», όπως έμειναν στην ιστορία, τα είχαν οργανώσει οι μηχανισμοί της κυβέρνησης Μεντερές. Την προσωπική του μαρτυρία κατέθεσε στο βιβλίο του «Να κρεμαστούν σαν τα τσαμπιά», το οποίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Καστανιώτη».
Στις αρχές της δεκαετίας του '70 ο Νεσίν ήταν από τους δημοφιλέστερους συγγραφείς στην Τουρκία και από τους λίγους που μπορούσαν να ζήσουν από το πνευματικό τους έργο, που εκτός από σατιρικά πεζογραφήματα περιλάμβανε θεατρικά έργα, ενθυμήματα, ταξιδιωτικές εντυπώσεις, ποίηση και δοκίμια. Το 1972, με δική του χρηματοδότηση άνοιξε τις πύλες του το Ίδρυμα Νεσίν, που παρείχε τροφή, στέγη και εκπαίδευση σε ορφανά.
Τη δεκαετία του '80, όταν την Τουρκία κυβερνούσε η χούντα του στρατηγού Εβρέν, ο Νεσίν ύψωσε φωνή διαμαρτυρίας και ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη γνωστή «Επιστολή των Διανοουμένων» («Aydünlar Dilekçeci»), που ασκούσε κριτική στο καθεστώς και ζητούσε την επαναφορά της Δημοκρατίας. Ακολούθησε φυσικά δίκη και καταδίκη.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του αφιερώθηκε στη μάχη κατά του θρησκευτικού φανατισμού και αναδείχθηκε ένας από τους ασυμβίβαστους επικριτές του Ισλάμ. Στις αρχές της δεκαετίας του '90 άρχισε να μεταφράζει τους «Σατανικούς Στίχους» του Σαλμάν Ρούσντι, που ήταν καταδικασμένος σε θάνατο για το βιβλίο του αυτό από ισλαμικό φετφά για προσβολή του Προφήτη Μωάμεθ. Ο Νεσίν έγινε στόχος των ισλαμιστών στην Τουρκία και επικυρήχθηκε από έναν επιχειρηματία με το ποσό των 100.000 δολαρίων.
Στις 2 Ιουλίου 1993, ενώ παρακολουθούσε μια πολιτιστική εκδήλωση των Αλεβιτών στην πόλη Σιβάς (Σεβάστεια), ένα εξαγριωμένο πλήθος φανατικών μουσουλμάνων πολιόρκησε το ξενοδοχείο και στη συνέχεια το πυρπόλησε. Ο Αζίζ Νεσίν επέζησε, αλλά 37 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η κυβέρνηση κατηγόρησε δια στόματος της πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ τον ίδιο τον Νεσίν, επειδή είχε «προκαλέσει το πλήθος».
Ο Αζίζ Νεσίν με πολλά προβλήματα υγείας άφησε την τελευταία του πνοή στις 6 Ιουλίου 1995. Υπέστη καρδιακή προσβολή την ώρα που υπέγραφε βιβλία του σε βιβλιοπωλείο της Σμύρνης. Ο Αζίζ Νεσίν είναι ένας από τους βασικούς εκπροσώπους του κριτικού ρεαλισμού στα τουρκικά γράμματα. Στην πολιτική και κοινωνική του σάτιρα στηλιτεύει τα τρωτά της τουρκικής κοινωνίας, που δεν είναι και λίγα. Αγαπημένοι του ήρωες είναι οι άνθρωποι του λαού, εργαζόμενοι και άνεργοι.
Τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις στην Τουρκία και το εξωτερικό. Το 1991 ήλθε στην Αθήνα για να παραλάβει το βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας «Αμπντί Ιπεκτσί». Έργα του έχουν μεταφραστεί σε τριάντα γλώσσες και στα ελληνικά. Το πιο γνωστό είναι ο «Καφές και η Δημοκρατία», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Θεμέλιο».

Με τα μάτια του Φρόιντ...


20 Δεκεμβρίου 2001: Έντονες αντιδράσεις προκαλεί ένα νέο πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ, δημιούργημα του Λουσιάρ Φρόιντ, ο οποίος θεωρείται από πολλούς ο μεγαλύτερος εν ζωή βρετανός ζωγράφος και φημίζεται για τη ρεαλιστικότητα των έργων του. 
Κοινό και τεχνοκριτικοί χαρακτηρίζουν τον πίνακα «φρικτό». Οι Times του Λονδίνου γράφουν ότι ο λαιμός της βασίλισσας μοιάζει μ' αυτόν ενός παίκτη του ράγκμπι, ενώ κατά τη Sun το έργο είναι τόσο κακό που θα έπρεπε να είναι κρεμασμένο στην τουαλέτα των ανακτόρων!
«Προκλητικό» το χαρακτήρισε ο επικεφαλής της Εθνικής Πινακοθήκης της Μ. Βρετανίας, ενώ ο υπεύθυνος της συλλογής βασιλικών προσωπογραφιών έκανε λόγο για μία θαυμάσια προσθήκη.
Η ίδια η βασίλισσα Ελισάβετ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.
ΕΙΠΕ...
Αν θέλεις να είσαι άγιος, δίδαξε καλά τα τέκνα σου. Διότι, σε διαφορετική περίπτωση, οι κακές πράξεις που αυτά θα κάμουν, σε σένα πρόκειται ν' αποδοθούν μετά.
Σαρλ Ντε Μοντεσκιέ
Σαρλ Ντε Μοντεσκιέ
Γάλλος πολιτικός φιλόσοφος. Ανέπτυξε τη θεωρία του διαχωρισμού των εξουσιών , η οποία επικράτησε και περιλαμβάνεται στα Συντάγματα σχεδόν όλων των δημοκρατικών χωρών του κόσμου.
ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...
Η μνήμη του χρυσόψαρου διαρκεί 3 μήνες και όχι 3 δευτερόλεπτα.

Ειδήσεις


Ελλάδα

 • «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που είναι ταυτισμένη με τα βοσκοτόπια του Καλογρίτσα και τα ταξίδια στη Βενεζουέλα με τον Αρτεμίου και η κομματική 'Αυγή' με μέτοχο offshore εταιρία, ξαναχτύπησαν» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.
 • Παραιτήθηκε από πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας ο καθηγητής Ν.Θεοτοκάς. Ο ίδιος είχε στο παρελθόν και επί υπουργίας του Ν.Φίλη, απειλήσει με παραίτηση, εκφράζοντας την διαφωνία του επειδή δεν συνεδρίαζε το Συμβούλιο.
 • Το πρωί της Δευτέρας κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ (για ένα χρόνο) στα νησιά που έχουν επωμισθεί τον κύριο όγκο των προσφυγικών ροών. Η τροπολογία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για το Πτωχευτικό Δίκαιο, που ψηφίζεται απόψε στην Ολομέλεια της Βουλής.
 • Με αποκλειστικό θέμα το Κυπριακό, για δεύτερη φορά φέτος, θα συνεδριάσει την Παρασκευή το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Κόσμος

 • Δολοφονήθηκε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Τουρκία, Αντρέι Καρλόφ, στη διάρκεια ομιλίας του σε έκθεση ζωγραφικής στην Άγκυρα. Αστυνομικός των ειδικών δυνάμεων ο δράστης, ο οποίος  «εξουδετερώθηκε».
 • Οι υπάλληλοι των βρετανικών ταχυδρομείων ξεκίνησαν τη Δευτέρα απεργία διάρκειας πέντε ημερών, κινητοποίηση που προστίθεται σε εκείνες τις οποίες έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι άλλων κλάδων, των σιδηροδρόμων και της British Airways, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης που χαρακτηρίζει την κατάσταση «απαράδεκτη».
 • Περισσότεροι από 4.500 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει από τα ξημερώματα της Δευτέρας το ανατολικό Χαλέπι παράλληλα με την απομάκρυνση αμάχων από τα δύο σιτικά χωριά της επαρχίας Ιντλίμπ. Από το Χαλέπι απομακρύνθηκαν δεκάδες παιδιά που είχαν εγκλωβιστεί σε ορφανοτροφείο, καθώς και η Μπάνα Αλαμπέντ, το επτάχρονο κορίτσι των tweets από το μέτωπο του πολέμου. Συνολικά 20.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί μέχρι στιγμής αφότου το ανατολικό Χαλέπι ανακαταλήφθηκε από το καθεστώς Άσαν. Στο ΣΑ εγκρίθηκε η συμβιβαστική πρόταση για αποστολή παρατηρητών.
 • Ένοχη για αμέλεια κρίθηκε από τη γαλλική δικαιοσύνη η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σχετικά με την υπόθεση Ταπί. Ωστόσο, δεν της επιβλήθηκε ποινή. Οι δικηγόροι της δήλωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση.
 • Νέες έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου των Φιλιππίνων, Ροντρίγο Ντουτέρτε, ότι επιθυμεί να επαναφέρει την θανατική ποινή και να εκτελεί «πέντε με έξι» εγκληματίες την ημέρα. Φιλιππινέζοι καθολικοί ιερείς και στελέχη μη κυβερνητικών οργανώσεων εξέφρασαν την οργή τους για το σχέδιο του Ντουτέρτε.

Οικονομία

 • Υπεγράφη η σύμβαση για την ενεργοποίηση του Ανοιχτού Καταπιστευτικού Λογαριασμού (escrow account). Με τη λειτουργία του εξασφαλίζει αποκλειστικά στους δικαιούχους προγραμμάτων ΕΣΠΑ πρόσβαση σε ποσό ίσο με την προκαταβολή που δικαιούνται. Το ποσό αποδεσμεύεται σταδιακά για την αποπληρωμή των τιμολογίων των προμηθευτών τους, χωρίς να απαιτείται η υποβολή εγγυητικής επιστολής.
 • «Η ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης είναι το σημείο καμπής που θα αλλάξει την ατζέντα», τονίζει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας. «Σήμερα είμαστε ακόμα στην άχαρη συζήτηση των δημοσιονομικών και των μέτρων. Κακά τα ψέματα, όποιος κι αν είναι στην κυβέρνηση έχει ένα πολύ δύσκολο έργο. Αμέσως μετά θα μπούμε στη συζήτηση για το μοντέλο ανάπτυξης», είπε. Ανακοίνωσε επίσης, ότι τον Ιανουάριο θα είναι έτοιμο το Διοικητικό Συμβούλιο του υπερταμείου, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ για τη στάση της.
 • Επιστροφή στην πτωτική πορεία σήμερα, Δευτέρα, για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο υπέκυψε και πάλι στην αβεβαιότητα που επικρατεί στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 627,91 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 1,83%.
 • Υπεγράφη από τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον αναπληρωτή υπουργό, Αλέξη Χαρίτση, η απόφαση με την οποία καθορίζεται η διαδικασία και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη χορήγηση προκαταβολής για τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του επενδυτικού νόμου 3908/2011.
 • Δεν θέλω να δω και τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, δηλώνει στους Financial Times ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Παρά τις ανακεφαλαιοποιήσεις, οι τράπεζες βαρύνονται με ένα από τα υψηλότερα επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη. Αυτό ξεπερνά την δυνατότητά τους να δώσουν νέα δάνεια στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, επισημαίνουν οι FT. Η περίπτωση δε της Ελλάδας λόγω των ιδιαιτεροτήτων και της ύφεσης είναι πιο δύσκολη.

Αθλητισμός

 • Την απαλλαγή του Θοδωρή Ζαγοράκη από τις ποινικές ευθύνες που του καταλογίζονταν, αναφορικά με την οικονομική διαχείριση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, κατά την περίοδο που ασκούσε καθήκοντα προέδρου στην «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ, αποφαίνεται, με βούλευμα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης. Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται από τη Δικαιοσύνη, κατόπιν ελέγχου που διενήργησε εταιρία ορκωτών λογιστών στα ταμεία της ΠΑΕ. Η πορισματική έκθεση των ορκωτών λογιστών διαβιβάστηκε στο ΣΔΟΕ, το οποίο πραγματοποίησε νέο έλεγχο, από τον οποίο προέκυψε άνοιγμα, που ξεπερνούσε τις 700.000 ευρώ.
 • Γνωστή εταιρεία δημοσιοποίησε ότι ανέλαβε την ανακαίνιση, βελτίωση και τοποθέτηση στεγάστρου στο γήπεδο της Τούμπας. Μάλιστα, συνόδευσε την ανακοίνωσή της στην επίσημη ιστοσελίδα της με φωτογραφία από μακέτες που παρουσιάζουν τη νέα όψη του γηπέδου του ΠΑΟΚ. Η εταιρεία AETER architects ανακοίνωσε ότι «έχει αναλάβει την ανακαίνιση, βελτίωση και τοποθέτηση στεγάστρου στο γήπεδο της Τούμπας».
 • Αριθμοί που προκαλούν δέος: 10.197.600.000 ευρώ, είναι η συνολική αξία των 16 ομάδων που συνεχίζουν στο Champions League και των 32 που θα εξακολουθήσουν την διαδρομή τους στο Europa League. Αριθμοί που προκύπτουν από την ιστοσελίδα transfertmarct (τελευταία δημοσίευση), το χρηματιστήριο του ποδοσφαίρου, που αναλύει την αξία ομάδων και παικτών σε όλο τον κόσμο. Δικαιολογώντας τις απαιτήσεις 9,6 δισ. ευρώ που αξιώνει η UEFA για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της επόμενης τριετίας, από 2018 έως 2021.
 • Ο Μάριο Μπαλοτέλι οδήγησε τη Νις στη νίκη με 2-1 απέναντι στη Ντιζόν και στο +4 από τη Μονακό, που υπέστη ήττα-σοκ στο «Λουί ΙΙ» από τη Λιόν με 3-1, κι ενώ φαινόταν να διανύει περίοδο μεγάλης φόρμας. Στο παιχνίδι που δεν διεξήχθη το Σάββατο λόγω ομίχλης, η Καέν επικράτησε της Μετς με 3-0 και ελπίζει στην παραμονή καθώς ανέβηκε στους 18 βαθμούς, ενώ η Μαρσέιγ του Ρούντι Γκαρσιά έφτασε τις τρεις σερί νίκες (2-0 τη Λιλ) και «βλέπει» Ευρώπη.
ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...
Το στρες καθυστερεί την επούλωση των τραυμάτων.
Περισσότερα...
ΕΙΠΕ...
Εκείνος που κυκλοφόρησε ένα βιβλίο διέτρεξε ένα πολύ μεγάλο κίνδυνο από τους αναγνώστες του.
Μιγκέλ Ντε Θερβάντες
Μιγκέλ Ντε Θερβάντες
Ισπανός συγγραφέας.
https://www.sansimera.gr/


Ο  ΑΥΡΙΑΝΟΣ  ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΟ  ΛΙΔΟΡΙΚΙ ..

Τετάρτη
21/12
02:00
2°C
Αισθητή Θερμοκρασία-1°C
62%
2 Μπφ B
9 Km/h
ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης!
08:00
0°C
94%
1 Μπφ BA
3 Km/h
ΑΣΘΕΝΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ
14:00
4°C
Αισθητή Θερμοκρασία0°C
64%
4 Μπφ BA
24 Km/h
ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
20:00
1°C
Αισθητή Θερμοκρασία-4°C
77%
3 Μπφ BA
16 Km/h
ΑΣΘΕΝΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης!ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ  ΤΗΝ  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 
   ΤΟΥ  ΑΓΙΟΥ  ΙΓΝΑΤΙΟΥ  ΣΗΜΕΡΑ  ..

Το  εκκλησάκι - γιαπί , που  ξεκίνησε  , αγνωστο πως  και  από  ποιον, να..χτιζεται γύρω  στο  2003 και  παραμένει  ετσι ...

Μικρό  παιδί  όταν ήμουν , φίλοι  μου , θυμάμαι  πολύ  καλά πως  λίγο πριν  από  τα  Χριστούγεννα και  συγκεκριμένα  σαν  σήμερα  20 Δεκεμβρίου  το  χωριό  μας  γιόρταζε  τον  πολιούχο του , τον  Άγιο  Ιγνάτιο , χωρίς  όμως  να  υπάρχει εκκλησία  στο όνομά του ...το  θυμάμαι  πολύ  καλά  γιατί μετά  από λίγες  μέρες  είχαμε  Χριστούγεννα , βέβαια γιορτάζαμε  με  ..κρύα , με  χιόνια , αλλά  πάντως  γιορτάζαμε , ακόμα θυμάμαι πως  κάν  δυο καλοκαίρια ,που  υπήρχε  μεγάλη  ξηρασία αλλά και  είχαμε  επιδρομές  ακρίδων , είχαν  γίνει  και ..λιτανείες και  όλο  το  χωριό , μικροί μεγάλοι ακολουθούσαμε  την  πομπή , στο Σταυρό  και σε  άλλα  σημεία  του  χωριού  μας ..βέβαια , δεν θυμάμαι  να  σας  πω για  τα..αποτελέσματα , πάντως , μικρό  παιδί , έννοιωθα τους  χωριανούς  να  είναι  βαθιά..αφοσιωμένη στα  της  λιτανείας , δείχνοντας  πως  πράγματι  είχαν  αφιερώσει  τις  ελπίδες  τους  στον  Άγιο , που  πίστευαν ..
Λένε , πως  μετά τους  ανταρτοπολέμους  και  το κάψιμο  εκκλησιών ,τα  λείψανα  του  αγίου Ιγνατίου  μεταφέρθηκαν  στην εκκλησία  μας  τη Ζωοδόχο  Πηγή , και  μάλλον από  τότε καθιερώθηκε  σαν  πολιούχος ο  Άγιοας  Ιγνάτιος ...
Πριν από  κάμποσαόνως  χρόνια , δεν  μπορώ  να  θυμηθώ  πόσα , άρχισαν να  γιορτάζουν , πως  και  γιατί  δεν  γηνωρίζω , τη Ζωοδόχο  Πηγή , μάλλον  άτυπα , γιατί  δενθυμάμαι  να  είχε  γίνει  κάποια  επίσημη  αλλαγή ...επειδή  όμως  προσωπικά  μου  έκανε  εντύπωση  η  αλλαγή  αυτή , είχα  ρωτήσει τον τότε  Δήμαχρχο , Γ.Κουλούλα ,ο  οποίος  δεν  γνώριζε  περισσότερα  να  μου πει, ενώ κι' αυτός  είχε  την  εντύπωση , πως τυπικά πολιούχος  είναι , ίσως  και ακόμα , ο  Άγιος  Ιγνάτιος , επειδή  όμως  στα θέματα  τα..εκκλησιαστικά , δεν  μπορείς να  βρεις  άκρη , το  θέμα  διαιωνίζεται , επίσης , γύρω στο 2000-2003 , έγινε  μια  απόπειρα  ανέγερσης  μιας  μικρής εκκλησίας , του  Αγίου  Ιγνατίου , που  όμως  όπως  αποδείχθηκε ήταν  τελείως  αυθαίρετη , χωρίς  άδειες  κ.λ.π  και μάλιστα  άρχισε  να  χτίζεται στο  αλσύλλιο  κάτω  απ' την  εκκλησία , σε  χώρο  δηλαδή ΔΗΜΟΤΙΚΟ , αλλά  δυστυχώς παραμένει  ακόμα γιαπί , παρότι σε σεχετικό  βιβλίο του ιερέα Ανδρ.Μανιτάρα , αναφέρεται  στο 2003 , πως  είναι  υπό  ανέγερση ...βέβαια  όταν  ανέκυψε  θέμα  νομιμότητας , ΟΛΟΙ  , ΔΗΜΟΣ ΕΚΚΛΗΣΊΑ  ΚΛΠ ΕΔΗΛΩΝΑΝ  ΠΩΣ  ΔΕΝ  ΕΙΧΑΝ ..." ΙΔΕΑ " ...καταλαβαίνετε  λοιπόν ..
Πάντως , αυτή  η  εκκρεμότητα  αυτή  πρέπει να  πάρει  τέλος , γιατί  η  ύπαρξη ενός  ..'' γιαπιού εκκλησίας  " τόσα  χρόνια  μέσα  στο  αλσύλλιο  είναι λίγο..περίεργο , αλλά ΟΥΤΕ  ΕΙΝΑΙ  ΕΥΚΟΛΟ  ΝΑ  ΓΚΡΕΜΙΣΤΕΊ ΑΛΛΆ  ΚΑΙ  ΔΕΝ  ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η..ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ..
Θα  μπορούσε  όμως , ίσως , αν  ο Δήμος θέλει  να  ξεκαθαριστεί ΤΟ  ΘΈΜΑ , ΝΑ  ΓΊΝΕΙ  ΜΙΑ  ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ  ΑΛΣΥΛΛΙΟΥ , ΝΑ  ΤΕΛΕΙΟΠΟΙΗΘΕΊ  ΤΟ  ΕΚΚΛΗΣΆΚΙ , ΚΑΙ  ΕΚΕΙ  ΝΑ  ΓΊΝΕΙ ΕΝΑ  ΤΑΠΕΙΝΟ ΚΑΙ  ΣΕΜΝΟ  ΜΝΗΜΕΙΟ , ΓΙΑ  ΤΟ  ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΟΥ  ΧΩΡΙΟΎ ΜΑΣ ΚΑΙ  ΤΟΝ ΑΔΙΚΟ  ΧΑΜΟ ΤΩΝ  ΧΩΡΙΑΝΩΝ  ΜΑΣ ...
ΔΥΣΤΥΧΩΣ  ΟΜΩΣ  ΔΕΝ  ΦΑΊΝΕΤΑΙ  ΝΑ  ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΟΥΛΗΣΗ  ΑΠ'ΤΗΝ Δ.Α ΓΙΑ  ΚΑΤΙ  ΤΕΤΟΙΟ , ΑΛΛΆ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΌΤΕΡΑ ΓΙΑ ΚΆΠΟΙΑ ΑΝΑΓΚΑΊΑ  ΕΡΓΑ  ΜΕΣΑ  ΣΤΟ  ΧΩΡΙΟ , ΤΟ  ΓΙΑΤΙ  ΘΑ  ΜΠΟΡΈΣΕΤΕ  ΝΑ  ΤΟ  ΠΕΙΤΕ  ΣΤΟΥΣ ...ΑΡΜΟΔΙΟΫΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ...ΟΙ  ΟΠΟΊΟΙ ΔΕΝ  ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΕΙ  ΣΤΟ  ΛΙΔΟΡΊΚΙ  ΟΥΤΕ  ΜΙΑ ...ΠΕΤΡΑ , ΜΙΑ  ΜΟΝΔΡΌΜΗΣΗ  ΑΞΙΏΘΗΚΑΝ  ΝΑ  ΚΑΝΟΥΝ ΚΙ' ΑΥΤΉ  ΕΧΕΙ..ΓΙΝΕΙ..." ΣΟΥΡΩΤΗΡΙ " ΑΦΟΥ  ΟΙ  ΓΝΩΣΤΟΙ  ΜΑΣ..ΑΓΝΩΣΤΟΙ , ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΟΠΩΣ  ΤΟΥΣ...ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ ...
Βέβαια , καλό θα ήταν να  τακτοποιηθεί  και το θέμα  του  πολιούχου , αλλά ...ποιος να  το κάνει ; 
ΑΥΤΟΙ  ΟΛΟΙ ΦΙΛΟΙ  ΜΟΥ  , ΠΕΡΙ  ΑΛΛΑ ΤΥΡΒΑΖΟΥΝ ...

Καλο  σας  βράδυ ,  και  ΚΑΛΕΣ  ΓΙΟΡΤΕΣ  ΝΑ  ΕΧΟΥΜΕ 
www.lidoriki.com 

No comments: