20.10.16

ΔΗΜΟΥΣ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΠΕΔ

Μετά από εισήγηση του Δημάρχου Δωρίδας Γ.Καπεντζώνη


-Η ΚΕΔΕ εκπροσωπεί τους μεγάλους αστικούς δήμους, που όμως δεν έχουμε κοινά χαρακτηριστικά, εμείς οι μικροί ορεινοί ή νησιωτικοί δήμοι. –Συμφώνησαν να προτείνουν την κατηγοριοποίηση των δήμων.Ημερομηνία δημοσίευσης:17/10/2016

 Παρά τα όσα είχαν ειπωθεί κατά τη διάρκεια του μοναδικού θέματος συζήτησης, τελικά με την τοποθέτησή του ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Δωρίδας κ. Γιώργος Καπεντζώνης κατάφερε να κλέψει την παράσταση και να παρασύρει το Σώμα στην υιοθέτηση της πρότασής του για την αλλαγή του Καλλικράτη, προτείνοντας ουσιαστικά δήμους δυο ταχυτήτων.
Το θέμα αφορούσε «συζήτηση για τη  διαμόρφωση των θέσεων της ΠΕΔ  Στερεάς Ελλάδας επί του θέματος του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ « Αλλαγή του Καλλικράτη – Νέο Μοντέλο Οργάνωσης και Διοίκησης του Κράτους » που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2016  στον Βόλο». Κοινή διαπίστωση ήταν η ματαιότητα του διαλόγου, καθώς δεν υπήρχε ένα πλαίσιο από την κυβέρνηση για να γνωρίζουν τη βάση της συζήτησης. 
Ο δήμαρχος Λοκρών κ. Νίκος Λιόλιος υποστήριξε ότι θα πρέπει να απαιτηθεί η εφαρμογή και στη χώρα μας της χάρτας της αυτοδιοίκησης. «Ισχύει σε όλη την Ευρώπη, έχει υιοθετηθεί ακόμη και από την Αλβανία», είπε και σημείωσε ότι αν μπουν σε διάλογο αυτός δεν μπορεί να είναι προσχηματικός, αλλά να φέρει ουσιαστικές θεσμικές, διοικητικές και χωροταξικές αλλαγές. Αναφέρθηκε δε, σε μια σειρά αρμοδιότητες των δήμων που πέρασαν στις περιφέρειες. «Κοινωνική πολιτική μόνο στην Ελλάδα εκχωρήθηκε στις περιφέρειες, ομοίως και στα βοσκοτόπια. Δε μας επιτρέπουν ούτε επιλογή Διευθυντών να κάνουμε. Η έννοια της εγγύτητας είναι το πρώτο θέμα που μπαίνει. Πάντως είναι ευθύνη της κυβέρνησης να οριοθετήσει τις σχέσεις που θέλει να βάλει», τόνισε. 
Στη συζήτηση τέθηκαν και επιμέρους ζητήματα που δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία της αυτοδιοίκησης, όπως τα τέλη από ΑΠΕ που το 80% κατευθύνεται στις τοπικές κοινότητες, τα ανταποδοτικά που εισπράττονται μέσω της ΔΕΗ, ενώ ζητήθηκε η έκπτωση του 15% που κάνει η ΔΕΗ σε καλούς πελάτες να ισχύσει και για τους δήμους. 
Ο κ. Καπεντζώνης επέλεξε να τοποθετηθεί τελευταίος, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα ταράξει τα νερά της μέχρι εκείνη τη στιγμή ήρεμης συζήτησης. «Είμαι επιφυλακτικός για τον τρόπο που ήρθε το θέμα, γιατί η κυβέρνηση δεν ανοίγει τα χαρτιά της και δεν καθορίζει την ατζέντα της συζήτησης. Οι αστικοί δήμοι δεν έχουν τα ίδια προβλήματα με εμάς, τις ίδιες ανάγκες, δε διαχειρίζονται τις ίδιες εκτάσεις. Και λέω για παράδειγμα ότι σε ένα δήμο της Αττικής σε ένα οικοδομικό τετράγωνο που στεγάζει 100 οικογένειες ο δήμος χρειάζεται μόλις τέσσερις λάμπες για το δημοτικό φωτισμό. Εμείς για να φωτίσουμε τέσσερις ανθρώπους θέλουμε 50 λάμπες. Η επιβάρυνσή μας είναι 1500%. Ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν έχει ούτε εκατοστό αγροτική οδοποιία, αλλά εμείς έχουμε άπειρα χιλιόμετρα. Έχουμε 165 δεξαμενές και αυτές θέλουν καθαρισμό, συντήρηση και μετρήσεις καταλληλότητας του νερού. Όλα αυτά είναι έξοδα και οι αστικοί δήμοι παίρνουν τη μερίδα του λέοντος από τις χρηματοδοτήσεις. Είναι εμφανές ότι δεν είμαστε όλοι οι δήμοι το ίδιο, έχουμε κατηγοριοποίηση. Υπάρχουν σωρεία ζητημάτων. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσαμε να χρηματοδοτήσουμε τα αγροτικά ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας και λύθηκε πρόσφατα αυτό. Δεν είναι άσχετη η Διοικητική Μεταρρύθμιση, από οικονομικά και χωροταξικά θέματα. Η απόφαση για λιγότερους δήμους ελήφθη το 2007, στο συνέδριο της Κυλλήνης από τους 1034 Δημάρχους που συμμετείχαν. Οι αιρετοί νομάρχες αποφάσισαν την κατάργησή τους και τη δημιουργία αιρετών περιφερειών. Αυτή τη στιγμή η ΚΕΔΕ δε μας εκφράζει, γιατί κινείται μόνο στην κατεύθυνση της κάλυψης των μεγάλων αστικών δήμων. Αν δε μπορεί να γίνει κάτι άλλο θα πρέπει αναγκαστικά να πάμε σε δυο ΚΕΔΕ», τόνισε. 
Επιπλέον κατήγγειλε ότι ο Δήμος Δωρίδας με δικαστική απόφαση καλείται να πληρώσει 160.000 ευρώ πρόστιμο μετά από προσφυγή δημότη, για άδεια δόμησης που δεν του έβγαλε η Πολεοδομία του δήμου Δελφών, γιατί η Δωρίδα, ως γνωστόν δεν έχει δική της υπηρεσία Δόμησης. «Είναι λογικό να πρέπει να πληρώσει ο δήμος πρόστιμο γιατί η Πολεοδομία του γειτονικού δήμου που μας υποστηρίζει δεν έβγαλε την άδεια», αναρωτήθηκε ο κ. Καπεντζώνης. 

Η πρότασή του βρήκε πολλούς αποδέκτες, ενώ πρώτη έσπευσε η δήμαρχος Λεβαδέων κ. Γιώτα Πούλου να προτείνει να παρουσιαστεί ως επίσημη πρόταση της ΠΕΔ η κατηγοριοποίηση των δήμων, ενώ από άλλους ομιλητές επισημάνθηκε πως εκτός από τους νησιωτικούς και ορεινούς δήμους, υπάρχουν και οι μειονεκτικοί δήμοι. 
Τέλος, όπως συμφωνήθηκε η ΠΕΔ θα προτείνει την κατηγοριοποίηση των δήμων, θα διεκδικήσει την δίκαιη και ορθολογική κατανομή πόρων, ενώ θα καταθέσει και τις προτάσεις της για θέματα που προκαλούν σοβαρές δυσλειτουργίες και τα αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Δημοτικές Αρχές! 


Γιατί βρήκε τέτοια υποστήριξη η υποβάθμιση των δήμων


Η πρόταση του κ. Καπεντζώνη αν και μιλάει ουσιαστικά για την υποβάθμιση των μικρών ή υποστελεχωμένων δήμων και με την επίσημη αναγνώριση της Πολιτείας, υπονοεί όμως, τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων ευεργετημάτων, εφόσον αναγνωριστούν πρωτίστως οι ιδιαιτερότητες και φυσικά ζητεί την στήριξη της ΚΕΔΕ, η οποία μέχρι τώρα, υπάρχει και λειτουργεί μόνο για τους μεγάλους δήμους. 
Ο λόγος, που αν και άκρως ριψοκίνδυνη η συγκεκριμένη πρόταση βρήκε απήχηση δεν είναι άλλος παρά η δυσκολία των δήμων να λειτουργήσουν, όταν δεν έχουν επάρκεια προσωπικού και υπηρεσιών και όταν στερούνται ακόμη και σημαντικές υπηρεσίες, απολύτως αναγκαίες, όπως Πολεοδομία και Τεχνική Υπηρεσία. Εξυπακούεται, ότι αν η Πολιτεία ήθελε να λειτουργήσει ο νόμος Καλλικράτη, προς το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών, θα επέτρεπε σε δήμους που δεν κουβαλούν χρέη και έχουν εξασφαλισμένα τα έσοδα, να κάνουν προσλήψεις ώστε να καταστούν πραγματικά αυτοδιοικούμενοι.
Η λύση πάντως δεν είναι σε καμιά περίπτωση να δημιουργηθούν δήμοι δυο ταχυτήτων, ούτε και να συσταθεί μια δεύτερη ΚΕΔΕ που θα εκφράζει μικρούς και προβληματικούς δήμους, γιατί αυτό θα οδηγήσει σε υποβάθμιση και αποδυνάμωση!
http://www.orafok.gr/DHMOYS

No comments: