14.12.16

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ..ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ..   ΟΙ  ΠΑΛΙΕΣ  ΜΑΣ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  
ΑΠ' ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΛΙΔΟΙΚΙΩΤΙΚΗΣ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ  

ΔΩΡΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ - ΠΑΝΔΩΡΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Λιδορίκι  1961 , έναρξη του έκτου  Πανδωρικού  Συνεδρίου που  οργάνωσε  η  Δωρική  Αδελφότητα , με  επιμνημόσυνη δέηση και  κατάθεση  στεφανιών στο  ηρώο  στο  Αλωνάκι . Πρώτος από  αριστερά , ο  τότε Γ.Γραμματέας της  Δ.Α  Περικλής  Πέτρου , ο  τότε  Νομάρχης  Φωκίδος , ο  Πρόεδρος  της Δ.Α στρατηγλος  Τσιτούρας και  ο  Βουλευτής  Κοίνης .
Αρχείο  Περ. Πέτρου 

 Στην  Ζωοδόχο  Πηγή για  δοξολογία , μετά  την  κατάθεση  στεφανιών , κατά  την  έναρξη του  έβδομου  Πανδωρικού  Συνεδρίου τον  Αύγουστο του  1962 . Διακρίνονται  , ο Πρόεδρος  και  ο Γ.Γραμματέας , όπως  και  στην  προηγούμενη  φωτογραφία  και  Σύνεδροι .
Αρχείο  Περ. Πέτρου 

Ο Γ.Γραμματέας της  Δ.Α , Περ.Πέτρου κάνει απολογισμό στους  ΔΣυνέδρους στο  έβδομο  Συνέδριο του  1962 . Αριστερά στο  βάθος , δημοσιογράφοι  Αθηναϊκών εφημερίδων που  κάλυψαν  τις  εργασίες  του  συνεδρίου .
Αρχείο  Περ. Πέτρου  
Σύνεδροι  και  κόσμος παρακολουθούν  το  τρίτο  Πανδωρικό συνέδριο που  έγινε  το  1957 στην  μεγάλη  αίθουσα  του τότε  Δημοτικού Σχολείου , και  νυν Αρχαιολογικής  συλλογής .
Αρχείο  Περ. Πέτρου  
Σύνεδροι , κόσμος  και  παρατηρητές δημοσιογράφοι του  τέταρτου  Πανδωρικού  Συνεδρίου του  1958 , σε  αναμνηστική  φωτογραφία μετά τη  λήξη  των  εργασιών , έξω  απ' το  Δημοτικό  Σχολείο . Διακρίνονται οι  βουλευτές  Λιανουλόπουλος  , Κοίνης , Γκελεστάθης και  ο  Νομάρχης  Σαμπατακάκης .
Αρχείο  Περ.Πέτρου 

Συνεστίαση μετά τη  λήξη  του  έβδομου  Συνεδρίου το  1962 . Για  την ιστορία σημειώνουμε  πως  ο  θεσμός  αυτός  εγκαταλείφθηκε στα  τέλη  της  δεκαετίας  του  '60 .
Αρχείο Περ. Πέτρου  

             **********

Καλησπέρα  Λιδορικιώτες  ..
Καλησπέρα  φίλοι  του  χωριού  μας ..
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016
Ανατολή Ήλιου: 07:32 – Δύση Ήλιου: 17:08
ΣΑΝ  ΣΗΜΕΡΑ 
ΓΕΓΟΝΟΤΑ

μ.Χ.
1822
Η Ιερά Συμμαχία καταδικάζει την Ελληνική Επανάσταση, θεωρώντας τη διακήρυξή της «αυθάδη και αδεξία».
1911
Ο νορβηγός εξερευνητής Ρόαλντ Αμούντσεν είναι ο πρώτος άνθρωπος που φτάνει στο Νότιο Πόλο.
1914
Ιδρύεται στην Αθήνα η Ένωση Συντακτών, με πρόεδρο τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Ιωάννη Κονδυλάκη. Το 1947 θα μετονομασθεί σε ΕΣΗΕΑ.
1950
Κυκλοφορεί το χριστουγεννιάτικο τραγούδι «Frosty the snowman».
1976
Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφονεί στην Αθήνα τον χουντικό βασανιστή Ευάγγελο Μάλλιο.
2010
Στη διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ οδηγεί τον βουλευτή Πρεβέζης του κόμματος Βαγγέλη Παπαχρήστο η επιλογή του να καταψηφίσει επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις αλλαγές στα εργασιακά και τις ΔΕΚΟ. Το νομοσχέδιο για τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας υπερψηφίστηκε επί της αρχής με τις 156 ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 


μ.Χ.
1883
Μανώλης Καλομοίρης, έλληνας συνθέτης λόγιας μουσικής. (Θαν. 3/4/1962)
1911
Γεώργιος Ιβάνοφ, έλληνας κολυμβητής και υδατοσφαιριστής του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, που εκτελέστηκε κατά τη διάρκεια της κατοχής, εξαιτίας της αντιστασιακής δράσης του. Προς τιμήν του, το κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Ηρακλή φέρει το όνομά του (Ιβανόφειο). (Θαν. 4/1/1943)
1953
Ευάγγελος Μεϊμαράκης, έλληνας πολιτικός.
ΘΑΝΑΤΟΙ


μ.Χ.
1799
Τζορτζ Ουάσινγκτον, πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ και ηγετική μορφή της αμερικανικής επανάστασης. (Γεν. 22/2/1732)
Αποφθέγματα
1989
Αντρέι Ζαχάροφ, σοβιετικός φυσικός και ακτιβιστής. Πάλεψε για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα του και βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο όμως αρνήθηκε. (Γεν. 21/5/1921)
2010
Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, αμερικανός διπλωμάτης, με καθοριστικό ρόλο στην Κρίση των Ιμίων («No ships, no troops, no flags» η προσταγή του προς Έλληνες και Τούρκους). (Γεν. 24/3/1941)

Γεώργιος Ιβάνοφ


1911 – 1943


Πολωνός πράκτορας των Συμμάχων, που έδρασε στην κατεχόμενη Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Γέρζι (Γεώργιος) Ιβάνοφ γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου του 1911 στην τότε ρωσοκρατούμενη Βαρσοβία. Ο πατέρας του, Βλαντιμίρ Ιβάνοφ, ήταν Ρώσος αξιωματικός του τσαρικού στρατού και η μητέρα του, Λεονάρντα Σαίνοβιτς, Πολωνή. Τη δεκαετία του '20 ο νεαρός Ιβάνοφ εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη με τη μητέρα του, η οποία παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο τον Έλληνα έμπορο Ιωάννη Λαμπριανίδη.
Ο Ιβάνοφ διακρινόταν για τα αθλητικά του προσόντα και το 1928 γράφτηκε στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Αρχικά, ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο, ενώ στη συνέχεια διέπρεψε ως κολυμβητής και το 1934 αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας στα 100 μ. ελευθέρας κολύμβησης. Το 1935 απέκτησε την πολωνική υπηκοότητα και τρία χρόνια αργότερα απέκτησε πτυχίο γεωπονικής από το Πανεπιστήμιο της Λουβέν στο Βέλγιο.
Μετά τη έκρηξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη και μετά τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα κατέφυγε στην Παλαιστίνη. Εκεί θέλησε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στη συμμαχική υπόθεση και εκπαιδεύτηκε ως πράκτορας και σαμποτέρ από τους Άγγλους, οι οποίοι εκτίμησαν τη γερή του κράση και τη γλωσσομάθειά του.
Το βράδυ της 13ης Οκτωβρίου του 1941 έφθασε στην Ελλάδα με αγγλικό υποβρύχιο και συνδέθηκε στην Αθήνα με μέλη της αντιστασιακή ομάδας «Οργάνωση Αντιστάσεως του Γένους» (ΟΑΓ) και με δύο αξιωματικούς του Ναυτικού, τον Ιωάννη Κοντόπουλο και τον Βασίλη Μαλλιόπουλο. Με τη βοήθεια των Αθηναίων συνεργατών του, συγκέντρωνε πληροφορίες και οργάνωνε δολιοφθορές εις βάρος των Γερμανών κατακτητών. Οι κυριότερες δολιοφθορές που οργάνωσε ήταν στο εργοστάσιο πυρομαχικών των αδελφών Μαλτσινιώτη (μετέπειτα ΠΥΡΚΑΛ), σε πολεμικά αεροπλάνα και πλοία του Άξονα.
Το «κόλπο γκρόσο» του Ιβάνοφ θα ήταν η δολοφονία του Μουσολίνι. Όταν ο Ιταλός δικτάτορας επισκέφθηκε την Αθήνα στις 20 Ιουλίου του 1942, υπήρχαν πληροφορίες ότι θα κατέλυε στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Με τη βοήθεια υπαλλήλων του ξενοδοχείου, ο Ιβάνοφ τοποθέτησε εκρηκτικά στο υπόγειο, με σκοπό να ανατινάξει την αίθουσα υποδοχής μόλις κατέφθανε ο Μουσολίνι. Όμως, το σχέδιο της επίσκεψή του άλλαξε και ο Μουσολίνι παρέμεινε μόνο για λίγες ώρες στην Αθήνα, οπότε η επιχείρηση ματαιώθηκε.
Ο Ιβάνοφ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή της παρουσίας του στην Ελλάδα στο στόχαστρο των αρχών Κατοχής. Στις 18 Δεκεμβρίου του 1941 συνελήφθη για πρώτη φορά από τους Γερμανούς, αλλά κατόρθωσε να δραπετεύσει. Τότε, οι Γερμανοί τον επικήρυξαν για 500.000 δραχμές ή το ισοδύναμο σε τρόφιμα. Μάλλον αυτός που τον κατέδωσε ήταν ένας παλιός του φίλος, ο Νίκος Πάντος.
Τον Φεβρουάριο του 1942 οι κατοχικές αρχές αύξησαν την επικήρυξη στα 500.000.000 εκατομμύρια δραχμές και στις 8 Σεπτεμβρίου του 1942 οι Ιταλοί καραμπινιέροι τον συνέλαβαν στο Πεδίο του Άρεως, μαζί με τους συνεργάτες του Κοντόπουλο, Μαλλιόπουλο και αδελφούς Γιαννάτου, κατόπιν προδοσίας του αστυνομικού Παντελή Λαμπρινόπουλου. Τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου ο Ιβάνοφ καταδικάσθηκε σε θάνατο μαζί με τους Κοντόπουλο, Παλιόπουλο και Δημήτριο Γιαννάτο, ενώ ο Κωνσταντίνος Γιαννάτος καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 20 ετών.
Το πρωί της 4ης Ιανουαρίου του 1943, οι τέσσερεις μελλοθάνατοι οδηγήθηκαν στον τόπο της εκτέλεσης, στην Καισαριανή. Ο Ιβάνοφ κατόρθωσε να εξουδετερώσει τους δεσμοφύλακές του και επεχείρησε να διαφύγει στο δάσος. Όμως, η σφαίρα ενός Γερμανού στρατιώτη τον βρήκε στην πλάτη και τον εξουδετέρωσε. Αιμόφυρτος και δεμένος σ’ ένα πάσαλο εκτελέστηκε μαζί με τους συντρόφους του. Προτού πέσει νεκρός, αναφώνησε: «Ζήτω η Ελλάς! Ζήτω η Πολωνία!»
Προς τιμήν του Γεωργίου Ιβάνωφ το κλειστό γυμναστήριο του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, τα χρώματα του οποίου δόξασε ο πολωνός πατριώτης, ονομάστηκε «Ιβανώφειο», ενώ στον περιβάλλοντα χώρο του υπάρχει η προτομή του. Στις 25 Μαΐου 1976 του απονεμήθηκε μεταθανάτια το ανώτατο πολεμικό παράσημο της Ελλάδας, το «Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας». Ανάλογα παράσημα του απένειμαν η Πολωνία και η Μεγάλη Βρετανία.

Ο φοβερός σεισμός του 557

στην ΚωνσταντινούποληΤο βράδυ της 14ης Δεκεμβρίου του 577, ένας τρομερός σεισμός έπληξε την Κωνσταντινούπολη και τις γύρω περιοχές. Ήταν μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και έντασης 9 βαθμών της κλίμακας Μερκάλι, σύμφωνα με σύγχρονες έρευνες.
Ο ποιητής και ιστορικός Αγαθίας ο Σχολαστικός (530 - 582) αναφέρει ότι του σεισμού αυτού προηγήθηκαν δύο μεγάλοι σεισμοί, ο ένας τον Απρίλιο και ο άλλος τον Οκτώβριο. Κατά το σεισμό του Οκτωβρίου παρατηρήθηκε θαλάσσιο σεισμικό κύμα (τσουνάμι) στη Θράκη, που εισχώρησε στην ξηρά και προκάλεσε πολλά θύματα και μεγάλες καταστροφές. Οι σεισμοί που ακολούθησαν δεν ήταν τόσο ισχυροί, αλλά αποτελείωσαν την καταστροφή.
Ο ιστορικός Θεοφάνης ο Βυζάντιος (6ος αιώνας) αναφέρει ότι έγινε πολύ φοβερός σεισμός κι έπεσαν τα τείχη της Κωνσταντινούπολης που είχαν χτίσει ο Μέγας Κωνσταντίνος και ο Μέγας Θεοδόσιος. Δεν έμεινε περιοχή που να μην πάθει βλάβη, ενώ μεγάλες ήταν οι καταστροφές στις εκκλησίες της Πόλης. Πολλοί σκοτώθηκαν κάτω από τα ερείπια και για τρεις μέρες έμειναν άταφοι. Στον ουρανό φάνηκε λάμψη σαν λόγχη από Βορρά προς Δύση.
Ο Ιουστινιανός, αυτοκράτορας του Βυζαντίου εκείνη την περίοδο, δεν φόρεσε το στέμμα του για ένα μήνα σε ένδειξη πένθους, ενώ οι διασωθέντες πραγματοποίησαν λιτανείες στις εκκλησίες. Η Εκκλησία θυμάται το γεγονός αυτό κάθε χρόνο και το έχει εντάξει στο εορτολόγιο της 14ης Δεκεμβρίου.

Saturday Night FeverSaturday Night Fever ήταν ο τίτλος μιας κινηματογραφικής ταινίας του 1977, που έφερε τη ντίσκο και γενικότερα την κουλτούρα του χορού στο μουσικό προσκήνιο, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Σ' αυτό βοήθησε και το σάουντρακ της ταινίας, με τις μεγάλες επιτυχίες που ανέδειξε.
Η μουσική Ντίσκο, με τον επαναλαμβανόμενο ρυθμό και τη φανκ και σόουλ καταγωγή της, αναδείχθηκε στις ντισκοτέκ, όπου σύχναζαν κυρίως μαύροι και ομοφυλόφιλοι. Στην αρχή της δεκαετίας του '70 ήταν ένα περιθωριακό είδος, αλλά γύρω στο 1975 άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστή. Ο βρετανός δημοσιογράφος Νικ Κον θέλησε να κάνει μια έρευνα για τις νεανικές κουλτούρες στη Νέα Υόρκη και προέκυψε το άρθρο «Tribal Rites of the New Saturday Night», που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό New York Magazine.
Το άρθρο κέντρισε το ενδιαφέρον του μεγαλοπαραγωγού Ρόμπερτ Στίγκγουντ, ο οποίος θέλησε να το μεταφέρει στον κινηματογράφο ως ταινία μυθοπλασίας, με σκηνοθέτη τον Τζον Άβιλντσεν. Πλησίασε τους Bee Gees, που εκείνη την εποχή μεσουρανούσαν μουσικά και τους ζήτησε πέντε τραγούδια, τα οποία προόριζαν για το νέο τους άλμπουμ. Οι αδελφοί Γκιμπ ανταποκρίθηκαν, αλλά συνάντησαν την άρνηση του Άβιλντσεν, που δεν τα θεωρούσε κατάλληλα για να ντύσουν μουσικά την ταινία. Ο Στίγκγουντ τον απέλυσε χωρίς δεύτερη κουβέντα και στη θέση του προσέλαβε έναν άλλο «εργάτη» του Χόλυγουντ, τον Τζον Μπάνταμ. Στο σενάριο συνεισέφερε και ο Νικ Κον, ο οποίος πολύ αργότερα παραδέχθηκε ότι το άρθρο ήταν προϊόν του μυαλού του.
Το σάουντρακ της ταινίας κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 1977. Περιλάμβανε επτά τραγούδια των Bee Gees, μουσική που έγραψε ο Ντέιβιντ Σάιρ και τραγούδια άλλων καλλιτεχνών. Στις 21 Ιανουαρίου 1978 ο δίσκος ανέβηκε στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών, όπως και τέσσερα τραγούδια. Συνολικά, μέχρι σήμερα, η μουσική του Saturday Night Fever έχει πουλήσει πάνω από 25.000.000 αντίτυπα και είναι μακράν το πιο επιτυχημένο σάουντρακ όλων των εποχών.
Η ταινία κυκλοφόρησε στις αίθουσες στις 14 Δεκεμβρίου 1977. Αμέσως, σχεδόν, σκαρφάλωσε στην κορυφή του αμερικάνικου box-office και ανέδειξε ένα μεγάλο πρωταγωνιστή, τον Τζον Τραβόλτα. Ο Τραβόλτα υποδύεται στην ταινία τον Τόνυ Μανέρο, ένα προβληματικό νεαρό, που ζει και αναπνέει όλη την εβδομάδα μόνο για το Σάββατο. Την ημέρα αυτή αφήνει πίσω τη μίζερη ζωή του, φοράει το ολόλευκο κουστούμι και για μια βραδιά αποσπά την προσοχή όλων με τις χορευτικές του επιδόσεις. Είναι ο αναμφισβήτητος βασιλιάς στον μικρόκοσμο της ντισκοτέκ. Τα κορίτσια θέλουν να πέσουν στην αγκαλιά του και τα αγόρια τον ζηλεύουν.
Η χαμηλού προϋπολογισμού ταινία απέφερε στον Στίγκγουντ το ποσό των 285.400.000 δολαρίων από την παγκόσμια διανομή της και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ στον Τζον Τραβόλτα, ένα από τα πολιτιστικά σύμβολα της δεκαετίας του '70. Το Saturday Night Fever βρίσκεται στην 172η θέση του πίνακα με τις εμπορικότερες ταινίες όλων των εποχών, αλλά σίγουρα έχει και μεγάλη ιστορική σημασία, καθώς αποτυπώνει με αυθεντικό τρόπο μια σημαδιακή εποχή για τη μουσική και τη νεανική κουλτούρα.

Μπελούρ Ιγενγκάρ

1918 – 2014


Θρυλικός γκουρού, που διέδωσε στη Δύση τη γιόγκα και γοήτευσε με τη διδασκαλία του εκατομμύρια ανθρώπους σ’ όλο τον κόσμο. «Ίσως κανένας δεν έχει κάνει τόσα όσα ο Ιγενγκάρ για να προσηλυτίσει τη Δύση στη γιόγκα», έγραφαν το 2002 οι Τάιμς της Νέας Υόρκης. Το 2004 το αμερικανικό περιοδικό «Time» τον συμπεριέλαβε στον κατάλογο με τους 100 επιδραστικότερους ανθρώπους στον κόσμο.
Ο Μπελούρ Κρισναματσάρ Σουνταραράγια Ιγενγκάρ (Bellur Krishnamachar Sundararaja Iyengar), γνωστός στον αγγλόφωνο κόσμο ως BKS Iyengar, γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1918 στο Μπελούρ της νοτιοδυτικής Ινδίας. Ήταν το 11ο από τα 13 παιδιά του δασκάλου Σρι Κρισναματσάρ και της Σεσάμα. Πέρασε φτωχικά παιδικά χρόνια και ταλαιπωρήθηκε από αρρώστιες, όπως η φυματίωση, ο τυφοειδής πυρετός και η ελονοσία.
Σε ηλικία 15 ετών εξασκήθηκε στην τεχνική ασάνα της γιόγκα, δίπλα στον κουνιάδο του, τον γιόγκι Σρι Τιρουμαλάι Κρισναματσάρια, γεγονός που βελτίωσε τη φτωχή υγεία του. Η επίδραση του συγγενή του, που θεωρείται ο «πατέρας της μοντέρνας γιόγκα», ήταν τεράστια και όπως δήλωσε αργότερα του οφείλει όλο του το είναι. Το 1937, όταν ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του, άρχισε να διδάσκει τη γιόγκα με την προτροπή του δασκάλου του. Το 1943 παντρεύτηκε τη Ραμαμανί, με την οποία απέκτησε έξι παιδιά, πέντε αγόρια κι ένα κορίτσι.
Στις αρχές της δεκαετίας του '50 άρχισε να γίνεται γνωστός στη Δύση, κυρίως μέσω του διάσημου αμερικανού βιολονίστα Γεχούντι Μενουχίν (1916-1999), ο οποίος τον είχε συναντήσει στη διάρκεια ενός ταξιδιού του στη Βομβάη και τον έφερε να διδάξει στο Λονδίνο, την Ελβετία και το Παρίσι. Το 1973 άνοιξε τη δική του σχολή στην πόλη Πούνε του κρατιδίου Μαχαράστρα της Δυτικής Ινδίας, προσελκύοντας προσωπικότητες απ' όλο τον κόσμο.
Στη διάρκεια του χρόνου τελειοποίησε μία τεχνική της γιόγκα («Ιγενγκάρ Γιόγκα»), η οποία βασίζεται σε μία διαδοχή σωματικών στάσεων και τη χρήση βοηθημάτων (σχοινιά, ζώνες) και επίπλων (καρέκλες, τραπέζια) για την πραγματοποίησή τους. Υπήρξε συγγραφέας πολυάριθμων βιβλίων για τη γιόγκα, μία πρακτική που έχει στην Ασία ιστορία 2.000 ετών.
Ανάμεσα στους μαθητές του συγκαταλέγονται ο αμερικανός βιολονίστας Γεχούντι Μενουχίν, ο ινδός συγγραφέας Γιντού Κρισναμούρτι (1895-1986), η βασίλισσα του Βελγίου Ελισάβετ (1876-1965), ο βρετανός συγγραφέας Άλντους Χάξλεϊ (1894-1963), η αμερικανίδα ηθοποιός Ανέτ Μπένινγκ και η αμερικανίδα σχεδιάστρια μόδας Ντόνα Καράν.
Ο Μπελούρ Ιγενγκάρ πέθανε στις 20 Αυγούστου 2014 στην πόλη Πούνε της Ινδίας, σε ηλικία 95 ετών.

Πίτερ Ο’ Τουλ
1932 – 2013


Σπουδαίος Ιρλανδός ηθοποιός, που απέκτησε διεθνή φήμη χάρη στην επιτυχημένη ερμηνεία του Τ. Ε. Λόρενς στην κινηματογραφική ταινία του Ντέιβιντ Λιν «Ο Λόρενς της Αραβίας» (1962).
Ο Πίτερ Σέιμους Ο' Τουλ (Peter Seamus O’ Toole) γεννήθηκε στις 2 Αυγούστου του 1932 στην Κονεμάρα της Ιρλανδίας, αν και τον διεκδικεί και το Λιντς της Αγγλίας. Ο ίδιος δεν διευκρίνισε ποτέ στη ζωή του ποιος από τους δύο ήταν ο τόπος της γέννησής του. Ήταν γιος του λιθογράφου, ποδοσφαιριστή και μπουκμέικερ Πάτρικ Ο’ Τουλ και της σκωτσέζας νοσοκόμας Τζέιν Φέργκιουσον.
Μεγάλωσε στο Λιντς και φοίτησε σε καθολικό σχολείο, όπου συχνά οι καλόγριες δασκάλες του τον έδερναν, επειδή ήταν αριστερόχειρας. Σε νεανική ηλικία ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, αλλά καθώς το όνειρό του ήταν να γίνει ηθοποιός, φοίτησε στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου, με συμμαθητές τον Άλμπερτ Φίνεϊ, τον Ρίτσαρντ Χάρις και τον Άλαν Μπέιτς, μεγάλα ονόματα του θεάτρου και του κινηματογράφου τα κατοπινά χρόνια.

Ο Πίτερ Ο’ Τουλ ως Λόρενς της Αραβίας
Καταξιώθηκε αρχικά ως θεατρικός ηθοποιός, παίζοντας ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου και ιδιαίτερα σαιξπηρικούς. Με τον κινηματογράφο και την τηλεόραση ασχολήθηκε ελάχιστα έως το 1962, οπότε ο Ντέιβιντ Λιν τον επέλεξε να πρωταγωνιστήσει στο ρόλο του συνταγματάρχη Λόρενς στην ταινία «Ο Λόρενς της Αραβίας». Η ερμηνεία του αυτή του χάρισε την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ.
Ακολούθησαν άλλες επτά υποψηφιότητες για  Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου, για τις ερμηνείες του στις ταινίες «Μπέκετ» (1964), «Το Λιοντάρι του Χειμώνα» (1968), «Αντίο κύριε Τσιπς» (1969), «Η άρχουσα τάξη» (1972), «Στάντμαν, ο ριψοκίνδυνος δραπέτης» (1980), «Η τυχερή μου χρονιά» (1982) και «Venus» (2007). Δεν κέρδισε ποτέ το πολυπόθητο αγαλματάκι, παρά μόνο το 2003, όταν η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου τον τίμησε με ένα βραβείο για το σύνολο της καριέρας του. Το 2000 είχε τιμηθεί με το βραβείο «Λόρενς Ολίβιε» για τις αξιοσημείωτες επιδόσεις του στο θέατρο.
Οι καταχρήσεις -έπινε και κάπνιζε πολύ- επιβάρυναν την υγεία του και τη δεκαετία του '70 έφτασε κοντά στο θάνατο, καθώς διαγνώστηκε με καρκίνο και του αφαιρέθηκε ένα μεγάλο μέρος του στομάχου του. Από τον γάμο του με την ηθοποιό Σαν Φίλιπς είχε αποκτήσει δύο κόρες, ενώ σε ηλικία 50 ετών έγινε πατέρας για τρίτη φορά, αποκτώντας ένα γιο από το μοντέλο Κάρεν Μπράουν. Το 1987 αρνήθηκε τον τίτλο του «σερ» για πολιτικούς λόγους.
Στις 10 Ιουλίου του 2012, ο Πίτερ Ο’ Τουλ ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την ενεργό δράση, λόγω της επιβαρυμένης κατάστασης της υγείας του. Πέθανε στις 14 Δεκεμβρίου του 2013, σε ηλικία 81 ετών.

Μανώλης Καλομοίρης


1883 – 1962


Κορυφαίος έλληνας μουσουργός. Θεωρείται ο δημιουργός της Εθνικής Σχολής, καθώς επιδίωξε να συνθέσει τη λόγια μουσική με την ελληνική ταυτότητα. Το δημοτικό τραγούδι και η ελληνική παράδοση, σε συνδυασμό με τις τεχνικές σύνθεσης της Δύσης, διαμόρφωσαν το ύφος του.
Γεννήθηκε στη Σμύρνη στις 14 Δεκεμβρίου 1883. Σπούδασε μουσική στην γενέτειρά του, την Κωνσταντινούπολη, την Αθήνα και τη Βιέννη. Από το 1906 έως το 1910 έζησε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας, όπου δίδαξε πιάνο στο Λύκειο Ομπολένσκι και γνώρισε από κοντά τη ρωσική εθνική σχολή.
Το 1908 πραγματοποιεί την πρώτη του εμφάνιση στην Αθήνα ως συνθέτης, σε μια ιστορική συναυλία στο Ωδείο Αθηνών στις 11 Ιουνίου. Το γραμμένο στη δημοτική γλώσσα πρόγραμμα της συναυλίας δημιουργεί αίσθηση και αναγνωρίζεται ως το μανιφέστο της Εθνικής Σχολής. Επηρεασμένος από το κίνημα της ρωσικής μουσικής σχολής είναι υπέρμαχος μιας εθνικής μουσικής «βασισμένης από τη μια μεριά στη μουσική των αγνών μας τραγουδιών μα και στολισμένης από την άλλη με όλα τα τεχνικά μέσα που μας χάρισεν η αδιάκοπη εργασία των προοδευμένων στη μουσική λαών και πρώτα πρώτα των Γερμανών, Γάλλων, Ρώσων και Νορβηγών». Ο Καλομοίρης συνδέθηκε με το κίνημα του δημοτικισμού, καθώς και με μεγάλες πνευματικές προσωπικότητες της εποχής του, όπως ο Κωστής Παλαμάς, ο Άγγελος Σικελιανός και ο Νίκος Καζαντζάκης.
Η μουσική του Καλομοίρη ενσωματώνει πολλά βαγκνερικά στοιχεία (ατέρμονη μελωδία, εξαγγελτικά μοτίβα), αλλά και τη χρήση κλιμάκων του δημοτικού τραγουδιού, προσαρμοσμένων πάντοτε στο συγκερασμένο ευρωπαϊκό σύστημα. Το έργο του χαρακτηρίζεται από έντονη πληθωρικότητα και ενορχηστρωτικό όγκο. Υπήρξε πολυγραφότατος και συνέθεσε 222 έργα (ορχηστρική μουσική, όπερες, έργα για φωνή και ορχήστρα, κύκλους τραγουδιών και μουσική δωματίου). Υπήρξε εχθρικός προς την ιταλική όπερα και τους Ιόνιους συνθέτες, αλλά και στα σύγχρονα ρεύματα του εξπρεσιονισμού και της ατονικής μουσικής.
Σημαντικά έργα του θεωρούνται οι όπερες «Ο Πρωτομάστορας» (1915), αφιερωμένη στο «Πρωτομάστορα της Μεγάλης Ελλάδος» Ελευθέριο Βενιζέλο και το «Δαχτυλίδι της Μάνας» (1917), η «Συμφωνία της Λεβεντιάς» (1929), με την ενσωμάτωση Βυζαντινών Ύμνων και ο κύκλος τραγουδιών «Μαγιοβότανα» (1912-1913) σε ποίηση Κωστή Παλαμά.
Ο Μανώλης Καλομοίρης, πέρα από το συνθετικό του έργο, σφράγισε με την παρουσία του όλους του τομείς της μουσικής. Έγραψε μουσικοπαιδαγωγικά βιβλία, ίδρυσε το Ελληνικό Ωδείο και στη συνέχεια το Εθνικό Ωδείο, δημιούργησε δικό του μελοδραματικό θίασο ελλείψει κρατικής σκηνής, υπήρξε επιθεωρητής των στρατιωτικών Μουσικών (τον απέλυσε το 1936 ο Μεταξάς, επειδή παρακολούθησε την κηδεία του Ελευθέριου Βενιζέλου), συνεισέφερε στην ίδρυση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, έγραψε κριτικές και άρθρα σε εφημερίδες και αγωνίστηκε με σθένος για τα δικαιώματα των μουσικών. Το αποκορύφωμα της τέχνης του ήταν η αναγόρευσή του σε ακαδημαϊκό στις 8 Ιουνίου 1946 και έγινε ο πρώτος μουσικός που πέρασε την πόρτα της Ακαδημίας Αθηνών.
Ο Μανώλης Καλομοίρης έφυγε από τη ζωή στις 3 Απριλίου του 1962, χωρίς να προλάβει να ακούσει το λυρικό του έργο «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος» (1961), η πανελλήνια πρώτη του οποίου δόθηκε στις 12 Αυγούστου 1962 στο Ηρώδειο.

ΧανουκάΕβραϊκή γιορτή, σε ανάμνηση της επανάκτησης του Ναού του Σολομώντος, κατά τη διάρκεια της εξέγερσης των Μακκαβαίων εναντίον του ελληνιστικού βασιλείου των Σελευκιδών τον 2ο π.Χ. αιώνα. Η γιορτή της Χανουκά (Hanukkah) διαρκεί οκτώ νύχτες και ημέρες, με αφετηρία την 25 ημέρα του μήνα Κισλέβ, σύμφωνα με το Εβραϊκό Ημερολόγιο (σούρουπο της 24ης Δεκεμβρίου 2016 - βράδυ της 1ης Ιανουαρίου το 2017). Είναι γνωστή ως εορτή των Φώτων, επειδή ανάβεται μία ειδική λυχνία με εννέα βραχίονες, που ονομάζεται μενορά ή χανουκά.
Η δυναστεία των Σελευκιδών είχε ιδρυθεί το 305 π.Χ. από τον Σέλευκο Α' Νικάτορα, στρατηγό και διάδοχο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και καταλάμβανε χονδρικά τη γεωγραφική περιοχή που σήμερα αποκαλούμε Μέση Ανατολή. Ένας από τους επιγόνους του, ο Αντίοχος Δ' ο Επιφανής (175-163 π.Χ.), φανατικός λάτρης του ελληνικού πολιτισμού, κατέλαβε την Ιερουσαλήμ και θέλησε να επιβάλει με τη βία τον ελληνικό τρόπο ζωής και την εθνική θρησκεία στους Ιουδαίους. Βεβήλωσε το Ναό με την τοποθέτηση βωμού του Ολυμπίου Διός και την τέλεση θυσίας από τον ίδιο το 168 π.Χ. Οι Ιουδαίοι αντέδρασαν και με επικεφαλής την οικογένεια των Μακκαβαίων ή Ασμοναίων, κατόρθωσαν να ανακαταλάβουν την Ιερουσαλήμ το 162 π.Χ. και να εξαγνίσουν το Ναό από το μίασμα της ειδωλολατρίας.
Σύμφωνα με την παράδοση, όταν επέστρεψαν στο Ναό βρήκαν μόνο ένα μπουκαλάκι με ελαιόλαδο που δεν είχε σπάσει για να ανάψουν το λυχνάρι του ναού, τη μενορά. Το λάδι έφτανε για μία ημέρα μόνο κι όμως διάρκεσε οχτώ ημέρες, όσο χρειάστηκε για να φτιάξουν καινούριο λάδι και να το φέρουν από την Ιερουσαλήμ. Αυτό το συμβάν αποτέλεσε την αφορμή για την παράδοση να ανάβονται κεριά στη γιορτή του Χανουκά. Το πρώτο βράδυ της Χανουκά ανάβεται ένα κερί και κάθε ημέρα προστίθεται από ένα μέχρι που το όγδοο βράδυ είναι αναμμένα και τα οχτώ κεριά της μενορά. Τα κεριά πρέπει να ανάβονται αμέσως μόλις σκοτεινιάσει, μετά την εσπερινή προσευχή.
Η Χανουκά άρχισε να διαδίδεται από τη δεκαετία του '70, μέσω των Αμερικανοεβραίων, οι οποίοι θέλοντας να προσαρμοστούν στον αμερικάνικο τρόπο ζωής, επέλεξαν τη γιορτή αυτή που βρίσκεται κοντά στα Χριστούγεννα. Τα φαγητά των ημερών είναι βασισμένα στο λάδι και ξεχωρίζουν οι λουκουμάδες (sufganiyah) και οι πατατοκροκέτες (latkes). Τα παιδιά διασκεδάζουν με μία σβούρα που λέγεται ντρέντλ ή σεβιβόν και δέχονται σοκολατένια νομίσματα (hanukkah gelt) από τους μεγαλυτέρους.
 

ΕιδήσειςΕλλάδα

 • Αιματηρή ληστεία σε βιομηχανία αλλαντικών στην Κηφισιά σημειώθηκε στις 3 το μεσημέρι. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τέσσερα άτομα έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπα τους με κουκούλες εισέβαλαν στο χώρο και κατά τη διάρκεια της ληστείας πυροβόλησαν - πιθανότατα με καλάσνικοφ - και τραυμάτισαν δυο άτομα, μέλη της οικογένειας Υφαντή.
 • Με τις κατηγορίες της παράνομης βίας σε ανήλικο και πρόκλησης σωματικών βλαβών παραπέμφθηκε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χίου 32χρονος Σύρος που βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας τα τελευταία 24ωρα μετά τη διαρροή βίντεο με τον βασανισμό τετράχρονου αγοριού στις ντουζιέρες του καταυλισμού της Σούδας. Επίσης, ερευνώνται πληροφορίες, αλλά και φωτογραφίες που συνδέουν τον συλληφθέντα με τον ISIS.
 • Μέχρι την Δευτέρα οι τράπεζες θα έχουν καταβάλει στο MEGA 2 εκατ. ευρώ που προορίζονται κυρίως για καταβολή μέρους των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του καναλιού, διαβεβαίωσε η Alpha Bank τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.
 • Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του υφυπουργού Παιδείας Κώστα Ζουράρι, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τις αλλαγές στην εκαπίδευση, όταν είπε: «Νομίζετε ίσως ότι δεν απειλούμαστε τώρα ως χώρα, μόνο κάποια νησιά μάς ζητάει ο Ερντογάν. Και να χάσουμε μερικά νησιά δεν πειράζει. Τα νησιά θα τα ξαναπαίρνουμε πάντοτε. Τη γλώσσα έχει σημασία να μην μας πάρουν».
 • Έκλεισε η Νομική Σχολή Αθηνών με απόφαση της κοσμητείας, επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα. Φοιτητές «έσπασαν» τον αποκλεισμό και έχουν εισέλθει στο χώρο της σχολής, την οποία έχουν περικυκλώσει αστυνομικές δυνάμεις και δεν επιτρέπουν την πρόσβαση σε αυτήν.

Κόσμος

 • Η  ιταλική Γερουσία έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι. Συνολικά, 169 γερουσιαστές τάχθηκαν υπέρ  και 99 με αρνητική ψήφο. Οι 18 πρώην γερουσιαστές της Φόρτσα Ιτάλια και της Scelta Civica (Επιλογής Πολιτών) που είχε ιδρύσει ο Μάριο Μόντι επέλεξαν να μην στηρίξουν το νέο κυβερνητικό σχήμα, επειδή δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν κανένα υπουργείο. Οι γερουσιαστές δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία της Τετάρτης.
 • H προσφυγική κρίση και η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η πολιτική άμυνας της ΕΕ, η Ουκρανία και η Συρία, αλλά και το Brexit είναι τα θέματα που θα συζητηθούν στην Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης στις Βρυξέλλες. Οι 28 ηγέτες των κρατών της ΕΕ αναμένεται να στείλουν σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα ότι παραμένουν προσηλωμένοι στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.
 • Το Πεκίνο προειδοποίησε τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ότι οποιαδήποτε απόπειρα να αμφισβητηθεί η πολιτική της «Μίας Κίνας» θα μπορούσε να επηρεάσει την ειρήνη στα Στενά της Ταϊβάν. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης προειδοποίησε, επίσης, ότι οι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στις σινο-αμερικανικές σχέσεις.
 • Άκομψο χιούμορ ενώπιον δεκάδων ξένων πρεσβευτών σε δεξίωση στο Λονδίνο το βράδυ της Τρίτης με «θύμα» την πρωθυπουργό της Βρετανίας έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος σχολίασε ότι η Τερέζα Μέι είναι τόσο κοσμοπολίτισσα, ώστε να φοράει δερμάτινο παντελόνι που μοιάζει με το γερμανικό «lederhosen» (Σ.τ.Μ: τα παραδοσιακά δερμάτινα σορτς με τις τιράντες που φορούν οι άνδρες σε περιοχές των Άλπεων, όπως στη Βαυαρία).
 • Για «αδιευκρίνιστους ακόμη λόγους», με αναφορές να επιρρίπτουν την ευθύνη είτε στη Δαμασκό είτε στο Ιράν, καθυστερεί η έναρξη της απομάκρυνσης τόσο αμάχων όσο και αντικαθεστωτικών από το ανατολικό Χαλέπι, την ώρα που οι συγκρούσεις συνεχίζονται -όπως και οι επαφές στους άξονες Μόσχας, Δαμασκού, Άγκυρας και Τεχεράνης. Η συνεννόηση για παύση πυρός έχει καταρρεύσει ενώ συγκλίνουσες πηγές μιλούν την Τετάρτη για νέες επιδρομές και πλήγματα με όλμους.

Οικονομία

 • Μεγάλες πιέσεις δέχθηκαν την Τετάρτη οι τιμές των μετοχών, με την αγορά να υποχωρεί κάτω και από τις 620 μονάδες, αποτυπώνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ οι πληροφορίες ότι ο ESM «παγώνει» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, επιδείνωσαν το κλίμα. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 619,19 μονάδες, με πτώση 3,21%.
 • Την αναβολή της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος μέχρι τον Ιανουάριο, οπότε αναμένεται η ολοκληρωμένη έκθεση των θεσμών, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τυπου του προέδρου του Eurogroup. Μάλιστα κάνει ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι «οι θεσμοί έχουν συμπεράνει πως οι πράξεις της ελληνικής κυβέρνησης φαίνονται να μην είναι συμβατές με τις συμφωνίες μας». Επιιβεβαιώνει δε την έντονη ενόχληση του Βερολίνου μιλώντας για ενστάσεις που πάγωσαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.
 • Στην καταγγελία ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει συμφωνήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα για δέκα χρόνια προχώρησε ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης. Το κείμενο αυτό δεν είναι δεσμευτικό, απαντούν κυβερνητικές πηγές στη ΝΔ.
 • Τα 7,45 δισ. ευρώ, επίπεδα-ρεκόρ, έφτασε το πρωτογενές πλεόνασμα στο ενδεκάμηνο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Καταγράφεται υπέρβαση εσόδων κατά 1,45 δισ. ευρω, ενώ συνεχίζεται η υπερσυγκράτηση δαπανών. Πάνω από τον στόχο, κατά 534 εκατ. ευρώ, κινήθηκαν τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού και τον Νοέμβριο. Αντίθετα κάτω των στόχων κινούνται οι επιστροφές φόρων.
 • Την ετυμηγορία των θεσμών σχετικά με το αν «ο μποναμάς Τσίπρα» συνάδει με τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο του μνημονίου, αναμένει ο ESM προκειμένου να προχωρήσει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, δηλώνει εκπρόσωπός του, όπως μεταδίδει το Bloomberg. «Έως ότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των παροχών από τους θεσμούς, οι διαδικασίες για την υλοποίηση των σχετικών μέτρων έχουν “παγώσει”» έσπευσε να εξηγήσει ο εκπρόσωπος του ESM.

Αθλητισμός

 • Την πρόκριση στη φάση των «16» του κυπέλλου Ελλάδας εξασφάλισε ο Ατρόμητος, νικώντας εύκολα στην Κομοτηνή τον Πανθρακικό με 3-0, για την 3η και τελευταία αγωνιστική του 7ου ομίλου. Από τον ίδιο όμιλο προκρίθηκε ο Παναιτωλικός που συνέτριψε 5-1 την Καλλιθέα στο «Γρηγόρης Λαμπράκης». Τη νίκη επί των Χανίων και ουσιαστικά την πρόκριση στην επόμενη φάση πέτυχε ο Πλατανιάς, ο οποίος επικράτησε 2-1 για τον 2ο όμιλο και μόνο αν χάσει την Πέμπτη ο Ολυμπιακός από τη Σπάρτη, κινδυνεύει να μείνει εκτός.
 • Οι Κασίμα Άντλερς έκαναν την έκπληξη στον πρώτο ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου συλλόγων, που διεξάγεται στην Ιαπωνία, καθώς επιβλήθηκαν 3-0 της Ατλέτικο Νασιονάλ από την Κολομβία και εξασφάλισαν το εισιτήριο για τον τελικό της Κυριακής. Στο ματς έγινε για πρώτη φορά στην ιστορία διοργώνωσης υψηλού επιπέδου χρήση ριπλέι, με τον διαιτητή Βίκτορ Κασάι να καταλογίζει πέναλτι σε φάση που «έχασε» στη διάρκεια του ματς. Ο άλλος ημιτελικός της διοργάνωσης θα διεξαχθεί την Πέμπτη, με αντιπάλους την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης και την Αμέρικα του Μεξικού.
 • Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα αποχωρεί από τον Παναθηναϊκό καθώς δεν δέχτηκε να αναλάβει άλλο πόστο στην ομάδα εκτός του τεχνικού διευθυντή. Ο Βραζιλιάνος συναντήθηκε σήμερα, Τετάρτη, με το αφεντικό των «πράσινων» Γιάννη Αλαφούζο και αποφασίστηκε η λύση της συνεργασίας τους.
 • Σε έναν αγώνα... τυπικής διαδικασίας, όπως ο αυτός της Πέμπτης στη Σπάρτη για την 3η και τελευταία αγωνιστική του Κυπέλλου, καθώς ο Ολυμπιακός έχει ήδη πάρει την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, ο Πάουλο Μπέντο συμπεριέλαβε στην αποστολή κάποιους βασικούς, αλλά και αρκετούς αναπληρωματικούς και νεαρούς παίκτες.
 • Ο Λέο Μάτος του ΠΑΟΚ ήταν ο πρωταγωνιστής στην 14η αγωνιστική της Super League, καθώς ήταν ο ηγέτης στη νίκη της ομάδας του κόντρα στον Πλατανιά (3-0), ενώ ο Αντρέ Σιμόες της ΑΕΚ κέρδισε τον τίτλο του του σκόρερ του καλύτερου τέρματος της αγωνιστικής.
ΕΙΠΕ...
Η καλλονή μονάχη δεν εμπνέει τον έρωτα, πολλές φορές ευχαριστεί, αλλά δεν προκαλεί τη στοργή.
Μιγκέλ Ντε Θερβάντες
Μιγκέλ Ντε Θερβάντες
Ισπανός συγγραφέας.
ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...

Οι ιερείς στην αρχαία Αίγυπτο ξύριζαν όλες τις τρίχες από το σώμα τους, ακόμα και από τα βλέφαρα!
https://www.sansimera.gr/

O  AYΡΙΑΝΟΣ  ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΟ  ΛΙΔΟΡΙΚΙ 


Πέμπτη
15/12
02:00
1°C
Αισθητή Θερμοκρασία-3°C
75%
2 Μπφ ΒΔ
9 Km/h
ΚΑΘΑΡΟΣ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης!
08:00
1°C
Αισθητή Θερμοκρασία-2°C
87%
2 Μπφ ΒΔ
9 Km/h
ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ
14:00
9°C
67%
2 Μπφ ΝΔ
9 Km/h
ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ
20:00
7°C
95%
1 Μπφ Α
3 Km/h
ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης!


ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ  ΤΗΝ  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 
  " ..KAI  ΔΙΗΓΩΝΤΑΣ  ΤΑ  ΝΑ...ΚΛΑΙΣ ..."      Πίκρα  και..φαρμάκι , φίλοι  μου τα  αποτελέσματα  της  Δ.Α , όπου  δεν  υπάρχει  ΚΑΝΕΝΑΣ  ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΗΣ  ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ , υπάρχει μόνο ένα  χωριανός  μας  ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ , ποιος  ξέρει . ίσως  για..στάχτη  τα  μάτια ..
   Μεταξύ  μας . δεμ  είναι  και  λίγο .να  διαγράφεις  μια  ιστορία δεκαετιών , που  χωρίς  να  λέμε  πως  η Δ.Α έλυνε  τα  προβλήματά  μας , όχι  βέβαια , ύστερα στις  εποχές  των.." ΚΑΤΟΠΙΝ  ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ  ΜΑΣ ..." , τις  θυμάστε  φυσικά , που..μάλιστα  ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ  ΟΛΟΤΑΧΩΣ , ΌΛΑ  ΓΙΝΟΝΤΑΝ ...ΔΗΜΟΣΙΟΣΧΕΣΗΤΙΚΑ , ΞΕΡΕΤΕ  ΤΩΡΑ ...
   Μπορεί  λοιπόν , τα  χάλια  να ήταν  πάντα  τα ..ίδια , είχες  όμως  ένα  ..αποκούμπι , την  Δ.Α , ΤΗ  ΓΚΙΩΝΑ , όλο  και  κάπου  μπορούσες  να  πεις  τον  πόνο  και το..παράπονό  σου , τώρα  όμως  οι  πόρτες  ειναι  κλειστές  , ή..δύσκολες  στο  άνοιγμα , ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ  ΦΙΛΟΙ  ΜΟΥ  ΑΝΕΦΈΡΟΜΑΙ  ΣΕ  ΘΕΜΑΤΑ  ΓΕΝΙΚΟΥ  ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ , ΠΟΥ  ΔΥΣΤΥΧΏΣ  ΚΑΝΈΝΑΝ  ΔΕΝ..ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ  ΠΙΑ ...
  Τελικά , πιστεύουμε  πως  ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ  ΣΥΛΛΟΓΟΙ  ΣΤΗ  ΔΩΡΙΔΑ , ΑΛΛΑ..ΕΝΕΡΓΟΊ  ΣΥΛΛΟΓΟΙ , ΘΑ  ΜΠΟΡΟΎΣΑΝ  ΝΑ  ΠΡΟΣΦΈΡΟΥΝ ΠΟΛΛΆ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ  ΑΠ'Ο  ΤΩΡΑ , ΑΛΛΑ ΑΝΤΕ  ΝΑ  ΑΦΑΙΡΕΣΕΙΣ  ΤΑ..ΟΦΙΤΣΙΑ  ΑΠ' ΤΟΥΣ..ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ  
   Με  την  ευκαιρία  θα  ήθελα  να  γνωρίσω  κάτι  σε  όλους  τους  Δωριείς ..που θέλουν  καλά  και  ντε  να  μας..σώσουν ..ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ  ΑΡΑΓΕ  ΠΩΣ  ΤΑ  ΠΑΙΔΙΑ  ΤΗΣ  ΔΩΡΙΔΑΣ , ΔΕΝ  ΕΧΟΥΝ  ΤΗ  ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ  ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΝ  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ; ΚΑΙ  ΞΕΡΕΤΕ  ΤΟ  ΛΟΓΟ ; ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ  ΔΙΟΡΊΖΟΝΤΑΙ  ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ  ΣΧΕΔΊΟΥ , ΓΙΑ  ΛΊΓΑ  ΠΑΙΔΙΆ , ( λες  και φταίνε  τα  παιδιά που  γεννήθηκαν  σε  μικρά ..μέρη ...) ΑΛΛΑ  ΚΥΡΙΩΣ  ΓΙΑΤΙ  ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΡΜΟΔΙΟΫΠΕΥΘΥΝΟΣ  ΔΕΝ  ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΕ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ  ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ  ΣΧΕΔΙΟΥ  ΣΤΗ  ΔΩΡΙΔΑ , ΜΗ  ΣΑΣ  ΦΑΙΝΕΤΑΙ  ΠΑΡΑΞΕΝΟ, ΕΤΣΙ  ΑΚΡΙΒΩΣ  ΈΧΟΥΝ  ΤΑ  ΠΡΑΓΜΑΤΑ , ΚΑΙ  ΡΩΤΑΜΕ   , ΓΙΑΤΙ  ΤΑ  ΠΑΙΔΙΆ  ΜΑΣ  ΑΠΟΚΛΕΊΟΝΤΑΙ  ΑΠ' ΤΗΝ  ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΉ ; ΤΙ  ΕΧΟΥΝ  ΚΆΝΕΙ ;  ΚΑΤΟΥΡΗΣΑΝ  ΣΤΑ  ..ΠΗΓΑΔΙΑ ; 
  Το  θέμα  το  αναφερω  σήμερα  φίλοι  μου γιατί , πριν   από λίγο  καιρό , γνώρισα  ένα  φίλο απ' τους  Δελφούς , που  η  κόρη  του  είχε  το  ίδιο  πρόβλημα , ΑΛΛΑ  ΟΜΩΣ ..ΣΠΡΩΧΝΟΝΤΑΣ ..ΠΙΕΖΟΝΤΑΣ ..ΕΞΑΣΦΆΛΙΣΑΝ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ  ΚΑΘΗΓΗΤΗ ,  ΝΑΙ  ΑΛΛΑ  ΕΚΕΊΝΟΙ ΕΊΧΑΝ ΚΑΠΟΙΕΣ...ΑΚΡΕΣ , ΌΠΩΣ  ΛΈΝΕ , ΕΜΕΙΣ , ΠΟΥ  ΘΑ  ΑΠΟΤΑΘΟΎΜΕ ; ΠΟΥ  ΚΑΝΕΝΑΣ  ΔΕΝ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ  ΤΑ  ΠΑΙΔΙΑ  ΤΗΣ  ΔΩΡΙΔΑΣ ; ΥΣΤΕΡΑ , ΘΑ  ΘΕΩΡΗΘΟΎΜΕ  ΚΑΙ..ΓΡΑΦΙΚΟΙ , ΠΟΥ  ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ  ΜΕ  ΤΕΤΟΙΑ ..ΜΠΑΝΑΛ  ΘΕΜΑΤΑ , ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΑ , ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΏΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΜΕΝΑ , ΕΤΣΙ  ΩΣΤΕ  ΤΑ  ΠΑΙΔΙΑ  ΜΑΣ . ΑΝ  ΘΕΛΟΥΝ  ΝΑ  ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΝ , ΝΑ  ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ  ΟΙ  ΦΤΩΧΟΙ  ΓΟΝΕΙΣ  ΤΟΥΣ  ΟΛΑ  ΤΟΥΣ ΤΑ  ΛΕΦΤΑ ...ΟΛΑ  ΤΟΥΣ , ΟΠΩΣ  ΤΟ  ΑΚΟΥΤΕ ...
   Γι' αυτό  σας  λέω , όλα  επανέρχονται  στα..παλιά , ΔΕΛΤΙΑ  ΤΥΠΟΥ , ..ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ  ΜΑΣ  ΚΑΙ..ΔΕΝ  ΣΥΜΜΑΖΕΥΕΤΑΙ , ΚΙ' ΟΛΟΙ  ΕΙΜΑΣΤΕ  ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΛΙΜΟΝΟ  ΣΤΟΥΣ ...ΑΒΟΛΕΥΤΟΥΣ ..ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ  ΔΗΛΑΔΉ ....

     Καλό  σας  βράδυ , να  περνάτε  όλοι  καλά 
      Απ' το  " Λιδωρίκι " ,με  αγάπη 
         www.lidoriki.com 
        

No comments: