12.11.16

TIΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ !!!!

Το βόλεμα πολιτικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ...


Ασφαλώς θα περιμένατε να αναλάβει επικεφαλής του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας κάποιο πρόσωπο με γνώσεις και προσόντα σχετικά με την εργατική νομοθεσία και βεβαίως ευφυΐα στους ελέγχους.
Δεν ξέρω αν θα απογοητευθείτε όταν διαβάσετε πως τα προσόντα του είναι ότι έχει διατελέσει γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Συνασπισμού, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ότι έχει εργαστεί στην ιδιωτική εκπαίδευση και έχει συνεργαστεί ερευνητικά με το Ινστιτούτο Rosa Luxemburg.
Δεν ξέρω εσάς πως σας φαίνεται αλλά εμένα κάτι σαν πολιτικός καθοδηγητής, σαν κομισάριος μου κάνει και ουδόλως σκληρός ελεγκτής και η τοποθέτηση σαν βόλεμα κάποιου πολιτικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ.


Κάλχας
http://www.newsit.


Καθήκοντα ειδικού γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) ανέλαβε ο Αθανάσιος Ηλιόπουλος, σε αντικατάσταση του Γιάννη Σούκου που παραιτήθηκε. Ο Αθανάσιος Ηλιόπουλος παρέλαβε τα καθήκοντά του από τον  Γιάννη Σούκο, παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη.

Ο Αθανάσιος Ηλιόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Αθήνα, έχει κάνει σπουδές Πληροφορικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών του τμήματος Ιστορίας και Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ είναι υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος Ιστορίας και Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημίου.
Έχει διατελέσει γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Συνασπισμού, είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχει εργαστεί στην ιδιωτική εκπαίδευση και έχει συνεργαστεί ερευνητικά με το Ινστιτούτο Rosa Luxemburg.
http://tvxs.gr


Nάσος Ηλιόπουλος : "Την Κυριακή το βράδυ θα 

αναπνεύσουμε ξανά."

[Εκλογές 2015 - Συνεντεύξεις με 

υποψηφίους λίγο πριν το νήμα]

Γράφει : Ιάκωβος Μαύρος - Συνεντεύξεις - 24/01/2015
Μετά το WebTv πάνελ με νέους υποψηφίους, ToPeriodiko κλείνει την 
προεκλογική περίοδο ζητώντας από συγκεκριμένους υποψήφιους  να απαντήσουν για αυτό «το αύριο», μια στιγμή πριν έρθει.
Εδώ ο Νάσος Ηλιόπουλος, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ 
στην Α’Αθήνας. Από τους νεότερους του είδους, μέλος της γενιάς 
του φοιτητικού κινήματος του ’06 – ’07 και γραμματέας της νεολαίας 
ΣΥΝ την περιοδο 2010-13. Δειτε τι μας είπε:

– Είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα «κλισέ» τα τελευταία χρόνια στην
 πολιτική και προφανώς στις προεκλογικές περιόδους: Το ζήτημα των 
«νέων ανθρώπων στην πολιτική». Εσείς είστε ένας νέος ηλικιακά υποψήφιος. 
Πιστεύετε στο «νέο» στην πολιτική; Και πως το ορίζετε αυτό;
Το νέο δεν αφορά την ηλικία. Φυσικά, είναι σημαντικό στις τάξεις του κινήματος 
αλλά και στα κόμματα που εκφράζουν μια αντιπαραθετική λογική στο κυρίαρχο 
σύστημα, να είναι κυρίαρχο το στίγμα και η παρουσία της νεολαίας. Από την 
άλλη όμως, επειδή η φράση περί “νέου” στην πολιτική έχει νοηματοδοτηθεί 
συγκεκριμένα στο δημόσιο διάλογο από τύπους σαν το Θεοδωράκη ή από 
υποψήφιους της ΝΔ, πρώην Δαπίτες φίλους του Παπαμιμίκου, χρειάζεται 
να πάρουμε αποστάσεις. Ένας 20χρονος δαπίτης δεν λέει πολλά διαφορετικά 
από ένα φιλοβασιλικό παππού που ψηφίζει 40 χρόνια Δεξιά. Και είμαι σίγουρος
 ότι ένας 90χρονος παλιός ΕΠΟΝίτης, έχει πολύ πιο όμορφα και ζωντανά οράματα 
από τον κάθε φιλελεύθερο γιάπη που παριστάνει το “νέο” στην πολιτική.

– Βασικό ζήτημα σε αυτές τις εκλογές είναι προφανώς το χρέος, οι δανειακές συμβάσεις και η λεγόμενη «διαπραγμάτευση». Πιστεύετε ότι ο άλλος πόλος μιας τέτοιας διαδικασίας (εταίροι, τρόικα, funds κλπ.) είναι όντως διατεθειμένοι να μπουν σε μια τέτοια διαδικασία; Αν όχι, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένος να συγκρουστεί μέχρι τέλους μαζί τους;
Από τη στιγμή που σε αυτή τη χώρα υφίσταται ακόμα η έννοια της λαϊκής κυριαρχίας, η οποιαδήποτε απάντηση περνά μέσα από τη διάθεση του κόσμου να έρθει σε σύγκρουση με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που ο κόσμος του δώσει την έγκριση, καθίσταται η επίσημη θέση της χώρας. Αυτή τη θέση πρέπει να σεβαστεί και ο άλλος πόλος της διαπραγμάτευσης. Θέλοντας και μη θα μπούν σε αυτή τη διαδικασία, ακριβώς επειδή παίζονται πολλά περισσότερα πλέον από την πολτική επιβίωση των συμμάχων της Μέρκελ και του Σόϊμπλε στην Ελλάδα. Από τη στιγμή που ρητά στις 26 Γενάρη το μνημόνιο τελειώνει, η όλη συζήτηση αφορά το ζήτημα του χρέους. Εκεί, θα μιλήσει η λογική. Εφόσον ισχύει το επιχείρημα του 2010 που έφερε τα μνημόνια, ότι το χρέος στο 120% του ΑΕΠ δεν είναι βιώσιμο, στέκει πολλαπλώς το επιχείρημα ότι σήμερα που βρίσκεται στο 176% του ΑΕΠ απαιτείται διαγραφή μεγάλου μέρους του. Εξακολουθεί να υπάρχει το επιχείρημα της ανάγκης συνολικής διευθέτησης των χρεών των κρατών της ευρωζώνης, ειδικά όταν πέρα από την Ελλάδα, στις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες μιλάμε για ποσά σε τρισεκατομμύρια ευρώ. Σε κάθε περίπτωση όμως, το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής θέτει τα πράγματα σε τελείως διαφορετική βάση και φυσικά, η πίεση για πρώτη φορά θα βρεθεί στην απέναντι πλευρά του τραπεζιού.

– Δώστε μας συνοπτικά 2 -3 κατευθύνσεις που μπορούν να κάνουν έναν νέο άνθρωπο στην Ελλάδα του 2015 να ξαναπιστέψει ότι έχει ελπιδοφόρο το μέλλον μπροστά του.
Είναι τόσο εκτεταμένη η επίθεση στη νέα γενιά που ακόμα και ορισμένα αυτονόητα πράγματα σήμερα συνιστούν ελπίδα. Πρώτα και κύρια, χρειάζεται άμεσα να αποκατασταθεί η αξιοπρέπεια στην εργασία. Ο κατώτατος μισθός θα επανέλθει στα 751, θα χτυπηθεί η ελαστική, απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, θα σταματήσει το φαγοπότι που έχουν στήσει τα ΚΕΚ πάνω στα προγράμματα voucher, θα προστατευθεί ο κόσμος της εργασίας από την εργοδοτική ασυδοσία που διογκώθηκε τη μνημονιακή περίοδο. Παράλληλα, θα ξεκινήσει να τρέχει ένα σχέδιο για 300.000 νέες θέσεις εργασίας όπου εκεί βασικό κομμάτι θα αφορά τους νέους και τις νέες που σήμερα 2 στους 3 βρίσκονται στην ανεργία. Ένα από τα κομμάτια που θα δουλέψουμε είναι αυτό της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και της ενίσχυσης των συνεταιριστικών εγχειρημάτων. Αυτό αφορά ένα σχέδιο που απαντά στο πώς νέοι και νέες που έχουν σήμερα ικανότητες και όρεξη για δημιουργία, θα μπορούν να εργαστούν στο αντικείμενο τους και να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

– Βρεθήκατε κι εσείς ο ίδιος ως φοιτητής αλλά και πολλοί νέοι, όλα τα τελευταία χρόνια σε διαδηλώσεις όπου η δράση των ειδικών κατασταλτικών δυνάμεων της αστυνομίας υπήρξε βάρβαρη, απάνθρωπη και επιθετική. Η συζήτηση στο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιφατική πολλές φορές σε αυτό το θέμα. Τι προτίθεστε να κάνετε με όσα ακούγονται για αφοπλισμό ή κατάργηση τέτοιων δυνάμεων;
Αυτό που ισχυριζόμαστε και είναι άλλωστε επίσημη θέση του συνδικαλιστικού οργάνου των αστυνομικών είναι ότι οι αστυνομικοί που βρίσκονται σε διαδηλώσεις ή στα γήπεδα δεν γίνεται να οπλοφορούν και δεν θα οπλοφορούν. Όσον αφορά το τελευταίο, η θέση μας, όπως διατυπώθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση με την ΠΟΑΣΥ είναι η κατάργηση των ΥΑΤ (ΜΑΤ)-ΥΜΕΤ ως ειδικών δυνάμεων για την καταστολή λαϊκών κινητοποιήσεων. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τμήματα που συμπεριφέρονται έξω από οποιοδήποτε δημοκρατικό πλαίσιο ή λειτουργούν ως φρουροί επιχειρηματικών συμφερόντων, όπως ο στρατός κατοχής του Μπόμπολα στη Χαλκιδική.

– Γίνεται μια κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι στο όνομα του «εφικτού», τα κάνει όλα ανέφικτα. Πείτε μας αν πιστεύετε ότι πρέπει να καταργηθεί ο ΤΑΪΠΕΔ και αν ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να το κάνει. Τι θα γίνει με το Ελληνικό, τη ΔΕΗ, τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ήδη λάβει χώρα; Με τα εργατικά δικαιώματα, τους μισθούς και τις συντάξεις που κόπηκαν (13ος, 14ος μισθός).
Το ΤΑΙΠΕΔ φτιάχτηκε για να γίνει ο πλασιέ της δημόσιας περιουσίας με σκοπό το ξεπούλημα της σε εγχώριους και διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους. Πέρα όμως από το κόστος των μεταβιβάσεων υπάρχει και σοβαρό θέμα διαφάνειας επί της διαδικασίας αυτών. Μην ξεχνάτε ότι για κάποιο λόγο η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έχει ψηφίσει ασυλία στο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ. Αν ήταν όλα καθαρά, δεν θα υπήρχε αυτή η ανάγκη για αυτούς. Άρα είναι σαφές ότι αυτός ο οργανισμός θα κλείσει και όλες οι περιπτώσεις στις οποίες είχε εμπλακεί θα επανελεγχθούν στην κατεύθυνση της υπεράσπισης της δημόσιας περιουσίας. Το ίδιο φυσικά θα συμβεί και με τις περιπτώσεις ιδιωτικοποιήσεων στρατηγικών τομέων της οικονομίας γιατί δε νοείται οργανισμοί που συγκροτήθηκαν για την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών να περνάνε στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων με μοναδικό σκοπό το κέρδος.
Στο κομμάτι των εργατικών κεκτημένων, τα άμεσα μέτρα είναι η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751, η πλήρης αποκατάσταση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των αρμοδιοτήτων του ΟΜΕΔ που προσφεύγουν τα συνδικάτα όταν δεν εφαρμόζονται οι ΣΣΕ, και η επαναφορά της 13ης σύνταξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Σε κάθε περίπτωση, μετά από αυτά τα πρώτα μέτρα που εντάσσονται στο πρόγραμμα που αφορά την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, στο συνολικό σχέδιο είναι και η σταδιακή επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης.
http://www.toperiodiko.gr


Πίσω στα παλιά  

No comments: