10.11.16

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΑΠΟ 5% ΕΩΣ 20 % ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ


Την κατάργηση του μοντέλου της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις, με κίνδυνο να μειωθούν 5%-20%, έχουν βάλει στο στόχαστρο οι θεσμοί.
Αιτία είναι η χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και η «τρύπα» που υπάρχει έως τώρα, ύψους περίπου 280.000.000 ευρώ, για να καλυφθεί το συνολικό ποσό των 760.000.000 ευρώ που απαιτείται για να λειτουργήσει το πρόγραμμα καθολικά σε όλη την Ελλάδα, από την 1/1/2017 και μετά. Οι θεσμοί, αποδεχόμενοι τις αιτιάσεις της ελληνικής πλευράς, που επιμένει να αρνείται να περικόψει κοινωνικά επιδόματα, αποφάσισαν να χτυπήσουν τον «αδύναμο κρίκο» της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.
Το μέτρο της προσωπικής διαφοράς έχει εκτιμηθεί ότι μπορεί να μειώσει τη δαπάνη της Κοινωνικής Ασφάλισης κατά ποσό που κυμαίνεται από 250.000.000 έως 300.000.000 ευρώ ετησίως και σε περίπτωση που καταργηθεί θα καλύψει άμεσα, με λογιστικό τρόπο, τη δαπάνη που απαιτείται για να λειτουργήσει το ΚΕΑ. Μόνο που στην περίπτωση αυτή, το τίμημα της συγκεκριμένης κοινωνικής πολιτικής θα πληρώσουν πάλι οι συνταξιούχοι.
Προσωπική διαφορά είναι η «εφεύρεση» Κατρούγκαλου για να διασωθούν, έστω και προσωρινά έως το τέλος του 2018, οι ήδη καταβαλλόμενες και οι νέες κύριες συντάξεις που θα προκύψουν έως τότε.
Ουσιαστικά ξεκαθαρίζεται ότι επανυπολογίζονται με βάση τα νέα, μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης όλες οι κύριες συντάξεις, πλην ΟΓΑ, έως τον Σεπτέμβριο του 2017. Οσες στο τελικό τους αποτέλεσμα είναι μικρότερες από τις σημερινές, η απόκλιση παραμένει προσωπική διαφορά και μετά το 2018.
Δηλαδή, στις περιπτώσεις που το καταβαλλόμενο ποσό της σύνταξης θα είναι μεγαλύτερο από αυτό που θα προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό, τότε το επιπλέον ποσό θα εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά.
ΕΚΑΣ: Περικοπές έως 40%!
Περικοπές στο ΕΚΑΣ, που μπορεί να φτάσουν έως και το 40%, ίσως αναγκαστεί να αποδεχτεί και να υπογράψει η νέα υπουργός Εργασίας. Η κυρία Αχτσιόγλου καλείται να υπογράψει τουλάχιστον 20 Υπουργικές Αποφάσεις που αφορούν τη λειτουργία του ΕΦΚΑ από 1/1/17, αλλά και μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτά θεσμοθετήθηκαν με διατάξεις στον νέο ασφαλιστικό νόμο (ν.4387/2016).
Σύμφωνα με τη μνημονιακή δέσμευση, το ΕΚΑΣ πρέπει να υποχωρήσει κατά 439.000.000 ευρώ για το 2017, ποσό σχεδόν διπλάσιο από τα 230.000.000 ευρώ που περικόπηκαν φέτος και προκάλεσαν απώλεια του συγκεκριμένου επιδόματος για περίπου 166.000 δικαιούχους χαμηλοσυνταξιούχους.
Εάν τηρηθεί η δέσμευση ότι το ΕΚΑΣ δεν θα χαθεί για κανέναν από τους εναπομείναντες δικαιούχους, αυτό σημαίνει ότι τα ποσά που χορηγούνται θα είναι κατά πολύ μικρότερα. Υπολογίζεται ότι η μείωση μπορεί να φτάσει έως και το 40%.
Παράλληλα αναμένονται Υπουργικές Αποφάσεις για τις εισφορές που θα κληθούν να καταβάλλουν από 1/1/17 και μετά οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι. Επίσης, εκκρεμούν Υπουργικές Αποφάσεις για το Οργανόγραμμα και τον Κανονισμό Παροχών του νέου υπερταμείου κύριας ασφάλισης, του ΕΦΚΑ.
Οι τελευταίες αποφάσεις έχουν ήδη προκαλέσει τριβές μεταξύ των εργαζομένων στην κοινωνική ασφάλιση και στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς είναι προφανές ότι από την ενοποίηση θα προκύψουν λιγότερες θέσεις προϊσταμένων.
news247,gr

No comments: