1.11.16

ΒLOOMBERG : ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΖΥΓΙΖΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΕ..ΖΥΓΑΡΙΕΣ


Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από τη Βενεζουέλα που έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο Bloomberg και δείχνουν πως ο πληθωρισμός έχει πλέον ξεφύγει από κάθε έλεγχο


Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από τη
 Βενεζουέλα που έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο Bloomberg και δείχνουν πως ο πληθωρισμός έχει πλέον ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Όπως μαρτυρούν και οι σχετικές φωτογραφίες, σε ορισμένα καταστήματα οιέμποροι ρίχνουν στη ζυγαριά πακέτα με χαρτονομίσματα, καθώς χρειάζονται τόσα πολλά για μια αγορά, που δεν υπάρχει άλλος τρόπος υπολογισμού.


«Όταν αρχίσει το μέτρημα, είναι μια χαρακτηριστική ένδειξη για υπερπληθωρισμό εκτός ελέγχου» λέει στο Bloomberg ένας αναλυτής. «Οι πολίτες δεν ξέρουν πόσο άσχημα είναι τα πράγματα ακριβώς γιατί η κυβέρνηση δεν δημοσιεύει στοιχεία» συνεχίζει ο αναλυτής, αναφερόμενος στο γεγονός ότι εδώ και αρκετό καιρό στη χώρα δεν δημοσιεύονται επίσημα στοιχεία για την οικονομία. Ενδεικτικές του κλίματος είναι το γεγονός οι εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για πληθωρισμό που θα κλείσει για το 2016 κάπου ανάμεσα στο 200% και 1.500%.

Φωτογραφία: Bloomberg
Φωτογραφία: Bloomberg

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας φέρεται ήδη να έχει ζητήσει από τις εταιρίες να τυπώσουν μεγαλύτερα χαρτονομίσματα των 1.000, 5.000, 10.000 ή και των 20.000 μπολιβάρες. Όπως προσθέτει το δημοσίευμα, δεδομένου ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να δώσει χριστουγεννιάτικο μπόνους και ο χρόνος μοιάζει να μην είναι αρκετός για να τυπωθούν νέα χαρτονομίσματα, διατυπώνονται και πιο πρακτικές σκέψεις, όπως να προσθέσουν απλά ορισμένα μηδενικά στα υπάρχοντα τραπεζογραμμάτια, αλλάζοντας και το χρώμα.
Τα πρακτικά προβλήματα ωστόσο μοιάζουν να μην σταματούν εκεί. Ο 25χρονος φούρναρης Μπρέμερ Ροντρίγκες περιγράφει και ένα άλλο πρόβλημα, που αφορά τα τσουβάλια με μετρητά που «ζυγίζει» καθημερινά. Πρόκειται για το πρόβλημα της χωροταξίας. Εκείνος συνήθως κρύβει τα χρήματα στο γραφείο του μέχρι να πάει στην τράπεζα. 

Φωτογραφία: Bloomberg
Φωτογραφία: Bloomberg

Και όταν βγαίνει στο δρόμο με όλο αυτό το «εμπόρευμα», αισθάνεται ότι όλοι τον κοιτούν περίεργα.
«Νιώθω σαν τον Πάμπλο Εσκομπάρ» αναφέρει χαρακτηριστικά στο Bloomberg.

No comments: