10.10.16

ΜΑΝΔΡΕΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ

Μανδρέκα για τα αντισταθμιστικά

Ημερομηνία δημοσίευσης:08/10/2016
Επί της Ανοιχτής Επιστολής του Δημάρχου Δελφών, κ. Παναγιωτόπουλου, για τα Αντισταθμιστικά οφέλη της ΕΥΔΑΠ, που απευθύνεται προς τον σημερινό Βουλευτή Φωκίδας, κ. Κωστοπαναγιώτου, αλλά κοινοποιήθηκε και σε εμένα, ως τέως βουλευτή του Νομού μας, έχω να παρατηρήσω τα εξής: Α. Είναι γνωστό ότι ο Μόρνος αποτελεί τον κύριο υδροδότη ακατέργαστου – αδιύλιστου ύδατος της ΕΥΔΑΠ Α.Ε, προκειμένου αυτή να καλύψει σε ανάγκες νερού τις περιοχές αρμοδιότητάς και κυρίως το λεκανοπέδιο της Αττικής.
Όπως αναφέρεται και στην Επιστολή του Δημάρχου Δελφών, ο ποταμός Μόρνος πηγάζει στην εδαφική περιφέρεια του Δήμου Δελφών, ενώ ο ταμιευτήρας του ποταμού βρίσκεται στην περιφέρεια του Δήμου Δωρίδας και δημιουργήθηκε με την κατασκευή τεχνητού φράγματος.
Το συγκεκριμένο έργο ξεκίνησε το Μάιο του 1969 και ολοκληρώθηκε το 1979, ενώ ξεκίνησε να λειτουργεί το έτος 1980.
Καλό είναι να θυμόμαστε ότι το αναφερόμενο φράγμα, που έκοψε ουσιαστικά στα δύο την ορεινή Δωρίδα, ώστε να δημιουργηθεί ο ταμιευτήρας, αποτελεί το ψηλότερο χωμάτινο φράγμα της Ευρώπης, ενώ το νερό του φτάνει στην Αθήνα διαμέσου του υδραγωγείου του Μόρνου, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο υδραγωγείο της Ευρώπης.
Είναι αυτονόητη, λοιπόν, η τεράστια προσφορά και των δύο Δήμων της Φωκίδας, (Δελφών και Δωρίδας), αφού από τον ποταμό Μόρνο και τον ταμιευτήρα του υδροδοτείται ο μισός και πλέον πληθυσμός της Ελλάδας.
Επίσης, είναι αντιληπτό σε όλους ότι η Λίμνη του Μόρνου κληροδοτεί στον τόπο μας μεγάλες δεσμεύσεις και θα περίμενε κανείς, εξ αυτού και μόνο του λόγου, να έχουν διαμορφωθεί από την Πολιτεία εκείνες οι προϋποθέσεις που θα στηρίζουν δυναμικές για τους Δήμους μας. Το τελευταίο, όμως, δεν συμβαίνει, παρότι μέχρι σήμερα έχει αποτελέσει πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας να χορηγηθούν από την Πολιτεία και στου δύο Δήμους «αντισταθμιστικά» οφέλη.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Νομό μας, Α\' και Β\' βαθμού, διαχρονικά εξέφρασε την άποψη του συνόλου των πολιτών ότι, δηλαδή, το νερό, αυτό το τόσο σημαντικό για τη ζωή αγαθό, ανήκει στη Φωκίδα, και σταθερά επεδίωξε τη χορήγηση αντισταθμιστικών οφελών.
Το έχω, εξάλλου, ξαναπεί, δημόσια, ότι κατά τη 2,5ετή θητεία μου, ως Βουλευτής Φωκίδας, τόσο οι Δήμαρχοι των Δελφών, αρχικά ο κ. Φουσέκης, και στη συνέχεια ο νυν Δήμαρχος Δελφών, κ. Παναγιωτόπουλος, όσο και ο Δήμαρχος της Δωρίδας, κ. Καπεντζώνης, στη μεταξύ μας συνεργασία, είχαν θέσει όλοι τους το ζήτημα των αντισταθμιστικών οφελών, εξαιτίας του Μόρνου, ως θέμα υψίστης προτεραιότητας για τους Δήμους που εκπροσωπούσαν.
Β. Σοβαρότατη παράμετρο του θέματος αποτελεί το ζήτημα που θίγει στην Ανοιχτή Επιστολή του, ο νυν Δήμαρχος Δελφών, κ. Παναγιωτόπουλος, σχετικά με το ότι ο Δήμος Δελφών, εκτός από βασικός τροφοδότης τυγχάνει και «πελάτης» της ΕΥΔΑΠ, δεδομένου ότι αυτή χρεώνει το Δήμο για το αδιύλιστο νερό που του παρέχει για την ύδρευση των δικών του κατοίκων.
Θα θυμίσω, ότι το συνολικό «χρέος» του Δήμου Δελφών, από οφειλές προς την ΕΥΔΑΠ για την ανωτέρω αιτία, ανερχόταν στο ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ, περίπου. Οι οφειλές αυτές, μάλιστα, είχαν βεβαιωθεί και δικαστικά, υπέρ της ΕΥΔΑΠ Α.Ε.
Όμως, την 11η-9-2013 ο Υπουργός Εσωτερικών της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μιχελάκης, κατέθεσε την υπ\' αριθμ. 802/171 Τροπολογία την οποία υπερψηφίσαμε, σύμφωνα με τις διατάξεις της οποίας ο Δήμος Δελφών, μεταξύ άλλων, αποδεσμεύτηκε εξολοκλήρου, από τις οφειλές του μέχρι την 1η-1-2012, ενώ οι οφειλές του από 1-2-2013 έως και 31-7-2013 παρακρατήθηκαν από τους ΚΑΠ.
Καθίσταται, σαφές, ότι με την ανωτέρω Τροπολογία δόθηκε μια πολιτική λύση για τις οφειλές του Δήμου προς την ΕΥΔΑΠ μέχρι του προαναφερθέντος χρονικού σημείου.
Το γεγονός αυτό, ο καθένας καταλαβαίνει, πόσο σημαντικό ήταν, δεδομένου ότι ο Δήμος Δελφών απαλλάχθηκε από την οφειλή του τεράστιου ποσού των 30 εκατομμυρίων ευρώ.
Όμως, το πρόβλημα, δεν λύθηκε και για το μέλλον και ορθά το θέτει ο Δήμαρχος Δελφών.
Αποτελεί πάγια θέση μου ότι η Κεντρική Κυβέρνηση οφείλει σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να μετουσιώσουν σε πράξη το πολύχρονο αίτημα των δύο Δήμων της Φωκίδας για αντισταθμιστικά οφέλη από τη λίμνη του Μόρνου.
Η Πολιτεία πρέπει και οφείλει να διερευνήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για να χορηγηθούν αντισταθμιστικά οφέλη και στους δύο Δήμους της Φωκίδας υπερβαίνοντας το ασφυκτικό νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει.
Πρέπει το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί σε σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις που θα οριοθετούν το συνολικό πλαίσιο των σχέσεων των Δήμων μας με την ΕΥΔΑΠ Α.Ε και μάλιστα άμεσα, αφού υφίσταται και η πιθανότητα της πλήρους ιδιωτικοποίησής της.
Πρέπει επιτέλους να χορηγηθεί στους Δήμους Δελφών και Δωρίδας η οφειλόμενη και δίκαιη ανταπόδοση για την ασύγκριτη συνεισφορά τους στο υδατικό δυναμικό της χώρας.
Για αυτό, άλλωστε, κατά τη μικρή μου κοινοβουλευτική θητεία φρόντισα να προωθηθεί το φλέγον αυτό ζήτημα στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, όσο και το Υπουργείο Εσωτερικών.
Εκτός από τις προσωπικές συνεργασίες που είχα με την πολιτική ηγεσία των ανωτέρω Υπουργείων είχα προβεί και στην κατάθεση των 5044/20-12-2013 και 5066/21-1-2013 Κοινοβουλευτικών Ερωτήσεων με τίτλο: «Αντισταθμιστικά οφέλη από τη Λίμνη του Μόρνου: το ανεκπλήρωτο χρέος της Ελληνικής Πολιτείας».
Θα πρέπει να πω ότι το θέμα είχαν αντιμετωπίσει με θετικό τρόπο οι τότε Υπουργοί. Εγγράφως, μάλιστα, ο τότε Υπουργός Εσωτερικών, κ. Μιχελάκης, με το υπ\' αριθμ. 2634/13-1-2014 έγγραφό του μου απάντησε ότι: «το εν λόγω ζήτημα χρήζει περαιτέρω εξέτασης και από το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Δικτύων σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Εσωτερικών, προκειμένου να διερευνηθεί το αίτημα, (π.χ σκοπιμότητα καταβολής αντισταθμιστικού οφέλους από την ΕΥΔΑΠ Α.Ε, λόγω της διάθεσης σε αυτή ακατέργαστου νερού μέσω των πηγών των Δήμων Δωρίδας και Δελφών, στοιχεία αναφορικά με την επιβάρυνση του περιβάλλοντος του Νομού Φωκίδας, τρόπος διάθεσης του εν λόγω οφέλους, κ.λ.π)».
Γίνεται αντιληπτό ότι τότε είχε ανοίξει μια μεγάλη πόρτα για το πάγιο αίτημά μας, το οποίο δεν ευοδόθηκε αφού η συγκεκριμένη Κυβέρνηση εντός ελαχίστου διαστήματος «έπεσε».
Παρόλα αυτά ο αγώνας κανενός δεν πάει χαμένος, οι επιμέρους, δε, προσπάθειες του καθένα από εμάς συναθροίζονται και ενώνονται, ώστε στο τέλος να επιτευχθεί ο κοινός μας στόχος.
Χαίρομαι, που η προσπάθεια συνεχίζεται και υπάρχει σχετική κινητικότητα από την πλευρά του αρμόδιου Υπουργού Εσωτερικών, όπως ακούγεται, και εύχομαι να γίνει αποδεκτό το αίτημα και των δύο Δήμων της Φωκίδας.
Γ. Σχετικά, δε, με την αναφορά του Δημάρχου Δελφών που περιέχεται στην εν θέματι Ανοιχτή Επιστολή του, θα πρέπει να πω ότι συμμερίζομαι την εκφραζόμενη ανησυχία του για το άν το Υπουργείο θα αντιμετωπίσει το θέμα μόνο για τον έναν από τους δύο Δήμους της Φωκίδας ή και για τους δύο.
Είναι, πραγματικά, και δική μου άποψη ότι πρέπει να δοθούν ταυτόχρονες και ίσες δυνατότητες και στους δύο Δήμους της Φωκίδας, οι οποίοι θα πρέπει να τύχουν ίσης μεταχείρισης από την πλευρά των αρμόδιων για το θέμα. Εξάλλου, και η δυναμική των επιδιώξεων είναι εντονότερη όταν αυτές προβάλλονται ως ενιαίο σύνολο που αφορούν σε έναν ολόκληρο Νομό.
Όπως, γνωρίζετε άλλωστε, και επανέλαβα σήμερα, εγώ χειρίστηκα το ζήτημα ταυτόχρονα και ισότιμα και για τους δύο Δήμους της Φωκίδας.
Με τιμή,
Ασπασία Μανδρέκα, τ. Βουλευτής Φωκίδας.
http://www.orafok.gr/

www.lidoriki.com

No comments: