16.12.16

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ...ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ..


      ΟΙ   ΠΑΛΙΕΣ  ΜΑΣ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 
AΠ' ΤΗΝ  " ΤΡΑΠΕΖΑ ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΗΣ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ 


ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΤΕΣ  Η άυξηση της  εμπορικής  κίνησης που  είχε  σαν  αποτέλεσμα  τη  μαζική μεταφορά  με  αυτοκίνητα  πλέον , δημιούργησε  την  ανάγκη δημιουργίας  ομάδας φορτοεκφορτωτών και  έτσι  δημιουργήθηκε  το  περίφημο      " Σωματείο "που  έκανε συνήθως  τις ..κρασοσυνεδριάσεις  του στην  ταβέρνα  του  Γιώργου  Κουτσούμπα . Στη φωτογραφία  εικονίζεται  το  μεγαλύτερο  μέρος  του  " σωματείου " που  είναι  από  αριστερά : Παναγιώτης Αποστολόπουλος ή Σκράπας , Σπύρος Καψάλης  , Θύμιος  Κάππος ή Καπποθύμιος ή Σύρμω και  Γιώργος  Καραμήτσος ή  Μαλάμος . 
                              ******

Φ Ω Τ Ο Γ Ρ Α Φ Ο Ι

Οι  φωτογράφοι  του  χωριού  μας , Νίκος Κολοκύθας - Πανουργιάς και  Σωτήρης  Γιαλαμάς . Για  πολλές δεκαετίες αποθανάτιζαν  τη  Λιδορικιώτικη  ζωή  , σε όλες    της  πλευρές της  , απ' την  πιο  ευχάριστη ως  την  πιο  δυσάρεστη . Ο Σωτήρης δεν  ήταν  Λιδορικιώτης αλλά  υπηρέτησε στην  Χωροφυλακή στο  χωριό  μας  και  παντρεύτηκε  τη  Χρυσούλα  Παλαιολόγου , οπότε  έμεινε  μόνιμα  πια  στο  Λιδορίκι . Ο Νίκος , καταγόταν  απ' το Λούτσοβο , τον  Κόκκινο , αλλά  έμενε στο  χωρίο  μας  στις  Λάκκες.
Aρχείο Ν.Κολοκύθα 

                                ******

Τ Υ Ρ Ο Κ Ο Μ Ε Ι Α

Λιδορίκι  1932-33 , στον  Αντώνη , ένας  νεαρός  Λιδορικιώτης  ο Θύμιος  Δούκας , ξεκινάει  την  επιχειρηματική  του  δραστηριότητα  ανοίγοντας τυροκομείο , το πρώτο  στο  χωριό  μας . Στη φωτογραφία είναι πρώτος  από  αριστερά , μαζί  με  το  προσωπικό και  τα..σκεύη του  τυροκομείου , καζάνι  κλπ .
Αρχείο  Θύμιου  Δούκα 
 
 Μοναδικά  στημένη με  μπόλικο  χιούμορ  φωτογραφία μπροστά  στο  εξοχικό κέντρο  " Ο  Παράδεισος " των  αδελφών Κοράκη   , βγαλμένη  το  1936 . Συμμετέχουν όλοι  οι  επαγγελματίες  του  Αντώνη καθώς  και  οι εργαζόμενοι  στο  τυροκομείο , και  θα  μπορούσε  να  επιγράφεται  " Όλοι  οι  άνθρωποι  του  Αντώνη " . Στο πρώτο  καζάνι αριστερά , βρίσκεται ο  θρυλικός  σε  κατοπινά  χρόνια Λούης ( Ηλίας  Κούστας ) και  καθιστός μπροστά  είναι  ο  Αριστείδης Κοράκης - Φάσας , που  έμεινε  στην  ιστορία  με  τις  περίφημες " αλτάνες , ματζουράνες  και  το  χοροδιδασκαλείο " , που  με  ένα προφητικό τρόπο δρίχνει τον  νεοφερμένο Θύμιο  Δούκα , καβάλα  στο  καζάνι , σαν  να  λέει 'οτι  αυτός  είναι  το  μέλλον του  Αντώνη .
Αρχείο Θύμιου  Δούκα
                                        *****


Καλησπέρα  Λιδορικιώτες 
Καλησπέρα  φίλοι  του  χωριού μας  και της  εφημερίδας  μας
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016
Ανατολή Ήλιου: 07:33 – Δύση Ήλιου: 17:08
ΣΑΝ  ΣΗΜΕΡΑ
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
μ.Χ.
1497
Ο πορτογάλος θαλασσοπόρος Βάσκο Ντα Γάμα περιπλέει το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, ανοίγοντας νέους δρόμους στη ναυσιπλοΐα και το εμπόριο.
1923
Οι εκλογές στην Ελλάδα εξελίσσονται σε θρίαμβο του Ελευθερίου Βενιζέλου, εξαιτίας της αποχής των αντιβενιζελικών δυνάμεων. Είναι οι τελευταίες εκλογές που διεξάγονται με σφαιρίδιο.
1940
Το αμεριανικό περιοδικό LIFE κυκλοφορεί μ' ένα έλληνα τσολιά στο εξώφυλλό του.
1985
Ψηφίζεται από τη Βουλή ο πρώτος νόμος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).
1991
Συνέρχεται το δεύτερο (έκτακτο) συνέδριο του Συνασπισμού (16-19 Δεκεμβρίου). 1.250 σύνεδροι από 430 οργανώσεις εκλέγουν πρόεδρο τον Νίκο Κωνσταντόπουλο.
2011
Ο κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο κερδίζει μία θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, ως ο άνθρωπος με τις περισσότερες απόπειρες δολοφονίας εναντίον του. Από το 1959, όταν ανέτρεψε τον δικτάτορα Μπατίστα, έως το 2006, οπότε παρέδωσε την εξουσία στον αδελφό του, Ραούλ, έγινε στόχος 368 φορές!
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 
μ.Χ.
1770
Λούντβιχ φαν Μπετόβεν, γερμανός συνθέτης. (Θαν. 26/3/1827)
1775
Τζέιν Όστεν, αγγλίδα συγγραφέας. («Λογική κι Ευαισθησία», «Περηφάνια και Προκατάληψη») (Θαν. 18/7/1817)

1917
Άρθουρ Κλαρκ, άγγλος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας. («2001: Οδύσσεια του Διαστήματος») (Θαν. 19/3/2008)
ΘΑΝΑΤΟΙ

μ.Χ.
1821
Αντώνης Οικονόμου, υδραίος αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης, που δολοφονήθηκε στο Άργος. (Γεν. 1775)
1859
Βίλχελμ Καρλ Γκριμ, γερμανός παραμυθάς, ένας από τους δύο αδελφούς Γκριμ. (Γεν. 24/2/1786)
1974
Κώστας Βάρναλης, έλληνας ποιητής και πεζογράφος. (Γεν. 14/2/1884)
ΕΙΠΕ...
Η δουλεία είναι αντίθετη προς τη φύση, γιατί μονάχα ανθρώπινοι νόμοι κάνουν άλλους δούλους κι άλλους ελεύθερους. Στη φύση δεν υπάρχει καμία τέτοια διαφορά, που είναι άδικη και αποτέλεσμα βίας.
 Αριστοτέλης
Αριστοτέλης
Αρχαίος έλληνας φιλόσοφος, από τα Στάγειρα της Χαλκιδικής.

Αντώνης Οικονόμου


1775 – 1821


Υδραίος πλοίαρχος, πρωτεργάτης της λαϊκής εξέγερσης στην Ύδρα, που σηματοδότησε την κάμψη των αντιρρήσεων των προκρίτων και τη συμμετοχή του νησιού στην επανάσταση του 1821.
Ο Αντώνης Οικονόμου γεννήθηκε το 1775 στην Ύδρα και από νεαρή ηλικία ακολούθησε το ναυτικό επάγγελμα. Όταν το πλοίο του ναυάγησε στο Γιβραλτάρ, ταξίδευσε στην Κωνσταντινούπολη, με σκοπό την εξεύρεση δανείου για την αγορά καινούργιου. Εκεί συνάντησε τον Παπαφλέσσα, ο οποίος τον μύησε στη Φιλική Εταιρεία το 1820.
Αμέσως μετά επέστρεψε στην Ύδρα για να οργανώσει την προετοιμασία της επανάστασης στο νησί. Βρήκε συμπαράσταση από άνεργους ναυτικούς, τους οποίους στρατολόγησε με χρήματα Πελοποννήσιων φίλων του. Εκείνη την περίοδο, μεγάλο μέρος του ναυτικού πληθυσμού της Ύδρας, που ανερχόταν σε 10.000 άτομα, παρέμενε χωρίς δουλειά, μετά τη λήξη των Ναπολεόντειων Πολέμων και την ειρήνευση στην Ευρώπη.
Με την έκρηξη της Επανάστασης στην Πελοπόννησο, ο Οικονόμου προσπάθησε να συνεγείρει την άρχουσα τάξη του νησιού, αλλά οι πρόκριτοι και οι καραβοκύρηδες της Ύδρας δίσταζαν να πάρουν μέρος στην Επανάσταση και ζητούσαν εγγυήσεις για τη σοβαρότητα του εγχειρήματος. Τότε, ο Αντώνης Οικονόμου δεν έχασε χρόνο και με τους άνδρες του κατέλαβε την καγκελαρία και εκδίωξε τον διοικητή Νικόλαο Κοκοβίλα, αναλαμβάνοντας ο ίδιος τη διακυβέρνηση του νησιού.
Οι προεστοί, που αιφνιδιάστηκαν από την εξέλιξη αυτή, αναγκάστηκαν αναγνωρίσουν την εξουσία του και κάτω από τη λαϊκή πίεση να συνδράμουν χρηματικά στον εξοπλισμό του στόλου. Έτσι, στις 16 Απριλίου του 1821, με καθυστέρηση ενός μήνα, ο Οικονόμου κήρυξε την επανάσταση στο νησί και ανέθεσε στον Γιακουμάκη Τομπάζη την αρχηγία του υδραίικου στόλου, τον οποίο έθεσε στη διάθεση του Αγώνα.

Ο Αντώνης Οικονόμου κηρύσσει την επανάσταση στην Ύδρα (πίνακας του Πέτερ φον Χες)
Γρήγορα, όμως, ο Οικονόμου απώλεσε το κύρος του μεταξύ των υποστηρικτών του, οι οποίοι ήταν κυρίως ναύτες και μικροκαραβοκύρηδες, επειδή απαγόρευσε την πειρατεία και θέσπισε αυστηρούς κανόνες για τη διανομή των πολεμικών λειών. Οι πρόκριτοι του νησιού, που είχαν χάσει την εξουσία τους, επωφελήθηκαν από τη διαμάχη των αντιπάλων του και οργάνωσαν συνωμοσία κατά του Οικονόμου. Στις 12 Μαΐου, μπράβοι των προεστών επιτέθηκαν στον Οικονόμου στην Καγκελαρία της Ύδρας, με σκοπό να τον σκοτώσουν. Στη σύντομη συμπλοκή που ακολούθησε υπήρξαν θύματα και από τις δύο πλευρές. Ο Οικονόμου κατόρθωσε να διαφύγει με πλοίο, αλλά περικυκλώθηκε από τους εχθρούς του και συνελήφθη. Κάποιοι από τους συγγενείς του κατόρθωσαν να τον απελευθερώσουν και να τον φυγαδεύσουν στην απέναντι ακτή της Αργολίδας.
Ο Οικονόμου παρέμενε επικίνδυνος για τους προκρίτους της Ύδρας, που είχαν επανακτήσει την εξουσία στο νησί. Όταν ο πρόκριτος των Καλαβρύτων Σωτήρης Θεοχαρόπουλος ζήτησε από τους Υδραίους να στείλουν πλοία για το έλεγχο του Κορινθιακού Κόλπου, αυτοί για να στέρξουν στο αίτημά του ζήτησαν πρώτα τη σύλληψη του Οικονόμου. Πράγματι, ο Θεοχαρόπουλος τον συνέλαβε και τον έθεσε υπό περιορισμό, πρώτα στη Μονή της Αγίας Βαρβάρας Καλαβρύτων και στη συνέχεια στη Μονή Αγίου Γεωργίου Φενεού (γνωστή και Μονή «του Φονιά»), στερώντας έτσι από την Επανάσταση ένα πολύτιμο μαχητή και ηγέτη.
Στις αρχές Δεκεμβρίου του 1821 ο Οικονόμου δραπέτευσε από το μοναστήρι και με 14 άνδρες του κατευθύνθηκε προς το Άργος, όπου παρεπιδημούσαν αρκετοί σύνεδροι της Α' Εθνοσυνέλευσης, ανάμεσά τους και οι εκπρόσωποι της Ύδρας. Στο άκουσμα ότι ο Οικονόμου με τους άνδρες του κατευθύνονται προς το Άργος, οι Υδραίοι πρόκριτοι καταθορυβήθηκαν. Τότε, με σύμφωνη γνώμη του Δημήτριου Υψηλάντη, που ήταν ο αρχιστράτηγος των ελληνικών δυνάμεων, οι Αχαιοί πρόκριτοι Ανδρέας Λόντος και Σωτήρης Χαραλάμπης συγκρότησαν μια ομάδα από 70 άνδρες, με σκοπό την εξόντωσή του.
Ο Κολοκοτρώνης, που πληροφορήθηκε το γεγονός, εξέφρασε την αντίθεσή του και έστειλε τον φρούραρχο του Άργους Δημήτριο Τσώκρη με 200 άνδρες να προστατεύσει τον Οικονόμου. Όμως, ο Τσώκρης ενεπλάκη σε αψιμαχία με τους Τούρκους και καθυστέρησε να εκτελέσει την εντολή του Κολοκοτρώνη. Οι άνδρες του Λόντου συνάντησαν τον Οικονόμου ανάμεσα στο Κουτσοπόδι και το Άργος και τον σκότωσαν στις 16 Δεκεμβρίου του 1821, ύστερα από σύντομη συμπλοκή. Ο Τσώκρης, που έφθασε εκεί μετά από λίγο, το μόνο που έκανε ήταν να θάψει το πτώμα του Οικονόμου.
ΕΙΠΕ...
Κανένας τεχνίτης δεν είπε ποτέ: «λαέ του τόπου μου». (Αυτά τα λένε μόνο οι πολιτικοί). Αλλά μόνο: «αναγνώστη μου» ή «ακροατή μου».
Γιώργος Σεφέρης
Γιώργος Σεφέρης
Φιλολογικό ψευδώνυμο του Γεωργίου Σεφεριάδη, έλληνας νομπελίστας ποιητής.

Γιάκομπ και Βίλχελμ Γκριμ


1785–1863 / 1786–1859


Οι αδελφοί Γκριμ γεννήθηκαν σ’ ένα μικρό χωριό της Γερμανίας, ο Γιάκομπ (Jacob Ludwig Carl Grimm) στις 4 Ιανουαρίου του 1785 και ο Βίλχεμ (Wilhelm Carl Grimm) στις 24 Φεβρουαρίου του 1786. Και οι δύο σπούδασαν νομικά, όπως και ο πατέρας τους, ενώ από μικρή ηλικία έδειξαν τεράστιο ενδιαφέρον για τις γερμανικές λαϊκές αφηγήσεις και παραδόσεις.
Συνέλεγαν παραδοσιακές ιστορίες, προσπαθώντας να αποτυπώσουν στο χαρτί όσο πιο πιστά μπορούσαν την τεχνική και τις λέξεις που χρησιμοποιούσαν οι αφηγητές. Από αυτές εμπνεύστηκαν για να γράψουν περισσότερα από 200 παραμύθια, τα οποία σήμερα είναι γνωστά ως Παραμύθια Γκριμ. Ο πρώτος τόμος με 86 παραμύθια κυκλοφόρησε στις 20 Δεκεμβρίου 1812 εν μέσω αντιδράσεων, επειδή ορισμένα από αυτά θεωρήθηκαν ακατάλληλα για παιδιά. Τα παραμύθια των αδελφών Γκριμ έχουν μεταφραστεί σε 160 γλώσσες και αγαπήθηκαν από τα παιδιά όλου του κόσμου. Ανάμεσά τους, Η Κοκκινοσκουφίτσα, Η Σταχτοπούτα, Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι, Η ωραία κοιμωμένη, Χάνσελ και Γκρέτελ, Ραπουντζέλ.
Ο Γιάκομπ ως φιλόλογος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μεσαιωνική λογοτεχνία και γλωσσολογία. Συνέταξε τη Γερμανική Γραμματική, ενώ διατύπωσε και μία γενική αρχή, γνωστή ως Νόμος του Γκριμ, που περιγράφει τη σχέση μεταξύ των διαφόρων γλωσσών. Ο Βίλχελμ ασχολήθηκε περισσότερο με τη λογοτεχνική κριτική.
Το 1829 τα δύο αδέλφια έγιναν βιβλιοθηκάριοι και καθηγητές στο Πανεπιστήμιο του Gottingen. Την ίδια χρονιά, ο Γιάκομπ εξέδωσε άλλο ένα σημαντικό πόνημά του, τις Γερμανικές Μυθολογίες, με όλες τις δοξασίες της προχριστιανικής Γερμανίας.
Το 1840 ο βασιλιάς Φρειδερίκος Ουίλιαμ IV της Πρωσίας τούς κάλεσε στο Βερολίνο, όπου έγιναν μέλη της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών. Ξεκίνησαν να εργάζονται για τη δημιουργία ενός τεράστιου ιστορικού λεξικού, το οποίο άφησαν ημιτελές, καθώς ο Βίλχεμ πέθανε στις 16 Δεκεμβρίου του 1859 και ο Γιάκομπ στις 20 Σεπτεμβρίου του 1863. Το έργο τους ολοκληρώθηκε από μεταγενέστερους ερευνητές, πολλά χρόνια αργότερα.

Η ιστορία της ΜίλανΗ Μίλαν είναι μία από τις μεγάλες δυνάμεις του ποδοσφαίρου, με εκατομμύρια οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Αποκαλείται και ροσονέρι από το μαυροκόκκινο της εμφάνισής της.
Ιδρύθηκε στο Μιλάνο στις 16 Δεκεμβρίου 1899 από δύο Άγγλους, τον Άλφρεντ Έντουαρντς και τον Χέρμπερτ Κίλπιν. Προς τιμή τους, η ομάδα, παρότι ιταλική, διατηρεί το αγγλικό της όνομα Μίλαν και όχι Μιλάνο. Εννιά χρόνια αργότερα, το 1908, μία ομάδα παραγόντων υπό τον ελληνοβενετσιάνο Ιωάννη Παραμυθιώτη, αποχώρησε για να ιδρύσει την Ιντερνατσιονάλε, γνωστότερη σήμερα ως Ίντερ. Έκτοτε, το ποδοσφαιρικό Μιλάνο ζει και αναπνέει για τις κόντρες των δύο αιωνίων αντιπάλων της πόλης.
Ιστορικά, η Μίλαν υποστηρίζεται από τα εργατικά στρώματα της πόλης και τα συνδικάτα, ενώ η Ίντερ από τους εύπορους Μιλανέζους. Τα τελευταία χρόνια τα πράγματα έχουν αναστραφεί. Η Μίλαν ελέγχεται από τον συντηρητικό βαρόνο των ΜΜΕ και τέως πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η Ίντερ από το κεντροαριστερό πετρελαιοβιομήχανο Μάσιμο Μοράτι.
Από τις τάξεις της Μίλαν έχουν περάσει σπουδαία ονόματα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, όπως οι Μεάτσα, Ριβέρα, Σνέλινγκερ, Αλταφίνι, Λίντχολμ, Τραπατόνι, Γκριβς, Τζόρνταν, Πράτι, Μπενέτι, Μπαρέζι, Ντοναντόνι, Βαν Μπάστεν, Γκούλιτ, Ντεσαγί, Ράικαρντ, Ριβάλντο, Μπάτζιο, Λάουντρουπ, Ρόσι, Βιέρι, Σεβτσένκο και οι σύγχρονοι Ντίντα, Καφού, Κοστακούρτα, Ιντζάγκι, Σερζίνιο, Πίρλο, Νέστα και Κακά. Σημαία της ομάδας αποτελούν οι Μαλντίνι, ο πατέρας Τσέζαρε και ο υιός Πάολο.
Η Μίλαν είναι η πιο σπουδαία ευρωπαϊκή ομάδα μετά τη Ρεάλ, από πλευράς τίτλων.
Έχει κατακτήσει:
 • 7 Κύπελλα πρωταθλητριών Ευρώπης: 1963, 1969, 1989, 1990, 1994, 2003, 2007.
 • 2 Κύπελλα Κυπελλούχων: 1968, 1973.
 • 4 Διηπειρωτικά Κύπελλα: 1969, 1989, 1990, 2007.
 • 18 πρωταθλήματα Ιταλίας: 1901, 1906, 1907, 1951, 1955, 1957, 1959, 1962, 1968, 1979, 1988, 1992, 1993, 1994, 1996, 1999, 2004, 2011.
 • 5 Κύπελλα Ιταλίας: 1967, 1972, 1973, 1977, 2003.

Λας ΠοσάδαςΣτο Καθολικό Μεξικό γιορτάζεται από τις 16 Δεκεμβρίου έως την παραμονή των Χριστουγέννων η «Λας Ποσάδας» («Στα Πανδοχεία»), σε ανάμνηση των περιπετειών που πέρασαν ο Ιωσήφ και η Μαρία, μέχρι να βρουν μέρος να γεννήσουν τον Ιησού.
Οι Μεξικάνοι αναπαριστούν το γεγονός με μία φάτνη σε κάθε σπίτι, ενώ παιδιά και μεγάλοι από σπίτι σε σπίτι ψέλνουν τα κάλαντα, κρατώντας κεριά και αγαλματίδια με τον Ιωσήφ και τη Μαρία πάνω σε γαϊδουράκι.
Οι εννέα ημέρες της γιορτής συμβολίζουν τους εννέα μήνες κύησης της Παρθένου Μαρίας.
Το λαϊκό δρώμενο της «Λας Ποσάδας» έχει ιστορία 400 ετών και ξεκίνησε τον 16ο αιώνα από τον μοναχό Πέδρο δε Γάντε.

Η «Ενάτη» του Ντβόρζακ


Αντονίν Ντβόρζακ
Αντονίν Ντβόρζακ
Η Συμφωνία αριθμός 9, με υπότιτλο Του Νέου Κόσμου, είναι το κορυφαίο έργο του τσέχου συνθέτη Αντονίν Ντβόρζακ (1841 - 1904). Θεωρείται από τα σημαντικότερα έργα της συμφωνικής μουσικής και είναι η πιο γνωστή Ενάτη, μετά από αυτή του Μπετόβεν.
Στα τέλη του 19ου αιώνα ο Αντονίν Ντβόρζακ ήταν ένας καθιερωμένος συνθέτης, με συχνές μετακλήσεις στα μεγάλα μουσικά κέντρα της Ευρώπης για να διευθύνει έργα του. Το 1892 δέχθηκε πρόσκληση να αναλάβει τη διεύθυνση του Εθνικού Ωδείου της Νέας Υόρκης, με ετήσιο μισθό 15.000 δολάρια. Είπε αμέσως το «ναι» και έκανε το μεγάλο ταξίδι στο Νέο Κόσμο, αφού οι αποδοχές του θα ήταν κατά 20 φορές υψηλότερες από τις απολαβές του στην Ευρώπη.
Παράλληλα με τα διοικητικά και εκπαιδευτικά του καθήκοντα, στη Νέα Υόρκη συνέχισε να συνθέτει. Τον Ιανουάριο του 1893 άρχισε να γράφει την ένατη συμφωνία του, την οποία ολοκλήρωσε το Μάιο του ίδιου χρόνου, λίγο προτού φύγει με την οικογένειά του για διακοπές στο Σπίλβιλ της Αϊόβα, όπου υπήρχε μια τσέχικη κοινότητα. Η πρεμιέρα του έργου του δόθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1893 στο Κάρνεγκι Χολ με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Νέας Υόρκης, υπό τη διεύθυνση του φίλου του μαέστρου Άντον Σεντλ.
Ο συνθέτης ενθουσιάστηκε από την υποδοχή της μουσικόφιλης Νέας Υόρκης στο έργο του και έγραψε στον εκδότη του: «Οι εφημερίδες είπαν ότι κανένας συνθέτης δεν γνώρισε τέτοιο θρίαμβο. Το Κάρνεγκι Χολ ήταν γεμάτο από μέλη της καλής κοινωνίας της Νέας Υόρκης. Το ακροατήριο χειροκρότησε τόσο πολύ, σαν να βρισκόταν στην αίθουσα βασιλιάς, αναγκάζοντάς με να υποκλιθώ πολλές φορές στο θεωρείο, όπου καθόμουν».
Η Ενάτη του Ντβόρζακ είναι γραμμένη για δύο φλάουτα, πίκολο, δύο όμποε, δύο κλαρινέτα, δύο φαγκότα, τέσσερα κόρνα, δύο τρομπέτες, τρία τρομπόνια, τούμπα, τύμπανα, κύμβαλα, τρίγωνο, βιολιά, βιόλες, βιολοντσέλα, και κοντραμπάσα. Αποτελείται από τέσσερα μέρη:
 1. Adagio - Allegro molto
 2. Largo
 3. Scherzo: Molto Vivace - Poco Sostenuto
 4. Allegro con fuoco
Η εισαγωγή του πρώτου μέρους είναι αργή, αλλά σύντομα γίνεται απειλητική και ανοίγει τον δρόμο σε ένα πολύ δραματικό κυρίως τμήμα. Το δεύτερο μέρος με το περίφημο σόλο του αγγλικού κόρνου, είναι κατά βάση λυρικό, αν και περιλαμβάνει στιγμές μεγάλης έντασης. Το Scherzo της Ενάτης του Μπετόβεν έχει επηρεάσει εμφανώς το Scherzo του έργου, αλλά το κυρίως θέμα παραπέμπει στον φυσικό κόσμο του Σμέτανα (Η πατρίδα μου), ενώ το ζεστό μελωδικό τρίο είναι προϊόν καθαρής έμπνευσης του Ντβόρζακ. Το θερμό και μερικές φορές βίαιο φινάλε περιλαμβάνει στοιχεία λαϊκών χορών, που πηγάζουν από τα τρία προηγούμενα μέρη, αλλά έχει νέο, δροσερό, μελωδικό υλικό. Στο τέλος μιας μεγάλης κορύφωσης, η τελευταία συγχορδία της συμφωνίας χάνεται στο πουθενά.
Ο Ντβόρζακ είχε ενδιαφερθεί και μελετήσει τη μουσική των Ινδιάνων και των μαύρων της Αμερικής. Σε μια προφητική δήλωσή του, άμα τη αφίξει του στη Νέα Υόρκη, είχε πει: «Είμαι πεπεισμένος ότι η μελλοντική μουσική αυτής της χώρας θα προέλθει από τις μελωδίες των νέγρων».
Πολύ κουβέντα είχε γίνει για τους «αμερικανικούς σκοπούς», που ακούγονται στην Ενάτη. Μερικοί βρήκαν αντηχήσεις λαϊκών τραγουδιών, όπως τα Yankee Doodle, Swing Low, Sweet Chariot. Ο ίδιος φρόντισε να ξεκαθαρίσει το θέμα από την αρχή: «Είναι ανοησίες τα όσα λέγονται για “ινδιάνικα” και “αμερικάνικα” θέματα, είναι ψέμματα. Προσπάθησα μόνο να συνθέσω στο πνεύμα των λαϊκών αμερικάνικων μελωδιών» έγραφε σ' ένα μαθητή του. Και σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα «New York Herald» δήλωσε: «Έγραψα τα δικά μου θέματα, ενσωματώνοντας σε αυτά χαρακτηριστικά της μουσικής των Ινδιάνων, χρησιμοποιώντας τα θέματά της ως μοτίβα».
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ έγραψε και ένα άλλο σπουδαίο έργο του, το «Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα (έργο 104)». Ο Ντβόρζακ επέστρεψε στην Πράγα το 1895 και αφιέρωσε τις δημιουργικές του δυνάμεις στη σύνθεση όπερας. Στην αγαπημένη του πόλη γινόταν άλλος άνθρωπος, μιλούσε τη γλώσσα του και απολάμβανε τις απλές χαρές της ζωής.

ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...
Στο Βέλγιο, υπάρχει μουσείο φράουλας.
Περισσότερα...
ΕΙΠΕ...
Άμιλλα είναι θλίψη προερχόμενη απ' την υπεροχή του συναγωνισμού μας, ανακατωμένη με την ελπίδα του να τον ξεπεράσουμε, την κατάλληλη στιγμή, με την ικανότητά μας. Αλλά φθόνος είναι η ίδια η θλίψη, ανακατωμένη με την ηδονή του να δούμε τον συναγωνιστή μας έρμαιο ατυχήματος.
Τόμας Χομπς
Τόμας Χομπς
Άγγλος πολιτικός φιλόσοφος.
ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...
Στο Βέλγιο, υπάρχει μουσείο φράουλας.
Περισσότερα...
ΕΙΠΕ...
Άμιλλα είναι θλίψη προερχόμενη απ' την υπεροχή του συναγωνισμού μας, ανακατωμένη με την ελπίδα του να τον ξεπεράσουμε, την κατάλληλη στιγμή, με την ικανότητά μας. Αλλά φθόνος είναι η ίδια η θλίψη, ανακατωμένη με την ηδονή του να δούμε τον συναγωνιστή μας έρμαιο ατυχήματος.
Τόμας Χομπς
Τόμας Χομπς
Άγγλος πολιτικός φιλόσοφος.


ΕιδήσειςΕλλάδα

 • Περισσότερα από 800 δέματα αγάπης με τρόφιμα παρέδωσε λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα κλιμάκιο του Οργανισμού «Αποστολή» με επικεφαλής τον γενικό διευθυντή Κωνσταντίνο Δήμτσα, σε 592 οικογένειες στην Κω, στη Λήμνο και στη Λέσβο.
 • Σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ θα ψηφίσει την τροπολογία για τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά, ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, Χάρης Αθανασίου, μιλώντας πριν από λίγο στην Ολομέλεια.
 • Το πιο ξεχωριστό χριστουγεννιάτικο δέντρο από γάλα στολίζουν και φέτος οι Γιατροί του Κόσμου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα στις 16 Δεκεμβρίου.
 • Στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκίνησε η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για την αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα, την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων καταθέσεων. Λίγες ώρες μετά την ονομαστική ψηφοφορία για τον «μποναμά» Τσίπρα, τα κόμματα ανταλλάσσουν πυρά. 
 • Μέχρι την προσεχή Δευτέρα θα έχει κατατεθεί και ψηφιστεί στη Βουλή η τροπολογία που κάνει πράξη την εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση. Η ΝΔ θα ψηφίσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Β.Κικίλιας.

Κόσμος

 • Πλήγμα δέχθηκε την Παρασκευή το κίνημα των Πέντε Αστέρων, έπειτα από τη σύλληψη του Ραφαέλε Μάρα, υπεύθυνου του προσωπικού του δήμου της Ρώμης και στενού συνεργάτη της δημάρχου -που ανήκει στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων- Βιρτζίνια Ράτζι. «Κάναμε λάθος, προχωράμε μπροστά» λέει η δήμαρχος.
 • Πυρκαγιά που οφείλεται «σε εγκληματική αιτία» σημειώθηκε σε κέντρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών σε προάστιο στο Δυτικό Παρίσι, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι 14. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, εντοπίστηκαν ίχνη καύσιμου και επιταχυντή φωτιάς στην είσοδο του εξαώροφου κτιρίου.
 • Αποδείξεις για την κυβερνοεπίθεση στο Δημοκρατικό Κόμμα προεκλογικά, για την οποία κατηγόρησε ευθέως τη Μόσχα ο Μπαράκ Ομπάμα, ζητεί μετ’ επιτάσεως το Κρεμλίνο ειδεμή οι ΗΠΑ θα πρέπει να σιωπήσουν για πάντα. Θα πρέπει είτε να σταματήσει να γίνεται λόγος γι’ αυτό είτε να δοθούν επιτέλους αποδείξεις. Αν όχι, όλο αυτό είναι περισσότερο από απρεπές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
 • Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ολοκλήρωσαν τις διήμερες συνομιλίες τους, υπογράφοντας σειρά οικονομικών συμφωνιών. Δεν υπήρξε όμως πρόοδος για την εδαφική διαμάχη που αφορά τις Κουρίλες Νήσους.
 • Σταμάτησε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Χαλέπι η επιχείρηση για απομάκρυνση όσων έχουν μείνει στην πόλη, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για ένταση στο σημείο των αναχωρήσεων που προκάλεσε την εμπλοκή. Κάποιες αναφορές θέλουν να σημειώθηκε έκρηξη στο σημείο που έφευγαν τα λεωφορεία, άλλες αναφορές μιλούσαν για πυρά σε λεωφορεία ή για ομήρους που έχουν πιάσει οι αντικαθεστωτικοί.

Οικονομία

 • Από την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου καταβάλλεται το Δώρο Χριστουγέννων στους επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας, όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ.
 • Οι θεσμοί που εμπλέκονται στο πρόγραμμα βοήθειας έχουν εκδώσει μια «επικριτική» έκθεση αξιολογώντας κατά πόσο τα μέτρα που ανακοίνωσε η Αθήνα είναι συμβατά με τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της διάσωσης, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
 • Υψηλότερο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης σε σχέση με πέρυσι θα λάβουν οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών της χώρας σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, που επιτέλους δημοσιεύτηκε. Ποιοι είναι οι δήμοι που ορίζονται ως ορεινοί, πόσο είναι το επίδομα και ποια τα κριτήρια για τη χορήγησή του, ποιοι το δικαιούνται, ποιες είναι προθεσμίες και η διαδικασία. Μέσω taxisnet η αίτηση.
 • Ισχυρές ανοδικές τάσεις επικρατούν την Παρασκευή στη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία κινείται προς τα επίπεδα των 630 μονάδων, με μοχλό το ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές, μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε σημειώσει συνολικές απώλειες 4,16%.
 • Στρατηγικός κακοπληρωτής εκτιμάται ότι είναι ένας στους έξι δανειολήπτες στην επιχειρηματική πίστη, σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία επισημαίνει την ανάγκη για άμεση διευθέτηση διαφόρων εκκρεμοτήτων που αφορούν το νομοθετικό πλαίσιο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων.

Αθλητισμός

 • Μετά τον Νίκο Λυμπερόπουλο (φέρεται να έχει το προβάδισμα) ένας ακόμη πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού πέρασε σήμερα από τη διαδικασία της συνέντευξης για την θέση του τεχνικού διευθυντή. Ο λόγος για τον Κροάτη, Αλιόσα Ασάνοβιτς, ο οποίος την Παρασκευή βρέθηκε στα γραφεία της ΠΑΕ όπου είχε συζήτηση με τους ανθρώπους της εταιρείας για το πόστο που «χηρεύει» μετά τη λύση της συνεργασίας με τον Ζιλμπέρτο Σίλβα.
 • Ο Καρίμ Μπενζεμά θα δικαστεί κανονικά για την υπόθεση εκβιασμού του συμπαίκτη του στην εθνική Γαλλίας, Ματιέ Βαλμπουενά, με τη χρήση «ροζ» βίντεο. Ο Γάλλος σταρ είχε κατεθέσει ένσταση και ζητούσε να σταματήσει η δικαστική διερεύνηση για τη συμμετοχή του στο σκάνδαλο, καθώς, όπως υποστήριξαν οι δικηγόροι του δεν έχουν προκύψει στοιχεία ανάμειξης του στην υπόθεση, αλλά σήμερα το δικαστήριο των Βερσαλλιών απέρριψε το αίτημα του.
 • Μετά την ανανέωση της συνεργασίας με τον Νεϊμάρ, η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε, και την επέκταση του συμβολαίου της με τον Λουίς Σουάρες. Ο Ουρουγουανός διεθνής επιθετικός υπέγραψε τη διετή επέκταση του συμβόλαιό του με τους «μπλαουγκράνα», με ισχύ ως το καλοκαίρι του 2021.
 • Η Φιορεντίνα έχασε την ευκαιρία να ανέβει στην 5η θέση της Serie A΄ καθώς ηττήθηκε από τη Τζένοα 1-0 σε εξ αναβολής αναμέτρηση. Το ματς έγινε στη Γένοβα και το μοναδικό γκολ σημείωσε ο Ντάρκο Λάζοβιτς στο 37ο λεπτό.
https://www.sansimera.gr/

Ο  ΑΥΡΙΑΝΟΣ ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΟ  ΛΙΔΟΡΙΚΙ


Σάββατο
17/12
02:00
1°C
96%
2 Μπφ Α
9 Km/h
ΑΣΘΕΝΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης!
08:00
1°C
Αισθητή Θερμοκρασία-4°C
78%
3 Μπφ Α
16 Km/h
ΑΣΘΕΝΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ
14:00
2°C
Αισθητή Θερμοκρασία-3°C
58%
5 Μπφ BA
35 Km/hΡιπές ανέμου55 Km/h
ΑΣΘΕΝΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ
20:00
-2°C
Αισθητή Θερμοκρασία-5°C
61%
2 Μπφ BA
9 Km/h
ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης!

ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ  ΤΗΝ  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 

" ΜΗΠΩΣ  ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ  ΠΡΕΠΕΙ  Ν'ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΟ  ΣΤΌΜΑ  ΤΟΥΣ...;; "

   Πολλά  και  διάφορα φίλοι  μου  ακούμε , βλέπουμε και  διαβάζουμε καθημερινά σε  εφημερίδες  , κανάλια κλπ , που  μας  βγάζουν  απ' τα  ρούχα  μας , και  φυσικά ..αναρωτιόμαστε , καλά τίποτα  δεν  σέβονται  κάποιοι , ΟΥΤΕ ΠΑΤΡΙΔΑ , ΟΥΤΕ ..ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ , ΤΑ  ΕΧΟΥΝ  ΔΗΛΑΔΉ  ΟΛΑ  ΙΣΙΩΜΑ  ΌΠΩΣ  ΛΈΜΕ ΣΤΟ  ΧΩΡΙΌ  ΜΑΣ ...
  Βγαίνει ο  πρόεδρος  της Κύπρου , ΤΗΣ  ΚΥΠΡΟΥ  ΜΑΣ , ΠΟΥ  ΤΗΝ   ΕΊΧΑΜΕ  ΠΑΝΤΑ ΣΑΝ  ΤΑ  ΜΑΤΙΑ  ΜΑΣ ,ΚΑΙ  ΜΑΣ  ΛΈΕΙ  ΚΑΤΑΜΟΥΤΡΑ , ΝΑ  ΜΗΝ  ΑΝΑΚΑΤΕΒΟΜΑΣΤΕ  ΣΤΑ  ΘΕΜΑΤΑ  ΤΟΥΣ , ΛΕΣ  ΚΑΙ  ΕΙΜΑΣΤΕ  ΞΕΝΟΙ ..ΞΕΧΝΟΥΝ  ΦΑΙΝΕΤΑΙ  ΚΑΠΟΙΑ  ΠΡΑΓΜΑΤΑ ...

Το  σκίτσο είναι  απ' την  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

   Βγαίνει  ο  κ. Ζουράρης και  δηλώνει ΑΝΑΡΜΟΔΙΩΣ ΤΕΛΕΙΩΣ , ΠΩΣ   ΔΕΝ  ΤΡΕΧΕΙ  ΚΑΙ  ΚΑΤΙ , ΑΝ  ΜΑΣ  ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ  ΜΕΡΙΚΑ  ΝΗΣΑΚΙΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ , ΠΟΙΟΣ  Ο κ. ΖΟΥΡΑΡΙΣ , ΠΟΥ  ΡΙΧΝΕΙ ...ΔΙΧΤΥΑ ΚΙ' Ό,ΤΙ...ΠΙΑΣΕΙ , ΤΟ  ΤΡΑΓΙΚΌ  ΟΜΩΣ  ΕΊΝΑΙ ΠΩΣ  ΚΑΝΕΝΑΣ  ΑΡΜΟΔΙΟ'ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ  ΔΕΝ  ΒΓΗΚΕ  ΝΑ  ΤΟΥ  ΤΡΑΒΗΞΕΙ  ΤΟ..ΑΥΤΑΚΙ ΚΑΙ  ΝΑ  ΤΟΝ  ΣΤΕΊΛΕΙ ΕΚΊ  ΠΟΥ...ΒΡΙΣΚΌΤΑΝ , ΣΤΗΝ  ΑΦΑΝΕΙΑ ..ΚΑΙ  ΕΜΕΙΣ  ΤΟΝ  ΑΝΕΧΌΜΑΣΤΕ ΛΕΣ  ΚΑΙ  ΕΙΝΑΙ ΤΟ  ΔΙΑΜΑΝΤΙ  ΤΗΣ  ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ  ΜΑΣ , ΑΥΤΑ  ΟΛΑ  ΦΊΟΙ  ΜΟΥ ΑΊΝΑΙ  ΑΠΟΤΕΛΈΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ..ΒΟΥΛΕΥΤΟΘΗΡΙΑΣ , ΠΟΥ  ΈΧΕΙ  ΦΕΡΕΙ  ΤΗΝ  ΕΛΛΑΔΑ  ΕΔΩ  ΠΟΥ  ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ..ΘΥΜΆΣΤΕ  ΑΔΈΡΦΙΑ  ΤΙ  ΕΙΧΕ  ΠΕΙ Ο  Γ. ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ ; " ΠΩΣ  , ΑΝ  ΔΕΝ  ΥΠΉΡΧΕ  Ο  ΑΝΔΡΕΑΣ  ΔΕΝ  ΘΑ  ΜΑΣ  ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΟΥΤΕ  ΟΙ...ΘΥΡΩΡΟΙ  ΜΑΣ " και  είχε  απόλυτο  δικιο , το  ίδιο  μάλιστα θα  μπορούσαμε να  πούμε και  για  τους  περισσότερους  πολιτικούς  μας ...

   Κοιταξτε  φίλοι  μου τα  χάλια  της  βουλής  μας , και  πειτε  μου , ΑΥΤΟΙ  ΟΙ  ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΩΣ  ΚΑΙ  ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ  ΣΤΗ  ΒΟΥΛΗ ;  ΜΗΠΩΣ  ΘΑ  ΕΠΡΕΠΕ  ΝΑ  ΕΊΝΑΙ  ΚΑΠΟΥ  ΑΛΛΟΎ ; 
    Και  τώρα " παίζουν " με  τον  καημό  μας  και  τη φτώχεια  μας , ΟΙ  ΑΡΧΗΓΟΙ  ΤΟΥΣ  ΔΕΝ  ΒΛΕΠΟΥΝ ; ΔΕΝ  ΑΚΟΥΝ ;  ΔΕΝ  ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ  ΤΙΠΟΤΑ ; 


   Κι' ο περήφανος Λαός  μας , στέκει  στη  άκρη  της  ζωής , εγκαταλειμμένος , πεινασμένος και  καταφρονεμένος ακούγοντας  ΟΛΕΣ  ΑΥΤΕΣ  ΤΙΣ  ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ , ΑΠΟ  ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ  ΟΛΟΙ  ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ ,  ΠΩΣ  ΒΡΕΘΗΚΑΝ  ΝΑ  ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΟΥΝ  ΤΗΝ  ΕΛΛΑΔΑ ...
   Αν  φίοι  μου , όλοι  αυτοί , οι..ΥΒΡΙΣΤΕΣ , ΟΙ..ΑΙΣΧΡΟΛΟΓΟΙ κλπ...κλπ. ΔΕΝ  ΠΑΝΕ ΣΤΗ  ΘΕΣΗ  ΠΟΥ  ΤΟΥΣ  ΠΡΕΠΕΙ , ( ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑ , ΨΑΡΑΓΟΡΑ  κλπ ) ΤΟΤΕ  Η  ΠΑΤΡΙΔΑ  ΜΑΣ  ΔΕΝ ΕΧΕΙ  ΕΛΠΙΔΑ  ΚΑΜΙΑ ...
  ΔΕΝ  ΜΠΟΡΕΙ ΠΕΝΤΕ  ΑΝΘΡΩΠΟΙ  ΝΑ  ΞΕΥΤΙΛΙΖΟΥΝ  ΤΗΝ  ΠΑΤΡΙΔΑ  ΜΑΣ ...
    Ν    Ι    Σ    Α     Φ    Ι...!!!

    Αυτά  τα..ολίγα  
   Καλό  σας  απόγευμα να  περνάτε  καλά 
     Απ' το " Λιδωρίκι " με  αγάπη 
        www.lidoriki.com 

No comments: