19.10.16

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΘΗΡΙΑ ΟΡΜΗΞΑΝ ΣΕ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ , ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ


18.10.2016
 
Ρεπορτάζ
Φανή Χαρίση
Tραυματισμένους αστυνομικούς και διασώστες του ΕΚΑΒ και μια εικόνα «εμπόλεμης ζώνης» προκάλεσαν πρόσφυγες και μετανάστες στο κέντρο φιλοξενίας στο Ωραιόκαστρο μετά το τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής έξω από το κέντρο, όταν ένας 76χρονος οδηγός σε ένα σκοτεινό σημείο του δρόμου παρέσυρε τρεις πρόσφυγες, μια 32χρονη γυναίκα από τη Συρία, τον εννιάχρονο γιο της και ένα 12χρονο κορίτσι, επίσης από τη Συρία.
Μάνα και γιος εξέπνευσαν σχεδόν αμέσως και στη συνέχεια μετανάστες ξυλοκόπησαν τον οδηγό, βάζοντας φωτιά στο Ι.Χ., καθώς και τους αστυνομικούς και τους διασώστες του ΕΚΑΒ που έσπευσαν να βοηθήσουν τους τραυματίες.
«Τους έδειραν τόσο πολύ τους διασώστες, που κάποια στιγμή οι συνάδελφοί μας πίστεψαν ότι θα πεθάνουν» είπε στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού ΕΚΑΒ Ανέστης Κουκουρίκος. Οι διασώστες σήμερα νοσηλεύονται τραυματισμένοι και σε κακή ψυχολογική κατάσταση στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. «Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Ο ένας διασώστης παραλίγο θα ήταν νεκρός, καθώς ένας πρόσφυγας του όρμηξε με μαχαίρι. Τον απέφυγε. Σκεφτείτε ότι το μαχαίρι τρύπησε τη λαμαρίνα του ασθενοφόρου» είπε ο κ. Κουκουρίκος, προσθέτοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που πρόσφυγες και μετανάστες χτυπούν διασώστες του ΕΚΑΒ.
Κραυγή αγωνίας
«Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε βαριά περιστατικά. Τα ήθη κι έθιμά τους δεν μας επιτρέπουν να ακουμπήσουμε τις γυναίκες, οι οποίες όμως εκείνη τη στιγμή, για παράδειγμα, αιμορραγούν. Ορμούν πάνω μας και προσπαθούν να πάρουν τους ασθενείς από τα χέρια μας. Τα ίδια αντιμετωπίζουν και οι αστυνομικοί.
Τι να περιμένουμε; Να μας στέλνουν στεφάνια και συλλυπητήρια;» κατέληξε. Μετά το προχθεσινό περιστατικό η ψυχολογία των διασωστών του ΕΚΑΒ είναι πολύ άσχημη και ιδιαίτερα για τις γυναίκες διασώστες που φοβούνται ιδιαίτερα.
«Ζητούμε σε κάθε καταυλισμό να γίνει για το ΕΚΑΒ ένας περιφραγμένος χώρος ίσα ίσα να χωρά το ασθενοφόρο, έτσι ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τα περιστατικά» κατέληξε ο κ. Κουκουρίκος. Τέλος, να σημειωθεί ότι κρατείται φρουρούμενος σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ο 76χρονος οδηγός του Ι.Χ.
Στο Κιλκίς και όχι στη Μονή Πέτρας οι 1.200
Δεν θα εγκατασταθούν τελικά πρόσφυγες στην ιστορική Μονή Πέτρας Ολύμπου, αλλά θα μεταφερθούν στο Κιλκίς. Αυτό έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια σύσκεψης που συγκάλεσε την Κυριακή η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, όταν διαδόθηκε η φήμη ότι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σχεδίαζε να εγκαταστήσει πρόσφυγες στο ιστορικό μοναστήρι.
Τοπικοί φορείς και εκπρόσωποι της Πολιτείας που συμμετείχαν στη σύσκεψη κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μοναστήρι στον Ολυμπο δεν ενδείκνυται για τη φιλοξενία προσφύγων λόγω ψύχους κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Παπαζιώγας ανέφερε ότι σε συνάντηση μεταξύ δημοτικών, στρατιωτικών και αστυνομικών Αρχών με στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής την περασμένη εβδομάδα αποφασίστηκε οι περίπου 1.200 πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Πέτρα Ολύμπου να μεταφερθούν σε διάστημα 30 ημερών σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην περιοχή του Κιλκίς.
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν ακόμη τρόποι αξιοποίησης των κειμηλίων της Μονής Παναγίας Πέτρας Ολύμπου, σπουδαίου μνημείου της Ορθοδοξίας, που συνδέεται με τις τύχες του Ελληνισμού κατά τη βυζαντινή και τη νεότερη Ιστορία.
Χιλιάδες παιδιά υπό ένταξη στα σχολεία
Περίπου 4.000 προσφυγόπουλα, που σήμερα ζουν σε κέντρα φιλοξενίας, θα μπορούσαν να ενταχθούν σε σχολικές μονάδες της κεντρικής Μακεδονίας, όπως προκύπτει από υπολογισμούς της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οπως είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο FM ο περιφερειακός διευθυντής Παναγιώτης Ανανιάδης, τις επόμενες εβδομάδες, όταν ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί, αναμένεται η σταδιακή ένταξη περισσότερων παιδιών προσφύγων, ιδίως από τα κέντρα φιλοξενίας στα Λαγκαδίκια και το Δερβένι. Χθες για τα προσφυγόπουλα στη Θεσσαλονίκη συμπληρώθηκε μία εβδομάδα από την ένταξή τους σε σχολεία. Στο μεταξύ, οι γονείς στον Προφήτη συνεχίζουν να μη στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Χθες από τους 130 μαθητές προσήλθαν στο δημοτικό 50 μαθητές.
Οι γονείς ζητούν «έγγραφες διαβεβαιώσεις για τις συνθήκες υγιεινής των μεταναστών και των παιδιών τους», τονίζουν ότι αντιδρούν διότι «αλλοιώνεται η εθνική και θρησκευτική συνοχή στο σχολείο» και προτείνουν τα προσφυγόπουλα να κάνουν μάθημα σε ανενεργά σχολεία.

dimokratianews.gr
____
Κύριε διευθυντά,
πάντα οι φτωχοί θα την πληρώνουν; Γιατί τα παιδιά των παράτυπων μεταναστών θα πρέπει να πάνε μόνο στα δημόσια σχολεία; Γιατί να μην πάνε και στα ιδιωτικά; Η κυβέρνηση θα πρέπει να κανονίσει να πάνε και στα ιδιωτικά σχολεία και μάλιστα στο ιδιωτικό σχολείο όπου στέλνει τα παιδιά του ο πρωθυπουργός!
Με εκτίμηση,
αναγνώστης 


No comments: