11.11.12

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

 

Εισήγηση στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου για πλήρη και οριστική κατάργηση των προνομίων των υπαλλήλων της Βουλής. Τι προβλέπει το Σύνταγμα

news247.gr

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η κατάθεση και εν συνεχεία η απόσυρση της τροπολογίας για την κατάργηση των προνομίων των υπαλλήλων της Βουλής, με την ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο.

Εκτός από το χάος που δημιούργησε στη Βουλή, τη νύχτα της ψήφισης των μέτρων, προκάλεσε και τη δικαστική παρέμβαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, ο γενικός επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου Διονύσιος Λασκαράτος έχει ασκήσει αναίρεση υπέρ του νόμου, διατυπώνοντας με νομικά επιχειρήματα την άποψη ότι οι εξαιρέσεις που ισχύουν για τους υπαλλήλους της Βουλής είναι έξω από το συνταγματικό πλαίσιο και κινούνται σε αντισυνταγματική κατεύθυνση.

Εισήγηση για πλήρη και οριστική κατάργηση των προνομίων

Ο κ. Λασκαράτος έχει εισηγηθεί στην Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου την οριστική και πλήρη κατάργηση των όποιων προνομίων, μισθολογικών και συνταξιοδοτικών, διαθέτουν έως σήμερα οι υπάλληλοι της Βουλής και οι συνταξιούχοι υπάλληλοί της.

Στην αναίρεση υπέρ του νόμου, που έχει ασκήσει ο γενικός επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υποστηρίζεται ότι η αυτοτέλεια της Βουλής που προβλέπεται από τον Κανονισμό της, αφορά μόνο θέματα θεσμικής φύσεως και λειτουργίας της Βουλής και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τα μισθολογικά και τα συνταξιοδοτικά των υπαλλήλων της.

Τα μισθολογικά και τα συνταξιοδοτικά όλων των υπαλλήλων -και της Βουλής- καθορίζονται με τυπικό νόμο που φέρει προς ψήφιση ο αρμόδιος υπουργός των Οικονομικών, ρύθμιση που δεν μπορεί να εξαιρεί καμία κατηγορία υπαλλήλων, καθώς προβλέπεται από τα άρθρα 73 και 75 του Συντάγματος.

Συνεχίζουν την απεργία οι υπάλληλοι της Βουλής

Υπενθυμίζεται πως το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου των υπαλλήλων της Βουλής συνεχίζει την απεργία διότι ''ο εκβιασμός και τα επικοινωνιακά τερτίπια δεν θα περάσουν'', όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι υπάλληλοι της Βουλής είναι ενταγμένοι στο ενιαίο μισθολόγιο από τον Οκτώβριο του 2011 και επιτίθενται στον υπουργό Οικονομικών πως κάνει σαν να μην γνωρίζει τις μεγάλες μειώσεις που προέκυψαν με την ψήφιση και του νέου μειωμένου προϋπολογισμού της Βουλής.

''Δεν δεχόμαστε η εκτελεστική εξουσία να υποκαταστήσει και να καταργήσει τη νομοθετική, εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας'', αναφέρουν και ζητούν την ''οριστική απόσυρση της τροπολογίας Στουρνάρα που καταλύει το αυτοδιοίκητο της Βουλής''.

No comments: