17.11.16

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ : ΜΑΖΙΚΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 43Η ΕΠΕΤΕΙΟ


 
Μαζικές εκδηλώσεις σε Αθήνα, αλλά και σε σειρά από άλλες πόλεις σε όλη την Ελλάδα για τον εορτασμό των 43 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Χιλιάδες κόσμου στην καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία
Λευτέρης Σαββίδης
Νοέμβριος 17 2016 19:51
Adtech Ad
Χιλιάδες κόσμου προσήλθαν από το πρωί στους εορτασμούς για την 43η επέτειο από την εξέγερση στο Πολυτεχνείο, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στους νεκρούς που το βράδυ της 17ης Νοέμβρη 1973, έχασαν τη ζωή τους από την εγκληματική βία της Χούντας των Συνταγματαρχών. Ακολούθησε η καθιερωμένη πορεία του Πολυτεχνείου, που ξεκίνησε από την Πατησίων και ολοκληρώθηκε όπως κάθε χρόνο στην αμερικανική πρεσβεία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το κέντρο της Αθήνας, περίπου 20.000 διαδηλωτές κατέβηκαν στο δρόμο με αφορμή την επέτειο.
AdTech Ad
Οι εορτασμοί ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί, όταν φοιτητές, οικογένειες και απλοί πολίτες συνέρρευσαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προκειμένου να αφήσουν ένα λουλούδι. Εκατοντάδες κόσμου και στο μνημείο για το Πολυτεχνείο, έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Οι εκδηλώσεις για την 43η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου κορυφώθηκαν το πρωί με την καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης στον προαύλιο χώρο του Πολυτεχνείου. Πλήθος κόσμου και εκπρόσωποι φορέων απέτισαν το δικό τους φόρο τιμής στην εξέγερση των φοιτητών κατά της δικτατορίας. Επίσης, το πρωί σημειώθηκε μικρή ένταση στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Ζαΐμη κοντά στο Πολυτεχνείο, όταν ομάδα νεαρών εγκλώβισε βαν της αστυνομίας. Το όχημα μετέφερε κράνη, ασπίδες και άλλον εξοπλισμό για τις αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή, αλλά το αντιλήφθηκαν νεαροί, οι οποίοι και το εγκλώβισαν χωρίς ωστόσο να προξενήσουν ζημιές ή να τραυματιστεί κάποιος, καθώς μετέβη άμεσα διμοιρία των ΜΑΤ και κατάφερε να τους απωθήσει.
Ο κύριος όγκος της συγκέντρωσης ξεκίνησε λίγο μετά τις 3 το απόγευμα από το κτίριο του Πολυτεχνείου και κατευθύνθηκε μέσω της Σταδίου, όπου ενώθηκε με άλλους διαδηλωτές που βρίσκονταν στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, όπου η κεφαλή της πορείας έφτασε στις 6.30 μ.μ. Της πορείας ηγήθηκε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών με πανό που έγραφε «Αντίσταση για πάντα στο φασισμό».
Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησαν τα μέλη της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου. Τα μέλη της ΠΑΣΠ έκαναν προσυγκέντρωση στην οδό Ακαδημίας και Ιπποκράτους και κατευθύνθηκαν μέχρι την αμερικανική πρεσβεία, όπου, αφού έψαλαν τον εθνικό ύμνο, δίπλωσαν τη σημαία και διαλύθηκαν.
Στην Σταδίου συγκεντρώθηκαν τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που στη συνέχεια κατευθύνθηκαν και αυτοί προς την αμερικανική πρεσβεία. Επικεφαλής του «μπλοκ» ήταν ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε μεταξύ άλλων «η καλύτερη τιμή για το Πολυτεχνείο είναι η συνέχιση των αγώνων ενάντια σε όλες τις κυβερνήσεις που έχουν ψηφίσει μνημόνια, που έχουν ψηφίσει και ψηφίζουν αντιλαϊκά- αντεργατικά μέτρα» και «η συνέχιση του αγώνα ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα που φέρνει κρίσεις, πολέμους, φτώχεια και ανεργία».
Προσυγκέντρωση πραγματοποίησαν και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στην οδό Αθηνάς. Στην πορεία που ακολούθησε συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, καθώς και οι πρώην υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας και Νίκος Φίλης, καθώς και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.
Μικρή ένταση επικράτησε όταν το «μπλοκ» του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία, οπότε αποδοκιμάστηκε από άλλους διαδηλωτές.
Οι πορείες προχώρησαν ειρηνικά και χωρίς ευτράπελα ως την Κηφισίας, όπου και διαλύθηκαν υπό το άγρυπνο βλέμμα των αστυνομικών δυνάμεων.

Ακολουθήστε
Προβολή εικόνας στο Twitter
Ακολουθήστε
Προβολή εικόνας στο Twitter
Προβολή εικόνας στο Twitter
Προβολή εικόνας στο Twitter
Ακολουθήστε

Ακολουθήστε
Προβολή εικόνας στο Twitter
Ιδιαίτερα ισχυρές ήταν οι δυνάμεις τις αστυνομίας από νωρίς σε όλη την Αθήνα, με περίπου 5000 άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., κλούβες που απέκλειαν δρόμους αλλά και το ελικόπτερο να περιπολούν την πορεία. Είναι χαρακτηριστικό πως η Πατησίων είχε κλείσει από πολύ ψηλά, από το ύψος της Αγίου Μελετίου, ενώ διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονταν σε κάθε κάθετο της ως το κέντρο.

Κλούβες των ΜΑΤ είχαν αποκλείσει το δρόμο μπροστά από τη Βουλή, ενώ παρατεταγμένες ήταν και μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία. Η πορεία ολοκληρώθηκε ειρηνικά λίγο μετά της 19.30 το απόγευμα.
Την ίδια ώρα, μια ομάδα ανθρώπων που είχαν ταμπουρωθεί στο Πολυτεχνείο από νωρίς, ξεκίνησαν να στήνουν οδοφράγματα γύρω από το Πολυτεχνείο και σύντομα εκτόξευσαν μολότοφ, κροτίδες και καπνογόνα. Το πρωί η ομάδα αυτή αντιεξουσιαστών είχε προχωρήσει σε κατάληψη του κτιρίου Γκίνη από όπου και εξαπέλυε τις μολότοφ και τις κροτίδες. Σημειώνεται πως οι ταραξίες στην Πατησίων δεν συνδέονται καθόλου με τις εκδηλώσεις της 17ης Νοεμβρίου.

news247,gr

No comments: