12.11.16

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ


12.11.2016

Ο κόσμος στον οποίο γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε αλλάζει δραματικά. Ο νόμος της μεταβολής είναι μεν αιώνια και μη αμφισβητήσιμη κοσμική σταθερά αλλά ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται τις τροπές με τις μεγάλες ανατροπές και τα γεγονότα, τα οποία αφήνουν έντονο το αποτύπωμά τους στις κοινωνίες. Τα ορόσημα είναι εκείνα που βοηθούν να καταλάβουμε πότε μια εποχή και μια κατάσταση δίνουν τη σκυτάλη στην επόμενη.

Η Ελλάδα
της χρεοκοπίας, της απελπισίας, της ταπείνωσης και του απλωμένου χεριού για δανεικά τελειώνει μαζί με την έξωθεν καλή μαρτυρία των ανθρώπων που τα προκάλεσαν όλα αυτά. Οι περισσότεροι από τους κακούς διαχειριστές των δημόσιων πραγμάτων ανήκουν στην περιβόητη «γενιά του Πολυτεχνείου». Αλλοι ως υπουργοί, άλλοι ως κομματικά στελέχη, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες και δημόσιοι λειτουργοί πάτησαν στον βατήρα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973 για να εκτοξεύσουν τις σταδιοδρομίες τους και να βελτιώσουν το δικό τους βιοτικό επίπεδο σε βάρος των άλλων.

Φυσικά,
μαζί τους δεν ταυτίζονται όλοι οι νέοι που βρέθηκαν εκείνες τις κρίσιμες ημέρες στο Πολυτεχνείο. Οι περισσότεροι είχαν αγνές προθέσεις, τη μαχητικότητα, τη γενναιότητα και τον ρομαντισμό των νιάτων, και δεν είχαν καμία πρόθεση να ανταλλάξουν τον αγώνα τους με χρήματα και εξουσία.

Η εφημερίδα μας
, πιστή στην αρχή που διατύπωσε ο Διονύσιος Σολωμός ότι «το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθές», προσεγγίζει ιστορικά και το ζήτημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου μ' ένα βιβλίο που ανατρέπει τα δεδομένα και το οποίο θα διατεθεί μαζί με την πλήρη έκδοση της «κυριακάτικης δημοκρατίας». Τίτλος του βιβλίου, το οποίο έχει γράψει ο ιστορικός - συγγραφέας Μάνος Ν. Χατζηδάκης, είναι «Πολυτεχνείο 1973 & "Αντίστασις" - Μύθοι και Αλήθειες».

Πραγματεύεται
όλα τα «ταμπού» του μεταπολιτευτικού κατεστημένου, που κεφαλαιοποίησε τα γεγονότα του Πολυτεχνείου: τον ρόλο των ΗΠΑ, του Ιωαννίδη, τους αληθινούς πρωταγωνιστές της εξέγερσης και ποιο καθεστώς τελικά ανετράπη από τις ταραχές.

Τα στοιχεία
και οι μαρτυρίες που περιλαμβάνει αλλάζουν την «επίσημη» Ιστορία, αυτήν που μας είχαν επιβάλει να μάθουμε...
dimokratianews.gr

No comments: