8.11.16

EΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ...ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ..


  OI  ΠΑΛΙΕΣ  ΜΑΣ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 

Π Ρ Ο Σ Κ Ο Π Ι Σ Μ Ο Σ

 Οι  πρώτοι  πρόσκοποι  του  Λιδορικίου στα  1936 . Στο  άκρο  αριστερά ο  αρχηγός και  ιδρυτής του  προσκοπισμού  στο  χωριό  μας , καθηγητής Θεολογίας στο  Γυμνάσιό  μας  Νικολόπουλος Χρ. και  δεξιά  στην  άκρη ο  υπαρχηγός Βαγγ. Σταράκης . Αναγνωρίστηκαν  ακόμα : Γ.Κάππος , ΙΘυμ. Καράντζαλος , Ηλ και Κώστας  Κατσούρης , Π.Παλαιολόγος , Ν καΙ  Σπ.Μπήλιος , Παντ. Σκούτας , Γιαν. Σφέτσος , Χ. Κατσώνης και  Γ. Μποβιάτσης . Οι  υπόλοιποι είναι  σε  κοντινές  ηλικίες 3 - 4 χρόνων  πάνω  -  κάτω .
 Η δικτατορία του  Μεταξά , δεν  αφληνει ανεπηρέαστο  και  τον  προσκοπισμό και  τον  διαλύει .Αυτό  όμως  έγινε  σιγά - σιγά , στην  αρχή  συνυπήρχαν Ε.Ο.Ν έμεινε η  μόνη  οργάνωση  νεολαίας . Η φωτογραφία  είναι από  μια  κοινή  κατασκήνωση προσκόπων και  Ε.Ο.Ν ( πριν  ακόμα  διαλυθεί ο  προσκοπισμός ) στο  Μαραθιά . Από  αριστερά αναγνωρίστηκαν :Δεύτερος  Κ.Τσίγκας , ο αρχηγός Νικολόπουλος , Κ.Κατσούρης , και ο Π.Μαντάς .
Αναμνηστική  πόζα των  προσκόπων του  Λιδορικίου στην  αυλή  του  παλιού Δημοτικού Σχολείου την  πρωτοχρονιά  του  1949 με  τους  τότε  υπεύθυνους του  προσκοπισμού στο  χωριό  μας , από αριστερά : Παν. Πανάγος , Κ. Καραμήτσος  και  Κ. Μαργέλλος . Οι  πρόσκοποι  είναι συνομίληκοι των Γ.Κάππουκαι  Χρ. Ανέστου , Γ,Μποβιάτση , Γ.Μπήλιου , Δ. Σακαρέλου Δ.Καράντζαλου , Δ. Ανδρίτσου και  Β.Πάζα , που  αναγνωρίστηκαν . Όπως βλέπετε  επικρατεί  ο  μπερές , γιατί  εκείνη  την  εποχή , λόγω  Εθνοφυλακής  υπήρχαν  παντού , ενώ  τα  πλατύγυρα ήταν  σπάνια .


                                          Ξ     Υ     Π      Ν     Η     Σ     Τ     Ε ....
Καλημέρα  φίλοι  και  χωριανοί  Λιδορικιώτες  ΟΛΟΥ  ΤΟΥ  ΚΟΣΜΟΥ ....

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016
Ανατολή Ήλιου: 06:57 – Δύση Ήλιου: 17:20
  ΤΙΣ  ΠΙΟ ΘΕΡΜΈΣ  ΜΑΣ  ΕΥΧΕΣ ΣΕ  ΟΣΕΣ  ΚΑΙ  ΟΣΟΥΣ  ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ Ή  ΕΧΟΥΝ  ΓΕΝΕΘΛΙΑ
Image result for χρόνια πολλά
ΣΑΝ   ΣΗΜΕΡΑ
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
μ.Χ.
392
Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Μέγας Θεοδόσιος καταργεί με διάταγμά του την ειδωλολατρία και απαγορεύει την προσέλευση σε ειδωλολατρικούς ναούς.
1901
Βίαιες συμπλοκές ξεσπούν στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή τη μετάφραση του Ευαγγελίου στη δημοτική από τον Αλέξανδρο Πάλλη (Ευαγγελικά). Κατά τις συγκρούσεις σκοτώνονται 8 άνθρωποι και τραυματίζονται 80. Η Δημοτική θα αναγνωριστεί ως επίσημη γλώσσα του ελληνικού κράτους 75 χρόνια αργότερα.
1917
Το συμβούλιο των κομισάριων του λαού αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της Ρωσίας, μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης. Πρόεδρος αναλαμβάνει ο Λένιν, κομισάριος Εξωτερικών ο Τρότσκικαι κομισάριος των Εθνοτήτων ο Στάλιν. (26 Οκτωβρίου 1917 με το παλιό ημερολόγιο)
1923
Επιχειρείται αποτυχημένο πραξικόπημα του Αδόλφου Χίτλερ στο Μόναχο, που θα μείνει στην ιστορία ως το Πραξικόπημα της Μπυραρίας.
1960
Ο δημοκρατικός Τζον Φιτζέραλντ Κένεντιεπικρατεί έναντι του ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του Ρίτσαρντ Νίξον και ανακηρύσσεται 35ος πρόεδρος των ΗΠΑ.
1961
Ο Γεώργιος Παπανδρέου κηρύσσει τον «ανένδοτο» μετά τις εκλογές βίας και νοθείας.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 

μ.Χ.
1431
Βλαντ Γ’ ο Παλουκωτής, βλάχος (ρουμάνος) πρίγκηπας, ο γνωστός μας Κόμης Δράκουλας. (Θαν. 1476)
1912
Στυλιανός Παττακός, έλληνας στρατιωτικός, από τους πρωτεργάτες του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967. (Θαν. 8/10/2016)
1953
Γιώργος Σταθάκης, έλληνας οικονομολόγος και πολιτικός. (ΣΥΡΙΖΑ)

ΘΑΝΑΤΟΙ

μ.Χ.
1674
Τζον Μίλτον, άγγλος ποιητής. («Paradise Lost») (Γεν. 9/12/1608)
Αποφθέγματα
1986
Βιατσεσλάβ Μολότοφ, ηγετικό στέλεχος των μπολσεβίκων (Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότοφ). Το όνομά του φέρουν οι αυτοσχέδιες βόμβες (βόμβες Μολότοφ). (Γεν. 25/2/1890)
2005
Αλέκος Αλεξανδράκης, έλληνας ηθοποιός. (Γεν. 27/11/1928)

Παρακολουθούσαν επί 40

χρόνια τον «ύποπτο» Μάνο

Χατζιδάκι

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016, 17:14

«Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας. Ατομικός φάκελος Χατζηδάκης Εμμανουήλ του Γεωργίου. Αρ. Φακέλου 1/84072». Ένας κίτρινος χαρτοφύλακας, διαστάσεων κόλλας Α4, που εσωκλείει φωτογραφίες, πολιτικές πεποιθήσεις, ταξίδια, αποκόμματα εφημερίδων, συναναστροφές, τη ζωή ολόκληρη του Μάνου Χατζιδάκι - έτσι όπως τη «φακέλωσαν» οι μυστικές υπηρεσίες. Μέσα από τα έγγραφα προκύπτει ανάγλυφα ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσε το «βαθύ κράτος», την εποχή που μεσουρανούσαν «σκοτεινές» υπηρεσίες πληροφοριών και ο χαφιεδισμός.
Ο Μάνος Χατζιδάκις «φακελώθηκε» για πρώτη φορά όταν ήταν ακόμα νεαρός (μόλις 16 ετών) και συνέχισε να παρακολουθείται ως εν δυνάμει «απειλή» για τη χώρα επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες! Την 1η Σεπτεμβρίου 1941, στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, ο Μάνος Χατζιδάκις αναζητεί θέση εργασίας στο εργοστάσιο ΦΙΞ. Για να πάρει τη θέση του υπαλλήλου, συγκεκριμένα ως παγοπώλης, πρέπει να υπάρξει «εισηγητικόν σημείωμα» των Αρχών.
Μία φωτογραφία του νεαρού Μάνου, τα προσωπικά του στοιχεία, μαζί με «πληροφορίαι Αστυνομικών Αρχών τόπου καταγωγής και διαμονής» που τον καταχωρούν ως «εθνικόφρων, υγιών κοινωνικών αρχών, καλής διαγωγής, ουδέν επιβαρυντικόν» οδηγούν σε «ευμενή εισήγηση» για την πρόσληψή του. Είναι το πρώτο έγγραφο που αποδεικνύει ότι εκείνες τις εποχές, στο αγκυλωμένο μυαλό του «οργάνου/φακελωτή» των υπηρεσιών υπήρχε ή κομμουνιστής ή εθνικόφρων - ακόμα για τον 16χρονο Μάνο Χατζιδάκι από την Ξάνθη.
Αλλά και στα χρόνια που ακολούθησαν, το «κράτος» εξακολουθούσε να «φακελώνει» με προκρούστεια λογική τα πολιτικά φρονήματα του μουσικοσυνθέτη, ενός ανθρώπου που εμφορείτο από δημοκρατικές απόψεις και που έδωσε σκληρή μάχη εναντίον του «αυριανισμού». Το 1943 είχε γνωριστεί με τον Νίκο Γκάτσο, με τον οποίο παρέμεινε στενός φίλος σε όλη του τη ζωή. Αργότερα, συναναστρέφεται με καλλιτέχνες και διανοούμενους της γενιάς του Μεσοπολέμου - Σεφέρη, Ελύτη, Τσαρούχη και Σικελιανό.
Την εποχή του Εμφυλίου, λίγο πριν από την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 1949, η περιβόητη Υποδιεύθυνσις Γενικής Ασφάλειας ΚΔ' Παράρτημα, αποστέλλει απόρρητον έγγραφον «περί της διαγωγής του Χατζηδάκη Μάνου». Μερικές ημέρες νωρίτερα, ο 24χρονος τότε συνθέτης ήθελε να μεταβεί για επαγγελματικούς λόγους σε Πάτρα και Βόλο, ενώ είχε προηγηθεί η αίτησή του για «αποχαρακτηρισμόν του ως κομμουνιστή».
Η απάντηση προς την αίτηση του Μάνου ήταν: «Λαμβάνομεν την τιμήν, εις εκτέλεσιν της υπ' άριθ. Υμετέρας διαταγής, να υποβάλωμεν προσηρτημένως ταύτην και να αναφέρωμεν επί του εν τη περιλήψει αντικειμένου, ότι κατά συλλεγείσας πληροφορίας παρ' ευυπολήπτων και αξιόπιστων προσώπων της περιφερείας μας ο περί ου πρόκειται για Χατζηδάκης Μάνος, ετών 24, εκ Ξάνθης, μουσικός, τέως κάτοικος ημετέρας περιφέρειας οδός ... και νυν κάτοικος της οδού Μάνου αρ. 3, κατά την παραμονή του δεν μας απησχόλησε από οιασδήποτε πλευράς, πληροφορίαι φέροντον τον ως εμφορούμενον υπό αριστερών φρονημάτων άνευ δράσεως. Όσον αφορά διά την άρση του χαρακτηρισμού του ως κομμουνιστή, η υπηρεσία δεν δύναται να έχη γνώμη».

Η ΕΠΟΝ

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που οι υπηρεσίες διέθεταν ένα τεράστιο δίκτυο πληροφοριών από ευυπόληπτα και αξιόπιστα πρόσωπα για τα φρονήματα του συνθέτη, δεν κατάφεραν ποτέ να μάθουν πώς γράφεται το επίθετό του. Είχε προηγηθεί του επίμαχου σημειώματος της Ασφάλειας η στρατολόγηση του Χατζιδάκι στην ΕΠΟΝ, για την οποία είχε πει: «Ήμουνα στην ΕΠΟΝ, όπως κάθε νέος άνθρωπος τότε. Ήταν μια εποχή που ο καθένας έδινε τη συμμετοχή του στον αγώνα εναντίον των Γερμανών». Στις 22 Ιουνίου 1961 έγγραφο της Υποδιεύθυνσης Γενικής Ασφάλειας με τίτλο «Δελτίον Δράσεως» αναφέρει για τον συνθέτη: «Κατά την Κατοχήν ανεμίχθη εις την ΕΠΟΝ. Εις ληφθείσαν την 20-7-48 ανωμοτί κατάθεσιν του αναφέρει ότι εν έτει 1943 παρασυρθείς ανεμίχθη εις την ΕΠΟΝ μετά τριμήνον όμως απεχώρησεν, αντιληφθείς τους αντεθνικούς σκοπούς της εν λόγω οργανώσεως. Την 15-6-49 δι' αιτήσεως του ητήσατο τον αποχαρακτηρισμόν του, δημοσιεύσας άμα βραδύτερον και δήλωσιν αποκηρύξεως του ΚΚΕ και των εξ αυτού εξαρτώμενων κουμμουνιστικών οργανώσεων εις την ημερήσιαν εφημερίδα ''Ακρόπολις'' της 23-8-1949. Προτάσει ημών απεχαρακτηρίσθη δυνάμει της υπ' αριθ. Διαταγής του τέως υπουργού. Την 19.6.51 τω εχορηγήθη πιστοποιητικόν δι’ αποδημίαν. Το Κέντρο Αλλοδαπών ανέφερεν ημίν την 22-8-58 ότι εις τούτον απεστάλη υπό της ενταύθα Τσεχοσλοβακικής πρεσβείας το υπ. Αριθ. 6 τεύχος του μηνός Ιουνίου 1958 της υπό τον τίτλο ''Τσεχοσλαβικική Ζωή'' επιθεωρήσεως εις Γαλλικήν γλώσσαν. Εις τούτον απεστάλη πρόσκλησις υπό του Ελληνοσοβιετικού Συνδέσμου προς συμμετοχήν εις την λαβούσαν χώραν την 20-3-60. Την 17-2-60 διεβιβάσθη σχετικόν σημείωμα εις το ενταύθα Αμερικανικόν Προξενείον».

Επί χούντας

Τρία χρόνια αργότερα, στον φάκελο του αποχαρακτηρισμένου Μάνου – ο οποίος φυσικά συνεχίζεται να παρακολουθείται από τις υπηρεσίες πληροφοριών – εντάσσεται το εξής σημείωμα: «Ούτος εμφορείται υπό υγιών κοινωνικών φρονημάτων». Το 1966 ο Μάνος Χατζιδάκις επισκέπτεται την Αμερική, προκειμένου να ανεβάσει στο Broadway με τον Ζυλ Ντασσέν και τη Μελίνα Μερκούρη τη θεατρική διασκευή του «Ποτέ την Κυριακή» με τον τίτλο «Illya Darling». Κατά την παραμονή του στην Αμερική ηχογραφεί και «Το Χαμόγελο της Τζοκόντας».
Επί χούντας, την 21η Απριλίου 1973, απόρρητον σήμα προς την Υ.Γ.Α. Αθηνών για να ενεργήσει «ωλοκληρωμένην έρευναν προς εξακρίβωσιν του ποιού και εν γένει διαγωγής του εν θέματι, επεκτείνοντες ειδικώτερον την έρευναν και επί των κάτωθι, το δυνατόν ταχύτερον, προς ενημέρωσιν της ΚΥΠ. 1) α. Την αξιοπρέπειαν, το ήθος και τας κοινωνικάς του σχέσεις. β. Την εθνικήν ή αντεθνικήν δράσιν κατά τας περιόδους: ι) Κατοχής ιι) Συμμοριτοπόλεμου ιιι) 1950 μέχρι Επαναστάσεως 21-4-67 ιv) μετά την Επανάστασιν και μέχρι σήμερον. γ) Τα κοινωνικά του φρονήματα. δ) Την πίστιν εις την Επανάστασιν ή την αντίθεσιν προς ταύτην. ε) Εάν επηρεάζηται κατά την εκτέλεσιν της υπηρεσίας του υπό ατομικών συμφερόντων ή πολιτικών παραγόντων στ) Παν έτερον στοιχείον ικανόν να απεικονίση την προσωπικότητά του. 2) Εάν ο ειρημένος με ουδέν βαρύνηται και εμφορήται υπό υγιών κοινωνικών φρονημάτων, δέον να γνωρίσητε λεπτομερώς τα ως άνω στοιχεία απ' ευθείας εις την ΚΥΠ».
Η απάντηση των υπηρεσιών ήταν η ίδια με το Δελτίον Δράσεων του 1961 και εξαιρετικά πιο συνοπτική. Το φακέλωμα του μουσικοσυνθέτη δεν σταμάτησε ποτέ, καμία περίοδο και παρέμεινε ενεργός για 40 χρόνια. Από τις τελευταίες καταχωρίσεις στον φάκελο του Μάνου Χατζιδάκι είναι επί των ημερών του στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.
Όταν στις 18-4-1980 μεταδίδεται από το κρατικό ραδιόφωνο το μυθιστόρημα του Νίκου Χουλιαρά «Ο Λούσιας» και ακούγονται κάποιες ελευθεροστομίες, η Υπηρεσία Πληροφοριών αποστέλλει έγγραφο προς τον εισαγγελέα αναφέροντας ότι ο «διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΤ επέτρεψε να μεταδοθή, από Ραδιοφώνου, εκπομπή, άσεμνου περιεχομένου [...] κατά παράβασιν [...]».
Τότε, είχε ξεσπάσει μεγάλη κρίση, με αρκετούς να τάσσονται υπέρ του συνθέτη, ωστόσο, ο Χατζιδάκις αποχώρησε έπειτα από επτά σπουδαία χρόνια από τη διεύθυνση του ραδιοφώνου. Το 1975 είχε αρχίσει η χρυσή εποχή του «Τρίτου»...
Πηγή: Έθνος

Τα Ευαγγελικά ή ΕυαγγελιακάΜε αυτή την ονομασία έμειναν στην ιστορία τα αιματηρά επεισόδια, που σημειώθηκαν στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου 1901, με αφορμή τη μεταγλώττιση του Ευαγγελίου στη δημοτική.
Ένα χρόνο μετά την οδυνηρή ήττα στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, η Ελλάδα πορεύεται ακροβατώντας ανάμεσα σε δύο γλώσσες, την καθομιλουμένη δημοτική και την επίσημη καθαρεύουσα. Ο εκδημοκρατισμός του εκπαιδευτικού συστήματος κρίνεται αναγκαίος και η αρχή επιχειρείται με τη μετάφραση του Ευαγγελίου στη δημοτική.
Η πρώτη απόπειρα έγινε το 1898, όταν η βασίλισσα Όλγα έδωσε τη σχετική εντολή στη γραμματέα της και λογία Ιουλία Σωμάκη, προκαλώντας τη μήνη των αρχαϊστών. Τη μεταγλώτισση των Ευαγγελίων στη δημοτική ενθάρρυνε και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Προκόπιος Β’ (Οικονομίδης).
Στις 9 Σεπτεμβρίου 1901 η εφημερίδα «Ακρόπολις» του Βλάση Γαβριηλίδηάρχισε να δημοσιεύει σε συνέχειες το Ευαγγέλιο του Ματθαίου σε μετάφραση του λογοτέχνη και μέγα δημοτικιστή Αλέξανδρου Πάλλη, υπό τον τίτλο «Το έργον της Βασιλίσσης η “Ακρόπολις” το συνεχίζει». Η αντίδραση των καθηγητών και φοιτητών της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ήταν άμεση. Σε ανακοίνωσή τους χαρακτηρίζουν τη μεταγλώττιση του Πάλλη «γελοιοποίηση των τιμαλφεστέρων του έθνους κειμηλίων».
Τη σκυτάλη παραλαμβάνουν οι εφημερίδες «Σκριπ», «Καιροί» και «Εμπρός», που εμφανίζουν τους δημοτικιστές ως άθεους, προδότες και πράκτορες των Σλαύων, λόγω της ρωσικής καταγωγής της βασίλισσας Όλγας. Στις 17 Οκτωβρίου το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολεως με έγγραφό του προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος αποδοκίμασε τη μεταγλώττιση ως «βέβηλη». Ο εκδότης της «Ακροπόλεως» βρέθηκε στριμωγμένος από την πληθώρα των αντιδράσεων και τρεις ημέρες αργότερα αποφάσισε τη διακοπή της δημοσίευσης.
Τις επόμενες ημέρες το κλίμα φανατίστηκε περισσότερο. Στις 5 και 6 Νοεμβρίου, οι φοιτητές, με την ενθάρρυνση της «δεληγιαννικής» αντιπολίτευσης, πραγματοποίησαν θορυβώδεις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Συγκρούστηκαν με την αστυνομία και λιθοβόλησαν τα γραφεία της «Ακροπόλεως».
Στις 8 Νοεμβρίου διοργανώθηκε μεγάλο συλλαλητήριο στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, με αίτημα τον αφορισμό των υπευθύνων της μεταγλώτισσης. Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν με την αστυνομία, τρεις φοιτητές και πέντε πολίτες έχασαν τη ζωή τους (Ν. Πάνστρας, Α. Παπαναστασίου, Ε. Παπαντωνίου, Ε. Δράκος, Ι. Διβάρης, Φ. Ρήγος, Ι. Στεφανίδης, Στράτος, αγνώστων λοιπών στοιχείων), ενώ άλλοι 70 τραυματίστηκαν. Για λίγες ακόμη ημέρες, οι φοιτητές θα παραμείνουν οχυρωμένοι στο πανεπιστήμιο και θα αποχωρήσουν τελικά στις 12 Νοεμβρίου.
Την ίδια ημέρα και υπό το βάρος των αιματηρών εξελίξεων παραιτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Προκόπιος Β’ και στις 11 Νοεμβρίου η κυβέρνηση του «τρικουπικού» Γεωργίου Θεοτόκη (11 Νοεμβρίου), αν και διέθετε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή και την προηγουμένη είχε λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.
Ένα μήνα αργότερα, στις 12 Δεκεμβρίου, οι φοιτητές συγκρότησαν και νέο συλλαλητήριο, αυτή τη φορά ειρηνικό, στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Αφού πρώτα έκαψαν ένα αντίτυπο της μεταγλώτισσης του Ευαγγελίου, στη συνέχεια ενέκριναν ψήφισμα, με το οποίο αξίωναν τη λήψη μέτρων για τη μη κυκλοφορία του μεταγλωττισμένου κειμένου του Ευαγγελίου στη δημοτική και την αυστηρή τιμωρία καθενός που θα επιχειρούσε μεταγλώττισή του στο μέλλον.

Το Πραξικόπημα της ΜπυραρίαςΩς «Πραξικόπημα της Μπυραρίας» έμεινε στην ιστορία η προσπάθεια του Αδόλφου Χίτλερ να καταλάβει την εξουσία στη Γερμανία το διήμερο 8 και 9 Νοεμβρίου 1923. Το πραξικόπημα απέτυχε παταγωδώς, αλλά έκανε γνωστό τον εμπνευστή του, τόσο εντός, όσο και εκτός Γερμανίας.
Τη δεκαετία του '20 η πολιτική κατάσταση στη χώρα ήταν εύθραυστη, αν όχι χαοτική. Η λεγόμενη «Δημοκρατία της Βαϊμάρης» ήταν δέσμια των άκρων, με κύριο χαρακτηριστικό της την ακυβερνησία. Η Γερμανία ήταν η μεγάλη ηττημένη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και οι νικητές πίεζαν για την καταβολή των πολεμικών επανορθώσεων, σε μία περίοδο που ο πληθωρισμός και η ανεργία «βασίλευαν». Τις τύχες της Γερμανίας διαφέντευε ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Φρίντριχ Έμπερτ.
Ο πρώην λοχίας Άντολφ Χίτλερ ζούσε στο Μόναχο και ήταν επικεφαλής του ταχέως ανερχόμενου Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος, που ήδη αριθμούσε 35.000 μέλη. Περιφερόταν από μπυραρία σε μπυραρία και στους λόγους του τόνιζε συνεχώς την προδοσία των πολιτικών στην ήττα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 27 Σεπτεμβρίου 1923 ανακοίνωσε μια σειρά διαδηλώσεων για τις επόμενες μέρες, στις οποίες θα έπαιρναν μέρος και άλλες ακροδεξιές οργανώσεις της Βαυαρίας.
Η εξαγγελία του Χίτλερ θορύβησε τον συντηρητικό πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Έουχεν Ρίτερ φον Νίλινγκ, ο οποίος κήρυξε το κρατίδιο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και διόρισε μία τριμελή επιτροπή από τοπικούς αξιωματούχους με έκτακτες εξουσίες. Την αποτελούσαν ο Γκούσταβ φον Καρ, ο Συνταγματάρχης της Αστυνομίας Χανς φον Ζάισερ και ο Στρατηγός Ότο φον Λόσοφ.
Ο Χίλερ και οι συνεργάτες του στο Κόμμα σχεδίαζαν να καταλάβουν την εξουσία πρώτα στο Μόναχο και στη συνέχεια να βαδίσουν κατά του Βερολίνου. Πρότυπό του η Μεγάλη Πορεία του Μουσολίνι προς τη Ρώμη, ένα χρόνο νωρίτερα. Η ευκαιρία τούς δόθηκε το βράδυ της 8ης Νοεμβρίου1923. Στη μεγάλη μπυραρία του Μονάχου με το όνομα «Μπιργκερμπροϊκέλερ» είχαν συγκεντρωθεί 3.000 επιφανείς πολίτες της Βαυαρίας για να ακούσουν μία ομιλία του Γκούσταβ φον Καρ. Ανάμεσα στους παρευρισκομένους ήταν σχεδόν σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο του κρατιδίου, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Νίλιγκ.

Μόναχο 1938: Ομιλία του Χίτλερ για τη 15η επέτειο του Πραξικοπήματος της Μπυραρίας
Ο Χίτλερ, με 600 επίλεκτα μέλη του κόμματός τους, αιφνιδιάζει τους συγκεντρωμένους στις 8:30 το βράδυ. Εισβάλει στην μπυραρία με παρατεταμένο το πιστόλι του και πυροβολεί μια φορά προς την οροφή. Στη συνέχεια ανεβαίνει σε μια καρέκλα και κραυγάζει: «Η εθνική επανάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι κυβερνήσεις Βαυαρίας και Βερολίνου κατέρρευσαν. Σε λίγη ώρα θα σχηματίσουμε τη δική μας κυβέρνηση». Τον Χίτλερ πλαισίωναν ο Χέρμαν Γκέριγκ, ο Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ και ο Ρούντολφ Ες, ηγετικά στελέχη του Ναζισμού τα επόμενα χρόνια. Οι επιδρομείς κράτησαν ως ομήρους τους βαυαρούς πολιτικούς, ενώ ο Χίτλερ κλείδωσε σ' ένα δωμάτιο της μπυραρίας τους Καρ, Ζάισερ και Λόσοφ και τους απείλησε ότι να δεν ενωθούν με τους πραξικοπηματίες θα τους εκτελέσει.
Οι τρεις αξιωματούχοι υπέκυψαν. Επιστρέφοντας στη μεγάλη αίθουσα, το ανακοίνωσαν στους 3.000 παρευρισκόμενους και εξεφώνησαν θερμούς λόγους υπέρ του Χίτλερ. Μόνο τότε τους επετράπη να φύγουν από την μπυραρία. Την ίδια ώρα, στο στρατόπεδο των εξεγερθέντων προσχώρησε ο στρατηγός Λούντεντορφ, ήρωας του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, που έδωσε κύρος στους σχεδόν αγνώστους πρωταγωνιστές του πραξικοπήματος. Αμέσως μετά, ο Χίτλερ εγκατέλειψε την μπυραρία για να επιβλέψει την εξέλιξη της επιχείρησης. Ήταν ένα στρατηγικό λάθος του, καθώς στις 10:30 το βράδυ ο Λούντεντορφ απελευθέρωσε τον Καρ και τους συνεργάτες του.
Εν τω μεταξύ, τα νέα στην μπυραρία «Μπιργκερμπροϊκέλερ» έγιναν γνωστά στις αρχές. Τα ηνία της καταστολής ανέλαβε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βαυαρίας Φραντς Ματ, συντηρητικός και πιστός καθολικός, ο μόνος υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Βαυαρίας που δεν παρευρισκόταν στην μπυραρία «Μπιργκερμπροϊκέλερ». Πιστές στον Ματ παρέμειναν οι δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού του Μονάχου, παρότι οι επικεφαλής τους είχαν ταχθεί υπέρ των πραξικοπηματιών.
Η κατάσταση παρέμεινε συγκεχυμένη όλο το βράδυ. Οι πραξικοπηματίες προσπάθησαν να καταλάβουν κυβερνητικά κτίρια και να εξοπλιστούν. Γύρω στις 3 το πρωί της 9ης Νοεμβρίου αναφέρθηκαν τα δύο πρώτα θύματα από πλευράς των εξεγερθέντων, όταν προσπάθησαν να επιτεθούν σε στρατώνα στο Μόναχο. Άλλα μέλη των παραστρατιωτικών ομάδων του Χίτλερ επιτέθηκαν και λεηλάτησαν σπίτια Εβραίων, σ' ένα πρελούδιο αυτών που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια.

Οι κατηγορούμενοι για το πραξικόπημα
Το πρωί της 9ης Νοεμβρίου η ζυγαριά άρχισε να γέρνει προς το μέρος των κυβερνητικών δυνάμεων. Ο Καρ ανακοίνωσε ότι η υποστήριξή του προς τους πραξικοπηματίες υπήρξε προϊόν βίας και ζήτησε τη νομιμοφροσύνη του κρατικού μηχανισμού. Ο Χίτλερ έβλεπε τα σχέδιά του να αποτυγχάνουν και έπεσε σε απόγνωση.
Σε μια κίνηση απελπισίας, ο Λούνεντορφ ρίχνει την ιδέα να καταλάβουν το Υπουργείο Αμύνης. 2000 άνδρες υπό τον Χίτλερ αναλαμβάνουν την επίθεση, αλλά αντιμετωπίζουν σθεναρή αντίσταση από τους υπερασπιστές του. Από την ανταλλαγή των πυροβολισμών χάνουν τη ζωή τους 14 πραξικοπηματίες και 4 στρατιώτες. Ο Χίτλερ και ο ο Γκέριγκ τραυματίζονται ελαφρά και προσπαθούν να διαφύγουν. Το πραξικόπημα έχει αποτύχει.
Το μεγαλύτερο λάθος του Χίτλερ ήταν ότι δεν διέταξε τις δυνάμεις του να καταλάβουν τον ραδιοφωνικό σταθμό του Μονάχου και την Τηλεγραφική Υπηρεσία. Αυτό είχε ως επακόλουθο η κεντρική κυβέρνηση του Βερολίνου να είναι ενήμερη των εξελίξεων και να δώσει τις κατάλληλες διαταγές για τη συντριβή του πραξικοπήματος.
Στις 12 Νοεμβρίου 1923 ο Αδόλφος Χίτλερ συνελήφθη και κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία. Πολλοί από τους συνεργάτες του διέφυγαν στην Αυστρία, ενώ ανεστάλη η κυκλοφορία της εφημερίδας του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος «Λαϊκός Παρατηρητής».
Η δίκη των υπαιτίων για το Πραξικόπημα της Μπυραρίας έγινε στις 26 Φεβρουαρίου 1924. Ο Χίτλερ και ο Ες έπεσαν στα μαλακά και καταδικάσθηκαν σε φυλάκιση 5 ετών έκαστος. Εξέτισαν μόλις οκτώ μήνες από την ποινή τους. Ο Χίτλερ πρόλαβε στο διάστημα αυτό να γράψει με τη βοήθεια του Ες το ιδεολογικό μανιφέστο του Ναζισμού «Ο Αγών μου» («Mein Kampf»).
Το αποτυχημένο Πραξικόπημα της Μπυραρίας άλλαξε την άποψη του Χίτλερ για τη βίαιη κατάληψη της εξουσίας. Από εδώ και στο εξής θα προσπαθήσει να κερδίσει τις καρδιές των Γερμανών και να πετύχει τους στόχους του δια της νομίμου οδού.

Στράτος Διονυσίου

1935 – 1990


Λαϊκός τραγουδιστής, που έλαμψε στις πίστες και τη δισκογραφία. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ερμηνευτές του λαϊκού και ελαφρολαϊκού τραγουδιού, με στιβαρή φωνή και μεγάλες διαχρονικές επιτυχίες.
Ο Στράτος Διονυσίου γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 1935 στη Νιγρίτα Σερρών, από γονείς μικρασιάτες πρόσφυγες. Από μικρός βγήκε στη βιοπάλη και το 1947 εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Δούλεψε ως μικροπωλητής, εργάτης και ράφτης, προτού ασχοληθεί με το τραγούδι. Η πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση έγινε στο κέντρο «Φαρίντα» της Θεσσαλονίκης, όπου έκανε αίσθηση με την πλούσια και τη γεμάτη φωνή του, με τη χαρακτηριστική και υπέροχη βραχνάδα. Εκεί γνώρισε και τη σύντροφο της ζωής του Γεωργία Λαβένη, με την οποία ανέβηκε στα σκαλιά της εκκλησίας το 1955. Το ζευγάρι απέκτησε τέσσερα παιδιά, τον Άγγελο (γ. 1957), τον Στέλιο (γ. 1974) και τον Διαμαντή (γ. 1977), που ακολούθησαν τα βήματα του πατέρα τους και την Τασούλα (1959-2012).
Στα τέλη της δεκαετίας του ‘50 αποφασίζει να κάνει το μεγάλο βήμα και να κατέβει στην Αθήνα, όπως και τόσοι άλλοι καλλιτέχνες από τη Θεσσαλονίκη. Συνεργάζεται αρχικά με την Καίτη Γκρέυ και το 1959 εμφανίζεται στη δισκογραφία με το τραγούδι του Σταύρου Χατζιδάκη και του Χρήστου Κολοκοτρώνη «Δεν είμαι ένοχος». Ο κόσμος άρχισε να τον γνωρίζει και οι δισκογραφικές εταιρείες δεν άργησαν να τον ανακαλύψουν. Υπογράφει συμβόλαιο με την «Κολούμπια» και κάνει τις πρώτες επιτυχίες του: «Δεν με πόνεσε κανείς» (διασκευή από ινδικό τραγούδι), «Στης Αγάπης μου το Δίσκο» ή «Ηλεκτρόφωνο» (μουσική και στίχοι Μπάμπη Μπακάλη), «Φύγε φύγε» (Στράτου Ατταλίδη / Κώστα Βίρβου) και άλλες.
Το όνομά του άρχισε να γίνεται γνωστό στο ευρύ κοινό και οι μεγάλοι δημιουργοί του λαϊκού τραγουδιού άρχισαν να του εμπιστεύονται παλιές τους επιτυχίες, οι οποίες κυκλοφόρησαν σε δεύτερη εκτέλεση με τη φωνή του: «Αχάριστη» του Βασίλη Τσιτσάνη, «Πριν το χάραμα» του Γιάννη Παπαϊωάννου, «Η μπαμπέσα» του Γιώργου Μητσάκη, «Το φτωχομπούζουκο» του Μανώλη Χιώτη.
Το 1967 είναι μια χρονιά σταθμός για την καριέρα του, καθώς γνωρίζεται με τον Άκη Πάνου, ο οποίος του γράφει μερικές από τις μεγάλες του επιτυχίες: «Γιατί, καλέ γειτόνισσα» (1968), «Φέρτε το παιδί του χάρου» (1971), «Στο σταθμό του Μονάχου» (1972), «Ήταν ψεύτικα» (1972), «Μια γυναίκα» (1984), «Ασ’ τη να φύγει» (1984) κ.ά. Ο Μίμης Πλέσσας τον ανακαλύπτει, όταν τραγουδά στο κέντρο «Σου-Μου» της Ιεράς Οδού δίπλα στην Ανθούλα Αλιφραγκή και του δίνει να τραγουδήσει το «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου» σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, που έγραψε για την ταινία «Ορατότης μηδέν» με πρωταγωνιστή τον Νίκο Κούρκουλο. Το τραγούδι σημείωσε τεράστια επιτυχία πριν ακόμη βγει το φιλμ στους κινηματογράφους στις αρχές του 1970. Ακολούθησαν όμως κι άλλοι, πολλοί δίσκοι, με τραγούδια που έγιναν το ίδιο ή και ακόμη πιο μεγάλες επιτυχίες: «Ο παλιατζής» (1969) και «Αγάπη μου επικίνδυνη» (1969) των Αντώνη Ρεπάνη και Δημήτρη Γκούτη και «Αφιλότιμη» (1972) των Γιώργου Χατζηνάσιου και Τάσου Οικονόμου.
Σε μία περίοδο που η καριέρα του είχε απογειωθεί, ο Στράτος έμπλεξε σε μια υπόθεση ναρκωτικών, που ο ίδιος τη χαρακτήρισε πλεκτάνη. Στις 30 Μαΐου1975 καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 3 ετών κι εκτόπιση τριών ετών στα Γιάννινα για κατοχή ποσότητας ναρκωτικών (χασίς). Οδηγήθηκε στις φυλακές της Τίρυνθας, όπου παρέμεινε μέχρι το Πάσχα του 1976, οπότε αποφυλακίστηκε. Η καριέρα του, όμως, είχε πάρει την κατιούσα και το καλλιτεχνικό κύκλωμα τον είχε απορρίψει.
Με τη βοήθεια του στενού του φίλου Τόλη Βοσκόπουλου, που μεσουρανούσε εκείνη την περίοδο στις πίστες, κατόρθωσε να σταθεί στα πόδια του και να επανέλθει σύντομα στο προσκήνιο με διαχρονικές επιτυχίες, όπως τα τραγούδια «Τα πήρες όλα» (1981) και «Και λέγε λέγε» (1981) των Θανάση Πολυκανδριώτη και Γιάννη Πάριου, «Άκου, βρε φίλε» (1982) των Τάκη Σούκα και Κώστα Κοφινιώτη, «Ο Σαλονικιός» (1985) και «Με σκότωσε γιατί την αγαπούσα» (1985) των Τάκη Σούκα και Κώστα Κοφινιώτη, «Εγώ ο ξένος» (1988) και «Λέγε με παλιόπαιδο» (1988) του Τάκη Μουσαφίρη.
Στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 είχε μαζί του τη Χαρούλα Αλεξίου, η οποία έκανε τις δεύτερες φωνές. Ακολούθησε μια πολύχρονη συνεργασία με τη Μαρίνα Βλαχάκη και τα τελευταία δύο χρόνια της ζωής του πάνω στην πίστα δίπλα του ήταν η Κική Λουκά.
Ο Στράτος Διονυσίου πέθανε από ρήξη ανευρύσματος κοιλιακής αορτής το πρωί της 11ης Μαΐου 1990, σε ηλικία 54 ετών. Βρέθηκε λιπόθυμος σε σουίτα του ξενοδοχείου «Χανδρής» στη λεωφόρο Συγγρού (απέναντι από τον Ιππόδρομο του Νέου Φαλήρου), την οποία νοίκιαζε για να παρακολουθεί, όχι μόνο τις αγαπημένες του ιπποδρομίες, αλλά και την προπόνηση των αλόγων του. Άφησε την τελευταία του πνοή κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Το προηγούμενο βράδυ είχε εμφανισθεί κανονικά στο κέντρο του «Στράτος» της οδού Φιλελλήνων, ενώ νωρίτερα είχε ηχογραφήσει τραγούδια για το νέο του δίσκο, που κυκλοφόρησε μετά το θάνατό του, με τον τίτλο «Ποιός άλλος;» και συνθέσεις του Τάκη Μουσαφίρη. Η κηδεία του ήταν πάνδημη και την παρακολούθησαν χιλιάδες θαυμαστών του στο Α’ Νεκροταφείο της Αθήνας.


Κύπελλο Ελλάδος ΠοδοσφαίρουΗ δεύτερη τη τάξει ποδοσφαιρική διοργάνωση στη χώρα μας, μετά το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας (πρώην Α’ Εθνικής). Ξεκίνησε το 1931 και διεξάγεται με διακοπές μέχρι σήμερα. Πολυνίκης του θεσμού είναι ο Ολυμπιακός Πειραιώς με 27 κατακτήσεις.
H πρώτη διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδος έγινε το 1931 υπό την αιγίδα της ΕΠΟ, που είχε αναλάβει τις τύχες του ελληνικού ποδοσφαίρου από το 1926. Πήραν μέρος 17 ομάδες από την Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη. Ο τελικός έγινε στις 8 Νοεμβρίου 1931 στο Γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Άρη Θεσσαλονίκης, με διαιτητή τον Σωτήρη Ασπρογέρακα, βετεράνο ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού και μετέπειτα διεθνή διαιτητή. Η ΑΕΚ νίκησε με 5-3 (2-2) και κατέκτησε το πρώτο Κύπελλο Ελλάδος.
Στην αρχή, το Κύπελλο γινόταν με ομάδες όλων των κατηγοριών και η συμμετοχή ήταν προαιρετική. Έτσι, πολλές φορές, εξαιτίας της απροθυμίας των συλλόγων, ο θεσμός δεν βρήκε ανταπόκριση και δεν τέλειωσε κανονικά ή δεν έγινε καθόλου, ιδιαίτερα τα προπολεμικά χρόνια. Πολύ αργότερα και με τη σταδιακή καθιέρωση του επαγγελματισμού στο ποδόσφαιρο, στη διοργάνωση συμμετείχαν μόνο οι ομάδες που διατηρούσαν τμήματα αμειβομένων ποδοσφαιριστών. Για τις ερασιτεχνικές ομάδες δημιουργήθηκε ξεχωριστή διοργάνωση το 1971, το Κύπελλο Ερασιτεχνών.
Το σύστημα διεξαγωγής δεν ήταν ενιαίο όλα αυτά τα χρόνια. Για ένα μεγάλο διάστημα, στην αρχική φάση του Κυπέλλου, δεν γινόταν κλήρωση, αλλά ορισμός, για να αποφεύγονται οι αναμετρήσεις μεταξύ των ισχυρών και δημοφιλών ομάδων. Μέχρι το 1965 αν δύο ομάδες αναδεικνύονταν ισόπαλες και μετά την παράταση, έδιναν και δεύτερο αγώνα. Από τη χρονιά αυτή κι εξαιτίας των επεισοδίων στον ημιτελικό αγώνα Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού το 1964, μετά το ισόπαλο αποτέλεσμα των 120 λεπτών γινόταν κλήρωση για το νικητή.
Έτυχε, μάλιστα, σε μία περίπτωση, το 1968-69, να κριθεί ο τελικός με κλήρωση. Στις 9 Ιουλίου 1969, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός αναμετρήθηκαν στο Στάδιο Καραϊσκάκη και μετά την ημίωρη παράταση παρέμειναν στο ισόπαλο 1-1. Στην κλήρωση που ακολούθησε στη σέντρα του γηπέδου, ο Παναθηναϊκός στάθηκε τυχερός και κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος. Από την αμέσως επόμενη χρονιά καθιερώθηκε και στη χώρα μας η διαδικασία των πέναλτι.
Ο Ολυμπιακός είναι ο πολυνίκης της διοργάνωσης με 27 κύπελλα στην τροπαιοθήκη του και ακολουθούν ο Παναθηναϊκός με 18 και η ΑΕΚ με 14. Συνολικά, οι ομάδες τού τέως ΠΟΚ έχουν κατακτήσει τα 59 από τα 72 Κύπελλα Ελλάδος.
Το Κύπελλο Ελλάδος δεν έγινε ή διακόπηκε από το 1934 έως το 1938 για οικονομικούς λόγους, από το 1940 έως το 1946, λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής, το 1962 και το 1964, λόγω επεισοδίων και το 1966, επειδή δεν κατέβηκε ο Ολυμπιακός στον τελικό με την ΑΕΚ.
Στις 27 Ιουνίου 1962, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός αναμετρήθηκαν στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Ο ελβετός διαιτητής Μελέ διέκοψε τον αγώνα στο 100ο λεπτό της παράτασης λόγω σκότους. Οι φίλαθλοι, νομίζοντας ότι είναι κανονισμένο για να επαναληφθεί ο αγώνας για εισπρακτικούς λόγους, εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο και αγώνας διακόπηκε. Η ΕΠΟ φοβούμενη παρόμοια επεισόδια δεν όρισε επαναληπτικό αγώνα, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει κυπελλούχος αυτή τη χρονιά.
Στις 17 Ιουνίου 1964, ο ημιτελικός αγώνας Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού διακόπηκε στο 115ο λεπτό της παράτασης. Εξαγριωμένοι φίλαθλοι και των δύο ομάδων, πιστεύοντας ότι ο αγώνας είναι «στημένος», κατέστρεψαν ολοκληρωτικά το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Στην κανονική του διάρκεια ο αγώνας έληξε ισόπαλος 1-1 (Δομάζος - Νεοφώτιστος). Μετά την εξέλιξη αυτή, κυπελλούχος Ελλάδος ανακηρύχθηκε η ΑΕΚ, που είχε περάσει στον τελικό.
Στις 10 Ιουλίου 1966 ήταν προγραμματισμένος να γίνει οι τελικός μεταξύ ΑΕΚ και Ολυμπιακού. Οι ερυθρόλευκοι δεν κατέβηκαν στον τελικό, κατόπιν υπόδειξης του προπονητή τους Μάρτον Μπούκοβι, που θεώρησε ότι η ποδοσφαιρική περίοδος είχε «τραβήξει» αδικαιολόγητα.

Τελικοί

Α/Α
Έτος
Φιναλίστ
Σκορ
Κυπελλούχος
01
1931
ΑΕΚ – Άρης Θ.
5-3
ΑΕΚ
02
1933
Εθνικός Π – Άρης Θ.
2-2 / 2-1
Εθνικός Π.
03
1939
ΑΕΚ – ΠΑΟΚ
2-1
ΑΕΚ
04
1940
ΠΑΟ – Άρης Θ.
3-1
ΠΑΟ
05
1947
ΟΣΦΠ – Ηρακλής Θ
5-0
ΟΣΦΠ
06
1948
ΠΑΟ – ΑΕΚ
2-1
ΠΑΟ
07
1949
ΑΕΚ – ΠΑΟ
0-0 / 2-1
ΑΕΚ
08
1950
ΑΕΚ – Άρης Θ.
4-0
ΑΕΚ
09
1951
ΟΣΦΠ – ΠΑΟΚ
4-0
ΟΣΦΠ
10
1952
ΟΣΦΠ – Πανιώνιος
2-2/2-0
ΟΣΦΠ
11
1953
ΟΣΦΠ – ΑΕΚ
3-2
ΟΣΦΠ
12
1954
ΟΣΦΠ – Δόξα Δρ.
2-0
ΟΣΦΠ
13
1955
ΠΑΟ – ΠΑΟΚ
2-0
ΠΑΟ
14
1956
ΑΕΚ – ΟΣΦΠ
2-1
ΑΕΚ
15
1957
ΟΣΦΠ – Ηρακλής Θ.
2-0
ΟΣΦΠ
16
1958
ΟΣΦΠ – Δόξα Δρ.
5-1
ΟΣΦΠ
17
1959
ΟΣΦΠ – Δόξα Δρ.
2-1
ΟΣΦΠ
18
1960
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ
1-1 / 2-0
ΟΣΦΠ
19
1961
ΟΣΦΠ – Πανιώνιος
3-0
ΟΣΦΠ
20
1962
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ
Διεκόπη

21
1963
ΟΣΦΠ – Πιερικός
3-0
ΟΣΦΠ
22
1964
ά.α
-
ΑΕΚ
23
1965
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ
1-0
ΟΣΦΠ
24
1966
ΑΕΚ – ΟΣΦΠ
2-0 (ά.α)
ΑΕΚ
25
1967
ΠΑΟ – Πανιώνιος
1-0
ΠΑΟ
26
1968
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ
1-0
ΟΣΦΠ
27
1969
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ
1-1
ΠΑΟ (κλήρωση)
28
1970
Άρης Θ. – ΠΑΟΚ
1-0
Άρης Θ.
29
1971
ΟΣΦΠ – ΠΑΟΚ
3-1
ΟΣΦΠ
30
1972
ΠΑΟΚ – ΠΑΟ
2-1
ΠΑΟΚ
31
1973
ΟΣΦΠ – ΠΑΟΚ
1-0
ΟΣΦΠ
32
1974
ΠΑΟΚ – ΟΣΦΠ
2-2 (4-3 π.)
ΠΑΟΚ
33
1975
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ
1-0
ΟΣΦΠ
34
1976
Ηρακλής Θ. – ΟΣΦΠ
4-4 (6-5 π.)
Ηρακλής Θ.
35
1977
ΠΑΟ – ΠΑΟΚ
2-1
ΠΑΟ
36
1978
ΑΕΚ – ΠΑΟΚ
2-0
ΑΕΚ
37
1979
Πανιώνιος – ΑΕΚ
3-1
Πανιώνιος
38
1980
ΑΓΣ Καστοριά – Ηρακλής Θ.
5-2
ΑΓΣ Καστοριά
39
1981
ΟΣΦΠ – ΠΑΟΚ
3-1
ΟΣΦΠ
40
1982
ΠΑΟ – ΑΕ Λάρισας
1-0
ΠΑΟ
41
1983
ΑΕΚ – ΠΑΟΚ
2-0
ΑΕΚ
42
1984
ΠΑΟ – ΑΕ Λάρισας
2-0
ΠΑΟ
43
1985
ΑΕ Λάρισας – ΠΑΟΚ
4-1
ΑΕ Λάρισας
44
1986
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ
4-0
ΠΑΟ
45
1987
ΟΦΗ – Ηρακλής Θ.
1-1 (3-1 π.)
ΟΦΗ
46
1988
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ
2-2 (4-3 π.)
ΠΑΟ
47
1989
ΠΑΟ – Πανιώνιος
3-1
ΠΑΟ
48
1990
ΟΣΦΠ – ΟΦΗ
4-2
ΟΣΦΠ
49
1991
ΠΑΟ – Αθηναϊκός
3-0 / 2-1
ΠΑΟ
50
1992
ΟΣΦΠ – ΠΑΟΚ
1-1 / 2-0
ΟΣΦΠ
51
1993
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ
1-0
ΠΑΟ
52
1994
ΠΑΟ – ΑΕΚ
3-3 (4-2 π.)
ΠΑΟ
53
1995
ΠΑΟ – ΑΕΚ
1-0 (παρ.)
ΠΑΟ
54
1996
ΑΕΚ- Απόλλων Αθ.
7-1
ΑΕΚ
55
1997
ΑΕΚ – ΠΑΟ
0-0 (5-3 π.)
ΑΕΚ
56
1998
Πανιώνιος – ΠΑΟ
1-0
Πανιώνιος
57
1999
ΟΣΦΠ – ΠΑΟ
2-0
ΟΣΦΠ
58
2000
ΑΕΚ – Ιωνικός Ν.
3-0
ΑΕΚ
59
2001
ΠΑΟΚ – ΟΣΦΠ
4-2
ΠΑΟΚ
60
2002
ΑΕΚ – ΟΣΦΠ
2-1
ΑΕΚ
61
2003
ΠΑΟΚ – Άρης Θ.
1-0
ΠΑΟΚ
62
2004
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ
3-1
ΠΑΟ
63
2005
ΟΣΦΠ – Άρης Θ.
3-0
ΟΣΦΠ
64
2006
ΟΣΦΠ – ΑΕΚ
3-0
ΟΣΦΠ
65
2007
ΑΕ Λάρισας – ΠΑΟ
2-1
ΑΕ Λάρισας
66
2008
ΟΣΦΠ – Άρης Θ.
2-0
ΟΣΦΠ
67
2009
ΟΣΦΠ – ΑΕΚ
4-4 (15-14 π.)
ΟΣΦΠ
68
2010
ΠΑΟ – Άρης Θ.
1-0
ΠΑΟ
69
2011
ΑΕΚ – Ατρόμητος Αθ.
3-0
ΑΕΚ
70
2012
ΟΣΦΠ – Ατρόμητος Αθ.
2-1 (παρ.)
ΟΣΦΠ
71
2013
ΟΣΦΠ – Αστέρας Τρ.
3-1 (παρ.)
ΟΣΦΠ
72
2014
ΠΑΟ – ΠΑΟΚ
4-1
ΠΑΟ
73
2015
ΟΣΦΠ – Σκόντα Ξάνθη
3-1
ΟΣΦΠ
74
2016
ΟΣΦΠ – ΑΕΚ
1-2
ΑΕΚ

Κυπελλούχοι

Ομάδα
Κατακτήσεις
Έτη
ΟΣΦΠ
27
1947, 1951, 1952, 1953, 1954, 1957, 1958, 1959, 1960, 1961, 1963, 1965, 1968, 1971, 1973, 1975, 1981, 1990, 1992, 1999, 2005, 2006, 2008, 2009, 2012, 2013, 2015.
ΠΑΟ
18
1940, 1948, 1955, 1967, 1969, 1977, 1982, 1984, 1986, 1988, 1989, 1991, 1993, 1994, 1995, 2004, 2010, 2014.
ΑΕΚ
15
1932, 1939, 1949, 1950, 1956, 1964, 1966, 1978, 1983, 1996, 1997, 2000, 2002, 2011, 2016.
ΠΑΟΚ
4
1972, 1974, 2001, 2003.
Πανιώνιος
2
1979, 1998
ΑΕ Λάρισας
2
1985, 2007
Εθνικός Π.
1
1933
Άρης Θ.
1
1970
Ηρακλής Θ.
1
1976
ΑΓΣ Καστοριά
1
1980
ΟΦΗ
1
1987

Βιάτσεσλαβ Μολότοφ


1890 – 1986


Ρώσος κομμουνιστής ηγέτης, ευνοούμενος και «δεξί χέρι» του Στάλιν. Υπήρξε ο κύριος εκφραστής των θέσεων της Σοβιετικής Ένωσης στις διεθνείς διασκέψεις κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και αμέσως μετά από αυτόν. Έχει δανείσει το όνομά του σ’ ένα είδος αυτοσχέδιας βόμβας («Βόμβα Μολότοφ»).
Ο Βιάτσεσλαβ Μιχαήλοβιτς Σκριάμπιν (καμία σχέση με τον συνεπώνυμό του σπουδαίο ρώσο συνθέτη), όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στο χωριό Κουκάρκα της Περιφέρειας Κίροφ στις 25 Φεβρουαρίου 1890. Στα μικράτα του ήταν ένα ντροπαλό και ήσυχο παιδί, που βοηθούσε τον πατέρα του στις εμπορικές του ασχολίες. Κατά τη διάρκεια των γυμνασιακών του χρόνων στο Καζάν, εντάχθηκε στο Ρωσικό Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα και ακολούθησε τον Λένιν στην αριστερή του πτέρυγα («Μπολσεβίκοι»). Συνελήφθη δύο φορές για την επαναστατική του δράση (1909 και 1915) και κατά τη διάρκεια της παρανομίας του απέκτησε το ψευδώνυμο Μολότοφ (από τη λέξη «μόλοτ», σφυρί στα ρωσικά), που γρήγορα επισκίασε το πραγματικό του όνομα και τον ακολούθησε σε όλη του τη ζωή.
Μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Μπολσεβίκους του Λένιν το 1917 («Οκτωβριανή Επανάσταση»), εργάστηκε σε διάφορες επαρχιακές κομματικές οργανώσεις. Το 1921 έγινε μέλος και γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, καθώς και αναπληρωματικό μέλος του Πολιτικού Γραφείου (Πολίτμπιρο) του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης (ΚΚΣΕ). Τον ίδιο χρόνο παντρεύτηκε τη ρωσοεβραία Πολίνα Ζεμτσούζινα (1897-1970), με την οποία απέκτησε μία κόρη.
Υποστήριξε δυναμικά τον Ιωσήφ Στάλιν μετά τον θάνατο του Λένιν (1924) και τον Δεκέμβριο του 1926 προωθήθηκε σε τακτικό μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΣΕ. Στη συνέχεια απέκτησε τον έλεγχο της Κομματικής Επιτροπής της Μόσχας και απομάκρυνε με σειρά εκκαθαρίσεων όλα τα αντισταλινικά μέλη της (1928-1930). Για τις καλές του υπηρεσίες προς τον Στάλιν, διορίστηκε το 1930 πρόεδρος του Συμβουλίου των Κομισαρίων τού Λαού (δηλαδή πρωθυπουργός της Σοβιετικής Ένωσης), θέση την οποία διατήρησε έως το 1941.
Λίγο πριν από την έκρηξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, ο Μολότοφ ανέλαβε και τη θέση του κομισάριου (υπουργού) των Εξωτερικών (Μάιος του 1939) και διαπραγματεύθηκε με τη Ναζιστική Γερμανία το σύμφωνο μη επίθεσης, γνωστό ως «Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότοφ», το οποίο υπέγραψε με τον γερμανό ομόλογό του Γιόακιμ φον Ρίμπεντροπ στις 23 Αυγούστου 1939 στη Μόσχα. Το σύμφωνο, που επικρίθηκε από τις δημοκρατικές χώρες της Δύσης και για ιδεολογικούς λόγους, περιλάμβανε κι ένα μυστικό πρωτόκολλο για τον διαμελισμό της Πολωνίας.
Κατά τη διάρκεια της εισβολής των Σοβιετικών στη Φιλανδία τον Νοέμβριο του 1939, ο Μόλοτοφ σε ραδιοφωνικό μήνυμα υποστήριξε ότι η Σοβιετική Ένωση δεν έριχνε βόμβες, αλλά τρόφιμα στους δοκιμαζόμενους Φιλανδούς, οι οποίοι απάντησαν με αυτοσχέδιες βόμβες, τις οποίες ονόμασαν περιπαικτικά «Κοκτέιλ Μολότοφ», για να αντιμετωπίσουν την ανωτερότητα του Κόκκινου Στρατού και να αναχαιτίσουν τα χιλιάδες σοβιετικά τεθωρακισμένα.
Τον Μάιο του 1941, όταν ο Στάλιν ανέλαβε προσωπικά την πρωθυπουργία της Σοβιετικής Ένωσης, ο Μολότοφ υποβιβάστηκε σε πρώτο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Μετά την εισβολή του γερμανικού στρατού στη Σοβιετική Ένωση (Ιούνιος 1941) υπηρέτησε στην Επιτροπή Κρατικής Άμυνας (ειδικό Πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο), διαπραγματεύθηκε τη συμμαχία της ΕΣΣΔ με τη Μεγάλη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες (1942) και παρέστη στις Συμμαχικές Διασκέψεις της Τεχεράνης (28 Νοεμβρίου - 1 Δεκεμβρίου 1943), της Γιάλτας (4 - 11 Φεβρουαρίου 1945), του Πότσνταμ (17 Ιουλίου - 2 Αυγούστου 1945), καθώς και στη Συνδιάσκεψη του Σαν Φρανσίσκο (25 Απριλίου - 26 Ιουνίου 1945), κατά την οποία ιδρύθηκε ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).
Τον Μάρτιο 1949 ο Μόλοτοφ παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, ύστερα όμως από τον θάνατο του Στάλιν (Μάρτιος 1953) ανέλαβε και πάλι τα καθήκοντα αυτά, τα οποία και διατήρησε μέχρι την απόλυσή του (Ιούνιος του 1956), εξαιτίας της πολιτικής διαφωνίας του με τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου, Νικήτα Χρουστσόφ. Τον Νοέμβριο του 1956 διορίστηκε υπουργός Κρατικού Ελέγχου. Όταν προσχώρησε στην «αντικομματική ομάδα», η οποία επιχείρησε ανεπιτυχώς να ανατρέψει τον Χρουστσόφ τον Ιούνιο του 1957, έχασε όλα τα κομματικά και κρατικά αξιώματά του. Στη συνέχεια υπηρέτησε ως πρεσβευτής στη Μογγολία και ως μόνιμος Σοβιετικός αντιπρόσωπος στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας στη Βιέννη (1960-1961). Το 1962 αποσύρθηκε από την πολιτική. Το 1964 αποκαλύφθηκε ότι είχε διαγραφεί από το Κομμουνιστικό Κόμμα. Αποκαταστάθηκε ως μέλος του ΚΚΣΕ το 1984 από τον τότε ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Κονσταντίν Τσερνιένκο.
Ο Βιάτσεσλαβ Μολότοφ πέθανε στις 8 Νοεμβρίου 1986 στη Μόσχα, σε ηλικία 96 ετών. Ο Γουίνστον Τσόρτσιλ, που είχε συναντηθεί αρκετές φορές μαζί του, τον χαρακτηρίζει στα «Απομνημονεύματά» του «άνδρα εξαιρετικής ευφυίας με κρύο αίμα και καρδιά, ο οποίος θα ήταν καλοδεχούμενος στην παρέα του Μαζαρίνου, του Ταϋλεράνδου και του Μέτερνιχ».

Φώτης Κόντογλου
1895 – 1965


Μικρασιάτης λογοτέχνης, ζωγράφος και αγιογράφος, από τα επίλεκτα μέλη της γενιάς του '30, που αναζήτησε την ελληνικότητά της μέσα από την επιστροφή στις ρίζες. Μαθητές του υπήρξαν οι διακεκριμένοι ζωγράφοι Σπύρος Βασιλείου, Γιάννης Τσαρούχης και Νίκος Εγγονόπουλος.
Γεννήθηκε στο Αϊβαλί (τις αρχαίες Κυδωνίες) στις 8 Νοεμβρίου 1895 και ήταν γιος του Νικολάου Αποστολέλλη και της Δέσποινας Κόντογλου. Νήπιο ακόμη έχασε τον πατέρα του και ανατράφηκε από τη μητέρα του και τον θείο του ιερομόναχο Στέφανο Κόντογλου. Γι' αυτό και όταν μεγάλωσε υιοθέτησε το οικογενειακό επίθετο της μητέρας του. Το συγγραφικό και εικαστικό του τάλαντο άνθισε νωρίς. Όντας μαθητής Γυμνασίου, εξέδιδε το περιοδικό «Μέλισσα» με κείμενα δικά του και των συμμαθητών του, τα οποία εικονογραφούσε ο ίδιος.
Το 1913 άφησε τη γενέθλια πόλη του και μετέβη στην Αθήνα για να σπουδάσει στη Σχολή Καλών Τεχνών, παρότι προς στιγμήν σκέφθηκε να γίνει ναυτικός. Το κλίμα στη Σχολή δεν τον σήκωνε, αφού μεταξύ των καθηγητών του κυριαρχούσε το ακαδημαϊκό στυλ του Μονάχου, ενώ ο ίδιος ήταν φορέας άλλης αντίληψης, έχοντας γερά μέσα του ριζωμένο τον μικρασιατικό λαϊκό πολιτισμό. Το 1914 εγκατέλειψε τη Σχολή και έφυγε για την Ευρώπη. Μετά από μικρά παραμονή στη Μαδρίτη, εγκαταστάθηκε στο Παρίσι.
Γρήγορα έγινε γνωστός στους εικαστικούς κύκλους της γαλλικής πρωτεύουσας, όταν τον πρόσεξε ο διάσημος γλύπτης Ογκίστ Ροντέν. Το 1916 βραβεύτηκε για την εικονογράφηση του βιβλίου του Κνουτ Χάμσουν «Η πείνα». Στο Παρίσι συνάντησε τον φίλο του και συμφοιτητή του Σπύρο Παπαλουκά, τον μετέπειτα σπουδαίο ζωγράφο. Την εποχή εκείνη έγραψε και το πρώτο του λογοτεχνικό έργο, την ιστορία του φανταστικού κουρσάρου «Πέδρο Καζάς».
Το 1919 επιστρέφει στο Αϊβαλί. Διδάσκει γαλλικά και ιστορία της τέχνης στο τοπικό παρθεναγωγείο. Παράλληλα, ιδρύει τον πνευματικό σύλλογο «Νέοι Άνθρωποι» μαζί με τους Ηλία Βενέζη και Στρατή Δούκα. Το 1921 στρατεύεται και μετέχει στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Μετά την κατάρρευση του μετώπου και την επακολουθήσασα Έξοδο του ελληνικού στοιχείου της Μικράς Ασίας, φθάνει πρόσφυγας στη Λέσβο και στη συνέχεια στην Αθήνα.
Η κυκλοφορία τού «Πέδρο Καζάς» στην Αθήνα τον επιβάλλει αμέσως στους λογοτεχνικούς κύκλους. Το βιβλίο είναι η ιστορία ενός ισπανού κουρσάρου, γραμμένη με ένα ασυνήθιστο δυναμισμό και σε μια γλώσσα γεμάτη νεύρο και παλμό, που αντλούσε άμεσα από τις λαϊκές ρίζες και τα λαϊκά βιβλία παλαιότερης εποχής. Το 1925 παντρεύεται τη συμπατριώτισσά του Μαρία Χατζηκαμπούρη και δύο χρόνια αργότερα γεννιέται η κόρη τους Δέσπω. Τα επόμενα χρόνια θα μοιράσει τον χρόνο του ανάμεσα στον χρωστήρα και τη γραφίδα, ενώ αξιόλογη είναι η θητεία του ως συντηρητή έργων τέχνης.
Το 1932 κτίζει το σπίτι του στην οδό Βιζυηνού 16 (περιοχή Πατησίων), όπου μαζί με τους μαθητές του Τσαρούχη και Εγγονόπουλο ζωγραφίζουν με νωπογραφίες ένα δωμάτιό του. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, θύμα του μαυραγοριτισμού, αναγκάζεται να το πουλήσει για ένα σακί αλεύρι και μετακομίζει με την οικογένειά του σε ένα γκαράζ. Την εποχή αυτή ο Χριστιανισμός τον απορροφά εντελώς και αποφασίζει να τον διακονήσει ολόψυχα ως λογοτέχνης και ζωγράφος.
Ο Κόντογλου εμπνέεται από την ελληνική παράδοση και προσηλώνεται με φανατισμό σε ό,τι θεωρεί καθαρά ελληνικό, βγαλμένο από την παράδοση του Βυζαντίου και της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Στις φορητές του εικόνες χρησιμοποίησε τη μέθοδο της ωογραφίας. Πολλές από αυτές έχουν εκδοθεί από τον «Αστέρα». Αγιογράφησε πολλές εκκλησίες (Καπνικαρέα, Αγία Βαρβάρα Αιγάλεω, Άγιος Ανδρέας Πατησίων, Ζωοδόχος Πηγή και Αγία Παρασκευή Παιανίας, Ευαγγελισμός Ρόδου, Άγιος Χαράλαμπος Πολυγώνου, Άγιος Γεώργιος Κυψέλης κ.ά).
Φιλοτέχνησε τοπία, σχέδια βιβλίων, περιοδικών, ποιητικών συλλογών, πορτραίτα, ενώ το σημαντικότερο έργο στην κοσμική ζωγραφική είναι οι βυζαντινοπρεπείς νωπογραφίες του στο Δημαρχείο Αθηνών, με θέματα και πρόσωπα από την Ελληνική Ιστορία. Δούλεψε στο Βυζαντινό Μουσείο, το Κοπτικό Μουσείο του Καΐρου και δημιούργησε το Βυζαντινό τμήμα του Μουσείου της Κέρκυρας. Σημαντική ήταν η συμβολή του στην αποκατάσταση των τοιχογραφιών στον Μυστρά.
Ο Φώτιος Κόντογλου πέθανε στις 13 Ιουλίου 1965 στον «Ευαγγελισμό» από τις επιπλοκές που του είχε προκαλέσει ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Θεωρείται από τους σημαντικότερους εικαστικούς καλλιτέχνες, που άνοιξε νέους δρόμους στην ελληνική ζωγραφική. Το πλούσιο λογοτεχνικό του έργο παρέμεινε εν πολλοίς στρατευμένο στην υπόθεση του Χριστιανισμού, όμως τα πρώιμα έργα του και ιδιαίτερα το μυθιστόρημα «Πέδρο Καζάς» ανήκουν στις σημαντικές στιγμές της λογοτεχνίας μας.

Ενδεικτική Εργογραφία

 • «Πέδρο Καζάς» και «Βασάντα» («Παπαδημητρίου - Αστήρ»)
 • «Γιαβάς ο Θαλασσινός» («Παπαδημητρίου - Αστήρ»)
 • «Έκφρασις» Το εικαστικό μανιφέστο του Κόντογλου. («Παπαδημητρίου - Αστήρ»)
 • «Μυστικά Άνθη» («Παπαδημητρίου - Αστήρ»)

Είπαν για τον Κόντογλου...

 • Νίκος Ζίας: «Νίκος Κόντογλου» («Εμπορική Τράπεζα»)
 • Συλλογικό: «Κόντογλου, Σημείον Αντιλεγόμενον» («Αρμός»)

Η ιστορία του ΑΠΟΕΛΑθλητικό σωματείο της Λευκωσίας. Μαζί με την «Ομόνοια» αποτελούν τις δύο μεγάλες αθλητικές δυνάμεις της Κύπρου.
Η ιστορική διαδρομή του συλλόγου ξεκινά στις 8 Νοεμβρίου 1926 στο ζαχαροπλαστείο Χατζηϊωάννου της Λευκωσίας, όταν σαράντα ελληνοκύπριοι αποφασίζουν να ιδρύσουν ένα νέο ποδοσφαιρικό σωματείο. Οι περισσότεροι είναι διαφωνούντα μέλη της ομάδας «Τραστ», που μαζί με τον Πανεργατικό κυριαρχούσε εκείνη την περίοδο στο ποδοσφαιρικό στερέωμα της αγγλοκρατούμενης Μεγαλονήσου. Το νεοσύστατο σωματείο επέλεξε ως χρώματα το κίτρινο της Κύπρου και το μπλε της Ελλάδας.
Ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη του ΠΟΕΛ (Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας) ήταν και ένας ελλαδίτης, ο επιχειρηματίας Γεώργιος Πούλιας, που επιτάχυνε τις εξελίξεις μαζί με τον Διομήδη Συμεωνίδη και παρέμεινε στο τιμόνι του συλλόγου έως το 1958. Δύο χρόνια μετά την ίδρυσή του, ο ΠΟΕΛ μετονομάστηκε σε ΑΠΟΕΛ (Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας), όταν άνοιξε τις πόρτες και σε άλλα αθλήματα, όπως ο στίβος, το μπάσκετ, το βόλεϊ και το πινγκ-πονγκ.
Μέχρι το 1934, που ιδρύθηκε η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), ο ΑΠΟΕΛ έδινε φιλικά παιγνίδια και συμμετείχε σε αυτοσχέδια πρωταθλήματα. Το 1935 διοργανώθηκε το πρώτο επίσημο πρωτάθλημα στην Κύπρο, με νικητή τον «Τραστ» και την επόμενη χρονιά ήταν η σειρά του ΑΠΟΕΛ να στεφθεί πρωταθλητής.
Το 1948 υπήρξε σημαδιακή χρονιά για τον ΑΠΟΕΛ, καθώς διασπάστηκε για πολιτικούς λόγους. Όλα ξεκίνησαν στις 23 Μαΐου, όταν το διοικητικό συμβούλιο της ομάδας απέστειλε τηλεγράφημα προς τον ΣΕΓΑΣ, με την ευκαιρία των πανελληνίων αγώνων στίβου. Η οικογένεια του ΑΠΟΕΛ απηύθυνε «εγκάρδιο αδελφικό χαιρετισμό σε ολόκληρη την ελληνική αθλούμενη νεολαία» και ευχόταν «όπως τερματισθεί η εθνοκτόνος ανταρσία».
Οι αριστερών πεποιθήσεων παράγοντες και αθλητές του ΑΠOΕΛ θεώρησαν το χαρακτηρισμό «εθνοκτόνος ανταρσία» πρόκληση και κομματική τοποθέτηση του σωματείου και διαχώρισαν τη θέση τους. Λίγες μέρες αργότερα αποχώρησαν και στις 4 Ιουνίου 1948, ίδρυσαν ένα νέο σωματείο στη Λευκωσία, την «Ομόνοια».
Από τότε, οι δύο ομάδες μονοπωλούν τους ποδοσφαιρικούς τίτλους στην Κύπρο και οι μεταξύ τους αγώνες αποτελούν το κλασσικό ντέρμπι της Μεγαλονήσου, που έχει και πολιτική χροιά. Το ΑΠΟΕΛ υποστηρίζουν οι οπαδοί του δεξιού ΔΗΣΥ και την Ομόνοια οι σύντροφοι του κομμουνιστικού ΑΚΕΛ.
Την περίοδο 1963 - 1964 ο ΑΠΟΕΛ έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα μαζί με τον Ολυμπιακό, που προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο μιας ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής διοργάνωσης. Με δύο νίκες απέκλεισε τη νορβηγική Λιν (6-0, 1-0) για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Όμως ,στον δεύτερο γύρο έπεσε πάνω στην ισχυρή Σπόρτιγκ Λισαβόνας, από την οποία έχασε στο πρώτο παιγνίδι με 16-1. Το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί ρεκόρ μεγαλύτερης ήττας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Την περίοδο 2002-2003, ο ΑΠΟΕΛ έκανε αισθητή την παρουσία του στην Ευρώπη. Έπαιξε 6 παιγνίδια σε προκριματικούς γύρους του Τσάμπιονς Λιγκ, προτού αποκλειστεί από την ΑΕΚ για τη φάση των ομίλων και στη συνέχεια έδωσε 4 αγώνες στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Συνολικός απολογισμός: 3 νίκες, 2 ισοπαλίες και 5 ήττες.
Την περίοδο 2009-2010 ο ΑΠΟΕΛ κατάφερε να μπει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά στην ιστορία του. Τερμάτισε στην τελευταία θέση του ομίλου του, ισοβαθμώντας με την Ατλέτικο Μαδρίτης, από την οποία αποκλείστηκε με διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους παιγνίδια, από την πρόκριση στους 32 του Γιουρόπα Λιγκ.
Η περίοδος 2011-2012 αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του ΑΠΟΕΛ, καθώς η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έφθασε στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου αποκλείστηκε από τη μεγάλη Ρεάλ Μαδρίτης των Μουρίνιο και Ρονάλντο. Έδωσε συνολικά 16 παιγνίδια, σημειώνοντας 7 νίκες, 4 ισοπαλίες και 5 ήττες.
Ο ΑΠΟΕΛ υπήρξε και η μοναδική κυπριακή ομάδα που συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Α' Εθνικής και δεν υποβιβάστηκε. Την περίοδο 1973 - 1974 κατέκτησε τη 13η θέση επί 18 ομάδων, σημειώνοντας 11 νίκες, 5 ισοπαλίες και 18 ήττες. Μετά την τουρκική εισβολή, οι κυπριακές ομάδες έπαψαν να αγωνίζονται στο Ελλαδικό Πρωτάθλημα.
Τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ έχουν φορέσει γνωστοί ποδοσφαιριστές: Κώστας Χαραλαμπίδης, Γιασουμής Γιασουμή, Γιάννος Ιωάννου, Μαρίνος Ουζουνίδης, Σπύρος Μαραγκός, Ανδρέας Στυλιανού, Βεριντιάνο Μαρτσέλο, Ρόλαντ Γκόμεζ, Τόμας Βόταβα, Τόζα Σάμπουριτς, Τόμι Κάσσιντι, Τέρι Μακ Ντέρμοτ, Γκάρι Οουεν, Γιόζεφ Κίπριχ, Πάτρικ Ογκουνσότο, Σίνισα Γκόγκιτς, Μιχάλης Καψής, Μαρίνος Σατσιάς, Χρήστος Κόντης, Μιλτιάδης Σαπάνης και Νίκος Μαχλάς.
Στον πάγκο της έχουν καθίσει προπονητές, όπως οι Τάκης Λεμονής, Γιώργος Παράσχος, Νίκος Αλέφαντος, Γιάννης Ματζουράκης, Μπέλα Γκούτμαν, Ντούσαν Ουρίν, Γιάτσεκ Γκμοχ, Κουρτ Γιάρα, Χρίστο Μπόνεκ, Ευγένιος Γκέραρντ, Γιόζεφ Κίνσλερ και Γιέρζι Εγκελ.
Μεγάλη είναι η προσφορά του ΑΠΟΕΛ και στους εθνικούς αγώνες. Πολλοί αθλητές του συμμετείχαν στον απελευθερωτικό αγώνα (1955 - 1959) και την απόκρουση της τουρκικής εισβολής το 1974. Κορυφαίο παράδειγμα αυτοθυσίας, ο αθλητής στίβου του συλλόγου Μιχαλάκης Καραολής, που απαγχονίστηκε από τις αγγλικές αρχές κατοχής στις 10 Μαΐου 1956.

Τίτλοι

Ποδόσφαιρο
 • Πρωταθλήματα (24): 1936, 1937, 1938, 1939, 1940, 1947, 1948, 1949, 1952, 1965, 1973, 1980, 1986, 1990, 1992, 1996, 2002, 2004, 2007, 2009, 2011, 2013, 2014, 2015.
 • Κύπελλα (21): 1937, 1941, 1947, 1951, 1963, 1968, 1969, 1973, 1976, 1978, 1979, 1984, 1993, 1995, 1996, 1997, 1999, 2006, 2008, 2014, 2015.
 • Σουπερ Καπ [«Κυπριακή Ασπίδα»] (13): 1963, 1984, 1986, 1992, 1993, 1996, 1999, 2002, 2004, 2008, 2009, 2011, 2013.
Μπάσκετ
 • Πρωταθλήματα (11): 1976, 1979, 1981, 1995, 1996, 1998, 1999, 2002, 2009, 2010, 2014.
 • Κύπελλα (11): 1973, 1979, 1984, 1986, 1991, 1993, 1994, 1995, 1996, 2002, 2003.
 • Σουπερ Καπ [«Κυπριακή Ασπίδα»] (11): 1972, 1976, 1986, 1994, 1995, 1996, 1998, 2001, 2002, 2010, 2014.
Βόλεϊ
 • Πρωταθλήματα (10):1969, 1970,1971, 1972, 1979, 1980, 1981, 1983, 1984, 1985.
 • Κύπελλα (5): 1979, 1981, 1982, 1984, 1985.
Ο ΑΠΟΕΛ με ελλαδικές ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις
Αγωνιστική Περίοδος
Διοργάνωση
Ομάδα
Σκορ
1976-1977
Κύπελλο Κυπελλούχων (Α’ Γύρος)
Ηρακλής Θ.
0-0, 2-0
1992-1993
Τσάμπιονς Λιγκ (Α’ Γύρος)
ΑΕΚ
1-1, 2-2
1996-1997
Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (Β’ Προκρ. Γύρος)
Ηρακλής Θ.
1-0, 2-1
2002-2003
Τσάμπιονς Λιγκ (Γ’ Προκρ. Γύρος )
ΑΕΚ
2-3, 0-1
2015-2016
Γιουρόπα Λιγκ (φάση των ομίλων)
Αστέρας Τρ.
2-1, 0-2
2016-2017
Γιουρόπα Λιγκ (φάση των ομίλων)
Ολυμπιακός Π.
1-0
ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...
Η Μεγάλη Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που κυκλοφόρησε γραμματόσημα, το 1840. Γι’ αυτό το λόγο είναι ακόμη η μόνη χώρα της οποίας το όνομα δεν αναγράφεται στα γραμματόσημά της.
Περισσότερα...
ΕΙΠΕ...
Το κάλλος είναι η καλύτερη συστατική επιστολή.
 Αριστοτέλης
Αριστοτέλης
Αρχαίος έλληνας φιλόσοφος, από τα Στάγειρα της Χαλκιδικής.

Αρχάγγελοι Μιχαήλ και ΓαβριήλΚάθε χρόνο στις 8 Νοεμβρίου η εκκλησία τιμά τους αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ και γενικά όλους τους αγγέλους. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν τα ονόματα Μιχαήλ, Γαβριήλ, Άγγελος, Σεραφείμ, Ταξιάρχης και Πανορμίτης.
Στην ορθόδοξη χριστιανική παράδοση οι άγγελοι είναι πνευματικά δημιουργήματα του Θεού, τα οποία έχουν ως αποστολή να δοξάζουν τον δημιουργό τους, να ανακοινώνουν στους ανθρώπους το θείο θέλημα και να εκτελούν τις θείες βουλές. Την ύπαρξη των αγγέλων μαρτυρεί τόσο η Αγία Γραφή (Παλαιά και Καινή Διαθήκη), όσο και η εκκλησιαστική παράδοση. Άγγελοι ήσαν και οι διάβολοι ή δαίμονες, οι οποίοι εξέπεσαν από την αρχική τους θέση, επειδή παρέβησαν τις εντολές του Θεού.
Για τον χρόνο δημιουργίας των αγγέλων δεν υπάρχουν μαρτυρίες από την Αγία Γραφή. Οι περισσότεροι από τους Πατέρες της Εκκλησίας (Γρηγόριος Ναζιανζηνός, Ιωάννης Δαμασκηνός κλπ) δέχονται ότι οι άγγελοι υπήρχαν προτού δημιουργηθεί ο υλικός κόσμος.
Ως προς τη φύση των αγγέλων, οι εκκλησιαστικοί πατέρες διδάσκουν ότι οι άγγελοι έχουν σώμα λεπτό, αιθέριο και άφθαρτο (Τερτυλιανός, Ωριγένης, Βασίλειος ο Μέγας, Αυγουστίνος, Γρηγόριος ο Θεολόγος), χωρίς, όμως, να παύουν να είναι ασώματες και νοερές φύσεις, απρόσβλητες από τις αλλοιώσεις που παθαίνει το ανθρώπινο σώμα, τη φθορά και τον θάνατο.
Ο αριθμός των αγγέλων είναι αναρίθμητος. Η Αγία Γραφή αναφέρει «μυριάδας αγγέλων» και «μυριάδες μυριάδων και χιλιάδες χιλιάδων». Μόνο τέσσερις αναφέρονται ονομαστικά. Πρόκειται για τους αρχαγγέλους και ταξιάρχες Μιχαήλ Γαβριήλ, Ραφαήλ και Ουριήλ. Σύμφωνα με τα έργα που αποδίδονται στον Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη, οι άγγελοι χωρίζονται σε τρεις τάξεις και εννέα τάγματα, ιεραρχικά διατεταγμένα:
 • Σεραφείμ, Χερουβείμ, Θρόνοι
 • Κυριότητες, Εξουσίες, Δυνάμεις
 • Αρχές, Αρχάγγελοι, Άγγελοι
Ο Μιχαήλ και ο Γαβριήλ είναι οι πιο γνωστοί από τους αρχαγγέλους και Ταξιάρχες. Ο Μιχαήλ θεωρείται φύλακας άγγελος του ιουδαϊκού λαού και του Νέου Ισραήλ, δηλαδή του χριστιανισμού. Κατά την αποστασία του Σατανά, όταν ο Μιχαήλ είδε την πτώση του, κάλεσε τις ουράνιες δυνάμεις και αφού αναφώνησε το «πρόσχωμεν», ύμνησε με τους άλλους αγγέλους τον Θεό. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο αρχάγγελος Μιχαήλ είναι ο ψυχοπομπός άγγελος, αυτός που παίρνει τις ψυχές των ανθρώπων.
Ο αρχάγγελος Γαβριήλ αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη να αναγγέλλει τον χρόνο του ερχομού του Μεσσία, ενώ στην Καινή Διαθήκη το όνομά του αναφέρεται μόνο στο Ευαγγέλιο του Λουκά, να προλέγει στον Ζαχαρία τη γέννηση του Ιωάννη του Πρόδρομου, να αναγγέλλει στην Παρθένο Μαρία τη γέννηση του Χριστού από αυτήν και να αποστέλλει τους ποιμένες τη νύχτα της γέννησης του Χριστού στη Βηθλεέμ, για να δουν και να προσκυνήσουν τον γεννηθέντα σωτήρα του κόσμου.

Σχετικά

 • Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι προστάτης της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.
 • Οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ είναι προστάτες Άγιοι της Μυτιλήνης, των Σερρών, του Αιτωλικού και του Κορυδαλλού Αττικής.

ΕΙΠΕ...
Το ανθρώπινο γένος είναι συμφυές με το χρόνο, που τον ακολουθεί και θα τον ακολουθεί ως το τέλος κι έτσι θα γίνει αθάνατο. Αφήνει τέκνα χωρίς να παθαίνει αλλοίωση από γενιά σε γενιά κι έτσι μετέχει της αθανασίας.
 Πλάτων
Πλάτων
Αθηναίος φιλόσοφος.

Ειδήσεις


Ελλάδα

 • Στάση εργασίας πραγματοποιούν την Τρίτη, από τις 11.00 έως τις 16.00, οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο (γραμμή 1), σύμφωνα με απόφαση του το Σωματείου Εργαζομένων Ηλεκτροδηγών.
 • Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά την απολογία τους οι 11 εκ των 20 εμπλεκομένων στην υπόθεση με τις δεκάδες ληστείες ανά την Ελλάδα, με προτίμηση σε σπίτια επωνύμων. Οι υπόλοιποι οκτώ αφέθηκαν ελεύθεροι, με περιοριστικούς όρους. Μόνον ένας αφέθηκε ελεύθερος χωρίς κανένα περιοριστικό όρο.
 • Προβάδισμα 15 ποσοστιαίων μονάδων στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου υπέρ της Νέας Δημοκρατίας αποτυπώνει η νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, για λογαριασμό του Σκάι.
 • Ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας στο Μοντ Πελερέν της Ελβετίας οι κρίσιμες διαβουλεύσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί για το Κυπριακό. Παρών στην εναρκτήρια συνάντηση και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, ο οποίος στις πρώτες δηλώσεις του κάλεσε τους δύο ηγέτες «να εκμεταλλευτούν τη στιγμή» και «να κάνουν τα πάντα για να επιλύσουν τις διαφορές».
 • Ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας θα διεξαχθεί την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με θέμα «Η συμβολή των Πανεπιστημίων στην ανάπτυξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας».

Κόσμος

 • Μπροστά σε θηριωδίες του Ισλαμικού Κράτους έρχονται οι ιρακινές δυνάμεις κατά την επιχείρηση ανάκτησης του ελέγχου της Μοσούλης. Ανακάλυψαν ομαδικό τάφο με 100 σορούς ατόμων που είχαν αποκεφαλιστεί σε κοινότητα την οποία ανέκτησαν τη Δευτέρα από τους τζιχαντιστές νότια της Μοσούλης.
 • Σε... ράλι στα swing states ('ταλαντευόμενες' πολιτείες) για την προσέλκυση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων επιδίδονται Ντόναλντ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον πριν πέσει η αυλαία ίσως της πιο διχαστικής, τοξικής προεκλογικής εκστρατείας στην ιστορία των ΗΠΑ. «Θέλω να είμαι η πρόεδρος όλων» δηλώνει η Χίλαρι Κλίντον, η οποία διατηρεί σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις μικρό προβάδισμα -αν και η νίκη κρίνεται στις πολιτείες. Για το «διεφθαρμένο κατεστημένο της Ουάσινγκτον» μιλά ξανά ο Τραμπ.
 • Με την μόνιμη επωδό ότι η νίκη του θα σηματοδοτήσει «το τέλος του διεφθαρμένου κατεστημένου της Ουάσινγκτον» κλείνει ο Τραμπ την εκστρατεία του. «Θα καθαρίσουμε τον βούρκο» λέει σε συγκέντρωση στην «πολύτιμη» πολιτεία της Φλόριντα στην τελική ευθεία για την κάλπη, και επιτίθεται ξανά στην Χίλαρι Κλίντον, αλλά και τους Τζέι Ζι και Μπιγιονσέ...
 • «Κάντε για την Χίλαρι αυτό που κάνατε για εμένα» κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες ο Μπαράκ Ομπάμα σε ομιλία που εκφώνησε σε προεκλογική συγκέντρωση υπέρ της υποψήφιας του Δημοκρατικού Κόμματος στο Μίσιγκαν υπό τις επευφημίες του πλήθους «Yes, we can!» (Ναι, μπορούμε!) -το σύνθημα της δικής του εκστρατείας που οδήγησε στην ιστορική νίκη του 2008.
 • Προβλήματα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο έχουν κι άλλες χώρες. Στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός κάνει το παν για να σταματήσει την έναρξη λειτουργίας ενός νέου ραδιοφωνικού σταθμού. Φοβάται ότι δεν θα μπορέσει να τον ελέγξει.

Οικονομία

 • Η δεύτερη αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει σημειωθεί πρόοδος και είναι προς το συμφέρον όλων οι συζητήσεις να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, προσθέτοντας πως ο Πολ Τόμσεν εξέφρασε την ισχυρή πρόθεση του ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ παρέπεμψε στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
 • Χωρίς αποφάσεις για τη στάση που θα κρατήσει σε σχέση με την εκλογή προέδρου στην Εθνική Τράπεζα ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
 • Επιστολή παραίτησης προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, απέστειλε ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) Γιάννης Σούκος. «Με τις νέες διαμορφούμενες στο υπουργείο Εργασίας συνθήκες, εκτιμώ, έχοντας πλήρη αυτογνωσία, ότι ο δικός μου χρόνος έχει πλέον τελειώσει. Οι κύκλοι πρέπει πάντα να ανοίγουν, αλλά και να κλείνουν στον σωστό χρόνο» αναφέρει, μεταξύ αλλων.
 • Βασικός στόχος να τεθεί το όφελος των πολιτών ως προτεραιότητα, τόνισε η υφυπουργός Οικονομικών Κ.Παπανάτσιου, παραλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο του Τρ.Αλεξιάδη, του οποίου το έργο εξήρε, δεσμευόμενη πως ό,τι έχει ήδη ξεκινήσει θα ολοκληρωθεί. Στις προτεραιότητες τα νομοσχέδια για πλαστικό χρήμα και εθελούσια αποκάλυψη εισοδημάτων. «Δεν δίστασα να συγκρουστώ με συμφέροντα και διαδικασίες παρασκηνίου γιατί αυτή ήταν η εντολή» τόνισε ο κ. Αλεξιάδης, κάνοντας απολογισμό του έργου του.
 • Εντός της ευρωζώνης εντείνονται οι πιέσεις στον B. Σόιμπλε προκειμένου να συναινέσει σε μία επί της αρχής απόφαση για το ελληνικό χρέος, γράφει η FAZ. Νέα διαμάχη ΔΝΤ-ΕΕ βλέπει η Handelsblatt.

Αθλητισμός

 • Με επιστολή που απέστειλε στην ΕΠΟ και τον πρόεδρο της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής της Ομοσπονδίας, Ιωάννη Δρόσο, η γενική γραμματέας της FIFA διευκρίνισε ότι οι Γιώργος Στράτος και Ιάκωβος Φιλιππούσης μπορούν να παρευρίσκονται, αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου, στις συνεδριάσεις της ΠΔΕ.
 • Η Παλμέιρας είναι ουσιαστικά πρωταθλήτρια Βραζιλίας, ενώ απομένουν ακόμη τέσσερις αγωνιστικές για την ολοκλήρωση της περιόδου. Σύμφωνα με εξειδικευμένες ιστοσελίδες, η ομάδα του Σάο Πάολο έχει τη δεδομένη χρονική στιγμή 91% πιθανότητες για να κερδίσει τον τίτλο.
 • Ισόπαλος 1-1 ολοκληρώθηκε ο τελευταίος αγώνας της 10ης ημέρας της Super League ανάμεσα στον Ηρακλή και τον Πλατανιά. Το ματς έγινε στο «Καυτανζόγλειο» και οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με τον Αποστολόπουλο στο 29΄. Ισοφάρισε στο 68΄ ο Κυριακίδης για τον «Γηραιό» που παραμένει στην τελευταία θέση της βαθμολογίας, χωρίς νίκη στους πρώτους οκτώ αγώνες της σεζόν. Στην πρεμιέρα του στο "τιμόνι" του Ηρακλή, τρίτος προπονητής για την τρέχουσα σεζόν για την ομάδα της Θεσσαλονίκης ο Σάββας Παντελίδης δεν κατάφερε να γευτεί την επιτυχία της νίκης και των πολύτιμων βαθμών της.
 • Παρουσία 14 διεθνών πραγματοποιήθηκε η πρώτη προπόνηση της Εθνικής ομάδας ενόψει του φιλικού αγώνα της Τετάρτης με τη Λευκορωσία και της Κυριακής με τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας.
 • Τετ-α-τετ συναντήσεις με τους συνεργάτες του και τα στελέχη του ποδοσφαιρικού τμήματος και όχι σύσκεψη κορυφής πραγματοποιεί από το πρωί ο Γιάννης Αλαφούζος, προκειμένου να πάρει τις αποφάσεις που απαιτούνται για να σταματήσει η... κατηφόρα που έχει πάρει η ομάδα. Σε σκληρή γλώσσα μίλησε ο διοικητικός ηγέτης της ομάδας, αρνητικός σε ενδεχόμενο παραίτησης ο Στραματσόνι που δήλωσε έτοιμος να οδηγήσει την ομάδα από το αδιέξοδο!

https://www.sansimera.gr/

O   AYΡΙΑΝΟΣ  ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΟ  ΛΙΔΟΡΙΚΙ 


άρτη
9/11
02:00
14°C
98%
1 Μπφ N
3 Km/h
ΒΡΟΧΗ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης!
08:00
15°C
95%
3 Μπφ Δ
16 Km/h
ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ
14:00
11°C
88%
5 Μπφ ΒΔ
35 Km/hΡιπές ανέμου55 Km/h
ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ
20:00
11°C
97%
5 Μπφ Δ
35 Km/hΡιπές ανέμου55 Km/h
ΒΡΟΧΗ

      ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ   ΤΗΝ..ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ...
        " ΚΑΙ  ..ΤΩΡΑ ; ...ΤΑ  ΚΕΦΑΛΙΑ  ΜΕΣΑ ..." 

   'Εγινε  επί  τέλους  φίλοι  μου  και  ο.." αναμενόμενος " ...μετασχηματισμός και  είδαμε  στην  πραγματικότητα αυτό  που  λέει  και  η  πάνσοφη  Λαϊκή παροιμία  : " ΑΛΛΑΞΕ  Ο ΜΑΝΩΛΙΟΣ  ,ΚΙ' ΕΒΑΛΕ  ΤΟ..ΒΡΑΚΙ  ΤΟΥ  ΑΛΛΙΩΣ ..." ΔΗΛΑΔΉ  ΤΙ  ΑΚΡΙΒΏΣ  ΕΓΙΝΕ , ΜΗΠΩΣ  ΚΑΙ  ΔΕΝ  ΚΑΤΑΛΆΒΑΜΕ  ΚΑΛΆ ...
   Έγινε  .." ανακύκλωση " στα υπάρχοντα  κατακάθια , και  με  τα  φθαρμένα  παλιά  υφάσματα , προσπάθησαν φίλοι  μου  οι..." λεβέντες  μας " ΝΑ  ΡΑΨΟΥΝ , ΤΑΧΑΜΟΥ ..ΤΑΧΑΜΟΥ ,  " ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ  ...ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ .." , μάλιστα , κοστούμια , τι  ταθελαν  αυτά  τα  μασκαραλίκια ; γιατί  άσχημα ήταν όταν παλιότερα , μια  κυρία  υπουργός , κολλητή  του  Γιωργάκη , πηγαινε  στο  υπουργικό  συμβούλιο , με  ένδυση    L.A ( ΛΑΊΚΗΣ  ΑΓΟΡΑΣ ) ΚΟΥΒΑΛΏΝΤΑΣ  ΚΡΕΜΑΣΜΈΝΗ  ΜΙΑ..? ΛΙΝΑΤΣΟ..ΤΣΟΥΒΑΛΌΤΣΑΝΤΑ " ΚΑΙ  ΓΕΛΑΓΕ  ΤΟ..ΠΑΡΔΑΛΟ  ΚΑΤΣΊΚΙ ;  ( ΤΟ  ΟΝΟΜΑ  ΑΥΤΗΣ ...ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ , ΑΝ  ΔΕΝ  ΚΑΝΟΥΜΕ  ΛΑΘΟΣ ...)
   Αλήθεια  σύντροφοι  τι  έγινε  τελικά  η..ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΑ  ΑΥΤΗ ;  ΚΟΝΟΜΑΕΙ  ΑΚΟΜΑ  ΣΤΑΣ ...ΕΥΡΩΠΑΣ ;;;;
   Βέβαια στην καινούργια ( ΑΛΑΦΡΩΣ..ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΗ ) Κυβέρνησή  μας  υπάρχουν και κάποια  προσωπα , που  ακόμα  δεν  έουν..εκτεθεί , αλλά το  κακό  φίλοι  μου  .." ΑΡΓΕΙ  ΝΑ  ΓΙΝΕΙ " ;  ΔΕΝ  ΑΡΓΕΙ ..
   Εμείς  φυσικά  σαν  Δωριείς  είμαστε  Υπερήφανοι , γιατί  ένας  Δωριέας  νέος  άνθρωπος , ο  κ. Τζανακόπουλος , ανέλαβε υψηλά  καθήκοντα  παρά  τω...ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ , ΚΑΙ  ΤΟ  ΚΥΡΙΌΤΕΡΟ   ΧΩΡΙΣ  ΦΑΝΦΑΡΕΣ  ΚΑΙ...ΤΑΜΠΟΥΡΛΑ , ΟΠΕΡ  ΣΗΜΑΙΝΕΙ  ..ΆΝΘΡΩΠΟ  ΣΕΜΝΌ  ΚΑΙ  ..ΤΑΠΕΙΝΌ , ΚΑΤΙ  ΠΟΥ  ΛΕΙΠΕΙ  ΣΉΜΕΡΑ  ΑΠ' ΤΗΝ  ΠΟΛΙΤΙΚΉ ...
    Δεν  γνωρίζουμε  φυσικά  τον  άνθρωπο , αλλά  η  πρώτη..εμφάνιση είναι  πολύ θετική , και μάλιστα  στενός  συγγενής της  φίλης  Τασιας  Γκαβέρα  απ' την  Στύλια , ΤΟΥ  ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ  ΟΜΩΣ  ΕΠΙΤΥΧΙΑ  ΣΤΟ  ΕΡΓΟ  ΤΟΥ ΚΑΙ  ΔΥΝΑΜΗ  ΚΑΙ  ΚΟΥΡΑΓΙΟ...
    Α...ΚΑΙ  ΜΙΑ   ΣΥΜΒΟΥΛΉ , ΤΩΡΑ  ΤΟ  ΧΕΙΜΩΝΑ  ΑΣ  ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ  ΤΟΥΣ  ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ  .ΓΥΡΟΛΌΓΟΥΣ , ΠΟΥ  .." ΜΕΤΑΦΈΡΟΥΝ ...ΙΟΥΣ .." Ο  ΝΟΩΝ ..ΝΟΕΙΤΩ ..!!!
     Καλή  επιτυχία αγαπητέ  κ. Τανακοπουλε , ΑΠ' ΤΑ  ΒΑΘΗ  ΤΗΣ  ΚΑΡΔΙΑΣ  ΜΑΣ  ΚΑΙ  ΣΑΣ  ΘΕΡΜΟΠΑΡΑΚΑΛΟΎΜΕ ...ΒΟΗΘΉΣΤΕ   ΤΗΝ  ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΜΕΝΗ  ΔΩΡΙΔΑ  ΜΑΣ , ΓΙΑΤΙ  , ΔΥΣΤΥΧΩΣ , ΜΕΧΡΙ  ΣΗΜΕΡΑ  ΚΑΝΕΝΑΣ  ΔΕΝ  ΝΟΙΑΣΤΗΚΕ   ΓΙ΄ΑΥΤΉ ...
   ΑΠΛΑ  ΟΛΟΙ  ΜΑΣ  ΧΟΡΤΑΣΑΝ  ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ  ΚΑΙ   ΠΑΧΙΑ  ΛΟΓΙΑ...

      Απ'το  " Λιδωρίκι " με  αγάπη 
      www.lidoriki.com 

No comments: