9.11.16

ΟΡΓΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΔΙΑΣΠΑΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ09.11.2016
 
Σκληρή αντίδραση από τους λειτουργούς της Θέμιδος αλλά και καταγγελίες για την ίδρυση νέας κίνησης που έχει σκοπό να διχάσει
Ρεπορτάζ
Βάσω Παλαιού
Τ ην ίδρυση νέας, «διασπαστικής» ένωσης δικαστικών λειτουργών με «ονοματεπώνυμο» κατήγγειλε χθες σε οργισμένη ανακοίνωσή της η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΔΕ). «Την 1η Νοεμβρίου 2016 κατατέθηκε στο Ειρηνοδικείο Αθηνών αίτηση για σύσταση νέας δικαστικής ένωσης με την επωνυμία Ενωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων.
Οι πρωτοβουλίες και η συλλογή υπογραφών άρχισαν τον προηγούμενο μήνα» αναφέρει η ΕΔΕ στην ανακοίνωσή της, προσθέτοντας πως η στιγμή του χρόνου που επιλέχθηκε για την ίδρυση της νέας ένωσης δεν είναι τυχαία και σημειώνοντας: «Επειδή δεν κατάφεραν να έχουν μία ένωση στα μέτρα τους, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία νέα!»
Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων είναι η μεγαλύτερη δικαστική ένωση και αριθμεί πάνω από 3.000 μέλη, ωστόσο στις τελευταίες αρχαιρεσίες η επιλογή του νέου προεδρείου προκάλεσε αρκετούς κραδασμούς στο εσωτερικό της, ενώ είναι και η πρώτη φορά στην ιστορία της που στο τιμόνι της βρίσκεται δικαστής πρώτου βαθμού. Πρόκειται για τον πρόεδρο Πρωτοδικών Χριστόφορο Σεβαστίδη. Στη χθεσινή ανακοίνωση της ΕΔΕ επισημαίνεται πως «οι ενώσεις και τα σωματεία δημιουργούνται όταν καλύπτουν πραγματικές ανάγκες και όταν έχουν συγκεκριμένα αιτήματα».
Ερωτήματα
Και προστίθεται: «Ποιος είναι τότε ο λόγος δημιουργίας μιας νέας ένωσης; Ποια είναι τα αιτήματά τους που δεν ικανοποίησε ή δεν προώθησε η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων; Είναι αλήθεια ότι δεν συναινέσαμε και αντιδράσαμε έντονα, όταν τέθηκε σε δημόσια συζήτηση το αντισυνταγματικό αίτημα αύξησης του ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών.
Αντιδράσαμε επίσης όταν παρουσιάστηκε ως κυβερνητική σκέψη η χορήγηση ειδικού επιδόματος σε ανώτερους και ανώτατους δικαστές με ταυτόχρονη μισθολογική υποβάθμιση των δικαστών του πρώτου βαθμού, που θα διευρύνει τη μισθολογική διαφορά μεταξύ των δικαστών διαφορετικών βαθμίδων, σε πλήρη αντίθεση με αποφάσεις του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 88, παρ. 2, του Συντάγματος.
Στις θέσεις μας αυτές θα μείνουμε αμετακίνητοι» τονίζεται στην ανακοίνωση της ΕΔΕ, η οποία καταλήγει καλώντας δικαστές και εισαγγελείς «να σταθούν επικριτικά σε τέτοιου είδους διασπαστικές κινήσεις»
dimokratianews.gr

No comments: