10.11.16

EΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ...ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ...


 OI  ΠΑΛΙΕΣ  ΜΑΣ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 
                            (  ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΚΑΙ  ΑΛΛΕΣ )

ΟΛΕΣ  ΕΙΝΑΙ  ΠΑΡΜΕΝΕΣ  ΑΠ' ΤΗΝ  " ΤΡΑΠΕΖΑ ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΗΣ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ "
photolidoriki.blogspot.com 


ΓΑΜΟΣ - ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΟΣ

Λιδορίκι  12 - 1  -1947 , στην  καμένη  εκκλησία της  Ζωοδόχου  Πηγής , γίνεται  ο  γάμος  του  Νίκου  Τημπέλη και  της  Ασημούλας Αποστολοπούλου . Η  φωτογραφία  μιλάει  από  μόνη  της , ένα  ξύλινο  τραπεζάκι για  Αγία Τράπεζα κι' όλα τριγύρω  μαυρισμένα  απ' τη  φωτιά . Ο γάμος ήταν να  γίνει  στην  εκκλησία  του  Άι Γιώργη  στο  Βαρούσι , για  τι  η  Ζωοδόχος  Πηγή  ήταν ..ερείπιο , αλλά κατόπιν  επιμονής της  οικογένειας  της  νύφης , έγινε  στην  Παναγία , γιατί ακριβώς  πίσω  της ήταν  το  σπίτι  της  νύφης .
Αρχείο  Ασημ. Τημπέλη 

 Λιδορίκι  12 - 1 - 1947 , στην  εκκλησία  της Ζ.Πηγής , γίνεται  ο  γάμος του  Νίκου  Τημπέλη και  της  Ασημούλας Αποστολοπούλου , η  νύφη  με  την  συνοδεία  της  ξεκινάει απ'το  σπίτι της , που  είναι  πίσω  ακριβώς  απ' την  εκκλησία . Από  αριστερά : Ελένη Μποτίνη , κουμπάρα , Αγγελική  Καψάλη , παρακουμπάρα , Ελένη  Ζόγκζα , παρακουμπάρα , η  πανέμορφη  νύφη και  δίπλα  της  ο  πατέρας  της Κώστας  Αποστολόπουλος .
Αρχείο  Ασημ.Τημπέλη

Λιδορίκι  12 - 1 - 1947 , μόλις  τελείωσε  ο  γάμος του  Ν.Τημπέλη και  της  Ασημούλας Αποστολοπούλου , που  έγινε  στην  εκκλησία  της  Ζωοδόχου  Πηγής και  οι  νεόνυμφοι με  την  συνοδεία τους , το " συμπεθεριό " πάνε  για  το  μαγαζί  του  Θύμιου  Καψάλη , όπου  για  πολλές  δεκαετίες στεγαζόταν  η  χωροφυλακή , για  το  τρικούβερτο  γλέντι , και  κατά  το  έθιμο , στάθηκαν  για  τις  απαραίτητες  αναμνηστικές  φωτογραφίες , ακριβώς  μπροστά  στο  Πιτσαίϊκο , στο  δρόμο , κάτω  ακριβώς  απ' το  Φαρμακείο  Παπανικολάου . Πάνω  αριστερά υπάρχει  μια  πινακίδα  : ΚΑΦΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΝ Η  ΑΜΕΡΙΚΗ - Γ.Ν.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ , ήταν  το  εστιατόριο  του Γ.Παπανικολάου - Καρκάτσα  απ' τη  Σκαλούλα .
Αρχείο Ασημ. Τημπέλη 

12 - 1 - 1947ο γάμος του  Ν.Τημπέλη  και  της  Ασημούλας Αποστολοπούλου ,μόλις  τελείωσε  και οι  νεόνυμφοι  με  το  συμπεθεριό βγάζουν  τις  απαραίτητες  αναμνηστικές  φωτογραφίες , στο  Αλωνάκι , μπροστά  στο  Πιτσαίϊκο  σπίτι . Προορισμός της  πομπής  ήταν  το  μαγαζί , ταβέρνα και ζαχαροπλαστείο , του  Θύμιου  Καψάλη , λίγο  μετά  την  πλατεία  Αλωνάκι . Καθ΄οδόν  όμως , τους  μπλοκάρισαν και τους απογόρευσαν  να  συνεχίσουν , λόγω  της  κατάστασης , αλλά  τελικά  μετά  από  παρακάλια τους  επετράπη  να πάνε  στον  προορισμό τους , όπου  και  έγινε  γλέντι  τρικούβερτο.
Αρχείο  Ασημ. Τημπέλη Καλησπέρα  Λιδορικιώτες 
Καλησπέρα στους  φίλους   του χωριού  μας  που  καθημερινά ενημερώνονται  για  τα  Λιδορικιώτικα  νέα
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016
Ανατολή Ήλιου: 06:59 – Δύση Ήλιου: 17:18
ΣΑΝ   ΣΗΜΕΡΑ
ΓΕΓΟΝΟΤΑ

μ.Χ.
1775
Ιδρύεται το σώμα των Πεζοναυτών (Marines), που αποτελεί την αιχμή του δόρατος των ΗΠΑ στις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις ανά τον κόσμο.
1885
Ο Γκότλιμπ Ντάιμλερ, ιδρυτής αργότερα της Mercedes, κατασκευάζει την πρώτη μοτοσικλέτα. Είναι 264 κ.ε. και αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 12 χλμ/ώρα. Την οδηγεί ο γιος του Πάουλ.
1924
Ταραχές και συγκρούσεις ξεσπούν στην Καβάλα, μεταξύ καπνεργατών από τη μία πλευρά, και στρατού και χωροφυλακής από την άλλη. Στη διάρκεια των επεισοδίων σκοτώνονται μία εργάτρια κι ένας αξιωματικός της χωροφυλακής.
1949
Ο ΟΤΕ αποκτά τον πρώτο του συνδρομητή.
1989
Ανατρέπεται το κομουνιστικό καθεστώς της Βουλγαρίας. Ο Τεοντόρ Ζίβκοφ εγκαταλείπει την ηγεσία του βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος, μετά από 35 χρόνια στην εξουσία.
1995
Με δήλωσή του, ο πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης, Αντώνης Σαμαράς, επιβεβαιώνει δημοσίευμα του «Έθνους», σύμφωνα με το οποίο ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπέγραψε στις 15 Σεπτεμβρίου σύμβαση για παραχώρηση της εκμετάλλευσης του «Ξυστό» σε επιχείρηση του Σωκράτη Κόκκαλη, λίγες ώρες πριν από την πτώση της κυβέρνησής του.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 

μ.Χ.
1483
Μαρτίνος Λούθηρος, γερμανός θεολόγος, που με τις 95 θέσεις του χώρισε την Ευρώπη σε καθολικούς και διαμαρτυρόμενους. (Θαν. 18/2/1546)
Αποφθέγματα
1801
Σάμιουελ Χάου, φιλέλληνας αμερικανός γιατρός, που έλαβε ενεργό μέρος στην Ελληνική Επανάσταση. (Θαν. 9/1/1876)
1919
Μιχαήλ Καλάσνικοφ, ρώσος εφευρέτης, κατασκευαστής του όπλου που φέρει το όνομά του. (Θαν. 23/12/2013)
ΘΑΝΑΤΟΙ

μ.Χ.
1891
Αρθούρος Ρεμπό, γάλλος ποιητής. (Γεν. 20/10/1854)
Αποφθέγματα
2002
Βασίλης Μάρος, έλληνας πολυβραβευμένος σκηνοθέτης, εικονολήπτης και διευθυντής φωτογραφίας, πρωτεργάτης του κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ στη χώρα μας. (Γεν. 1929)
2007
Νόρμαν Μέιλερ, αμερικανός συγγραφέας, προκλητικός χρονικογράφος της Αμερικής επί 60 χρόνια. (Γεν. 31/1/1923)

Σάμιουελ Χάου


1801 – 1876


Αμερικανός γιατρός, υπέρμαχος της κατάργησης της δουλείας, μέγας φιλάνθρωπος, αλλά και άδολος φιλέλληνας. Ο Σάμιουελ Χάου (Samuel Howe) γεννήθηκε στη Βοστόνη στις 10 Νοεμβρίου 1801 και καταγόταν από πλούσια οικογένεια. Σπούδασε ιατρική στο Χάρβαρντ, αλλά δεν άσκησε το ιατρικό επάγγελμα, καθώς κατέβηκε στην Ελλάδα στις αρχές του 1825 για να συμμετάσχει στην Ελληνική Επανάσταση.
Ανέλαβε αμέσως υπηρεσία στον Αγώνα, περιθάλποντας τραυματίες και άρρωστους μαχητές. Στο πρώτο γράμμα προς τον πατέρα του αναφέρει μεταξύ άλλων: «…ως προς τον μισθόν μου, ουδέν λαμβάνω, ούτε μ' ενδιαφέρει, αφού η Κυβέρνησις δεν είναι εις θέσιν ούτε να θρέψη και να ενδύση τους δεινοπαθούντας στρατιώτας…».
Η ζωή του ντελικάτου βοστονέζου με τη μεγάλη καρδιά, δύσκολη. Από το ημερολόγιό του διαβάζουμε:
… η δουλειά μου τη νύχτα που πέρασε ήταν ατέλειωτη … έκαμα τόσες εγχειρήσεις που αμφιβάλω αν θα κατόρθωνα να τις κάμω κατά τη διάρκεια ολόκληρων ετών στη Βοστώνη … δύο μήνες τώρα κοιμάμαι στο έδαφος με τα ρούχα … είχα σκεφτεί να φύγω από δω, αλλά θα ήταν πράξη επονείδιστη…
Ο Σαμουήλ Χάου επιστρέφει το 1827 στην Αμερική και οργανώνει έρανο για την ελληνική υπόθεση. Συγκεντρώνει 60.000 δολάρια και αγοράζει ρούχα και τρόφιμα για τους επαναστάτες. Ένα χρόνο αργότερα έρχεται και πάλι στην Ελλάδα και οργανώνει καταφύγια για την περίθαλψη των προσφύγων. Ένα από αυτά στον Ισθμό της Κορίνθου θα το ονομάσει «Ουασινγκτονία».
Το 1831 επιστρέφει στη Βοστώνη και ιδρύει το πρώτο σχολείο για τυφλούς στις Ηνωμένες Πολιτείες, του οποίου διετέλεσε πρώτος διευθυντής. Το 1848 δημιουργεί ένα ανάλογο σχολείο για άτομα με διανοητικές διαταραχές.
Το 1866, γηραιός πλέον, βρίσκεται για μια ακόμα φορά στην Ελλάδα, για να συνδράμει τους επαναστατημένους Κρητικούς.
Πέθανε στις 9 Ιανουαρίου 1876.

Εργογραφία

Στα ελληνικά κυκλοφορούν δύο βιβλία του Σάμιουελ Χάου:
 • «Ιστορική σκιαγραφία της Ελληνικής Επανάστασης» (εκδόσεις «Εκάτη»)
 • «Ημερολόγιο από τον αγώνα 1825-1829» (εκδόσεις «Καραβίας»)Ιμπραήμ Πασάς

1789 – 1848


Οθωμανός στρατιωτικός και χεδίβης (αντιβασιλέας) της Αιγύπτου, γνωστός από την εκστρατεία του στην Πελοπόννησο, η οποία παρ' ολίγον να αποδειχθεί μοιραία για την Ελληνική Επανάσταση.
Ο Ιμπραήμ Πασάς (Ibrahim Pasha) γεννήθηκε στην Καβάλα το 1789 και ήταν γιος του αλβανικής καταγωγής Βαλή της Αιγύπτου Μωχάμετ Άλη και μιας χριστιανής, που ήταν γνωστή ως χήρα Τουρματζή. Άλλοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι ο Ιμπραήμ ήταν γιος της χήρας από τον γάμο της με κάποιον Τουρματζή και απλώς ο Μωχάμετ Άλη τον υιοθέτησε.
Ο Ιμπραήμ έλαβε μόρφωση από ευρωπαίους παιδαγωγούς, η οποία δεν απάλυνε τον σκληρό χαρακτήρα του. Έτσι, ο πατέρας του αναγκάστηκε να τον εξορίσει στο εσωτερικό της χώρας, αλλά σύντομα έδειξε τις στρατιωτικές του ικανότητες, βοηθώντας τον να εξολοθρεύσει τους Μαμελούκους, που λυμαίνονταν το Σουλτανάτο της Αιγύπτου. Σύμφωνα με την περιγραφή ενός άγγλου αξιωματικού, ο Ιμπραήμ ήταν κοντός, πολύ χοντρός και με σημαδεμένο το πρόσωπο από την ευλογιά.
Το 1818 εκστράτευσε στην Αραβική Χερσόνησο και κατέστειλε την εξέγερη των Βαχαβιτών, μιας μουσουλμανικής αίρεσης, της οποίας ηγείτο η οικογένεια Σαούντ, που μετέπειτα ίδρυσαν το κράτος της Σαουδικής Αραβίας. Συνέλαβε τον αρχηγό τους Αμπντουλάχ και επανέφερε στην Οθωμανική επικράτεια την ιερή πόλη των μουσουλμάνων Μεδίνα. Για τις υπηρεσίες του αυτές, ο σουλτάνος Μαχμούτ Β' τον ονόμασε Πασά της Μέκκας και μεγάλο Βεζύρη με τρεις ιππουρίδες (αλογοουρές), καθιστώντας τον ισότιμο του πατέρα του.
Η επιτυχία του κατά των Βαχαβιτών τον ώθησε να οργανώσει τον στρατό του σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, προσλαμβάνοντας γάλλους αξιωματικούς. Η αντίδραση της ντόπιας ολιγαρχίας δεν τον πτόησε και στα τέλη του 1823 ο στρατός της Αιγύπτου έφθανε τους 100.000 ετοιμοπόλεμους άνδρες και οι φιλοδοξίες του μέχρι την Κωνσταντινούπολη. Στις αρχές του 1824 ο Σουλτάνος, σε προφανή αδυναμία να καταστείλει την Ελληνική Επανάσταση, απευθύνθηκε στον Μωχάμετ Άλη και του ζήτησε να τον βοηθήσει. Ως αντάλλαγμα θα λάμβανε την Κρήτη και την Πελοπόννησο.
Στις 4 Ιουλίου 1824 η αρμάδα του Ιμπραήμ με 17.000 άνδρες απέπλευσε με προορισμό την Κρήτη. Το επιτελείο του αποτελείτο αποκλειστικά από γάλλους αξιωματικούς, με επικεφαλής των συνταγματάρχη Ντε Σεβ, που έλαβε τον τίτλο του Πασά με το όνομα Σολεϊμάν. Το σχέδιο του Ιμπραήμ προέβλεπε τη συνδυασμένη επίθεση του Τουρκικού και Αιγυπτιακού στόλου στα επαναστατημένα νησιά του Αιγαίου, ως απαραίτητη προϋπόθεση για απόβαση στην Πελοπόννησο. Έτσι, ο τουρκικός στόλος κατέστρεψε τα Ψαρά(20 Ιουνίου 1824), ενώ ο αιγυπτιακός προσπάθησε ανεπιτυχώς να καταλάβει τη Σάμο, αφού συνάντησε ισχυρή αντίσταση από τον ελληνικό στόλο στη Ναυμαχία του Γέροντα (28 Αυγούστου 1824). Τότε, ο Ιμπραήμ αποφάσισε να ξεχειμωνιάσει στη Σούδα και να επαναλάβει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις την άνοιξη του 1825. Από την άλλη πλευρά, ο ελληνικός στόλος αδρανούσε, λόγω έλλειψης χρημάτων, αλλά και του αδελφοκτόνου σπαραγμού.
Ο Ιμπραήμ επέσπευσε την απόβαση στην Πελοπόννησο, όταν πληροφορήθηκε την εμφύλια διαμάχη που μαίνονταν στην περιοχή. Στις 26 Φεβρουαρίου 1825 αποβιβάστηκε ανενόχλητος στη Μεθώνη με 4.000 πεζούς και 400 ιππείς και κατέλαβε το κάστρο της πόλης. Τις επόμενες μέρες ενισχύθηκε με νέες δυνάμεις και ο συνολικός αριθμός του πεζικού του έφθασε τις 15.000. Μέχρι τα τέλη Απριλίου είχε καταλάβει τα στρατηγικά κάστρα της Κορώνης και της Πύλου (Νεόκαστρο), αφού προηγουμένως είχε νικήσει τους Έλληνες στα Κρεμμύδια (7 Απριλίου 1825). Οι επαναστάτες αφυπνίστηκαν, έστω και καθυστερημένα. Άφησαν κατά μέρος τις διαφορές τους και προσπάθησαν να προβάλλουν αποτελεσματική αντίσταση με ηγέτη τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, που εν τω μεταξύ είχε αποφυλακιστεί. Μόνο σε κλεφτοπόλεμο μπορούσαν να ελπίζουν, αφού σε κανονική μάχη ο στρατός του Ιμπραήμ προκαλούσε «σοκ και δέος» στους ανοργάνωτους Έλληνες.
Ο Ιμπραήμ κατατρόπωσε τον Παπαφλέσσα στο Μανιάκι (19 Μαΐου 1825) και άνοιξε τον δρόμο για την Τριπολιτσά, την οποία κατέλαβε και κατέστρεψε στις 11 Ιουνίου 1825. Την επομένη βάδισε κατά του Άργους και του Ναυπλίου, αλλά ο Δημήτριος Υψηλάντης τον σταμάτησε στους βάλτους των Μύλων (12 Ιουνίου 1825). Έκτοτε δεν επεχείρησε άλλη εκστρατεία στην περιοχή. Τον Νοέμβριο του 1825 άφησε την Τρίπολη και μετέβη το Μεσολόγγι για να βοηθήσει τον Κιουταχή που πολιορκούσε τη μαρτυρική πόλη. Μετά την Έξοδο (10 Απριλίου 1826) επέστρεψε δριμύτερος στην Πελοπόννησο, αλλά βρέθηκε αντιμέτωπος με τον κλεφτοπόλεμο του Κολοκοτρώνη, που του προκαλούσε σημαντικές φθορές. Τον Ιούλιο του 1826 επιχείρησε να καταλάβει τη Μάνη, αλλά απέτυχε παταγωδώς.
Το καλοκαίρι του 1827, μη μπορώντας να εδραιώσει τη θέση του στην Πελοπόννησο, άρχισε να εφαρμόζει την τακτική της «καμμένης γης», προκειμένου να κάμψει τους επαναστάτες, ενώ προετοίμαζε απόβαση στην Ύδρα και τις Σπέτσες, γεγονός που θα είχε ολέθριες συνέπειες για την Επανάσταση, αν γινόταν πραγματικότητα. Τον πρόλαβαν, όμως, οι ναυτικές δυνάμεις Γαλλίας, Ρωσίας και Αγγλίας, που κατέστρεψαν τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου (8 Οκτωβρίου 1827).
Ο χρόνος άρχισε να μετράει πλέον αντίστροφα για τον Ιμπραήμ. Οι Μεγάλες Δυνάμεις είχαν αλλάξει την πολιτική τους και ήταν αποφασισμένες να υποστηρίξουν την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Με τη Συνθήκη της Αλεξάνδρειας (9 Αυγούστου 1828), που υπέγραψε ο Μοχάμετ Άλη με τον Κόδριγκτον, ο Ιμπραήμ αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την Πελοπόννησο στις 10 Οκτωβρίου 1828.
Ο Ιμπραήμ είχε μεγάλες φιλοδοξίες και η αποτυχία του στην Πελοπόννησο τον πείσμωσε. Μετά την επιστροφή του στο Κάιρο στράφηκε μαζί με τον πατέρα του κατά του Σουλτάνου. Γρήγορα έγιναν κύριοι της Παλαιστίνης, της Συρίας και μέρους της Μικράς Ασίας. Δύο φορές εκστράτευσε ο Ιμπραήμ κατά της Κωνσταντινούπολης (1833 και 1839) και τις δύο φορές εμποδίστηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις, που δεν ήθελαν αλλαγή του στάτους κβο. Μάλιστα, το 1839 στον συμμαχικό στόλο που βομβάρδισε τη Συρία, συμμετείχαν και δύο ελληνικά πλοία.
Το 1848 ο Ιμπραήμ έγινε για λίγους μήνες αντιβασιλέας της Αιγύπτου στη θέση του πατέρα του, που προσβλήθηκε από γεροντική άνοια. Η φυματίωση που τον ταλαιπωρούσε αποδείχθηκε ανίκητη και παρά τη θεραπεία που υποβλήθηκε στην Ιταλία, πέθανε στις 10 Νοεμβρίου 1848 σε ηλικία 59 ετών. Άφησε πίσω του ένα γιο, τον Ισμαήλ, ο οποίος διοίκησε αργότερα την Αίγυπτο και την κατέστησε σχεδόν ανεξάρτητη από τον Σουλτάνο.

Μίριαμ Μακέμπα


1932 – 2008


Θρυλική νοτιοαφρικανίδα τραγουδίστρια, γνωστή και ως «Μάμα Άφρικα» (Mama Africa), ένα από τα σύμβολα του αγώνα κατά του απαρτχάιντ.
Η Μίριαμ Μακέμπα (Miriam Makeba) γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου 1932 σε μια τενεκεδούπολη στα περίχωρα του Γιοχάνεσμπουργκ. Η καριέρα της άρχισε τη δεκαετία του '50, όταν συνδύασε την τζαζ με τα παραδοσιακά τραγούδια της Νότιας Αφρικής, σε μια εποχή που η λέξη «world music» ήταν άγνωστη. Στο διεθνές προσκήνιο εμφανίσθηκε το 1959, κατά τη διάρκεια περιοδείας της στις ΗΠΑ με το νοτιοαφρικάνικο συγκρότημα «Manhattan Brothers».
Την επόμενη χρονιά της αφαιρέθηκε το διαβατήριο από τη ρατσιστική κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής, επειδή συμμετείχε στο ντοκιμαντέρ «Come Back Africa» με περιεχόμενο κατά του απαρτχάιντ και αναγκάσθηκε να ζήσει στην εξορία. Επέστρεψε στη Νότιο Αφρική, μετά την αποφυλάκιση του Νέλσον Μαντέλα το 1990 και όταν το ρατσιστικό καθεστώς της χώρας έπνεε τα λοίσθια.
Η Μίριαμ Μακέμπα έγινε η πρώτη αφρικανίδα καλλιτέχνιδα που κέρδισε βραβείο Γκράμι (1966). Το μοιράστηκε με τον Χάρι Μπελαφόντε στην κατηγορία φολκ μουσικής για το άλμπουμ «An Evening With Belafonte/Makeba». Μεγάλες επιτυχίες της θεωρούνται τα τραγούδια «Pata Pata» (1956), «Malaika» (1960) και «Τhe Cling Song» (1965). Το 1987 συνεργάστηκε με τον Πολ Σάιμον, συμμετέχοντας στην περιοδεία του «Graceland».
Παντρεύτηκε συνολικά πέντε φορές και απέκτησε μία κόρη, την Μπόγκι, η οποία έφυγε από τη ζωή το 1985, σε ηλικία 35 ετών. Μεταξύ των συζύγων της, ο συμπατριώτης της τρομπετίστας της τζαζ Χιου Μασεκέλα και ο αμερικανός πολιτικός ακτιβιστής Στόκλι Καρμάικλ. Ο γάμος της με τον Καρμάικλ, που ήταν μέλος της ριζοσπαστικής οργάνωσης των μαύρων «Μαύροι Πάνθηρες», προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών στις ΗΠΑ και ακύρωση πολλών συναυλιών της. Το ζευγάρι αναγκάσθηκε να μετακομίσει και να ζήσει στη Γουινέα.
Το 2005 ξεκίνησε την αποχαιρετιστήρια περιοδεία της ανά τον κόσμο, που ολοκληρώθηκε με τρόπο μοιραίο. Συμμετέχοντας σε συναυλία στο Καστελβολτούρνο στα περίχωρα της Καζέρτας υπέρ του ιταλού συγγραφέα Ρομπέρτο Σαβιάνο («Γόμορρα»), τον οποίο απειλεί η ναπολιτάνικη Καμόρα, αισθάνθηκε αδιαθεσία και κατέρρευσε. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Καζέρτας, όπου τις πρώτες πρωινές ώρες της 10ης Νοεμβρίου 2008 άφησε την τελευταία της πνοή από ανακοπή καρδίας, σε ηλικία 76 ετών. Ήταν ένας θάνατος, όπως τον φανταζόταν: να βρίσκεται επί σκηνής και να τραγουδά για καλό σκοπό.

Τζακ Πάλανς


1919 – 2006


Βραβευμένος με Όσκαρ αμερικανός ηθοποιός, που έγινε διάσημος για τους ρόλους του «κακού» στο Χόλιγουντ. Γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου του 1919 στο Λάτιμερ της Πενσιλβάνια και ήταν γόνος ουκρανών μεταναστών. Το πραγματικό όνομά του ήταν Ουόλτερ Παλάνουικ.
Ο Τζακ Πάλανς (Jack Palance) έπαιξε σε περισσότερες από 80 ταινίες, κυρίως ρόλους δολοφόνων και ψυχοπαθών, που «ταίριαζαν» στα αδρά χαρακτηριστικά του προσώπου του. Το 1947 αντικατέστησε τον Άντονι Κουίν και στη συνέχεια τον Μάρλον Μπράντο στο θεατρικό «Λεωφορείον ο πόθος», με σκηνοθέτη τον Ελία Καζάν, ο οποίος τον αποκάλυψε στον κινηματογράφο τρία χρόνια αργότερα με το «Πανικός στο δρόμο».
Υποδύθηκε τον Ατίλα στο «Σημάδι του ειδωλολάτρη» του Ντάγκλας Σερκ (1954), τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη στο «Δολοφόνο του Λονδίνου» του Ούγκο Φρεγκονέζε (1955) και τον άνδρα που προσπαθεί να σκοτώσει την ωραία Τζόαν Κρόφορντ στη «Βγαλμένη μάσκα» του Ντέιβιντ Μίλερ (1952), για την οποία ήταν υποψήφιος για Όσκαρ.
Το 1955 ο Ρόμπερτ Όλντριτς του πρόσφερε τον πρώτο ψυχολογικό ρόλο του στο «Μεγάλο μαχαίρι», όπου αποκάλυψε μια άλλη πτυχή του ταλέντου του. Όμως, παρά τις όποιες προσπάθειες να ξεφύγει από το μοτίβο του κακού, παίζοντας σε ταινίες όπως «Ο φόβος στην κοιλιά» του Στιούαρτ Χέισλερ (1955) ή «Η περιφρόνηση» του Γκοντάρ (1964), ο Πάλανς επέστρεψε στους συνηθισμένους ρόλους του.
Τη δεκαετία του '70 διέτρεξε την έρημο της ανωνυμίας, κάνοντας ταινίες για να ζήσει, καθώς απέρριψε το Χόλιγουντ, επειδή τον περιόριζε σε αντιπαθητικούς ρόλους.
Επέστρεψε το 1987, όταν εμφανίστηκε στο «Καφέ Μπαγκντάντ» του Πέρσι Άλεν και το 1988 στον «Μπάτμαν» του Τιμ Μπάρτον. Το 1991 τιμήθηκε με το βραβείο Όσκαρ β' ανδρικού ρόλου για το ρόλο του στην ταινία «City Slickers».
Πέθανε στις 10 Νοεμβρίου του 2006.

 

Κοντσέρτο για Βιολί του Έλγκαρ

Γιεχούντι Μενουχίν - Έντουαρντ Έλγκαρ
Γιεχούντι Μενουχίν - Έντουαρντ Έλγκαρ
Ο άγγλος συνθέτης σερ Έντουαρντ Έλγκαρ (1857-1934) συνέβαλε τα μέγιστα στην αναγέννηση της αγγλικής σοβαρής μουσικής και την επάνοδό της στο διεθνές προσκήνιο. Είναι περισσότερο γνωστός για τα αβανταδόρικα εμβατήρια «Pomp and Circumstance» και λιγότερο για άλλες σημαντικές πτυχές του πλούσιου και εξαιρετικά ενδιαφέροντος έργου του.
Περίοπτη θέση στην εργογραφία του κατέχει το «Κοντσέρτο για Βιολί και Ορχήστρα σε σι ελάσσονα, έργο 61» που έγραψε το 1909 κατόπιν παραγγελίας της Φιλαρμονικής Εταιρείας του Λονδίνου. Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε στις 10 Νοεμβρίου του 1910 και παρότι δεινός βιολιστής ο Έλγκαρ εμπιστεύθηκε την ερμηνεία του στον αυστριακό βιρτουόζο Φριτς Κράισλερ, στον οποίο και το αφιέρωσε.
Το έργο είχε μεγάλη απήχηση στο κοινό, ενώ η κριτική δεν φείσθηκε επαίνων. «Είναι σπουδαιότερη βρετανική συμβολή στο πιανιστικό κοντέρτο» έγραψε ένας κριτικός. Ήταν η πιο μεγάλη επιτυχία του συνθέτη που δεν επαναλήφθηκε έως τον θάνατό του, παρότι έγραψε σπουδαία έργα, όπως το «Κοντσέρτο για Τσέλο» και τη «Συμφωνία αρ. 2».
Το «Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα» του Έλγκαρ αποτελείται από τα μέρη:
1. Allegro
2. Andante
3. Allegro molto
Η διάρκειά του κυμαίνεται από 45 έως 55 λεπτά της ώρας.
Στην παρτιτούρα του έργου υπάρχει η μυστηριώδης εγγραφή στα ισπανικά: «Aqui está encerrada el alma de…» που σημαίνει «Ενθάδε κείται η ψυχή του…» και έχει ληφθεί από το κλασσικό γαλλικό μυθιστόρημα του Αλέν - Ρενέ Λεσάζ «Η Ιστορία του Ζιλ Μπλας ντε Σαντιλιάν». Ποιανού, αναρωτιούνται χρόνια τώρα οι ερευνητές. Κάποιοι θεωρούν ότι είναι ο ίδιος ο Έλγκαρ, κάποιοι άλλοι επικαλούνται μια στιχομυθία του συνθέτη με ένα φίλο του, ότι η ψυχή ήταν γένους θηλυκού.
Όλα τα μεγάλα ονόματα του βιολιού έχουν ερμηνεύσει το έργο του Έλγκαρ. Ξεχωρίζουν οι ηχογραφήσεις των Γιάσα Χάιφετζ, Γιεχούντι Μενουχίν, Ιτζάκ Πέρλμαν, Πίνχας Ζούκερμαν και Νάιτζελ Κένεντι.

ΕιδήσειςΕλλάδα

 • Η επικείμενη επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα στις 15 και 16 Νοεμβρίου είναι ένα γεγονός με τεράστια σημασία για τη χώρα και την Ευρώπη, «συνιστά έμπρακτη στήριξη στην Ελλάδα και ταυτόχρονα ένα γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας», τονίζουν κυβερνητικές πηγές, ενώ επικρίνουν την αξιωματική αντιπολίτευση για «τυφλή αντιπολιτευτική γραμμή, καθώς «επιλέγει» να μειώσει της σημασία αυτής της επίσκεψης.
 • «Λευκός καπνός» βγήκε τελικώς από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής όσον αφορά την συγκρότηση του ΕΣΡ. Η έκτη κατά σειρά απόπειρα απέδωσε και τα κόμματα συνέκλιναν στην αναγκαιότητα να προκύψει η απαραίτητη πλειοψηφία των 4/5 ώστε να συγκροτηθεί η ανεξάρτητη αρχή, η οποία και θα αναλάβει πλέον να αποκαταστήσει την νομιμότητα στο πνεύμα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.
 • Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά μήκος των δήμων Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου, Παλλήνης, Παιανίας, Αγίας Παρασκευής, Χολαργού-Παπάγου, Χαλανδρίου, Φιλοθέης-Ψυχικού και Αθηναίων όπου θα διεξαχθούν ο 34ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθηνών και άλλοι μικρότεροι αγώνες δρόμου θα ισχύσουν το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Νοεμβρίου στην Αττική. Εναλλακτικές διαδρομές για τα οχήματα προτείνει η Τροχαία.
 • Κοινή Διακήρυξη για την υποστήριξη της κατάλληλης βρεφικής και παιδικής διατροφής των παιδιών προσφύγων-μεταναστών, υπέγραψαν το υπουργείο Υγείας και η UNICEF στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ι. Μπασκόζος και οι εκπρόσωποι της του ελληνικού παραρτήματος, Σοφία Τζιτζίκου και ο συντονιστής για το προσφυγικό Laurent Chapuis, της UNHCR Philippe Le Clerc και της SAVE THE CHILDREN η Amy Frost.
 • Νέους κανόνες στην παρουσία και λειτουργία των ιατρικών επισκεπτών εντός των δημοσίων δομών θέτει το υπουργείο Υγείας, μετά τη συνάντηση που είχε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών.

Κόσμος

 • Τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί ξεχύνονται στους δρόμους ανά τις ΗΠΑ με πλακάτ και συνθήματα «Not my President», ο Ντόναλντ Τραμπ έφθασε μακριά από τις κάμερες και τα φλας στον Λευκό Οίκο για συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα, το πρώτο βήμα προς τη μεταβίβαση της προεδρικής εξουσίας η οποία θα «σφραγιστεί» επίσημα με την ορκωμοσία του την 20ή Ιανουαρίου.
 • Κατέληξε στα τραύματά του ο ένας εκ των δύο αστυνομικών που δέχτηκαν τα πυρά αγνώστου στη νοτιοδυτική Πενσυλβάνια. Η Αστυνομία αναζητεί τον δράστη και καλεί τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν στα σπίτια τους, όσο είναι σε εξέλιξη το ανθρωποκυνηγητό.
 • Ανώτατο Δικαστήριο του Μιλάνου απέρριψε την Πέμπτη έφεση κατά της διατύπωσης του εθνικού δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Ιταλία. Την έφεση είχε ασκήσει πρώην δικαστής Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο Βαλέριο Ονιντα, υποστηρίζοντας ότι είναι απαράδεκτο να τεθεί το ερώτημα μαζί με άλλα ζητώντας από τους πολίτες να ψηφίσουν μόνο ένα «ναι» ή ένα «όχι».
 • Σαφήνεια σε ζητήματα όπως το εμπόριο, οι σχέσεις με το ΝΑΤΟ και η κλιματική αλλαγή ζητεί από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Θα θέλαμε να γνωρίζουμε πώς θα προχωρήσουν τα πράγματα με την πολιτική του παγκόσμιου εμπορίου», δήλωσε ο Γιούνκερ σε επιχειρηματική εκδήλωση στο Βερολίνο.
 • Ο Ντόναλντ Τραμπ στήριξε την εκλογή του σε μία πολύ φιλόδοξη ατζέντα. Αν και προεκλογικά δεν μπήκε σε λεπτομέρειες, δεσμεύτηκε για πολλά, από την κατάργηση του Obamacare έως ότι θα στείλει την πολιτική του αντίπαλο στη φυλακή. Τι από όλα αυτά όμως θα κάνει τελικά και τι όχι;

Οικονομία

 • Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξουν φέτος αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας, άφησε ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών. «Θα δούμε εάν θα υπάρξουν αλλαγές φέτος στα τέλη» δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.
 • Τα μέτρα για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδος μπορεί να είναι συνδεδεμένα και υπό την αίρεση (conditionality) της επίτευξης συγκεκριμένων στόχων και δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν εκ των προτέρων, προκειμένου το ΔΝΤ να δεχθεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, λέει ο Τζ.Ράις, «μαλακώνοντας» τη θέση του Ταμείου. Καλωσορίζει τη συζήτηση των προτάσεων για το χρέος στις 5 Δεκεμβρίου. Το Ταμείο επιμένει πάντως για μείωση των στόχων των πλεονασμάτων στο 1,5%, επανέλαβε.
 • Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της ΕΚΤ (ELA) μειώθηκε κατά 2,7% ή 1,3 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, σε σχέση έναν μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
 • Ανοδικές τάσεις, με αυξημένο τζίρο, επικράτησαν στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου την Πέμπτη με την αγορά να ακολουθεί την ανοδική κίνηση των διεθνών αγορών οι οποίες ξεπέρασαν γρήγορα το αρχικό σοκ από την εκλογή Τραμπ. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 587,02 μονάδες, με άνοδο 0,88%.
 • Ευθύνες στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι εδώ και πολλούς μήνες δύο συστημικές τράπεζες μένουν ουσιαστικά «ακέφαλες», επιρρίπτει ο Χρ.Σταϊκούρας της ΝΔ στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με την νέα ανακεφαλαιοποίηση που χρειάστηκε λόγω της καταστροφικής πολιτικής της, οι θεσμοί έχουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο για τη διοίκηση του τραπεζικού συστήματος, καλεί τους πάντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε να κλείσουν οι εκκρεμότητες, που πλήττουν την εμπιστοσύνη στις τράπεζες.

Αθλητισμός

 • Απόλυτα ικανοποιημένοι για την κλήση τους στην Εθνική ομάδα δήλωσαν οι Μανώλης Σιώπης και Γιώργος Κουτρουμπής, που έλαβαν σήμερα «προσκλητήριο» από τον Μίχαελ Σκίμπε για τον αγώνα της Κυριακής με τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη.
 • Σε εξέλιξη βρίσκεται η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών, σχετικά με τις τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις στον χώρο του ποδοσφαίρου.
 • Όπως είναι φυσικό, κάθε άλλο παρά απαρατήρητα πέρασαν από τον διεθνή Τύπο τα όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με τη φωτιά στην οικία του Γιώργου Μπίκα και τη νέα αναβολή των πρωταθλημάτων της χώρας.
 • Με τις πολλές απουσίες των διεθνών συνεχίστηκε και η προετοιμασία των παικτών του ΠΑΟΚ, με το ευχάριστο νέο της ημέρας να προέρχεται από τον Τζάλμα Κάμπος ο οποίος ακολούθησε το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής προπόνησης, δουλεύοντας παράλληλα σε ειδικό πρόγραμμα επανένταξης μετά το πρόβλημα που αντιμετώπισε στην περιοχή των προσαγωγών.
 • Διαχρονικά το γήπεδο Καραϊσκάκη κόβει τα περισσότερα εισιτήρια από κάθε άλλο γήπεδο. Σύμφωνα με τα αρχεία της Super League, από τη σεζόν 2010-11 έως και τώρα, ο Ολυμπιακός έχει διαθέσει συνολικά 1.920.192 εισιτήρια, τα περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα και σχεδόν 650.000 περισσότερα από τον δεύτερο, που είναι ο ΠΑΟΚ και ο οποίος έχει διαθέσει 1.286.653 εισιτήρια.
 
ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...


Πάνω από το 25% των πληκτρολογίων στα νοσοκομεία είναι φορείς σταφυλόκοκκου.
Περισσότερα...
ΕΙΠΕ...
Η ανάγκη είναι ισχυρότερη από την ανθρώπινη φύση.
 Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς
Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς
Ιστορικός και δάσκαλος της ρητορικής.

Ο πρώην αρχιμανδρίτης είχε κατηγορηθεί για σεξουαλικές παρενοχλήσεις γυναικών 
Στις φυλακές Κομοτηνής οδηγήθηκε ένας πρώην αρχιμανδρίτης που είχε αναστατώσει πριν από τρία χρόνια την Αλεξανδρούπολη με ερωτικά σκάνδαλα και είχε τιμωρηθεί με έκπτωση και αργία. Τον περασμένο Ιούλιο είχε καταδικαστεί από ποινικό δικαστήριο για συκοφαντία και εξύβριση του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου και αφέθηκε ελεύθερος για να εξαγοράσει την ποινή, πράγμα που δεν έκανε ποτέ κι έτσι συνελήφθη βάσει εντάλματος!
Ο πρώην Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Καρασακαλίδης είχε κατηγορηθεί από τον Μητροπολίτη για «εναγκαλισμούς, θωπείες και ασπασμούς θηλέων κατά συρροήν επί σκοπώ γενετησίου ικανοποιήσεώς του, κατάχρηση της πνευματικής του πατρότητος κατά συρροήν σε υπεξούσιά του πνευματικώς θήλεα πρόσωπα επί σκοπώ γενετησίου ικανοποιήσεώς του, παράβαση κατά συρροήν της δοθείσης υπ’ αυτού μοναχικής ομολογίας περί παρθενίας και δεινότατο σκανδαλισμό της συνειδήσεως των πιστών».
Το Πρωτοβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο στο οποίο είχε παραπεμφθεί, τον είχε κρίνει ένοχο για όλες τις κατηγορίες και του είχε επιβάλλει αργία 7,5 ετών από πάσης ιεροπραξίας, έκπτωση από το οφφίκιο του αρχιμανδρίτου και στέρηση της πνευματικής πατρότητος. Ένα χρόνο μετά, το Δευτεροβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο στην Αθήνα υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών είχε επιβεβαιώσει την καταδίκη και είχε μειώσει την ποινή σε 5,5 χρόνια. Ο Καρασακαλίδης προσέφυγε και στο ΣτΕ, χωρίς όμως να δικαιωθεί.
Την έκπτωσή του ακολούθησαν διάφορα περιστατικά στην Αλεξανδρούπολη, όπου κυκλοφόρησαν συκοφαντικά και υβριστικά φυλλάδια με περιεχόμενο σε βάρος του Μητροπολίτη Άνθιμου, των συνεργατών και μελών της οικογένειάς του. Η κατ’ οίκον έρευνα στα σπίτια του πρώην Αρχιμανδρίτη στην Ξάνθη και τη Νέα Χιλή αποκάλυψε ότι εκείνος ήταν ο συντάκτης, οργανωτής και αποστολέας των φυλλαδίων τα οποία διένειμαν «πνευματικά του παιδιά», δυο από τα οποία είχαν συλληφθεί να γράφουν υβριστικά συνθήματα σε τοίχους σε βάρος του Μητροπολίτη και καταδικάστηκαν.
Στην ποινική δίκη που έγινε φέτος στις 12 Ιουλίου στην Αλεξανδρούπολη, ο πρώην ιερωμένος είχε κριθεί ένοχος χωρίς ελαφρυντικά και καταδικάστηκε σε εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης 4,5 ετών χωρίς αναστολή, διετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και διετή απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Ωστόσο, δεν κατέβαλε ποτέ το πόσο των 50.000 ευρώ για την εξαγορά. Έτσι, ο ανακριτής Πλημμελειοδικών Ξάνθης (όπου έχει δηλώσει μόνιμη κατοικία) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του. Ο Ιωάννης  Καρασακαλίδης συνελήφθη το πρωί της Τετάρτης στη Νέα Χιλή από άνδρες της Ασφαλείας και θα προσαχθεί στον εισαγγελέα κατηγορούμενος για παραβίαση των όρων με τους οποίους είχε αφεθεί ελεύθερος. Στη συνέχεια, θα απολογηθεί στον ανακριτή.
TAGS
https://www.sansimera.gr/


Ο  ΑΥΡΙΑΝΟΣ  ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΟ  ΛΙΔΟΡΙΚΙ

Παρασκευή
11/11
02:00
12°C
98%
4 Μπφ Δ
24 Km/h
ΒΡΟΧΗ
08:00
12°C
98%
2 Μπφ Δ
9 Km/h
ΒΡΟΧΗ
14:00
14°C
84%
4 Μπφ Δ
24 Km/h
ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
20:00
12°C
98%
3 Μπφ Δ
16 Km/h
ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης!

    Καλο  σας  βράδυ , να  περνάτε  καλά 
        www.lidoriki.com No comments: