17.10.16

EΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ...ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ ....

ΟΙ  ΠΑΛΙΕΣ  ΜΑΣ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 

ΠΑΤΗΜΑ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ

 O  Γιάννης Ζόγκζας - Σβιγγόϊαννος , πατάει  τα  σταφύλια  του  στο  πρόχειρο  πατητήρι  που  είχε  στην  αυλή  του  σπιτιού  του στο Γυφτομαχαλά . Φαίνονται  καθαρά δε  τα  " λατσούδια " , κλαδιά  έλατου , που έβαζαν  στον πάτο  του  πατητηριού  για  να  στραγγίζουν  το  μούστο .


Η ίδια  διαδικασία , μόνο  που  εδώ  υπάρχουν  και..θεατές , αριστεράη  γυναίκα  του  Σταθούλα και  δίπλα  συγγενείς  και  γείτονες .
Καλησπέρα  Λιδορικιώτες 
Καλησπέρα  φίλοι  του  χωριού μας
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016
Ανατολή Ήλιου: 07:35 – Δύση Ήλιου: 18:45
ΣΑΝ   ΣΗΜΕΡΑ 
ΓΕΓΟΝΟΤΑ

μ.Χ.
1814
Εννέα άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους απόζυθοπλημμύρα στο Κεντρικό Λονδίνο. Προκλήθηκε όταν διερράγη μία μεγάλη δεξαμενή με μπύρα στη ζυθοποιία «Μάιοξ» και το περιεχόμενό της χύθηκε στο δρόμο, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πολλά από τα παρακείμενα σπίτια, σε μία από τις φτωχογειτονιές της αγγλικής πρωτεύουσας.
1854
Οι Σύμμαχοι (Άγγλοι, Γάλλοι, Τούρκοι) πολιορκούν τη Σεβαστούπολη, την οποία υπερασπίζεται ο Ρωσικός Στρατός, κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου.
1864
Ψηφίζεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας, που καθιερώνει το πολίτευμα της Βασιλευομένης Δημοκρατίας.
1915
Η Βρετανία προσφέρει την Κύπρο στην Ελλάδα για να την παρακινήσει να εξέλθει στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επικαλούμενη την ουδετερότητα της Ελλάδας, η κυβέρνηση του Αλέξανδρου Ζαΐμη θα αρνηθεί την προσφορά τρεις ημέρες αργότερα.
1937
Τα τρίδυμα ανιψάκια του Ντόναλντ Ντακ -Χιούι, Λιούι, Ντιούι- εμφανίζονται για πρώτη φορά σε κόμικ στριπ.
1957
Ο γάλλος συγγραφέας Αλμπέρ Καμί («Ο Ξένος») βραβεύεται με ΝόμπελΛογοτεχνίας.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 

μ.Χ.
1860
Διονύσιος Λαυράγκας, κεφαλλονίτης μουσουργός, από τους βασικούς εκφραστές της «Εθνικής Σχολής». («Ελληνική Σουίτα», «Διδώ») (Θαν. 18/7/1941)
1908
Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, έλληνας ζωγράφος και συγγραφέας. (Θαν. 13/1/1993)
Ανθολόγιο
1915
Άρθουρ Μίλερ, αμερικανός θεατρικός συγγραφέας. («Ο θάνατος του εμποράκου», «Οι μάγισσες του Σάλεμ», «Ψηλά από τη γέφυρα») (Θαν. 10/2/2005)
 • ΘΑΝΑΤΟΙ

Δημήτριος Μάξιμος

1873 – 1955


Τραπεζίτης και πολιτικός από την Πάτρα, που διατέλεσε πρωθυπουργός επί οκτάμηνο στα κρίσιμα χρόνια του Εμφυλίου Πολέμου. Ιδιοκτησίας του ήταν το Μέγαρο Μαξίμου, που στεγάζει τον εκάστοτε πρωθυπουργό της Ελλάδας.
Ο Δημήτριος Μάξιμος γεννήθηκε το 1873 στην αχαϊκή πρωτεύουσα και ήταν γιος του Επαμεινώνδα Μάξιμου, με καταγωγή από τη Χίο, και της Ασπασίας Λόντου, της γνωστής οικογενείας των προυχόντων του '21. Μετά το πέρας των εγκύκλιων σπουδών του προσλήφθηκε στην Εθνική Τράπεζα (1891) και παράλληλα ενεγράφη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Υπηρέτησε σε διάφορα υποκαταστήματα της Εθνικής (Σπάρτη, Πάτρα) και το 1911 διορίστηκε διευθυντής στο κεντρικό κατάστημα της Αθήνας. Τρία χρόνια αργότερα έγινε υποδιοικητής μαζί με τον Ιωάννη Δροσόπουλο και το 1920 η γενική συνέλευση των μετόχων τον εξέλεξε διοικητή. Παρέμεινε επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας μέχρι το 1923 και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στη Φλωρεντία, όπου ασχολήθηκε με οικονομολογικές μελέτες.
Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1929 και ασχολήθηκε με την πολιτική. Διατέλεσε αρχικά οικονομικός σύμβουλος του Λαϊκού Κόμματος και από τις 10 Μαρτίου 1933 έως τις 13 Ιουλίου 1935 Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Παναγή Τσαλδάρη. Επί υπουργίας του υπεγράφη το Σύμφωνο της Διαβαλκανικής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας, Γιουγκοσλαβίας και Ρουμανίας. Στις 31 Μαρτίου εξελέγη αριστίνδην Γερουσιαστής μέχρι τη διάλυση της Γερουσίας την 1η Απριλίου 1935. Κατά τη διάρκεια τηςΜεταξικής Δικτατορίας και της Κατοχής ιδιώτευσε, για να επανέλθει στην πολιτική το 1947, με τη βοήθεια του αμερικανικού παράγοντα, με τον οποίο διατηρούσε άριστες σχέσεις.
Στις 24 Ιανουαρίου ορκίστηκε εξωκοινοβουλευτικός πρωθυπουργός, ηγούμενος κυβέρνησης συνασπισμού, που περιλάμβανε όλα τα κόμματα της Βουλής, σε μια προσπάθεια των Αμερικανών να συσπειρώσουν τον αστικό πολιτικό κόσμο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κομμουνιστική απειλή. Ήταν η λεγόμενη «Επτακέφαλος Κυβέρνησις» με αντιπροέδρους τον Κωνσταντίνο Τσαλδάρη (τέως πρωθυπουργό) και τον Σοφοκλή Βενιζέλο. Στα διάφορα υπουργεία ορκίστηκαν οι Γεώργιος Παπανδρέου (Εσωτερικών),Στυλιανός Γονατάς (Δημοσίων Έργων), Παναγιώτης Κανελλόπουλος(Ναυτικών), Ναπολέων Ζέρβας (Δημοσίας Τάξεως) και Κωνσταντίνος Καραμανλής (Εργασίας).
Κατά τη διάρκεια της ολιγόμηνης θητείας του, η Βρετανία ανακοίνωσε την αποχώρηση των στρατευμάτων από την Ελλάδα (15 Φεβρουαρίου) και ο αμερικανός πρόεδρος Χάρι Τρούμαν εξήγγειλε το περίφημο Δόγμα του (12 Μαρτίου).
Τον Απρίλιο πέθανε ο βασιλιάς Γεώργιος Β' και ανέβηκε στο θρόνο ο αδελφός του Παύλος. Οι Αμερικανοί ήταν δυσαρεστημένοι από την αποτυχία των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων του Εθνικού Στρατού εναντίον των ανταρτών του ΔΣΕ και προσανατολίζονταν στο σχηματισμό διευρυμένης κυβέρνησης με τη συμμετοχή και του Θεμιστοκλή Σοφούλη, αρχηγού του κόμματος των Φιλελευθέρων. Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Δημήτριος Μάξιμος υπέβαλε την παραίτησή του στις 29 Αυγούστου 1947. Πέθανε στην Αθήνα στις 17 Οκτωβρίου 1955.
Το όνομα του Δημήτριου Μάξιμου είναι συνυφασμένο με το Μέγαρο της οδού Ηρώδου του Αττικού που φέρει το όνομά του. Αποτέλεσε την οικία του έως το 1952, οπότε το αγόρασε το Ελληνικό Δημόσιογια τη φιλο­ξενία ξένων υψηλών προσώπων, αντί του ποσού των 5.500.000.000 δραχμών. Αξίζει να σημειωθεί ότι κυβερνητική επιτροπή είχε εκτιμήσει την αξία του Μεγάρου στα 11.000.000.000 δραχμές, αλλά ο Μάξιμος, όχι μόνο δέχτηκε να το παραχωρήσει με τα μισά λεφτά, αλλά πρόσφερε και την επίπλωση της οικίας του μαζί με τους πολύτιμους πίνακες που βρίσκονταν σε αυτή. Η κυβέρνηση για να τιμήσει την προσφορά του Δημητρίου Μάξιμου δήλωσε μέσω του προέδρου αυτής Νικολάου Πλαστήρα ότι το κτίριο θα διατηρήσει το αρχικό του όνομα, δηλαδή Μέγαρο Μαξίμου.

Λίνα Τσαλδάρη


1887 – 1981


Ελληνίδα πολιτικός, με σημαντικό κοινωνικό έργο. Αγωνίστηκε για τα δικαιώματα της γυναίκας και υπήρξε η πρώτη Ελληνίδα που ανέλαβε υπουργικό αξίωμα.
Η Λίνα Τσαλδάρη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1887 και ήταν κόρη του διαπρεπούς βυζαντινολόγου και μετέπειτα πρωθυπουργού Σπυρίδωνος Λάμπρου, του οποίου υπήρξε βοηθός και συνεργάτης.
Κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους και σε όσους πολέμους ακολούθησαν υπηρέτησε ως εθελόντρια αδελφή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Κατά τη διάρκεια του Εθνικού Διχασμού γνώρισε στην Ύδρα τον εκεί εκτοπισμένο πολιτικό και μετέπειτα πρωθυπουργό Παναγή Τσαλδάρη – 19 χρόνια μεγαλύτερό της – τον οποίο παντρεύτηκε στις 10 Ιουλίου 1919 στην Κηφισιά. Το ζευγάρι δεν απέκτησε παιδιά.
Μετά το θάνατο του συζύγου της ανέπτυξε έντονη κοινωνική δράση. Κατά την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου ήταν «Εντεταλμένη Κυρία» του εράνου «Πρόνοια Βορείων Επαρχιών της Ελλάδος», που διεξάγετο υπό την αιγίδα της βασίλισσας Φρειδερίκης. Με τα έσοδα του «Εράνου της Βασίλισσας», όπως ήταν γνωστός, δημιουργήθηκαν οι «Παιδοπόλεις», όπου στεγάστηκαν τα ορφανά του Εμφυλίου Πολέμου.
Το 1952 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Επιτροπή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τη γυναίκα της, που πίεζε προς την κατεύθυνση της ισότητας των δύο φύλων, ενώ το 1955 και το 1958 ήταν μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ.
Στις βουλευτικές εκλογές της 19ης Φεβρουαρίου 1956, τις πρώτες πουψήφισε ο γυναικείος πληθυσμός της χώρας, ήταν υποψήφια με την ΕΡΕ και εξελέγη βουλευτής Αθηνών, ενώ επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές της11ης Μαΐου 1958.
Στις 29 Φεβρουαρίου 1956 ορκίστηκε υπουργός Κοινωνικής Προνοίας στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή κι έγινε έτσι η πρώτη ελληνίδα, που ανέλαβε υπουργικό χαρτοφυλάκιο. Παρέμεινε στη θέση της μέχρι τις 5 Μαρτίου 1958 και ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα, τόσο για τη βελτίωση της κοινωνικής μέριμνας, όσο και για την αναβάθμιση του ρόλου της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία. Το 1967 εξέδωσε το βιβλίο «Εθνικαί, κοινωνικαί, πολιτικαί προσπάθειαι».
Η Λίνα Τσαλδάρη πέθανε στην Αθήνα στις 17 Οκτωβρίου 1981, σε ηλικία 94 ετών.

Φρεντερίκ Σοπέν


1810 – 1849


Εισαγωγή


Πολωνός πιανίστας και συνθέτης της Ρομαντικής Περιόδου, που έγραψε ορισμένες από τις ωραιότερες συνθέσεις για πιάνο.
Η εκλεπτυσμένη πρωτοτυπία που χαρακτηρίζει το έργο του και η εξαιρετική δεξιοτεχνία του ως πιανίστα τον κατατάσσουν στους σημαντικότερους συνθέτες και πιανίστες όλων των εποχών.

Ζυθοπλημμύρα στο Λονδίνο

Ζυθοποιία Μάιοξ
Ζυθοποιία Μάιοξ
Ασυνήθιστο συμβάν με τραγική κατάληξη, που έμεινε στην ιστορία ως «Η Ζυθοπλημμύρα του Λονδίνου» (London Beer Flood).
Το περιστατικό εκτυλίχθηκε στη διασταύρωση των οδών Τότεναμ Κορτ και Όξφορντ, στο δυτικό άκρο (West End) του Κεντρικού Λονδίνου. Εκεί υπήρχε από το 1764 η έδρα της ζυθοποιίας Μάιοξ (Meux), ιδιοκτησίας του σερ Χένρι Μάιοξ, βουλευτή του Συντηρητικού Κόμματος. Το εργοστάσιο, που παρήγαγε κυρίως μαύρη μπύρα (porter), δέσποζε μιας φτωχογειτονιάς, που ανήκε στην ενορία του Αγίου Αιγιδίου των Αγρών (St Giles in the Fields).
Στις 6 το απόγευμα της 17ης Οκτωβρίου 1814, μία μεγάλη ξύλινη δεξαμενή, ύψους έξι μέτρων, που περιείχε 600 τόνους μπύρας, διερράγη λόγω παλαιότητας και προκάλεσε αλυσιδωτά τη θραύση και άλλων μικρότερων δεξαμενών. Το κύμα, που έμοιαζε με τσουνάμι, γκρέμισε έναν από τους τοίχους του εργοστασίου και περίπου 1.500 τόνοι μπύρας ξεχύθηκαν με ορμή στο δρόμο. Η βοή ακούστηκε μέχρι και οκτώ χιλιόμετρα μακρύτερα, σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής.
Στο διάβα του, το ζυθοτσουνάμι παρέσυρε δύο φτωχόσπιτα και προκάλεσε την κατάρρευση του τοίχου μιας παμπ, παγιδεύοντας στα ερείπιά του τη 14χρονη σερβιτόρα Έλινορ Κούπερ. Την ίδια ώρα, που δεκάδες μικρά ισόγεια και υπόγεια διαμερίσματα πλημμύριζαν, κάποιοι από τους περιοίκους προσπαθούσαν με κουβάδες και άλλα πρόσφορα μέσα να συλλέξουν την μπύρα, αφού, όπως έλεγαν, δεν έπρεπε να πάει χαμένο τέτοιο θεόσταλτο δώρο. Εννέα άνθρωποι συνολικά έχασαν τη ζωή τους από την ασυνήθιστη αυτή πλημμύρα, ανάμεσά τους και η 14χρονη σερβιτόρα Έλινορ Κούπερ. Ο τελευταίος από τοξική δηλητηρίαση, μέρες αργότερα. Προφανώς θα προσπάθησε να συγκρατήσει την πλημμύρα πίνοντας όσο περισσότερη μπύρα μπορούσε.
Το γεγονός προκάλεσε αίσθηση στο Λονδίνο και χιλιάδες περίεργοι άρχισαν να συνωθούνται στο σημείο της τραγωδίας. Κάποιοι από τους συγγενείς των θυμάτων σκέφθηκαν να επωφεληθούν και έβγαλαν τα προσφιλή τους πρόσωπα σε κοινή θέα με την πληρωμή εισιτηρίου. Η αστυνομία επενέβη και αποφάσισε να βάλει τέρμα στη μακάβρια έκθεση. Οι κηδείες των θυμάτων έγιναν την επόμενη ημέρα (18 Οκτωβρίου 1814) και τα έξοδα καλύφθηκαν από έρανο των ενοριτών του Αγίου Αιγιδίου.
Οι αρχές οδήγησαν τους υπευθύνους της εταιρείας στη δικαιοσύνη. Δικαστές και ένορκοι, όμως, τους αθώωσαν, αφού δέχθηκαν ότι το τραγικό συμβάν ήταν προϊόν ανωτέρας βίας και οι θάνατοι τυχαίο γεγονός. Η εταιρεία βρέθηκε προσωρινά σε δεινή οικονομική θέση, καθώς είχε προπληρώσει τέλη και φόρους για τις χαμένες ποσότητες της μπύρας. Προσέφυγε στο Κοινοβούλιο και πέτυχε την επιστροφή τους, με αποτέλεσμα να συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία της έως το 1961, οπότε άλλαξε χέρια.
Το κτίριο της ζυθοποιίας Μάιοξ κατεδαφίστηκε το 1922 και στη θέση του βρίσκεται σήμερα το θέατρο Ντομίνιον (Dominion), στην καρδιά του Γουέστ Εντ, της ονομαστής θεατρικής περιοχής του Λονδίνου.

Χιούι, Λιούι, ΝτιούιΤρία ανθρωπόμορφα παπάκια, ανηψάκια του Ντόναλντ Ντακ, που ανήκουν στον κόσμο των ηρώων της Ντίσνεϊ. Είναι τρίδυμα και ξεχωρίζουν μόνο από το χρώμα των καπέλων τους: κόκκινο για τον Χιούι, πράσινο για τον Λιούι και μπλε για τον Ντιούι.
Ο Χιούι, ο Λιούι και ο Ντιούι (Huey, Louie, Dewey) γεννήθηκαν από το πενάκι του αμερικανού σχεδιαστή Αλ Ταλιαφέρο (1905-1969), με τη συνδρομή του συγγραφέα Τεντ Όσμπορν (1900-1968). Ο Ταλιαφέρο εμπνεύστηκε τα ονόματα των ηρώων του από τον λαϊκιστή πολιτικό Χιούι Λογκ (1893-1935), τον ναύαρχο Τζορτζ Ντιούι (1837-1917), ήρωα του Ισπανοαμερικανικού Πολέμου και τον συνάδελφό του κομίστα Λούι Σμιτ (1908-1993). Τα τρία παπάκια πρωτοεμφανίστηκαν σε κόμικ στριπ στις 17 Οκτωβρίου 1937 και τον επόμενο χρόνο έκαναν και το κινηματογραφικό τους ντεμπούτο στην ταινία κινουμένων σχεδίων Donald’s Nephews (Τα ανήψια του Ντόναλντ), που έκανε πρεμιέρα στις 15 Απριλίου 1938 στο Λος Άντζελες. 
Ο Χιούι, ο Λιούι και ο Ντιούι είναι γιοι της δίδυμης αδελφής του Ντόναλντ, Ντέλα Ντακ. Ατίθασα και σκανδαλιάρικα από μικρά προκάλεσαν ουκ ολίγα προβλήματα στους γονείς τους. Μια ημέρα τοποθέτησαν ένα πυροτέχνημα κάτω από την ξύλινη καρέκλα του πατέρα τους και τον έστειλαν τραυματία στο νοσοκομείο. Για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, η μητέρα τους αποφάσισε να τα στείλει για λίγες ημέρες στον θείο τους στη Λιμνούπολη, όμως αυτά παρέμειναν έκτοτε μαζί του. Συνέχισαν τις σκανδαλιές τους, κάνοντας αφόρητη τη ζωή του θείου τους, αλλά από την άλλη πλευρά, με την τετράγωνη λογική τους, τη γνώση και την ευφυΐα τους βοήθησαν αμέτρητες φορές τον Ντόναλντ να βγει από τα δύσκολα.
Τα τρία ανηψάκια του Ντόναλντ είναι γενναία και έντιμα και συχνά γίνονται η φωνή της συνείδησης των θείων τους, που μπορεί να παρασυρθούν από την απληστία ή το πείσμα. Είναι μέλη της Λέσχης Μικρών Εξερευνητών και είναι πολύ υπερήφανα γι’ αυτό. Αποστολή τους είναι η προστασία της φύσης, η υπεράσπιση των αδυνάτων και η διατήρηση της γνώσης. Πολύτιμο σύμμαχό τους έχουν το βιβλίο των Μικρών Εξερευνητών, που περιέχει πληροφορίες για τα πιο απίθανα ή χρήσιμα ή άχρηστα πράγματα. Χόμπι τους είναι η συλλογή παρασήμων, η παρατήρηση πουλιών και η λύση μυστηρίων. Αγαπημένο τους κατοικίδιο είναι όποιο αδέσποτο ζώο βρεθεί στο δρόμο τους. Μεγάλοι τους αντίπαλοι είναι τα ανίψια των Μουργόλυκωνκαι όποιος τολμήσει να τα βάλει με τους θείους τους.
Τα ονόματα των τριών ηρώων σε διάφορες γλώσσες
Αγγλικά: Huey, Dewey, and Louie
Αραβικά: كركور و فرفور و زرزور (Karkoor, Farfoor and Zarzoor)
Γαλλικά: Riri, Fifi et Loulou
Γερμανικά: Tick, Trick und Track
Δανικά: Rip, Rap og Rup
Εβραϊκά Eedo, Deedo ve Yoo
Ελληνικά: Χιούι, Λιούι, Ντιούι
Εσθονικά: Kwik, Kwek, en Kwak
Ιαπωνικά: ヒューイ, デューイ, ルーイ (Hyuui, Dyuui and Ruui)
Ινδονησιακά: Kwik Kwek Kwak
Ισλανδικά: Ripp Rapp og Rupp
Ισπανικά: Hugo, Paco y Luis / Hugo, Diego y Luis / Juanito, Jorgito y Jaimito
Ιταλικά: Qui, Quo, e Qua
Κροατικά: Hinko Dinko i Vinko
Λατινικά: Titus, Totus, Tutus
Λετονικά: Tiks, Tīks, Triks
Λιθουανικά: Bilis, Vilis ir Dilis
Νορβηγικά: Ole, Dole, og Doffen
Ολλανδικά: Kwik, Kwek, en Kwak
Ουγγρικά: Viki, Niki és Tiki
Πολωνικά: Hyzio, Dyzio i Zyzio
Πορτογαλικά: Huguinho, Zezinho e Luizinho
Ρουμανικά: Hewey, Dewey şi Louie
Ρώσικα: Билли Вилли и Дилли (Billy, Willy, Dilly)
Σλοβένικα: Pak, Zak in Mak
Σουηδικά: Knatte, Fnatte och Tjatte
Τούρκικα: Can, Cin ve Cem
Τσέχικα: Kulík, Dulík a Bubík
Φεροϊκά: Dinni, Danni og Dunni
Φινλανδικά: Tupu, Hupu ja Lupu
Φλαμανδικά: Loeki, Joost en Victor

Διονύσιος Λαυράγκας

1860 – 1941


Επτανήσιος μουσουργός, από τους ιδρυτές της Εθνικής Μουσικής Σχολής και από τους πρωτεργάτες της όπερας στην Ελλάδα. Τέκνο του Σπύρου Λαυράγκα από το Ληξούρι και της Κασάνδρας Ραζή από τα Ραζάτα, γεννήθηκε στο αγγλοκρατούμενο Αργοστόλι στις 17 Οκτωβρίου 1860.
Σπούδασε μουσική στη γενέτειρά του και αργότερα στην Ιταλία και τη Γαλλία, με καθηγητές τους συνθέτες Ντελίμπ και Μασνέ. Παρέμεινε στο εξωτερικό για πολλά χρόνια, διευθύνοντας παραστάσεις όπερας στη Γαλλία και την Ιταλία. Το 1894 επέστρεψε στην Ελλάδα, κατόπιν προσκλήσεως της Φιλαρμονικής Εταιρείας Αθηνών, προκειμένου να αναλάβει τη διεύθυνση της χορωδίας της.
Μαζί με τον φίλο και συντοπίτη του Λουδοβίκο Σπινέλλη μάζεψε κανταδόρους από τις ταβέρνες των Εξαρχείων και τους οργάνωσε σε χορωδία. Το συγκρότημα συμπληρώθηκε με τον μπάσο Μιχάλη Βλαχόπουλο, το βαρύτονο Αλέκο Κυπαρίση και τον τενόρο Νίκο Μωραΐτη και δύο ιταλίδες σοπράνο, τη Μαρία Μαντολίνι και την Άννα Μόντι, καθότι εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχαν ελληνίδες λυρικές καλλιτέχνιδες. Έτσι, προέκυψε ο θίασος «Ελληνικό Μελόδραμα», που έδωσε την πρώτη του παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών (14 Απριλίου 1900) με την όπερα του Τζάκομο Πουτσίνι «Μποέμ». Ήταν η πρώτη παράσταση όπερας, που παρουσιάστηκε εξολοκλήρου στα ελληνικά και μάλιστα στη δημοτική γλώσσα.
Με το λυρικό αυτό θίασο περιόδευσε και εκτός Ελλάδας στις ελληνικές παροικίες της Κωνσταντινουπόλεως, της Οδησσού, της Σμύρνης, της Αιγύπτου και της Ρουμανίας. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα πλούτισε τον θίασό του με δύο ομογενείς σοπράνο από τη Ρωσία, τις αδελφές Θεοδωρίδου. Στις 10 Απριλίου 1909 με καθαρά ελληνικό θίασο το «Ελληνικό Μελόδραμα» ανέβασε στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών την όπερα του Λαυράγκα Δαυίδ σε λιμπρέτο Πολύβιου Δημητρακόπουλου. Ήταν ένας θρίαμβος για τον συνθέτη κι ένας σημαντικός σταθμός για το λυρικό θέατρο στη χώρα μας.
Ο Διονύσιος Λαυράγκας είχε σημαντική παρουσία και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (1896). Προετοίμασε και συντόνισε τις φιλαρμονικές ορχήστρες, που πήραν μέρος στις τελετές έναρξης και λήξης, ενώ παρουσίασε κι ένα δικό του έργο, το Πένταθλον, σε ποίηση Ιωάννη Πολέμη. Το 1932 έγραψε τη μουσική για την πρώτη ομιλούσα ταινία του ελληνικού κινηματογράφου, τον Αγαπητικό της Βοσκοπούλας, μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του ομώνυμου κωμειδυλλίου του Δημητρίου Κορομηλά, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τσακίρη.
Ο Λαυράγκας ήταν ένας από τους πρώτους συνθέτες που ενσωμάτωσαν στοιχεία της δημοτική μουσικής στο έργο του και δικαίως θεωρείται από τους πρωτεργάτες της Εθνικής Μουσικής Σχολής. Ιδιαίτερα σημαντικός ήταν ο ρόλος του στην καθιέρωση της όπερας στην Ελλάδα, με την ίδρυση του λυρικού θιάσου Ελληνικό Μελόδραμα. Αφιέρωσε όλες του τις δυνάμεις στο δημιούργημά του, με αξιοθαύμαστη αντοχή και πίστη, με το χιούμορ και τη θυμοσοφία του ανέπαφα, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε και τις ζημίες που συχνά υφίστατο.
Γι' αυτό ήταν υπέρμαχος του κρατικού λυρικού θεάτρου. Έγραφε σ' ένα άρθρο του στο Έθνος το 1930: «...Κατά τη γνώμη μου, υπάρχουν δυο τρόποι συγκροτήσεως του μελοδράματός μας. Ή να γίνει επίσημον κρατικόν ίδρυμα ή να επιχορηγηθεί νομίμως και σοβαρώς το σημερινό Σωματείον του Ελληνικού Μελοδράματος. Το καλύτερο βέβαια θα ήταν να γίνει, όπως και φαίνεται ότι θα γίνει, κρατικόν. Εγώ, όμως, το θέλω το ίδρυμα, όχι μόνον κρατικόν τέκνο, που να εξελιχθεί εις αυτόνομον οργανισμό, σαν το Εθνικό Θέατρο, αλλά παντοτινόν, σε δημόσια υπηρεσία, ως ίδρυμα δηλαδή εξαρτώμενο διαρκώς από το Κράτος…». Οι αγώνες του δικαιώθηκαν δύο χρόνια πριν από το θάνατο του, με την ίδρυση της Λυρικής Σκηνής το 1939.
Ο Λαυράγκας υπήρξε πολυγραφότατος, αν και μεγάλο μέρος του έργο του χάθηκε κατά τους σεισμούς της Κεφαλλονιάς, όταν κάηκε το σπίτι του. Το συνθετικό του έργο περιλαμβάνει όπερες (Διδώ), συμφωνικά (1η Ελληνική Σουίτα, Συμφωνικό Πρελούδιο, Σουίτα από κυπρέικους χορούς), τραγούδια (Ο τραγουδιστής, Της πίκρας το νερό, Ο ναύτης του Ιουνίου, Καράβι ανοίγει τα φτερά κ.ά.), χορωδιακά, εκκλησιαστική μουσική. Δίδαξε αρμονία στο Ωδείο Αθηνών κι έγραψε βιβλία θεωρητικού περιεχομένου για τη μουσική. Πυκνή ήταν η αρθρογραφία του για μουσικά θέματα στις εφημερίδες Ελεύθερον Βήμα και Έθνος.
Πέθανε στα Ραζάτα της Κεφαλονιάς κατά τη διάρκεια της Κατοχής, στις 18 Ιουλίου 1941. Λίγο πριν από το θάνατό του λέγεται ότι είπε: «Γεννήθηκα Άγγλος» (επί Αγγλικής προστασίας), «Έζησα Έλλην» (μετά την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα), «Πεθαίνω Ιταλός» (επί Ιταλικής κατοχής).


Ελλάδα

 • Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι για εκλογή στην αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στις εννέα Επιστημονικές Επιτροπές Ειδικότητας, στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο και στο Πειθαρχικό Συμβούλιο Αθήνας.
 • Tην πρόθεση της Πολιτείας να συστήσει Γραμματεία Ρομά ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ανοίγοντας τις τριήμερες εργασίες της διάσκεψης για την ενίσχυση της συμμετοχής των ρομά στα συμβουλευτικά όργανα λήψης αποφάσεων και στην πολιτική ζωή, με έμφαση στις γυναίκες και τους νέους.
 • Σκληρή κοντρα μεταξύ κυβέρνηση και ΝΔ  ξέσπασε με αιχμή τη «συμφωνία αλήθειας», την κυβερνητική πρόταση του Κ.Μητσοτάκη. «Η 'συμφωνία αλήθειας' της ΝΔ δεν είναι τίποτα περισσότερο από εκδήλωση πολιτικής υποκρισίας και πολιτικής απελπισίας» ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι. «Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να συνηθίσει από τώρα τον επόμενο ρόλο του, να αντιπολιτεύεται τη ΝΔ» απαντά η Πειραιώς.
 • Περισσότερα από 33 κιλά χασίς μετέφερε με το αυτοκίνητό του ένας 52χρονος, ο οποίος συνελήφθη σήμερα, Δευτέρα, στην εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων, κοντά στο Μεσολόγγι.
 • Ως ψήφο του κόσμου της Αριστεράς υπέρ του διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας θεωρεί τα υψηλά ποσοστά με τα οποία εξελέγη στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

Κόσμος

 • Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και αρκετοί τραυματίστηκαν στο Λουντβιχσχάφεν της Γερμανίας έπειτα από έκρηξη σε εργοστάσιο χημικών της BASF, το οποίο καταλαμβάνει έκταση 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων και θεωρείται το μεγαλύτερο του κόσμου. Τουλάχιστον έξι άτομα αγνοούνται. Οι Αρχές κάλεσαν τους ανθρώπους που κατοικούν στην περιοχή να παραμείνουν στα σπίτια τους με κλειστά παράθυρα και πόρτες.
 • Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι εξέφρασε την προθυμία της να ακούσει τις «διαφορετικές απόψεις» των υπουργών της πριν από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, είπε η εκπρόσωπός της, εν μέσω δημοσιευμάτων που αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ εξετάζει το ενδεχόμενο παραίτησης, καθώς στηρίζει ένα «βελούδινο διαζύγιο» με την ΕΕ. Πηγή του υπουργείου Οικονομικών διέψευσε, πάντως, τις φήμες.
 • Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι περισσότεροι από 100.000 ιρακινοί πολίτες μπορεί να εγκαταλείψουν τη χώρα, προκειμένου να ξεφύγουν από την στρατιωτική επιχείρηση στη Μοσούλη που έχει στόχο την ανακατάληψη της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος.
 • Η βρετανική τράπεζα NatWest «πάγωσε» τους λογαριασμούς του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Ρωσίας Russia Today ανακοίνωσε η διευθύντρια σύνταξης του RT, η οποία στον λογαριασμό της στο Twitter κατήγγειλε παραβίαση του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης.
 • Τουλάχιστον τα μισά από τα 65 εκατομμύρια παιδιά με αναπηρίες σε όλο τον κόσμο που είναι σε σχολική ηλικίας εκτιμάται ότι βρίσκονται μακριά από τις σχολικές τάξεις επειδή ελάχιστα ή και καθόλου κεφάλαια δεν ξοδεύονται για τις ανάγκες τους, σύμφωνμα με έκθεση οργάνωσης προάσπισης των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες.

Οικονομία

 • Oι ιταλικοί σιδηρόδρομοι Ferrovie dello Stato Italiane και η Skoda Transportation υπέβαλαν στο ΤΑΙΠΕΔ εκδήλωση αρχικού ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 100% της ΕΕΣΣΤΥ (Rosco). Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών έχει οριστεί η 5η Δεκεμβρίου 2016.
 • Με ήπια υποχώρηση έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, μετά την ισχυρή άνοδο της Παρασκευής (+2,20%). Το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώνεται στις επαφές της κυβέρνησης με τους θεσμούς, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 586,06 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,55%.
 • Οι κινεζικές επενδύσεις στη Γερμανία σημείωσαν άλμα στα 10,8 δισεκ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του έτους, σχεδόν διπλάσιες του συνολικού όγκου της τελευταίας δεκαετίας, δήλωσε αξιωματούχος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου. Οι Κινέζοι επένδυσαν 5,9 δισεκ. δολάρια στη Γερμανία από το 2005 έως το 2015.
 • Στην ενίσχυση της συνεργασίας υπουργείου και Δήμου για την τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας και την προβολή και προώθηση του προορισμού στο εξωτερικό συμφώνησαν, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.
 • Η λειτουργία της διαδικτυακής πύλης για την προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην ΕΕ, με τίτλο WE-gate, αποτελεί γεγονός, η έναρξη του οποίου χαιρετήθηκε με ενθουσιασμό την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, όπως σημειώνει η Γενική Γραμματεία Ισότητας.

Αθλητισμός

 • Σε συμφωνία κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις της Μπαρτσελόνα με τον Νεϊμάρ και ο Βραζιλιάνος επιθετικός θα υπογράψει την προσεχή Παρασκευή το νέο συμβόλαιό του με τους «μπλαουγκράνα», με ισχύ ως το 2021. Στο μεταξύ, ο Χαβιέρ Μασεράνο έβαλε σήμερα την υπογραφή του στο νέο συμβόλαιο με τους Καταλανούς ως το 2019, με ρήτρα αποδέσμευσης στα 100 εκατ. ευρώ.
 • Ελεύθεροι αφέθηκαν όσοι συνελήφθησαν ως «πρωταγωνιστές» των χθεσινών επεισοδίων που σημειώθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ανάμεσα σε οπαδούς του ΠΑΟΚ και του Ηρακλή, πριν από την έναρξη του τοπικού ποδοσφαιρικού ντέρμπι της Τούμπας.
 • Μετά από διαβουλεύσεις που κράτησαν εβδομάδες, μετά από αρκετά και σημαντικά προβλήματα, η διοργανώτρια αρχή της Football League αποφάσισε την έναρξη του πρωταθλήματος, για το προσεχές Σαββατοκύριακο 22 και 23 Οκτωβρίου. Ο πρόεδρος της Λίγκας, Στέλιος Σφακιανάκης, ζήτησε από τους παράγοντες των 18 ομάδων -έστω και δια περιφοράς- την άποψή τους για το ζήτημα και το αποτέλεσμα δεν άφησε περιθώρια περαιτέρω αναβολής. Η διοργανώτρια αρχή αποφάσισε την έναρξη του δεύτερου τη τάξει επαγγελματικού πρωταθλήματος, αρχής γενομένης από το Σάββατο 22 Οκτωβρίου.
 • Ανακοίνωση διαμαρτυρίας εξέδωσε σήμερα η ΠΑΕ Ηρακλής για την διαιτησία του Δραμινού ρέφερι κ. Κύζα στο χθεσινό τοπικό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης με τον ΠΑΟΚ.
 • Η UEFA όρισε τους διαιτητές των παιχνιδιών των ελληνικών ομάδων, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής των ομίλων του Europa League, η οποία θα διεξαχθεί την Πέμπτη.

Η εμπιστοσύνη του Μ. Αλεξάνδρου στο γιατρό του


Ο στρατηγός Παρμενίων μήνυσε στον Μέγας Αλέξανδρο ότι ο γιατρός του είχε έρθει σε μυστική συνεννόηση με το Δαρείο, για να τον δηλητηριάσει.
Ο Αλέξανδρος διάβασε το γράμμα του στρατηγού του και το έβαλε κάτω από το προσκέφαλό του. Έπειτα από λίγο ήρθε ο γιατρός του, φέρνοντας τον κύλικα με το φάρμακο. Πήρε το ποτήρι κι ενώ με το ένα χέρι έπινε το φάρμακο, με το άλλο έδινε στο γιατρό να διαβάσει το εμπιστευτικό γράμμα, που ανέφερε ότι αυτός θα του προσέφερε αντί φαρμάκου δηλητήριο.
Μέχρι να τελειώσει ο γιατρός την ανάγνωση της επιστολής, ο Αλέξανδρος είχε καταπιεί όλο το φάρμακο. Ήθελε μ’ αυτό τον τρόπο να αποδείξει στον γιατρό του πόση εμπιστοσύνη έτρεφε σ’ αυτόν και το πόσο ασφαλής ένοιωθε κοντά του και στις πιο κρίσιμες στιγμές.

ΕΙΠΕ...
Στις μεγάλες αμαρτίες, οι Θεοί επιβάλλουν και μεγάλες τιμωρίες.
 Ηρόδοτος
Ηρόδοτος
Αρχαίος έλληνας ιστορικός και γεωγράφος.
ΕΙΠΕ...
Μόνο ασκούμενοι στις δίκαιες πράξεις γινόμαστε δίκαιοι. Ασκούμενοι σε πράξεις μετριοπαθείς γινόμαστε μετριοπαθείς και ασκούμενοι σε πράξεις θαρραλέες γινόμαστε θαρραλέοι.
 Αριστοτέλης
Αριστοτέλης
Αρχαίος έλληνας φιλόσοφος, από τα Στάγειρα της Χαλκιδικής.
ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...
Ο Τζον Γουέιν κέρδισε κάποτε από τον ιδιοκτήτη του το κόλεϊ, που ενσάρκωσε τη θρυλική τηλεοπτική Lassie, σε μία παρτίδα πόκερ.
 
ΕΙΠΕ...
Ο ευγενής άνθρωπος δίνει αξιοπρέπεια σ' όλες τις πράξεις.
 Πλούταρχος
Πλούταρχος

Έλληνας ιστορικός και βιογράφος.
sansimera.gr

Ο   ΑΥΡΙΑΝΟΣ  ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΟ  ΛΙΔΟΡΙΚΙ 


Τρίτη
18/10
03:00
11°C
78%
4 Μπφ BA
24 Km/h
ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ
Μικρή πιθανότητα βροχής
09:00
10°C
71%
4 Μπφ BA
24 Km/h
ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ
Μικρή πιθανότητα βροχής
15:00
13°C
59%
4 Μπφ BA
24 Km/h
ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ
21:00
9°C
79%
2 Μπφ BA
9 Km/h
ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ
Kαλό  σας  βραδυ 
 Απ ' το  " Λιδωρίκι " με  αγάπη 
www.lidoriki.com 

No comments: