25.11.16

ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΤΣ ΜΑΡΑΘΙΑ κ. ΒΑΒΆΤΣΙΚΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΔΩΡΙΔΑΣ

«Λάβετε άμεσα μέτρα για τα έργα στο δρόμο Μαραθιά – Πύργου»
-Ζητεί άμεσα τη σύγκληση κοινής συνάντησης με τις δυο εταιρείες παρούσες, καθώς για έναν ακόμη χειμώνα έρχεται αντιμέτωπος με έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. -Την πληροφορία ότι οι ιδιώτες παραχώρησαν εκτάσεις για την διαπλάτυνση του δρόμου, χωρίς απαλλ

Ημερομηνία δημοσίευσης:23/11/2016 Τη σύγκληση άμεσα κοινής σύσκεψης ζητεί ο πρόεδρος του τοπικού Συμβουλίου Μαραθιά κ. Νίκος Βαβάτσικος, με τη συμμετοχή των εταιρειών ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΑΡΥΣΤΟΥ Α.Ε.  και PROTERGIA, η οποία θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του Δημάρχου Δωρίδας κ. Γιώργου Καπεντζώνη, καθώς για ακόμη μια χρονιά το χωριό βρίσκεται αντιμέτωπο με πλημμυρικά φαινόμενα, λόγω της διαπλάτυνσης του δρόμου Μαραθιά Πύργου και των έργων που εντέλει δεν εκτελέστηκαν.  Με νέο του έγγραφο ζητεί άμεση λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τις καθυστερήσεις στα τεχνικά (αντιπλημμυρικά) έργα που απαιτούνται να γίνουν πριν την ασφαλτόστρωση του δρόμου, των οποίων η ανυπαρξία προκαλεί τεράστιες επιπτώσεις στο Μαραθιά. 
Αξίζει πάντως να αναφέρουμε, δυο πληροφορίες που έφτασαν στην εφημερίδα μας, μετά την πρώτη δημοσίευση για το συγκεκριμένο θέμα που έγινε την περασμένη εβδομάδα. Πρώην αυτοδιοικητικός μας μετέφερε ότι οι ιδιοκτήτες εκτάσεων στην περιοχή από την οποία περνά ο δρόμος, παραχώρησαν μέρος των εκτάσεών τους και μάλιστα, δίχως να κινηθεί διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για την διαπλάτυνση, με την προϋπόθεση να γίνει το έργο. 
Μια άλλη πληροφορία που λάβαμε είναι ότι οι δυο μελέτες που είχαν ανατεθεί, μια από τον καποδιστριακό δήμο Ευπαλίου προϋπολογισμού 4.000 ευρώ και μια από τον δήμο Δωρίδας 12.000 ευρώ δεν παρελήφθησαν ποτέ και παραμένουν απλήρωτες μέχρι και σήμερα!
Η επιστολή του κ. Βαβάτσικου
Ο πρόεδρος του Μαραθιά, στην επιστολή του, την οποία αποστέλλει στο δήμο Δωρίδας και κοινοποιεί παράλληλα στις δυο εταιρείες, αναφέρει τα ακόλουθα:
ΘΕΜΑ: «Υποχρεώσεις των ενεργειακών εταιρειών αιολικών σταθμών και επιπτώσεις από την μη εκτέλεση των τεχνικών έργων – ασφαλτόστρωσης της Ε.Ο. Μαραθιά – Πύργου»
Ο χωματόδρομος Μαραθιά – Πύργου στερείται ακόμα των αναγκαίων τεχνικών έργων διευθέτησης των ομβρίων υδάτων λόγω της διαπλάτυνσής του, έχοντας αποτελέσει τον εφιάλτη των κατοίκων του Μαραθιά σε κάθε έντονη νεροποντή. Πρόσφατα εξαιτίας έντονης βροχόπτωσης πλημμύρισαν οι δρόμοι φέρνοντας τόνους λάσπης (κοκκινόχωμα) έκλεισαν δρόμοι, παράπλευρα κτήματα σκεπάστηκαν με φερτά υλικά, ενώ σημαντικές ζημιές υπέστησαν τα δίκτυα υποδομών άρδευσης – ύδρευσης.
Αν και οι δύο εταιρείες έχουν δεσμευτεί για την κατασκευή και την ασφαλτόστρωσή του, καθώς και (6) έξι τεχνικοί μέχρι στιγμής έχουν αθετήσει τις υποχρεώσεις τους. Ενώ έχουν επενδύσει και διαθέσει αρκετά εκατομμύρια δεν διαθέτουν μερικές χιλιάδες Ευρώ (200.000) κατ’ εκτίμηση για τουλάχιστον τα τεχνικά ώστε να αποφεύγονται οι ζημιές στο δίκτυο άρδευσης – ύδρευσης και να προστατεύονται οι περιουσίες των κατοίκων.
Η Δημοτική Αρχή πρέπει να πιέσει τις εταιρείες για την εκπόνηση της όποιας μελέτης του έργου. Το Τοπικό Συμβούλιο με την υπ’ αριθμ. 13620/25-9-2014 απόφαση συγκάλεσε όλους τους φορείς Δήμαρχο – Αντιδημάρχους, εκπροσώπους των εταιρειών, τοπικούς παράγοντες με επιτόπια εικόνα της κατάστασης. Αποτέλεσμα κανένα. Με την υπ’ αριθμ. 6353/21-6-2016 επανήλθα για τις επιπτώσεις από την τότε νεροποντή. Πάλι με δικά μας μέσα επιλύσαμε (μπαλώσαμε) τις όποιες επιπτώσεις.
Οι επιπτώσεις από την μη εκτέλεση των τεχνικών έργων απορροής – διοχέτευσης των ομβρίων έχουν ως αποτέλεσμα την δημιουργία πλημμυρικών φαινομένων φέρνοντας τόνους λάσπης (κοκκινόχωμα) και πέτρες. Οι υποδομές άρδευσης (τσιμενταύλακες, δεξαμενή) καλύπτονται και απαιτούνται σημαντικές δαπάνες για την αποκατάστασή τους.
Η δημιουργία μεγάλων σχισμών – νεροσυρμών λόγω μεγάλης κλίσης του εδάφους απειλεί την δασική βλάστηση κατακρημνίζοντας το βουνό και η έλλειψη αντιπλημμυρικής θωράκισης του «Καρτιονορέματος» εντείνει τα πλημμυρικά φαινόμενα θέτοντας σε ανησυχία και κίνδυνο τους κατοίκους του Μαραθιά:
α) Η Αιολική Καρύστου Α.Ε. με το από 13/12/07 έγγραφο Αρ. Πρωτ. 9155/17/12/07 δεσμεύεται για την διαπλάτυνση – ασφαλτόστρωση της Ε.Ο. Μαραθιά – Πύργου μέσα στα πρώτα 3 έτη λειτουργίας του σταθμού και έως 5 έτη (2014).
β) Ο Δήμος Ευπαλίου το Μάιο του 2010 ανέθεσε μελέτη βάσει των τοπογραφικών – κατασκευαστικών της Αιολική Καρύστου Α.Ε.
γ) Ο Δήμος Δωρίδος το 2012 ανέθεσε ολοκληρωμένη μελέτη του δρόμου.
δ) Η Αιολική Καρύστου με το 776/5/2/10 έγγραφο του Δήμου Ευπαλίου δεσμεύτηκε για την ασφαλτόστρωση με τεχνικά έργα αρκεί να εξασφαλιστεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση (Η PROTERGIA από Πύργο έως κορυφή Τρικόρφου εκτέλεσε τα όποια αναγκαία τεχνικά έργα. Η αδειοδότηση εκεί πώς έγινε (;)).
Με βάση τα ανωτέρω αιτούμαστε:
α) την άμεση κατασκευή των τεχνικών έργων και ασφαλτόστρωση της Ε.Ο. Μαραθιά Πύργου.
β) Από την Δημοτική Αρχή την ολοκλήρωση των όποιων μελετών αδειοδοτήσεων του έργου.
γ) Από τις δύο εταιρείες την εκπλήρωση των υποχρεώσεων – δεσμεύσεών της για άμεση εκτέλεση των τεχνικών έργων καθώς και της ασφαλτόστρωσης.
δ) Από τον κ. Δήμαρχο σύγκληση κοινής σύσκεψης υπό την προεδρία του με τους εκπροσώπους των δύο εταιρειών καθώς και με τα Τοπικά Συμβούλια των Κοινοτήτων Μαραθιά – Πύργου.
Αναμένουμε για τις δικές σας ενέργειες.     
Μαραθιάς 16/11/2016
Ο Πρόεδρος
Βαβάτσικος Νικόλαος
Πηγή: έντυπη έκδοση από την \"Ωρα της Φωκίδας\"

No comments: