22.11.16

ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ : Η ΑΘΩΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ '890
Τι δήλωνε μετά την ανακοίνωση της αθωωτικής απόφασης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που είχε κατηγορηθεί για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία και της παθητικής δωροδοκίας, για τη συμμετοχή στο σκάνδαλο
news247
Νοέμβριος 22 2016 09:07
Adtech Ad
Από τη Μηχανή του Χρόνου:
17 Ιανουαρίου 1992. Μετά από 10 μήνες καταθέσεων και σε μια «ταραγμένη» πολιτική περίοδο, το Ειδικό Δικαστήριο, με απόλυτα οριακή πλειοψηφία, αθώωνε με ψήφους 7 προς 6, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου.
AdTech Ad
Ένοχοι για το πολύκροτο σκάνδαλο Κοσκωτά, κηρύχτηκαν, σύμφωνα με την απόφαση, οι πρώην υπουργοί Δημήτρης Τσοβόλας και Γιώργος Πέτσος. Στον πρώτο επεβλήθη ποινή φυλάκισης δυόμιση ετών και τριετής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων και στον δεύτερο φυλάκιση 10 μηνών και διετής στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων. Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν είχε παρευρεθεί ούτε μια μέρα, κατά τη δικαστική διαδικασία. Μετά την ανακοίνωση της αθωωτικής απόφασης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που είχε κατηγορηθεί για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία και της παθητικής δωροδοκίας, για τη συμμετοχή στο σκάνδαλο, δήλωνε:
Στόχος τους ήταν η δική μου πολιτική και ηθική εξόντωση, η διάλυση του ΠΑΣΟΚ και ο κατακερματισμός της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Απέτυχαν οικτρά με τη δεκάμηνη δημόσια διαδικασία. Η αλήθεια εκδικήθηκε τους σκευωρούς.

Η προηγούμενη πολιτική περίοδος, χαρακτηρίστηκε από το ΠΑΣΟΚ ως «βρώμικο ‘89». Στις 22 Νοεμβρίου 1989, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, Μητσοτάκης, Παπανδρέου και Φλωράκης αποφασίζουν τη σύσταση οικουμενικής κυβέρνησης υπό τον ακαδημαϊκό Ξενοφών Ζολώτα. Ήταν η διετία, κατά την οποία η ΝΔ και ο Συνασπισμός (ΚΚΕ και Κομμουνιστικό κόμμα εσωτερικού) συνεργάστηκαν, με στόχο την «κάθαρση», δημιουργήθηκε η οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα και έγιναν οι παραπομπές πολιτικών προσώπων σε ειδικά δικαστήρια, για μια σειρά σκανδάλων. Εκτός από τον Ανδρέα Παπανδρέου, που αρνήθηκε να εμφανιστεί ενώπιον του ειδικού δικαστηρίου, κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο Κοσκωτά ήταν: Ο στενός συνεργάτης του και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μένιος Κουτσόγιωργας, οι πρώην υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Παναγιώτης Ρουμελιώτης και Δημήτρης Τσοβόλας και ο πρώην Υφυπουργός Βιομηχανίας, Έρευνας και Τεχνολογίας Γιώργος Πέτσος. Κατά τη διάρκεια της δίκης, που μεταδιδόταν καθημερινά από την τηλεόραση, ο Μένιος Κουτσόγιωργας υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, στην αίθουσα του δικαστηρίου και πέθανε, προκαλώντας σοκ στην κοινωνία, που παρακολούθησε την τραγωδία σε ζωντανή μετάδοση.

Χαρακτηριστικές θα μείνουν επίσης, οι λεκτικές διαμάχες του Δημήτρη Τσοβόλα με το προεδρείο του Δικαστηρίου.


news247.gr

No comments: